Miten päästä eroon sirkoista?

Miten päästä eroon sirkoista?

Sirkkojen sirkutus voi olla miellyttävä kesän ääni, mutta näistä hyönteisistä voi tulla todellinen riesa – varsinkin jos ne asettuvat kotiisi ja munivat. Sirkat eivät ole tervetulleita vieraita, sillä ne pitävät jatkuvasti metrin korkuista meteliä, pystyvät hyppäämään jopa kolmen metrin korkeuteen ja voivat kantaa tauteja. Vaikka ne eivät ehkä ole kaikkein tuhoisimpia tuholaisia, jotkut lajit nakertavat tilaisuuden tullen puuta, paperia ja erilaisia kankaita. Lue lisää näistä äänekkäistä ja tunkeilevista hyönteisistä sekä yhdeksästä nokkelasta tavasta karkottaa ötökät lopullisesti.

Mitä kotisirkat ovat?

Sirkkalajeja on yli yhdeksänsataa, mutta ne, jotka todennäköisesti asustavat kotonasi, tunnetaan virallisesti nimellä Acheta Domesticus (Linnaeus). Niitä esiintyy kaikkialla Yhdysvalloissa, lähinnä Kalliovuorten itäpuolella. Ihmiset, jotka pitävät käärmeitä ja liskoja, ostavat kotisirkkoja lemmikkiensä ruoaksi. Ihmiset ympäri maailmaa käyttävät tätä sirkkalajia myös edullisena proteiininlähteenä.

Lämpimällä säällä kotisirkat viihtyvät melko hyvin ulkona, missä ne syövät kasveja, roskia ja ötököitä. Mutta kun lämpötilat laskevat, ne saattavat siirtyä sisätiloihin ja suosivat lämpimiä, kosteita ympäristöjä, joissa ne voivat selviytyä loputtomiin. Jos kotisirkat asettuvat asumaan, matot ja vaatteet ovat haavoittuvia; hyönteiset pitävät villasta, puuvillasta, silkistä ja synteettisistä materiaaleista, ja hikoilun likaamat tavarat ovat erityisen herkullisia kotisirkoille.

Miltä kotisirkat näyttävät?

Vaikka kotisirkkoja voi esiintyä pihallasi, ne eroavat peltosirkoista käyttäytymisen, ruokavalion ja ulkonäön suhteen. Peltosirkat ovat tummanruskeasta mustaan, ja ne voivat olla puutarhurien riesa, sillä ne syövät kasvillisuutta ja satoa.

Aikuiset kotisirkat sen sijaan ovat:

  • Väriltään vaalean kellertävän ruskeita, ja niiden päässä on kolme tummaa poikkihaaraa.
  • Hieman pienempiä kuin peltosirkat, noin 3/4-7/8 tuuman pituisia.
  • Niillä on langanmuotoiset antennit, jotka ovat usein vartaloa pidemmät, ja niiden siivet makaavat litteästi, mikä antaa muistutuksen torakoista.
  • On kaikkien sirkkojen tapaan pitkät takajalat, jotka antavat niille runsaasti hyppykykyä.

Merkkejä kotisirkkataudista

Vain yksi kotisirkka asunnossasi ei ole hälytyksen aihe – vaikkakin yöllinen tunkeilija saattaa valvottaa sinua öisin. Tuholaistorjuntaongelma syntyy, kun kotisirkat muuttavat sisään ja lisääntyvät. Joitakin merkkejä siitä, että kodissasi saattaa olla kotisirkkamyrsky:

  • Olet havainnut sisälläsi useita sirkkoja.
  • Kuulet yöllä sirkkojen kuoroa, joka on tarpeeksi kovaääninen, jotta voit sanoa, ettei se tule ulkoa.
  • Matoissa ja matoissa on karheita kohtia ja irtonaisia kuituja.
  • Vaatteissa, erityisesti lämpimässä ja/tai kosteassa ympäristössä säilytetyissä vaatekappaleissa, on suuria reikiä (pienemmät reiät voivat viitata koiongelmaan).
  • Pehmustetut huonekalut näyttävät reunoiltaan pureskelluilta. Tarkista suurennuslasin avulla, ja saatat itse asiassa nähdä puremajälkiä.

