Miten puhdistaa lehmännahkamatto?

Lehmännahkamatot ovat suosittu sisustusvalinta paitsi hyvän ulkonäkönsä vuoksi myös siksi, että ne ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia. Lisäksi lehmännahka kestää luonnostaan tahroja, joten se on hyvä valinta paljon liikennöidyille alueille ja koteihin, joissa vuotoja esiintyy usein.

Tässä oppaassa annetaan ohjeita siitä, miten ja kuinka usein rutiinipuhdistus on suoritettava ja millä puhdistusmenetelmillä vältytään nahan vaurioitumiselta. Siinä kerrotaan myös, miten tahrat poistetaan, kun niitä esiintyy, ja miten lehmännahkamatot puhdistetaan perusteellisesti, jotta ne kestävät vuosia.

Miten puhdistaa lehmännahkamatto?Greg Scheidemann Lehmännahkamattojen hoidon perusteet

Saatat yllättyä siitä, että lehmännahkamatot ovat suhteellisen helppohoitoisia – niin helppoja, että ne kuuluvat helpoimmin hoidettaviin mattotyyppeihin. Lehmänahkamatot voidaan ravistaa, harjata tai imuroida lian ja allergeenien, kuten pölyn, lian, hilseen, siitepölyn ja hiusten, poistamiseksi.

Lehmänahka ei vaadi paljon, kun on kyse ruoka- tai juomavuotojen, lemmikkieläinten tapaturmien tai lian tai mudan aiheuttamien tahrojen poistamisesta. Toisin kuin muilla mattotyypeillä, sillä on luonnolliset tahrankestävät ominaisuudet. Usein tahrat voidaan poistaa pelkällä vedellä. Jos tahra on pinttynyt, pieni määrä vauvashampoota tai selkeyttävää shampoota riittää yleensä poistamaan haitallisen aineen. Myös muita mietoja saippuoita, kuten vaahtoavaa käsisaippuaa tai nestemäistä kastiljasaippuaa, voidaan käyttää lehmännahan puhdistamiseen.

Kun puhdistat lehmännahkamattoa, vältä altistamasta sitä liialliselle vedelle, joka voi vahingoittaa selkämystä ja aiheuttaa sen venymisen tai epämuodostumisen.

On myös tärkeää imuroida vain imua käyttäen. Älä koskaan imuroi lehmännahkamattoa lisälaitteella, jossa on pyöriviä harjaksia tai lyömäharjaksia, sillä ne voivat repiä karvaa maton pohjasta ja aiheuttaa kaljuja kohtia. Jos et halua imuroida lehmännahkamattoa, voit viedä sen sen sijaan ulos ja ravistella sitä voimakkaasti lian irrottamiseksi. Lehmänahkamattoja voi myös harjata harjalla.

Miten puhdistaa lehmännahkamatto?Anthony Masterson Vinkkejä lehmännahkamattojen imurointiin

Rutiininomainen imurointi ympäristön aiheuttamien ja näkymättömien likojen, kuten lian, pölyn, siitepölyn ja hilseen poistamiseksi on paras tapa ylläpitää lehmännahkamattoa.

Kun imuroit lehmännahkamattoa, on kuitenkin tärkeää, että käytät imurissa vain imutoimintoa. Lisävarusteita, joissa on pyörivä harja tai hakkauspalkki, ei tulisi käyttää lehmännahkamattoon, koska se voi aiheuttaa karvojen irtoamista. Jos imurissasi ei ole päätä, jossa ei ole pyörivää harjaa, lehmännahkamattoa voi imuroida turvallisesti suuttimella tai verhoilulaitteella. Kun imuroit lehmännahkamattoa, liiku karvojen kasvun suuntaan.

Vinkkejä lehmännahkamattojen höyrypuhdistukseen

Lehmännahkamattojen syväpuhdistus voidaan tehdä vaatteiden ja verhoilujen höyrystimellä. Höyrypuhdistus poistaa bakteerit ja hajut ja virkistää väsyneen näköistä lehmännahkaa.

