Miten pitää mehiläiset poissa kolibriruokintapaikoilta vahingoittamatta niitä?

Miten pitää mehiläiset poissa kolibriruokintapaikoilta vahingoittamatta niitä?

Tietoa siitä, miten houkutella kolibreja pihalle ja ruokintalaitteisiin, on saatavilla runsaasti, mutta tietoa siitä, miten mehiläiset pidetään poissa kolibriruokintapaikoilta, on yleensä niukasti.

Pohjois-Amerikassa esiintyvät noin tusina kolibrilajia käyttävät mielellään erilaisia värikkäitä puutarhakukkia, kuten lantanaa, mehiläislehtimustikkaa, ketohanhikkia, salviaa, lupiinia, kukkatupakkaa, petuniaa ja zinniaa, sekä kolibriruokinta-astioiden runsaskalorista sokeripitoista nektaria. Valitettavasti nämä houkuttelevat myös mehiläisiä ja muita hyönteisiä.

Vaikka mehiläiset ovat pölyttäjiä kuten kolibritkin, mehiläiset ovat ei-toivottuja vieraita kolibriruokinnassa. Niin ovat myös ampiaiset ja muurahaiset. Liian monta ei-toivottua vierasta ruokintapaikalla voi saastuttaa sokeriveden, mikä estää kolibreja palaamasta. Mehiläisparvi kolibriruokinnassa voi johtaa ruuhkautumiseen, jolloin kolibreille, jotka ovat edelleen kiinnostuneita nektarista, jää vain vähän tilaa.

1. Ripusta lautasmallinen syöttölaite.

Riippumatta siitä, teetkö oman tai ostatko kaupallista nektaria, sama ravinnonlähde, joka houkuttelee kolibreja, houkuttelee myös mehiläisiä ja ampiaisia. Kolibrit voivat ruokailla muutaman mehiläisen vieressä, mutta suuri määrä mehiläisiä voi olla haitaksi kolibreille – ja ampiaiset voivat muuttua aggressiivisiksi ja ajaa pois pikkulinnut, jotka lähtevät etsimään toista ruokalähdettä.

Jos mehiläiset ja muut hyönteiset riehuvat pihallasi, valitse vähemmän "hyönteisystävällinen" syöttölaite, kuten Juegoalin korkealle arvostettu lautasmallinen syöttölaite, johon pitkät kolibrikielet pääsevät käsiksi mutta johon hyönteisten on vaikeampi päästä. Bonusta: Lautas-tyyppiset ruokintalaitteet tippuvat vähemmän kuin tyypilliset ylösalaisin olevat kolibriruokintalaitteet, mikä aiheuttaa vähemmän sotkua ja houkuttelee vähemmän muurahaisia.

2. Asenna kolibriruokintaan mehiläissuojat.

Pohjois-Amerikassa on noin 4 000 mehiläislajia, joista monet pitävät nektarista ja joita kolibriruokinta houkuttelee. Jos haluat estää niitä juomasta kaikkea makeaa nektaria kolibriruokintaasi, lisää kolibriruokintaasi mehiläissuojat. Mehiläissuojat, kuten nämä Perky-Petiltä, luovat tarpeeksi tilaa ruokalähteen ja pääsyportin väliin, jotta mehiläiset eivät pääse "mehuun", mutta kolibrit voivat juoda mielin määrin. Monet näistä suojuksista sopivat olemassa oleviin ruokintalaitteisiin, ja ne on helppo vaihtaa, kun ne kuluvat loppuun.

3. Osta punaisia syöttölaitteita – mutta jätä punainen mesi pois.

Jos haluat ampiaissuojatun kolibrisyöttölaitteen, varmista, että se on punainen. Punainen on väri, joka houkuttelee kolibreja eniten. Ampiaiset (ja mehiläiset) eivät ole yhtä kiinnostuneita punaisesta kuin kolibrit; hyönteiset pitävät itse asiassa keltaisesta.

Sokerivettä ei kuitenkaan tarvitse värjätä punaiseksi. Punainen väriaine ei ole välttämätöntä kolibrien ruokavaliossa – lisäaine voi itse asiassa vahingoittaa lintuja, joten sitä ei ole syytä lisätä.

4. Siirrä ruokinta uuteen paikkaan.

Kolibriruokinta-astian siirtäminen muualle voi hämmentää mehiläisiä, joiden voi olla vaikea löytää se uudelta paikaltaan. Hyönteiset suosivat mukavuutta ja etsivät harvemmin uutta paikkaa.

