Miten paikata puulattiat?

Kovapuulattiat ovat kestäviä; ne kestävät aikaa ja kestävät hyvin kulutusta. Tämä on yksi syy siihen, että niin monet ihmiset valitsevat kovapuulattiat uuteen kotiin. Kestävyydestään huolimatta puulattiat voivat vaurioitua huonon kohtelun tai jopa tavanomaisen kulumisen seurauksena. Onneksi kovapuulattioita voi paikata.

Miten paikata puulattiat?

Yleisimpiä vaurioita syntyy kodin muutostöiden yhteydessä, lattioissa, joiden pintakäsittely on kulunut pois, on vuotoja ja tahroja tai lattiassa on halkeamia ja reikiä. Jotkin vauriot ovat kuitenkin sattumanvaraisia; jos esimerkiksi leventät käytävää tai lisäät kotiisi lisärakennusta, saatat löytää huonokuntoisen lattian.

Mitä kiintopuun paikkaaminen vaatii?

Kovapuulattian paikkaaminen ei ole yksinkertaisin tehtävä. Se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Se vaatii myös jonkin verran taitoa ja mukavuutta sekä pyörö- että jiirisahojen kanssa. Jos et viitsi leikata olemassa olevaa lattiaa kovapuulattian paikkaamista varten, on parasta kutsua ammattilaiset paikalle, ennen kuin joudut tekemään lisää korjauksia.

Monet uudemmista kovapuulattioista on tehty kieli- ja urapintaisiksi, mikä helpottaa asennusta. Kieli- ja urapuulattian asennuksessa käytettävät naulat naulataan kielen alapäähän ja kulmassa. Vaikka tämä saa lattian pinnan näyttämään hyvältä ilman näkyviä nauloja pinnalla, se tekee lattialautojen irrottamisesta vaikean haasteen.

Vaihe 1: Vaurioituneen laudan irrottaminen

Miten paikata puulattiat?

Ensimmäinen vaihe kovapuulattian paikkaamisessa on tehdä kaksi leikkausta vaurioituneen laudan pituussuunnassa. Varmista, ettet leikkaa sitä kummastakaan päästä reunustaviin lauteisiin. Kahden leikkauksen tuloksena vaurioituneesta laudasta pitäisi olla tasaiset kolmasosat, jotka voit vetää ulos. Useimmat kovapuulattioiden syvyydet ovat noin kolme neljäsosaa tuumaa; tätä asetusta sinun tulisi käyttää pyörösahassasi. Kun teet kaksi leikkausta, sinun on myös varottava leikkaamasta aluslattian sisään. Voit myös suojata ympäröivän lattian maalarinteipillä, pahvilla tai rakennuspaperilla, jotta vältät naarmut, jotka johtuvat sahan kengän kosketuksesta lattiaan.

Käyttämällä vasaraa ja talttaa voit leikata pois kaikki ne päät, joihin pyörösaha ei yltänyt. Kun olet leikannut jokaisen pään kokonaan läpi, aloita leikattujen kappaleiden nostaminen ylöspäin aloittaen keskimmäisestä kappaleesta. Voit käyttää talttaa myös taltan apuna leikattujen kappaleiden ylösvetämisessä ja poistaa sitten myös naulat.

Vaihe 2: Levyn vaihtaminen

Kun olet poistanut vaurioituneen laudan lattiasta, sinun on löydettävä korvaava kappale. Jos et tiedä kovapuulattiassasi käytettyä puulajia, rautakaupan tai puutavaraliikkeen pitäisi pystyä vastaamaan alun perin käytettyä puulajia. Sinun on myös sovitettava kovapuulattiassa käytetty tahra.

Mittaa ja leikkaa korvaava lattialautapala täyttämään lattiassa oleva avoin tila. Muista leikata se sopivaksi, jotta siihen ei jää rakoja. On suositeltavaa, että leikkaat korvaavan palan kummastakin päästä hieman lyhyemmäksi, jotta puu voi laajentua ja supistua. Saattaa olla tarpeen pinnoittaa uudelleen vaurioitunut lattian osa hiomalla alue. Tee tämä ennen korvaavan kappaleen kuivakokeilua. Leikkausten tekemisen jälkeen on tärkeää leikata myös korvaavan kappaleen uran alapuoli pois, jotta se asettuu kunnolla paikalleen muita lautoja vasten. Jos lattiassasi on mikroviistettyjä lautoja, hio uuden kappaleen jokainen yläreuna 45 asteen kulmassa olemassa olevien lautojen mukaiseksi.

Vaihe 3: Kiinnitä paikkaus.

Uuden lattialaudan kiinnittäminen voidaan tehdä joko naulaamalla tai liimaamalla. Lautojen naulaaminen on tehtävä lyömällä suoraan alaspäin lattialaudan yläosaan. Viimeistele naulat täyttämällä reiät ja hiomalla. Jos valitset liimauksen, laita liimaa sekä viereisten lautojen uriin että kieliin sekä vaihtokappaleeseen. Liimat kuivuvat nopeasti, joten työskentele nopeasti, jotta saisit kiinnitettyä ne varmasti. Painota lautaa sekä ympäröiviä lautoja, kunnes korvaava pala on kuivunut paikoilleen.

Vaihe 4: Laastarin sulauttaminen paikalleen

Kuten aiemmin mainittiin, sinun on sovitettava laastari olemassa olevaan lattiaan, ellet ole ostanut valmiiksi viimeisteltyä korvaavaa palaa, joka vastaa jo asennettuja kovapuulattian paloja.

Kovapuulattian kunnolliseen paikkaamiseen on tärkeää käyttää aikaa, eikä sitä pidä kiirehtiä. Noudata prosessin aikana asianmukaista turvallisuutta käyttämällä suojalaseja ja puhdista alue perusteellisesti mahdollisen hionnan jälkeen. Näin et jätä sahanpurua, puulastuja tai pölyä valmiiseen, juuri värjättyyn ja korjattuun lattiaan.