Miten puhdistaa keksilevyt?

Miten puhdistaa keksilevyt?

Mikään ei ole niin lohdullista kuin keksien valmistaminen. Kun hauskanpito on ohi, joskus pellit ovat ruskistuneen rasvan peitossa, varsinkin jos jätit keksit uuniin hieman liian pitkäksi aikaa tai olet ollut hieman huolimaton niiden puhdistamisessa. Onneksi on olemassa muutama helppo ratkaisu ruskean, palaneen lian karkottamiseen keksilevyiltä.

Ennen kuin aloitat

Ennen kuin opettelet eri menetelmiä leivinpeltien puhdistamiseen, on tärkeää selvittää, mistä omasi on valmistettu. Näitä pannuja on saatavana muutamaa eri materiaalia, joista jokaisella on omat etunsa ja haittansa:

  • Alumiiniset leivinpaperit ovat kevyitä ja edullisia, mutta ne vääntyvät helposti, kun ne altistuvat korkeille lämpötiloille.
  • Tarttumattomat keksilevyt ovat ihanteellinen valinta niille, jotka haluavat leivonnaiset irtoavat helposti ilman rasvausta tai pergamenttipaperia. Tämäntyyppiset levyt voivat kuitenkin naarmuuntua helposti, mikä vähentää niiden tarttumattomuusominaisuuksia ajan myötä.
  • Aluminoidusta teräksestä valmistetut keksilevyt ovat toinen vaihtoehto, ja niiden lämmönjohtavuus ja kestävyys on erinomainen verrattuna muihin materiaaleihin.

Kun tiedät, millaisia leivinpapereita sinulla on, tiedät, mikä seuraavista menetelmistä on paras välineesi. Kuten näet jäljempänä, jotkin näistä menetelmistä eivät toimi tietyntyyppisillä pannuilla (älä käytä ammoniakkia esimerkiksi tarttumattomiin tai alumiinisiin levyihin).

Kuinka puhdistaa keksilevyt ruokasoodalla ja peroksidilla

Voit poistaa keksilevyjen päälle paahtuneen rasvan ja lian kahdella tavallisella kotitalouden aineella: ruokasoodalla ja vetyperoksidilla. Vetyperoksidi on luonnollinen puhdistusaine, joka ruokasoodan kanssa sekoitettuna emäksistää ja irrottaa likaa tavalla, johon muut puhdistusaineet eivät pysty. Vaikka koko pannujen puhdistaminen ruokasoodalla kestää hieman yli 2 tuntia, odota pidempää liotusaikaa vakavasti rasvaisille pannuille.

Tarvikkeet

Ruokasooda
Vetyperoksidi
Puhdistuspyyhkeet
Kotitaloussieni

1. Kaada noin ¼ kupillista ruokasoodaa mihin tahansa kulhoon ja lisää sitten hitaasti 2-3 ruokalusikallista vetyperoksidia sekoittaen, kunnes muodostuu paksu tahna. Jos lisäät liikaa nestettä, sakeuta seosta hieman ruokasoodalla.
2. Aseta likainen keksilevy litteänä tiskialtaaseen tai pesualtaaseen tai yksinkertaisesti aseta se ison pyyhkeen päälle keittiön työtasolle.
3. Lusikoi ruokasooda-vetyperoksiditahnaa reilusti leivinpaperilevylle niin, että se peittää sen kokonaan. Tahnaa ei tarvitse hangata tai työstää pannuun.
4. Anna tahnan peittämän pannun olla noin 2 tuntia. (Huomautus: Erityisen likaiset pannut saattavat vaatia enemmän liotusaikaa lian irrottamiseksi.)
5. Kostuta kotitaloussieni lämpimällä vedellä. (Älä käytä hankaavaa sienityynyä, joka voi naarmuttaa tarttumattomia pintoja.) Hankaa pannu varovasti, käytä erityisen paljon kyynärpäätyötä vaikeisiin kohtiin, ja huuhtele lämpimällä vedellä.
6. Kuivaa pannu huolellisesti. Tämä vaihe on tärkeä: jätä se väliin, ja vaarana on ruostuminen tai korroosio.
7. Jos myös keksilevyn takaosa on tahriintunut, toista kaikki vaiheet toisella puolella.
Nyt olet valmis leipomaan keksejä! Jotta pannusi pysyisivät huippukunnossa jatkossakin, aseta aina ajastin leipoessasi ja harkitse leipoessasi pergamenttipaperin käyttämistä ohuen ruisku- tai rasvakerroksen sijasta. Pergamenttipaperi ei jätä jälkeensä tahmeaa, palanutta jälkeä.

Miten puhdistaa keksilevyt ruokasoodalla?

Ruokasooda on tehokas luonnollinen puhdistusaine, jonka avulla voit paitsi saada keksilevyt kiiltäviksi myös hajunpoistoon. Se on turvallista käyttää kaikenlaisille materiaaleille, myös tarttumattomille pinnoille ja alumiinille.