Jos et löydä sopivaa paikkaa, johon voisit siirtää ruokintaasi, toinen kokeilemisen arvoinen vaihtoehto on ottaa ruokinta alas pariksi päiväksi ja toivoa, että mehiläiset unohtavat sen. Älä kuitenkaan siirrä syöttölaitetta liian usein – saatat myös hämmentää kolibreja.

5. Etsi vuotoja.

Vuodot ja tipat houkuttelevat mehiläisiä, muurahaisia ja muita hyönteisiä parveilemaan kolibriruokintapaikoille. Varmista, että säiliön ja syöttöaukkojen välinen tiiviste on oikein kohdistettu ja tiivis vuotojen estämiseksi. Huolehdi myös siitä, ettei kolibrinsyöttölaite täyty liian täyteen niin, että se vuotaa.

6. Ohjaa mehiläisten huomio muualle.

Istuta pölyttäjätarha mehiläisten houkuttelemiseksi. Jos niillä on tarjolla kukkavalikoimaa, ne pysyvät todennäköisemmin poissa kolibriruokinnasta. Jos haluat ruokintaa koko vuodenaikana, istuta sekoitus perennoja ja yksivuotisia kasveja, joiden kukinta-aika on porrastettu.

7. Vähennä makeutta.

Mehiläiset rakastavat sokeria, ja ne valitsevat makeimmat saatavilla olevat kukat ja nektarin. Nektarin makeuden vähentäminen ruokintalaitteessasi saattaa kannustaa hyönteisiä siirtymään muualle ja etsimään makeampaa ravintoa.

Mehiläiset ja ampiaiset suosivat veden ja sokerin suhdetta 3:1 tai 4:1. Kolibriruokinnassa olevan nektarin suhteen laimentaminen 5:1:een houkuttelee edelleen pikkulintuja, mutta saattaa lähettää mehiläiset ja ampiaiset etsimään muita makeita lähteitä.

8. Aseta harhautusruokintapaikkoja.

Jos et voi istuttaa paljon kukkivia kasveja, lisää mehiläiskohtainen syöttölaite – tai pelkkä matala kulho – jossa on korkeampi veden ja sokerin suhde, jotta mehiläiset ja ampiaiset saadaan houkuteltua pois kolibriruokinnasta. Muista tehdä sokeriliuoksesta vahvempaa kuin kolibreja tyydyttävä 5:1-suhde.

Aloita sijoittamalla houkutusruokinta kolibriruokinta lähelle kolibriruokintaa ja siirrä se vähitellen 5-6 metrin päähän. Sijoita harhautusruokkija täyteen aurinkoon, josta mehiläiset pitävät enemmän kuin kolibrit, ja tee se helposti saavutettavaksi.

9. Puhdista kolibriruokinta usein.

Kolibriruokkijoiden säännöllinen puhdistaminen minimoi vuotavan nektarin, joka houkuttelee mehiläisiä, ampiaisia, muurahaisia ja muita hyönteisiä. Se vähentää myös todennäköisyyttä, että nektari pilaantuu ja vahingoittaa kolibreja.

Jotta nektari ei pilaantuisi nopeasti, siirrä syöttölaite osittain varjoisalle alueelle. Varjoinen paikka hidastaa käymistä ja vuotoja. Se tekee syöttölaitteesta myös vähemmän houkuttelevan mehiläisille, jotka syövät mieluummin auringonvalossa.

10. Älä koskaan käytä haitallisia aineita syöttölaitteissa tai niiden läheisyydessä.

Kun pidetään mielessä kolibrien herkkä luonne ja se, että mehiläiset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä, joita ei todellakaan pitäisi tappaa, on parasta välttää torjunta-aineiden käyttöä kolibriruokintapaikkojen lähellä.

Älä myöskään käytä syöttölaitteessa minkäänlaista öljyä, suihketta tai vaseliinia. Jos jokin näistä aineista tarttuu kolibrin siipiin, niillä voi olla vaikeuksia lentää. Jos kolibrin nokkaan tarttuu tahmeaa ainetta, lintu ei välttämättä pysty avaamaan suutaan.

Mitä ikinä teetkin, älä käytä minkäänlaista teippiä ruokintalaitteessa, sillä kolibri voi jäädä kiinni liimaan eikä pysty lentämään pois.