Miten puhdistaa vinyylilattia vahingoittamatta sitä?

Miten puhdistaa vinyylilattia vahingoittamatta sitä?

Vinyylilaatat ja -laminaattilattiat ovat houkuttelevia, kestäviä ja pitkäikäisiä jopa kodin vilkkaimmissa olosuhteissa, mutta tuote ei todellakaan ole tuhoutumaton. Onneksi vinyylilattian puhdistaminen on melko suoraviivainen ja edullinen prosessi, ja oikealla hoidolla materiaalin silmiä hivelevä ulkonäkö on helppo säilyttää.

Vinyylilattioiden pitäminen puhtaana

Vinyylilattian puhdistuksessa ei voi mennä vikaan pelkällä vedellä ja sienimopilla! Pyyhi roiskeet aina mahdollisimman pian ja moppaa usein pelkällä vedellä. Jos puhdistaminen on intensiivisempää, tässä on muutamia vinkkejä ja tekniikoita:

  • Imuroi tai moppaa lattia aina kuivamopilla, jotta voit poistaa pintalian, pölyn ja hiukset ennen kuin siirryt märkäpuhdistukseen; varmista, että pääset huonekalujen alta, nurkista ja pohjalevyistä.
  • Yksi parhaista vinyylilattian puhdistusaineista on omenaviinietikka. Etikan happamuus auttaa poistamaan lian ja lian jättämättä saippuaa tai vahaa. Sekoita vain yksi kupillinen omenaviinietikkaa gallonaan kuumaa vettä ja käytä puhdistukseen kosteaa moppia huuhtelemalla moppi usein kuumalla vedellä. Korvaa siiderietikka valkoisella etikalla, jos haluat desinfioida siivouksen yhteydessä. Jos lattiasi on erityisen likainen, kokeile lisätä seokseen muutama tippa nestemäistä astianpesuainetta ja mopata kerran saippuaseoksella ja toisen kerran etikalla ja vedellä. Jos haluat lisätä vinyylilattian kiiltoa, lisää etikka-vesiliuokseen muutama tippa vauvaöljyä.
  • Sitkeisiin naarmuihin voit kokeilla laittaa pyyhkeeseen hieman WD-40-voiteluainetta tai jojobaöljyä ja hieroa aluetta, kunnes naarmut häviävät. Puhdista huolellisesti etikka-vesiliuoksella, jotta voiteluaineen jäljet poistuvat.
  • Rypälemehusta, sinapista, ketsupista, tomaattikastikkeesta ja vastaavista johtuviin ruokatahroihin tee ruokasoodasta ja vedestä tahna ja hiero tahraa sitä varovasti, kunnes se häviää. Puhdista huolellisesti, jotta kaikki ruokasoodan jäämät saadaan poistettua.
  • Pehmeä, nailonharjaksinen harja voi auttaa poistamaan monenlaisia tahroja, varsinkin kun sitä käytetään tavallisten kotitalousliuottimien kanssa. Huulipunan, hiusvärin ja mustetahrojen poistamiseen voidaan käyttää hankaavaa alkoholia. Käytä mineraalitärpättiä väriliitu-, maali- ja tussitahrojen poistamiseen. Käytä asetonia sisältävää kynsilakanpoistoainetta kynsilakkatahrojen poistamiseen.

Vinyylilattioille tarkoitetut kaupalliset puhdistusaineet

Jotkin kaupalliset puhdistusaineet on suunniteltu erityisesti vinyylilattioille. Näitä ovat esimerkiksi Pine-Sol Multi-Surface Cleaner, Pledge Multisurface Floor Cleaner ja Armstrongin Once ’n Done No-Rinse Floor Cleaner.

Vinyylilattian vaurioitumisen ehkäiseminen.

Ensimmäinen askel vinyylilattian puhtaana pitämisessä on yrittää minimoida lika, tahrat ja hankaumat ennen niiden syntymistä. Ajan myötä lika ja pöly voivat kuluttaa ja heikentää minkä tahansa lattian, myös vinyylilaatan tai -laminaatin, pintakäsittelyä; siksi on aina hyvä sijoittaa hyvälaatuinen kynnysmatto tai aluematto oviaukkojen eteen, jotta hiekka ja lika eivät pääse kulkeutumaan taloon.

Toinen hyödyllinen vinkki on käyttää vanerilevyä tai panelointia aina, kun huonekaluja on siirrettävä lattialla; tämä auttaa estämään naarmuja tai repeämiä vinyylissä. Huonekalujen jalkojen ja jalkojen alle kannattaa myös laittaa vinyylialustat pysyvien painaumien välttämiseksi.

Näin vinyylilattioita ei saa puhdistaa

Vinyylilattian puhdistamisessa on muutamia varoittavia seikkoja ja tuotteita, joita kannattaa välttää:

  • Kun imuroit vinyylilattian, älä käytä "hakkauspalkki"-lisälaitetta; se voi vahingoittaa lattiapintaa.
  • Älä koskaan käytä voimakkaasti hankaavia hankaimia tai teräsvillaa.
  • Älä käytä pesuaineita, hankaavia puhdistusaineita tai "moppaa ja kiillota" -tuotteita, koska ne voivat jättää lattialle tylsän kalvon.
  • Älä käytä tahnavahaa tai liuotinpohjaisia kiillotusaineita.
  • Älä käytä ammoniakkia tai ammoniakkipohjaisia puhdistusliuoksia vinyylilattialle; ne voivat hajottaa materiaalia ja aiheuttaa halkeamia lattiaan.

Pienellä ajalla ja vaivalla vinyylilattia voi kestää vuosia käyttöä ja väärinkäyttöä ja näyttää silti ihanalta.