Miten päästä eroon sirkoista?

Kotisirkat pitäisi bongata ennen kuin ne asettuvat taloon. Vaikka ne harvoin purevat ihmistä provosoimatta, sirkat voivat kantaa loisia ja sellaisia tauteja kuin E.coli ja salmonella, joten et todellakaan halua tuholaisten hyppivän keittiössäsi, ruokakomerossasi tai missä tahansa muualla, missä ovelat hyönteiset piileskelevät. Et myöskään haluaisi niiden herkuttelevan kankaillasi tai tärkeillä papereillasi. Tutustu siis näihin tuholaistorjuntavinkkeihin ja selvitä, missä sirkat piileskelevät, miten ne voi karkottaa ja miten voit estää niitä tulemasta takaisin.

1. Kuuntele!

Ensimmäinen askel sirkkojen poistamiseksi on selvittää, missä ne tarkalleen ottaen ovat. Seuraa siis sirkutuksen ääntä ja lähesty varovasti. Jos sirkat kuulevat tulosi, ne todennäköisesti hiljenevät.

2. Tutki pimeitä alueita.

Keskity etsimään alueita, jotka tarjoavat suojaa, sillä sirkat pesivät mielellään pimeissä, kosteissa ympäristöissä. Ulkona tarkista terassien ja kulkuväylien reuna-alueet, koristeellisten istutusastioiden alla, multakerrosten alla ja kompostikasassa. Tutki kodin sisällä kodinkoneiden takaa, lavuaarien ja allaskaappien alta, mattojen reunoilta ja huonekalujen alta. Jos sinulla on kellari, sirkat voivat oleskella missä tahansa, mutta tarkista myös paikat, joissa säilytät kausitavaroita ja vaatteita.

3. Tartu imuriin.

Ota imuri käyttöön kaikilla alueilla, joilla epäilet sirkkoja. Vaikka et saisikaan kiinni aikuisia ötököitä, saatat hyvinkin saada kiinni niiden pikkuruisia munia, mikä on ratkaisevan tärkeää vakavamman ongelman ehkäisemiseksi. Tyhjennä imurin likakuppi tai pussi heti ulkona, kun olet valmis.

4. Ota esiin boorihappo.

Tätä usein torjunta-aineena käytettävää heikkoa monoboorista koostuvaa yksipohjaista Lewis-happoa voidaan käyttää tehokkaasti sirkkoja ja muita hyönteisiä vastaan. Sitä on tyypillisesti jauheena, pelletteinä ja tabletteina, ja sitä tulisi sijoittaa alueille, joissa sirkat pesivät. Pidä lemmikkieläimet ja lapset poissa näiltä alueilta – jos sitä vahingossa niellään, se ei todennäköisesti johda kuolemaan, mutta voi aiheuttaa oksentelua ja muita flunssan kaltaisia oireita.

5. Pistä se niille!

Myös tahmeilla ansoilla ja liimalaudoilla voi pyydystää sirkkoja – ja voit jopa itse askarrella oman. Täytä purkki melassin ja veden 1:10-seoksella. Makea tuoksu houkuttelee tuholaisia, tahmeus vangitsee ne, ja vesi lopulta hukuttaa ne. Jos nämä tekniikat epäonnistuvat, kokeile kaupasta ostettua torjunta-ainesuihketta, noudata tarkasti käyttöohjeita ja käytä tuotetta vain todennäköisillä sirkkojen pesäpaikoilla, kuten keittiön tiskialtaan alla.

6. Sulje ne pois

Muurauksessa olevat halkeamat ja reiät, revenneet ikkunaruudut ja ovet, jotka eivät sulkeudu kunnolla, ovat kaikki tervetulleita sirkoille. Näe vaivaa kodin ulkoseinän napittamiseksi käyttämällä tiivisteitä, paisuvaa vaahtoa, tiivistysmassoja, kumilistoja ja paikkausmassoja. Kun tiivistät nämä sisäänpääsypisteet, sirkat pääsevät sisään entistä harvemmin.

