Miten pinnoittaa uudelleen puulattiat?

Miten pinnoittaa uudelleen puulattiat?

Uudelleen pinnoittaminen on yksinkertaisimmillaan uuden maalikerroksen levittämistä kiintopuulattioihin. Uudelleen pinnoitus sekoitetaan usein kiintolattian uudelleen pinnoitukseen. Toisin kuin uudelleenkäsittelyssä, lattian alkuperäistä pintakäsittelyä ei poisteta. Voit pinnoittaa lattian uudelleen vaihtaaksesi maalin värin kokonaan, pinnoittaaksesi sen uudelleen tai yksinkertaisesti levittääksesi uudelleen saman maalin, joka oli jo lattiassa. On normaalia, että puulattiat pinnoitetaan uudelleen useammin kuin kerran puulattian käyttöiän aikana.

Kovapuulattian uudelleen pinnoittamiseen on useita syitä. Ajan mittaan kovapuulattioiden yleinen kuluminen on normaalia. Naarmut ja kuluneet kohdat kovapuulattioissa voivat jättää ne vanhan ja epämiellyttävän näköisiksi. Jos olet muuttanut kotiin, jossa kiintopuulattiat on peitetty matolla, saatat haluta harkita uudelleen pinnoitusta. Lattian uudelleen pinnoittaminen on myös vaihtoehto, jos lattiaan on tehty korjauksia. Kodin parannukset tai päivitykset huoneeseen, jossa on kovapuulattiat, voivat myös johtaa uudelleen pinnoituksen tarpeeseen; erityisesti jos lattian pintakäsittelyä on tarpeen sovittaa yhteen.

Sen lisäksi, että se on edullisempaa kuin puulattian uudelleen pinnoittaminen, puulattian uudelleen pinnoittaminen voi palauttaa lattian ulkonäön samalla tavalla kuin uudelleen pinnoittaminen ilman kustannuksia. Uudelleen pinnoittaminen voi myös pidentää lattian käyttöikää. Se voi myös vähentää lattian uusintakäsittelyn tarvetta. Tietenkin kovapuulattian asianmukainen hoito ja puhdistus auttavat vähentämään uudelleen pinnoituskertojen määrää.

Kuten mainittiin, kovapuulattian uudelleen pinnoittaminen ei ole yhtä aikaa vievää kuin uudelleen pinnoittaminen. Prosessia on kuitenkin edelleen noudatettava. Jos satut unohtamaan jonkin vaiheen tai tekemään virheen, voit päätyä lattian uudelleen pinnoittamiseen joka tapauksessa.

Ennen kovapuulattian uudelleen pinnoittamista sinun on aluksi tiedettävä, millainen pintakäsittely on lattiassa. Niin kauan kuin lattiassa ei ole vahapinnoitetta ja työskentelet polyuretaanipinnoitteella, voit välttää lattian uudelleen pinnoittamisen ja yksinkertaisesti siirtyä kohti lattian uudelleen pinnoittamista. Jos et tiedä, minkä tyyppinen pinnoite sinulla on; polyuretaani vai vaha, voit tehdä yksinkertaisen pistokokeen lattian vähemmän näkyvällä alueella, kuten nurkassa.

Voit tehdä pistokokeen kastamalla erittäin hienon teräsvillan palan veteen tai mineraalitärpättiin ja hieromalla sillä lattiaa. Jos lattiassa on vahaa, se näkyy teräsvillassa harmaana tahrana tai likaisen näköisenä kalvona. Vahan poistaminen voi olla vaikeampaa, varsinkin jos vahaa on kertynyt liikaa vuosien puhdistuksesta saippuoilla tai vahaa sisältävillä tuotteilla. Lisäksi jos lattiassa on vahapinnoite ja yrität pinnoittaa sen uudelleen polyuretaanipinnoitteella, se ei välttämättä tartu puuhun kunnolla.

Kun olet varma, ettei lattiassasi ole minkäänlaista vahapinnoitetta, voit aloittaa lattian uudelleen pinnoittamisen valmistelut. Ensimmäinen vaihe kovapuulattian uudelleen pinnoittamisessa on lattian kevyt hionta (jota kutsutaan myös seulomiseksi, hankaamiseksi tai kiillottamiseksi). Et halua hioa koko puuta paljaaksi, vaan ainoastaan viimeiseen pintakäsittelyyn asti. Haluat saada lopuksi sileän pinnan, kun olet lopettanut hionnan.

Seuraavaksi lattia puhdistetaan perusteellisesti. Voit aloittaa imuroimalla mahdollisimman paljon pölyä ja likaa ja käydä sitten kovapuulattian läpi rievulla, joka on kostutettu puhtaaseen mineraalitärpättiin. Muut puhdistusaineet tai aineet voivat jättää jäämiä tai johtaa siihen, että pintakäsittely ei kovetu kunnolla tai kuoriutuu, kun olet pinnoittanut lattian uudelleen. Anna lattian kuivua, ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen. Ellet tiedä lattiassa aiemmin käytetyn maalin väriä, sinun on pinnoitettava lattia uudelleen. Vastaava pinnoitus voi olla vaikeaa, mutta voit testata väriä piilossa olevalla alueella ennen kuin pinnoitat lattian kokonaan. Tavallisesti ainoa kerta, kun sinun on pinnoitettava kovapuulattia, on jos korjaat lattian osaa, kuten lautaa, joka on vääntynyt, halkeillut tai jossa on syviä naarmuja, joita ei voi korjata puun täyteaineella.

Aloita levittämällä maalipinta ensin lattian reunoille seinää pitkin. Käyttämällä pitkävartista vaahtomuovi- tai lampaanvilla-applikaattoria, joka muistuttaa maalirullaa, voit aloittaa lopun maalin levittämisen koko lattialle. Muista mennä jyvän suuntaisesti ja käyttää pitkiä, tasaisia vetoja, jotta saat kunnollisen ja täydellisen maalikerroksen. Kun lattia on kuivunut, voit levittää kirkkaan polyuretaanipinnoitteen. Kovapuulattian uudelleenpinnoitusprosessin aikana muista pitää huone aina kunnolla tuuletettuna.

Jos se tehdään oikein, kukaan ei koskaan huomaa, että puulattiat on pinnoitettu uudelleen. Uudelleen pinnoitetun puulattian avulla voit säästää huomattavasti aikaa tulevassa puhdistuksessa ja huollossa sekä pitää puulattiat uuden ja kauniin näköisinä.