Miten pitää putket jäätymiseltä ja puhkeamiselta suojassa?


Miten pitää putket jäätymiseltä ja puhkeamiselta suojassa?

Kun ankara talvisää uhkaa kotiasi, yksi tärkeimmistä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, joihin sinun on perehdyttävä, on putkien jäätymisen estäminen. Jäätyneet putket voivat halkeilla tai puhjeta, ja tästä johtuvat vuodot voivat maksaa omaisuuden korjauskuluina. Siksi paras aika talvikunnossapidolle on ennen kuin ulkolämpötilat laskevat pakkasen alapuolelle.

Jos haluat estää huonoa säätä jäädyttämästä putkia ja välttää putkiremontin aiheuttaman päänsäryn, lue alla olevat tiedot siitä, miten suojata putket jäätymiseltä – sekä hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten jäätyneet putket voidaan sulattaa hätätilanteessa.

Mitä tapahtuu, jos putket jäätyvät?

Vesi laajenee jäätyessään, ja tämä prosessi tapahtuu putkistossasi, kun lämpötila laskee alle 32 celsiusasteen. Laajeneva jää painaa sekä muovi- että metalliputkia, kunnes ne eivät enää kestä, jolloin ne pettävät. Jäätyneet vesiputket, jotka ovat haljenneet, on vaihdettava, mutta jos ne puhkeavat sisätiloissa, ne voivat aiheuttaa vakavia vesivahinkoja tuntien kuluessa sulamisesta. Sen lisäksi, että vuodot kaapeissa, seinissä ja lattioissa avaavat oven homeen ja homeen kasvulle, ne voivat maksaa kodinomistajille tuhansia siivous- ja korjauskustannuksia.

Jäätymiselle alttiimpia putkityyppejä ovat ulkohanat, uima-altaan syöttöputket ja sprinklerilinjat, mutta sisäputket eivät välttämättä ole turvallisia. Lämmittämättömissä tiloissa – kellareissa, ryömintätiloissa, ullakoilla, autotalleissa, ulkoseinissä tai jopa keittiön kaapeissa – sijaitsevat sisäputket eivät myöskään ole hyvin suojattuja pakkaselta.

Näin estät putkien jäätymisen.

Kausittaiset vesivahingot voidaan välttää kokonaan, jos noudatat näitä vinkkejä putkien jäätymisen estämiseksi.

Tiedä putkiesi ja sulkuventtiilien sijainnit ja tee ennaltaehkäisevää huoltoa.

Putkien jäätymisen ehkäiseminen ja siihen valmistautuminen alkaa siitä, että tunnistat, mihin putkistosi johtavat koko kodissasi, ja paikannat veden pääsulkuventtiilin. (Tarkka paikka voi vaihdella talosi iän mukaan, mutta todennäköisiä sijainteja ovat autotalli, kellari, pesuhuone tai piha). On suositeltavaa, että ammattilaiset huollattavat putki- ja lämmitysjärjestelmät joka vuosi, jotta voit pysyä kärryillä pienistä ongelmista, ennen kuin ne muuttuvat suuremmiksi ongelmiksi pakkasten aikana.

Tyhjennä ulkovesijohdot vuosittain.

Kodin ja maiseman talvihoito on ratkaisevan tärkeää, kun määritetään, miten estetään ulkovesiputkien jäätyminen. Joka syksy kodinomistajien on tyhjennettävä kokonaan kaikki uima-altaiden ja sprinklerijärjestelmien ulkovesijohdot sekä irrotettava ja tyhjennettävä letkut ja suljettava ulkoletkujen venttiilit.

Kemikaalin nimestä huolimatta jäätymisenestoainetta ei saa koskaan laittaa ulkovesijohtoihin. Jäätymisenestoaine ei estä putkien jäätymistä, ja se on mahdollisesti haitallista maisemalle, lapsille, lemmikeille ja villieläimille.

Eristä riskialttiit putket ja kodin alieristetyt alueet.

Lämmittämättömissä ulkoseinissä, kellareissa, ryömintätiloissa ja autotalleissa olevat putket olisi eristettävä kumi-, lasikuitu- tai vaahtomuoviputkien eristyksellä. Parhaan mahdollisen jäätymisen estävän putkieristeen lisäksi huoneiden asianmukainen eristäminen ja vetävien ikkunoiden aukkojen korjaaminen auttavat pitämään sisäputkiston vähintään minimilämpötilassa, jotta putket eivät pääse jäätymään.

Kytke hanat päälle ennen pakkasta ja sen aikana.

Jos tiedät, että kylmyys on tulossa, jätä pari hanaa juoksemaan tiputellen talon kylmimmissä tiloissa (joissa putket todennäköisesti jäätyisivät). Tämä ikivanha temppu on tehokas, sillä veden virtaus voi estää putkien jäätymisen.

Jätä pesuallaskaapin ovet auki lämmittääksesi sisäputkia.

Avaa kaapinovet keittiön ja kylpyhuoneen lavuaarien alla, jotta kylmät putket altistuvat lämpimälle ilmalle. Varo sitä varten, ettet sulje mitään sisäputkia lämmöltä kodin kylmissä tiloissa. Kylmimpinä vuodenaikoina ei ole myöskään haittaa, jos kytket tilalämmittimet toimimaan matalalla asetuksella näissä ongelma-alueissa.