Tarvikkeet

Ruokasooda
Mikrokuituliina
Tiskiaine

1. Täytä keksilevy kiehuvalla vedellä ja lisää pari ruokalusikallista ruokasoodaa. Lisää tarvittaessa sekaan muutama tippa astianpesuainetta, jotta voit leikata rasva- ja öljykertymiä.
2. Liota keksilevyä tässä liuoksessa tunti tai enemmän riippuen siitä, miten sitkeää jäännös on. Liotus antaa ruokasoodalle aikaa irrottaa ruokahiukkaset pinnasta.
3. Pese keksilevy astianpesuaineella mikrokuituliinalla.
4. Kuivaa huolellisesti.

Kuinka puhdistaa keksilevyt ruokasoodan ja etikan avulla?

Paras tapa puhdistaa keksilevyt on käyttää ruokasoodan ja etikan yhdistelmää. Vaikka ruokasooda on yksinäänkin tehokas puhdistusaine, sen yhdistäminen etikkaan tehostaa sen puhdistustehoa. Koska etikka on niin hapanta, se aiheuttaa yhdessä ruokasoodan kanssa kemiallisen reaktion, joka saa aikaan vaahtoamisen.

Tätä menetelmää on turvallista käyttää sekä tavallisilla että tarttumattomilla leivinpaperilla. Menetelmä edellyttää kuitenkin levyn liottamista vedessä, joten vältä sen käyttöä eristetyille keksilevyille. Näissä levyissä on alumiinikerrosten välissä ilmakammio, ja liotus voi päästää vettä rakoon, mikä vaikuttaa keksilevyn suorituskykyyn.

Tarvikkeet

Ruokasooda
Valkoinen etikka
Tiskiaine
Mikrokuituliina

1. Täytä lavuaari lämpimällä vedellä ja lisää puoli kupillista ruokasoodaa ja valkoviinietikkaa.
2. Aseta keksilevy pesualtaaseen ja anna sen liota 30-60 minuuttia.
3. Hankaa tiskiaineella ja märällä liinalla pois kaikki jäljellä olevat hiukkaset ja jäämät keksilevystä. Jos puhdistat tarttumattomia keksilevyjä, vältä liian voimakasta hankausta.
4. Kuivaa huolellisesti.

Kuinka puhdistaa keksilevyt kermaviilillä?

Viinikivi on viiniteollisuuden sivutuote, jota käytetään leivonnassa, mutta se on myös tehokas puhdistusaine, kun sitä käytetään yhdessä pesusoodan kanssa. Tämä menetelmä on turvallinen kaikenlaisille leivinpaperille materiaalista riippumatta. Pesusooda voi aiheuttaa ihoärsytystä, joten käytä käsineitä, kun puhdistat sillä.

Tarvikkeet

Kermaviili
Pesusooda
Mikrokuituliina

1. Luo tahna sekoittamalla pesusoodaa ja viinikiveä kuumaan veteen.
2. Levitä tahna tasaisesti keksilevylle.
3. Anna seoksen vaikuttaa enintään 8 tuntia. Mitä kauemmin se seisoo, sitä tehokkaampaa se on.
4. Huuhtele pannu ja hankaa se varovasti mikrokuituliinalla.
5. Kuivaa huolellisesti.

Kuinka puhdistaa keksilevyt ammoniakilla?

Ultrakoviin tahroihin ammoniakki voi olla tehokkain ratkaisu. On tärkeää huomata, että vaikka tämä menetelmä on tehokas aluminoidusta teräksestä valmistettujen keksilevyjen puhdistuksessa, se voi vahingoittaa tarttumattomia ja alumiinisia leivinpannuja. Ammoniakkikki on ankara kemikaali, joka voi aiheuttaa iho- ja silmä-ärsytystä, joten muista käyttää suojavaatetusta sitä käsitellessäsi.

Tarvikkeet

Ammonia
Jätesäkit
Teräsvilla

1. Aseta keksilevy isoon jätesäkkiin, jossa on 1/2 kupillista ammoniakkia.
2. Sulje pussi ja vie se ulos. Aseta se aurinkoon 24 tunniksi.
3. Avaa pussi suojanaamari ja käsineet kädessäsi ja poista keksilevy.
4. Hankaa pannu puhtaaksi teräsvillalla ja huuhtele kylmällä vedellä.
5. Kuivaa huolellisesti.

Lopulliset ajatukset

Edellä esitettyjen puhdistusmenetelmien pitäisi saada keksilevysi näyttämään jälleen upouudelta. Jotta keksilevyt eivät likaantuisi alun alkaenkaan, käytä aina pergamenttipaperia tai silikonista leivinmattoa. Muista, että säännöllinen huolto auttaa pitämään pannusi uudenveroisina pidempään, joten älä unohda puhdistaa niitä jokaisen käytön jälkeen. Näiden vinkkien avulla sinun ei enää koskaan tarvitse huolehtia likaisista, tylsän näköisistä keksilevyistä. Nyt leipomaan!