Ennen höyrypuhdistusta imuroi lehmännahkamatto roskien poistamiseksi. Käytä sitten höyrypuhdistinta karvojen kasvusuuntaan. Kun käytät höyrypuhdistinta lehmännahalle, varo, ettet kyllästä karvaa ja maton selkämystä liikaa kosteudella, sillä liiallinen vesi voi vahingoittaa maton selkämystä ja aiheuttaa sen venymisen tai epämuodostumisen.

Miten puhdistaa lehmännahkamatto?Tria Giovan Kuinka käsitellä lehmännahkamaton tahroja?

Lehmännahkamaton tahrat on parasta käsitellä mahdollisimman pian. Tahranpoisto on kuitenkin lehmännahkaa käsiteltäessä helpompi prosessi kuin muunlaisten lattiapäällysteiden kohdalla. Lehmännahalla on luonnostaan tahrankestäviä ominaisuuksia; monet tahrat voidaan yksinkertaisesti pyyhkiä pois pienellä määrällä vettä. On kuitenkin tärkeää olla tarkkana, ettei lehmännahkaan käytetä liikaa vettä tai muita nestemäisiä puhdistusaineita.

Mitä tarvitset

    Paperipyyhkeitä tai rättejäVoiterveitsi tai lusikka Vaalea kangas Hellävarainen kirkas shampoo.

Vaihe 1: Pyyhi neste ja poimi kiinteät aineet pois

Aloita pyyhkimällä mahdollisimman paljon nestettä paperipyyhkeillä tai räteillä. Jos nestettä on jäänyt kiinteitä aineita, kerää ne pois ja hävitä ne tarvittaessa paperipyyhkeillä. Jos kiinteät aineet ovat kuivuneet, kaavi ne varovasti maton kuiduista voiveitsen tai lusikan reunalla.

Vaihe 2: Pyyhi alue.

Pyyhi vedellä kostutetulla vaalealla liinalla alue, jossa vuoto tapahtui, hiusten suuntaan. Lehmännahkaa puhdistettaessa tarvitaan usein vain vettä, jotta vuodon jäljelle jääneet tahrat saadaan poistettua.

Vaihe 3: Levitä pesuainetta tahraan.

Jos tahrat ovat edelleen jäljellä, kun alue on pyyhitty vedellä, käytä tahran käsittelyyn pientä määrää kirkasta shampoota, kuten vauvashampoota tai kirkastavaa shampoota. Levitä pieni määrä shampoota kosteaan, vaaleaan liinaan varoen liottamasta liinaa liikaa vedellä. Levitä shampoota karvankasvun suuntaan lehmännahalle ja pyyhi tahra pois pyyhkimällä.

Vaihe 4: Huuhtele alue.

Kun tahra on onnistuneesti poistettu, huuhtele liina puhtaalla vedellä ja pyyhi lehmännahka karvojen kasvun suuntaan pesuainejäämien poistamiseksi.

Miten puhdistaa lehmännahkamatto? Kuinka poistaa rasvatahrat lehmännahkamatosta?

Kun lehmännahkaan tulee öljy- tai rasvatahroja, epätavallinen – ja kädet irti – tekniikka voi pelastaa tilanteen.

Mitä tarvitset

    Paperipyyhkeitä (valinnainen)MaissitärkkelystäImurua

Vaihe 1: Pyyhi öljy pois.

Jos tahra on tuore, aloita pyyhkimällä mahdollisimman paljon öljyä paperipyyhkeillä.

Vaihe 2: Levitä maissitärkkelystä.

Peitä öljyn tai rasvan tahraama alue muurahaiskukkotyyppisellä kasalla maissitärkkelystä. Anna maissitärkkelyksen vaikuttaa useita tunteja tai jopa yön yli. Maissitärkkelys imee rasvan itseensä.

Vaihe 3: Imuroi matto.

Imuroi maissitärkkelys. Jos tahra on edelleen olemassa, toista prosessi.