Pidä talo erityisen lämpimänä, kun lämpötila on pakkasella tai sen alapuolella.

Älä koskaan sammuta lämpöä kokonaan päivinä tai öinä, jolloin lämpötila laskee pakkasen alapuolelle, vaikka olisitkin poissa kaupungista. Ilmastointijärjestelmän sammuttaminen saattaa altistaa putkistosi paljon suuremmalle jäätymis- ja jopa puhkeamisvaaralle, ja kotiin palatessasi vesivahingot voivat olla mittavat.

Asenna kuuman veden kiertovesipumppu.

Kuuman veden kiertovesipumppu valvoo LVI-järjestelmän veden lämpötilaa. Tämä talon lämminvesivaraajaan kytkettävä laite kierrättää automaattisesti lämmintä vettä kuuma- ja kylmävesijohtojen läpi aina, kun lämpötila laskee alle ennalta määritellyn viitearvon. Tämän laitteen ansiosta sinun ei tarvitse itse puuttua erityisen kylmiin sisäputkiston osiin.

Hanki jäätymishälytin, jotta ehdit ryhtyä toimenpiteisiin ennen kuin putket jäätyvät.

Harkitse myös jäätymishälyttimen asentamista ja aseta se niin, että se lähettää hälytyksen puhelimeesi, kun sisälämpötila laskee alle 45 celsiusasteen. Näin sinulla on enemmän aikaa lämmittää alueita, joilla on suuri riski jäätyä putkiin.

Jäätyneiden putkien sulattaminen

Jos kaikki ponnistelut putkien jäätymisen estämiseksi eivät riittäneet kylmää vastaan, älä hätäänny: nämä ohjeet jäätyneiden putkien sulattamiseen auttavat minimoimaan (tai välttämään) mahdolliset vesivahingot. Jos sulatuksen aikana havaitset yhden tai useamman putkirikon, sulje vesijohto ja soita putkimiehelle.

VAIHE 1: Paikanna jäätynyt putki (jäätyneet putket).

Jos epäilet, että yksi tai useampi putkistasi on jäätynyt, avaa kotisi hanat kokonaan yksi kerrallaan. Jos jostakin hanasta tulee vain pientä tihkua vettä, se on merkki jäätyneestä putkistosta.

VAIHE 2: Pidä kyseinen(t) hana(t) auki.

Ellet ole havainnut putkirikkoa, pidä kaikki hanat, jotka juoksevat tihkuvasti, päällä. Tämä auttaa sulattamaan putkessa olevan jään, kun jatkat putken sulattamista ulkopuolelta.

VAIHE 3: Käytä lämpöä jäätyneisiin putken osiin.

Jäätyneiden alttiina olevien putkistojen osalta on olemassa useita lähestymistapoja siihen, miten sulattaa jäätyneet putket. Näihin lämmitysmenetelmiin – joihin ei liity avointa liekkiä – kuuluvat:

  • Jäätyneiden putkiosuuksien kääriminen sähkölämmitystyynyllä.
  • Kannettavan tilalämmittimen turvallinen sijoittaminen (ja tarvittaessa uudelleen sijoittaminen) jäätyneiden putkien lähelle.
  • Putkien peittäminen kuumaan veteen kastelluilla pyyhkeillä, niiden lämmittäminen uudelleen ja vaihtaminen tarpeen mukaan.
  • Hiustenkuivaajan käyttäminen korkeimmalle lämpöasetukselle asetettuna jäätyneisiin putkiosiin.

Jos jäätyneet putket ovat suljetussa tilassa tai seinien takana, putkimiehen kutsuminen on erittäin suositeltavaa. Jos ammattilaisen kutsuminen ei ole mahdollista, voit auttaa sulattamaan sisätiloissa olevia putkia nostamalla kotisi termostaattia. Se ei voi olla haitaksi! Muussa tapauksessa on aika antaa ammattilaisen diagnosoida ja korjata jäätyneet putket.

Viimeiset ajatukset

Tieto siitä, miten putket estetään jäätymästä, on suojakenttä pahimpia vahinkoja vastaan, joita kylmä sää voi aiheuttaa kodille. Se on ainutlaatuista siinä mielessä, että siihen kuuluu sekoitus kodin säännöllistä talvikunnossapitoa, kuten ulkoputkien tyhjentäminen, ja lennossa tehtäviä säätöjä, kuten hanojen jättäminen juoksemaan tiputellen, jotka voidaan tehdä vasta, kun tiedät, että jäätyminen lähestyy. Edes kaikkein varovaisin ennaltaehkäisevän kunnossapidon guru ei ole immuuni satunnaiselle jäätyneelle putkelle tai kalusteelle, joten on yhtä tärkeää ymmärtää, miten jäätyneet putket sulatetaan, jos parhaat suunnitelmat jäätyvät.

Jotkin työt on parempi jättää ammattilaisilleHae ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta putkimiehiltä lähelläsi. Etsi ammattilaiset nyt +