Miten poistaa yleiset (ja vaikeat) maton tahrat?

Matto tarjoaa mukavaa pehmeyttä ja lisää lämpöä jalkojen alle, mutta se voi myös tehdä lattioista alttiita tahroille. Jopa kodissa, jossa ei ole lapsia tai lemmikkieläimiä, sattuu satunnaisia läikkiä tai tahroja, jotka voivat imeytyä nopeasti kuituihin ja muuttua pinttyneeksi tahraksi. Mattotahrojen puhdistaminen saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta oikealla tekniikalla ja puhdistusratkaisuilla itsepäiset tahrat lähtevät helposti. Riippumatta siitä, minkälaisesta roiskeesta on kyse, mattotahrojen poistoprosessi pysyy yleensä samana. Seuraa alla esitettyjä kolmea yksinkertaista vaihetta, niin opit maton tahranpoistotekniikan perusteet. Lue sitten lisää, kun haluat erityisiä vinkkejä joidenkin yleisimpien mattotahrojen, kuten suklaan, kahvin, lian, punaviinin ja muiden, poistamiseen. Näiden asiantuntijoiden vinkkien avulla mattosi näyttää pian kuin uudelta ilman ammattimaista matonpesua.

Miten poistaa yleiset (ja vaikeat) maton tahrat?

BHG/Sarah Crowley

Kuinka saada tahrat pois matosta

Olet tehnyt niin kovasti töitä muistuttaaksesi ihmisiä riisumaan kenkänsä ja välttänyt tuomasta ruokaa matolla päällystettyihin tiloihisi. Ja sitten se tapahtui: kahvivuoto tai lentävä kastikealus kiitospäivänä. Ennen kuin tartut lähimpään puhdistusainepulloon, muista, että paras matonpuhdistusaine on usein vesi. Pyyhi (älä hankaa) tahra puhtaalla, hieman kostealla valkoisella liinalla.

Jos pelkkä vesi ei auta, siirry maton tahranpoistoaineeseen tai DIY-ratkaisuun. Paras mattotahranpoistoaine räätälöidään sen mukaan, mikä tahran aiheutti. Noudata näitä kolmea vaihetta, niin tiedät tarkalleen, miten puhdistat mattotahrat.

Vaihe 1: Poista ylimääräinen lika ASAP.

Kaavi ylimääräiset kiinteät aineet pois lusikalla tai voiveitsellä niin pian kuin mahdollista, jotta puhdistettava vuoto ei muutu pysyväksi tahraksi. Pyyhi ylimääräinen neste varovasti pois puhtaalla, valkoisella, imukykyisellä liinalla (5 dollaria, Target) ja työskentele tahran ulkoreunasta kohti keskustaa, jotta se ei leviä. "Pyyhi aina, älä koskaan hankaa, sillä se voi vahingoittaa mattokuituja pysyvästi", sanoo Derek Christian My Maid Servicestä. Toista, kunnes liina ei enää ota väriä.

Miten poistaa yleiset (ja vaikeat) maton tahrat?

BHG/Sarah Crowley

Vaihe 2: Levitä maton tahranpoistoainetta.

Suihkuta jäljelle jäänyt tahra maton tahranpoistoaineella noudattaen valmistajan käyttöohjeita. Voit myös puhdistaa maton etikkaliuoksella. Jos haluat kotitekoisen mattotahranpoistoaineen, sekoita 1 teelusikallinen mietoa astianpesuainetta 1 litraan lämmintä vettä, lisää ¼ teelusikallista valkoista etikkaa ja levitä sitä mattotahralle. Riippumatta siitä, mitä matonpuhdistusainetta käytät, varo kastelemasta tahraa liikaa, sillä se voi vahingoittaa taustapintaa. Anna vaikuttaa 10 minuuttia.

Toimittajan vinkki: Testaa aina värinkestävyys huomaamattomassa paikassa ennen maton tahranpoistoaineen käyttöä.

Vaihe 3: Pyyhi tahra pois.

Käytä puhdasta, valkoista, imukykyistä liinaa ja pyyhi tahraa ulkopuolelta sisäänpäin. Toista, kunnes tahra ei enää siirry liinaan. Taputtele kylmällä vedellä ja kuivaa sitten. Kokeile tätä temppua, jos haluat perusteellisen kuivauksen: Peitä kostea alue ½ tuuman paksuisella kerroksella kangasta tai paperipyyhkeitä. Painota niitä painavalla esineellä ja vaihda paperipyyhkeitä, kunnes ne ovat kuivuneet.

Miten poistaa yleiset (ja vaikeat) maton tahrat?Brie Williams Kuinka poistaa tahrat matosta: Parhaat rikoksentekijät

Kokeile näitä ratkaisuja tavallisiin mattotahroihin.

Veri

Vältä lämpimän veden käyttämistä maton veritahrojen puhdistamiseen, sillä se auttaa tahraa tarttumaan materiaaliin. Käytä kylmää vettä tai soodavettä ja pyyhi sitten puhtaalla liinalla. Toista, kunnes tahra on hävinnyt.

Kynttilävaha

Jos haluat poistaa kynttilävahan matolta, hiero jääpakkausta vahan päälle, kunnes se kovettuu. Hajota vaha varovasti ja imuroi palat sitten pois. Käsittele tahra valmistajan ohjeiden mukaisella matonpuhdistusaineella tai valkoisella liinalla, joka on kostutettu pienellä määrällä hankausalkoholia. Taputtele alue kuivaksi.