7. Hallitse kosteutta.

Vähennä kosteusalueita talossasi ja sen ympärillä. Korjaa vuotavat hanat ja vettä käyttävät laitteet. Varmista, että ryömintätilassa ja kellarissa on riittävä ilmanvaihto. Investoi kellariin vankka ilmankuivain.

8. Mieti valaistusta uudelleen

Vaikka sirkat pesivät ja munivat pimeissä paikoissa, kirkkaat valot vetävät näitä hyönteisiä kuitenkin puoleensa yöllä. Harkitse ulkovalaistuksen käytön muuttamista kotisi lähellä. Vaihda liiketunnistimella toimiviin valaisimiin tai vaihda valkoiset lamput meripihkanvärisiin ötökkälävastaisiin lamppuihin. Myös natriumhöyrylamput vetävät sirkkoja harvemmin puoleensa.

9: Tee ennaltaehkäisevää ulkohuoltoa.

Varmista, että kotisi välittömässä ympäristössä on mahdollisimman vähän sirkkojen houkuttimia. Pidä pihalla ruoho siististi leikattuna ja asianmukaisesti kasteltuna sekä kukkapenkit kitkettyinä. Leikkaa puut ja pensaat, erityisesti ne, jotka ovat lähellä kotisi perustuksia. Säilytä polttopuut vähintään 20 metrin päässä kodistasi. Äläkä unohda puhdistaa kourujasi; ne ovat pahamaineinen tuholaisten pesäpaikka.

FAQ

Jos sirkat tekevät sinut hulluksi ja haluat silti lisätietoja siitä, miten ne ovat päässeet sisään ja miten niistä pääsee eroon, katso vastaukset näihin yleisiin kysymyksiin.

Miten päästä eroon sirkasta talossa?

Jos kuulet kovaa sirkutusta sisätiloissa, se voi olla aikuinen urossirkka, joka kutsuu parittelemaan. Seuraa ääntä mahdollisimman hiljaa, jotta et säikäytä hyönteistä – jos säikäytät, se voi hypätä reilun metrin korkeuteen! Sirkan voi ottaa kiinni paljain käsin ja päästää sen ulos, mutta pese kädet sen jälkeen hyvin. Voit myös jättää muovipullon, jossa on pieni määrä soodaa tai muuta makeutettua juomaa. Sirkka todennäköisesti ryömii sisään, mutta sillä on vaikeuksia päästä ulos.

Miksi kotonani on sirkkoja?

Kotisirkat asuvat yleensä ulkona lämpimällä säällä, mutta etsivät syksyllä, kun lämpötilat laskevat, tiensä sisälle. Jos kotisi perustuksissa on halkeamia, ikkunaruuduissa repeämiä tai huonosti sulkeutuvat ovet ja ikkunat, sirkat pääsevät helposti sisään.

Mihin vuodenaikaan sirkat lähtevät?

Sirkat ovat aktiivisia lämpiminä vuodenaikoina, ja niiden sirkutuksen ääni on urosten parittelukutsu, joka kuuluu usein kesäöinä. Ne kuolevat yleensä syksyllä, mutta ongelmana on, että sirkkojen munat talvehtivat ja kuoriutuvat keväällä kokonaan uusi sukupolvi.

Kuinka kauan sirkat elävät?

Tavallisen sirkan elinikä on keväästä syksyyn.

Loppuajatuksia

Sirkat ovat tulikärpästen tavoin merkki kesästä, ja niiden sirkutuksen ääni voi olla varsin miellyttävä ulkona lämpimänä yönä. Valitettavasti ne voivat olla tuhoisia sisätiloissa ja nakertaa mattoja, pehmustettuja huonekaluja, vuodevaatteita ja vaatteita. Käytä tämän oppaan fiksuja strategioita päästäksesi eroon sirkoista kotonasi ja sen ympäristössä nopeasti!