Miten päästä eroon kirppukuoriaisista puutarhassasi?

Kirppukuoriaiset ovat hankalia hyönteisiä, jotka voivat aiheuttaa paljon vahinkoa vihanneskasveille ja pilata lehtivihreiden ulkonäön. Jos olet huomannut kasveissasi pieniä mustia ötököitä tai kasviesi lehdet ovat pienten "ammuttujen reikien" peitossa, saatat olla tekemisissä kirppukuoriaisten kanssa. Tästä oppaasta löydät kaiken, mitä tarvitset päästäksesi luonnonmukaisesti eroon kirppukuoriaistartunnoista ja pitämään nämä tuholaiset poissa puutarhastasi lopullisesti.

Miten päästä eroon kirppukuoriaisista puutarhassasi?

AmriphotoGetty Images

Mitä kirppukuoriaiset ovat?

Kirppukuoriaiset on nimetty niiden pienen koon ja omituisten liikekuvioiden perusteella. Häirittyinä nämä ötökät käyttävät pitkiä takajalkojaan hyppiäkseen nopeasti poispäin nimihyönteisensä tapaan. Kirppukuoriaiset ovat harvoin yli 1/8 tuuman pituisia, ja niitä voi olla vaikea havaita, koska ne liikkuvat niin nopeasti.

Kirppukuoriaisia on useita eri lajeja, ja niitä on erivärisiä. Yleisimmin kirppukuoriaisten väri vaihtelee ruskehtavasta mustaan. Joillakin lajeilla on kirkkaampia sävyjä, ja joillakin lajeilla on jopa raidallinen tai täplikäs kuori.

Aikuiset kirppukuoriaiset talvehtivat puutarhajätteissä ja nousevat esiin aikaisin keväällä, kun lämpötila nousee noin 50ºF:een. Lisääntymisen jälkeen kirppukuoriaiset laskevat munansa nuorten kasvien tyven ympärille. Nuoret
Kirppukuoriaiset syövät usein kasvien juuria, kun taas aikuiset tekevät kasvien lehtiin reikiä.

Mitä kirppukuoriaiset syövät?

Erilaiset kirppukuoriaiset syövät eri kasveja. Jotkin kirppukuoriaislajit ovat generalisteja, ja niiden kohteena on valikoima erilaisia kasveja; useimmat lajit ovat kuitenkin erikoistuneita ja syövät vain yhtä kasvilajia.

Puutarhassa kirppukuoriaisten aiheuttamille vahingoille ovat erityisen alttiita Brassica-heimon kasvit, kuten parsakaali, kukkakaali ja lehtikaali. Kirppukuoriaiset ahmivat mielellään myös yöperhoskasvien, kuten tomaattien, paprikoiden ja munakoisojen lehtiä. Tuholaisia voi esiintyä myös muilla ravintokasveilla, kuten kurpitsalla, maissilla ja salaatilla. Myös tietyt rikkaruohot voivat houkutella kirppukuoriaisia, mikä on hyvä syy pitää rikkaruohot kurissa.

Miten päästä eroon kirppukuoriaisista puutarhassasi?Marty Baldwin Miltä kirppukuoriaisen aiheuttamat vahingot näyttävät?

Koska kirppukuoriaiset ovat niin pieniä ja nopeasti liikkuvia, niitä voi olla vaikea huomata puutarhassa. Yleensä on paljon helpompaa havaita, että kyseessä on kirppukuoriaistartunta, niiden jälkeensä jättämistä vahingoista.

Kirppukuoriaisen toukat syövät kasvien juuria, eivätkä ne yleensä aiheuta suurta vahinkoa, vaikka ne saattavatkin hidastaa taimien kasvua. Aikuiset kirppukuoriaiset sen sijaan voivat olla varsin tuhoisia. Kun ne nakertavat kasveja, ne aiheuttavat lehtien pintoihin pilkullisen ilmeen ja tekevät lehtiin pieniä kuoppia ja reikiä.

Taimet voivat olla erityisen alttiita kirppukuoriaistuhoille, koska hyönteiset ovat aktiivisimmillaan keväällä ja ne kiinnostuvat herkistä, uusista lehdistä. Täysikokoiset kasvit kestävät yleensä kirppukuoriaistuhot; lehtivihreät eivät kuitenkaan näytä yhtä hyvältä. Todellinen ongelma kirppukuoriaisten kanssa on, että ne voivat levittää useita yleisiä kasvitauteja, mukaan luettuina tautitauti ja kuivuminen, jotka voivat tuhota kasveja.
Viljelykasveja.

Miten kirppukuoriaisista päästään eroon?

Kun kirppukuoriaistartunta on levinnyt puutarhaan, on tärkeää toimia nopeasti vahinkojen rajoittamiseksi. Yksi helpoimmista tavoista puuttua pieniin kirppukuoriaistartuntoihin on ruiskuttaa kasvejasi Orgaanista hyönteismyrkkysaippuaa. Tai neemöljysuihkeella. Nämä ruiskutukset tulisi levittää illalla auringon laskettua, jotta vältetään lehtien palaminen. Jos haluat valmistaa oman hyönteismyrkkyä ehkäisevän saippuasuihkeen, sekoita yksinkertaisesti muutama tippa kastiljasaippuaa litraan vettä ja lisää ruokalusikallinen tai kaksi neem-öljyä.

Kaoliinisavi on toinen käyttökelpoinen orgaaninen hoitovaihtoehto kirppukuoriaisia ja muita kasvintuhoojia vastaan. Sekoita kaoliinisavijauhe veteen etiketin ohjeiden mukaisesti. Suihkuta seos sitten saastuneiden kasvien päälle kuivana päivänä. Kun kaoliinisavi on paikallaan, se vaikeuttaa tuholaisten ravintoa.
Kasveja ja estää myös muninnan.

Vinkkejä kirppukuoriaisten torjuntaan

Avaimet kirppukuoriaisten ja muiden puutarhatuholaisten kurissa pitämiseen ovat hyvän puutarhanhoidon harjoittaminen ja fiksut istutusvalinnat.

    Jos puutarhasi on kärsinyt kirppukuoriaisten invaasiosta edellisinä vuosina, muista siivota kaikki saastuneet kasvijäänteet ennen uutta istutusta. Harkitse myös maaperän muokkaamista, jos tartunta oli erittäin paha. Aseta kelluvat rivipeitteet varhain kauden alussa suojaamaan puutarhaasi kirppukuoriaisilta ja muilta hyönteisiltä. Lykkää siementen ja taimien istuttamista muutamalla viikolla keväällä. Tämä voi karkottaa kirppukuoriaiset ja pitää uudet kasvit turvallisina. Seurakaskasvit ovat helppo ja luonnollinen tapa torjua kirppukuoriaisia. Nämä hyönteiset välttävät esimerkiksi aromaattisia kasveja, kuten kissanminttua ja vihreää sipulia, ja ne välttelevät usein myös lähellä olevia kasveja. Kasvata kukkivia kasveja houkutellaksesi hyödyllisiä hyönteisiä, jotka luonnollisesti syövät kirppukuoriaisia. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tilli ja makea alyssum, joita istutetaan lähelle vihanneksia, joita haluat suojella. Kylvä retiisien kaltainen ansakasvi houkutellaksesi kirppukuoriaiset pois arvokkaammista tuotteista ja suojellaksesi lehtivihanneksia vahingoittumiselta.