Suklaa

Jos matolla on suklaatahroja, kaavi tylsällä veitsellä mahdollisimman paljon suklaata pois. Jos suklaa on sulanut, aseta tahran päälle jääkuutioilla täytetty uudelleen suljettava muovipussi, jotta jäljellä oleva suklaa kovettuu ennen kaapimista. Imuroi alue irtoavien hiutaleiden tai palojen keräämiseksi. Sekoita ¼ teelusikallista nestemäistä astianpesuainetta 1 kupilliseen lämmintä vettä ja levitä liuosta puhtaalla liinalla tahraan ulkopuolelta keskustaa kohti. Anna liuoksen vaikuttaa vähintään viisi minuuttia ja pyyhi sitten, kunnes tahra on hävinnyt.

Kahvi tai tee

Kahvi- tai teetahrojen poistamiseksi matosta siivousasiantuntija Melissa Maker suosittelee sekoittamaan 2 ruokalusikallista vetyperoksidia ja 1 ruokalusikallisen astianpesuainetta. Pyyhi läikkää ensin ja levitä sitten liuos. Anna vaikuttaa muutaman sekunnin ajan, ennen kuin työstät liuosta varovasti sormillasi. Huuhtele tahra vedellä, pyyhi ja toista, kunnes tahra on poistettu.

Lika

Anna matossa olevien lika- tai mutatahrojen kuivua kokonaan ennen käsittelyä. Kaavi mahdollisimman paljon jäämiä pois ja imuroi sitten. Käytä pesuaineliuosta (kuten edellä kuvattua mietoa astianpesuainetta, lämmintä vettä ja valkoviinietikkaa). Anna liuoksen vaikuttaa tahrassa 10 minuuttia ennen kuin pyyhit puhtaalla valkoisella liinalla tai paperipyyhkeellä.

Rasvapohjaiset tahrat (voi, margariini, kastike jne.).

Käytä ruokasoodaa matonpuhdistusaineena rasvatahroihin. Ripottele tahraan ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa kuusi tuntia. Imuroi ja pyyhi sen jälkeen hankausalkoholiin kostutetulla liinalla. Voit myös käyttää kuivaliuotinmaton puhdistusainetta, ($17, Lowe’s), joka noudattaa etiketin ohjeita.

Purukumi

Kuori pois niin paljon purukumia kuin mahdollista. Koveta jäljelle jäänyt purukumi laittamalla sen päälle uudelleen suljettava muovipussi, jossa on jääkuutioita. Lastuta purukumi pois lusikalla tai tylsällä veitsellä. Imuroi ja puhdista jäljellä oleva tahra kuivaliuottimella varustetulla matonpuhdistusaineella etiketin ohjeiden mukaisesti.

Virtsa

Jos haluat poistaa virtsatahrat matolta, aloita pyyhkimällä mahdollisimman suuri osa nesteestä pois. Levitä entsymaattista puhdistusainetta (9 dollaria, Target) valmistajan ohjeiden mukaan. Tämäntyyppinen matonpuhdistusaine käyttää entsyymejä sekä tahran että hajun poistamiseen.

Viini tai mehu

Läikytitpä sitten punaviiniä, valkoviiniä, viinirypälemehua tai muuta elinvoimaista juomaa, aloita suihkuttelemalla soodalla. Pyyhi puhtaalla mikrokuituliinalla. Toista, kunnes tahra on hävinnyt.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin on tarpeen pyytää ammattilaista poistamaan mattotahra.

Jos kokeilet suositeltua kotitekoista puhdistusainetta ja -prosessia tahraa varten, eikä se lähde pois, on aika palkata ammattilainen. Ammattimainen puhdistus on tarpeen, jos mattoon valuu pysyvää mustetta tai maalia. Sitkeän tahran hoitaminen ennemmin kuin myöhemmin parhaan ammattimaisen puhdistustuloksen saamiseksi on hyvä ajatus.

  • Miten poistan vanhat mattotahrat?

    Jos et tiedä, mistä tahra on tehty, tee yleispuhdistusaine sekoittamalla yhtä paljon vettä ja etikkaa sekä hieman astianpesuainetta. Ripottele seuraavaksi reilusti ruokasoodaa tahran päälle ja suihkuta seos ruokasoodan päälle. Odota, että se kuivuu, ja imuroi sitten. Jos tämä ei auta, saatetaan tarvita ammattilaista.

  • Voiko etikkaa tai ruokasoodaa jättää matolle liian pitkäksi aikaa?

    Ei oikeastaan. Anna etikan kuivua kokonaan, ja anna ruokasoodan olla matolla vähintään 12-24 tuntia. On parempi jättää se liian pitkäksi aikaa kuin poistaa se liian nopeasti.

  • Milloin minun pitäisi vaihtaa mattoni?

    Mattotyypistäsi riippuen matto on vaihdettava 5-15 vuoden välein. Joitakin syitä siihen, että mattosi on vaihdettava ennemmin kuin myöhemmin, ovat tahrat, joista et pääse eroon, huomattava kuluminen, vesivahinko tai hajut, jotka eivät häviä. Jos epäilet, että pehmuste on hajonnut, sekin on syy vaihtaa matto.