Miten neuvotella kodinparannuspäätöksistä kumppanisi kanssa terapeutin mukaan?

Miten neuvotella kodinparannuspäätöksistä kumppanisi kanssa terapeutin mukaan?

K: Kun ostimme kotimme kaksi vuotta sitten, olemme kumppanini kanssa halunneet päivittää keittiötä. Mutta aina kun alamme puhua remontin yksityiskohdista, alkaa riita. Emme tunnu pääsevän yksimielisyyteen tyylistä, materiaaleista, väreistä – mistään! Mitä voimme tehdä, jotta pääsisimme yhteisymmärrykseen ja saisimme remontin vihdoin käyntiin?

Suunnittelupäätösten neuvotteleminen kumppanisi kanssa voi varmasti tuntua mahdottomalta. Itse asiassa huonekaluyritys Articlein tekemässä tutkimuksessa todettiin, että pariskunnat riitelivät kodin remontista ja sisustuspäätöksistä noin 72 kertaa vuodessa.

Kuten luultavasti tiedät, ei ole olemassa "oikeaa" tapaa sisustaa koti. Paljon on kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä, ja kun nämä mieltymykset vaihtelevat huomattavasti kumppanien välillä, asiat voivat mennä rumiksi. Usein kyvyttömyys neuvotella erimielisyyksistä johtaa toimimattomuuteen, jolloin molemmat osapuolet ovat turhautuneita. Toisinaan taas toinen tekee kaikki päätökset, ja toinen jää tyytymättömäksi tai pahoittaa mielensä siitä, että tila ei vastaa hänen makuaan.

Molempia miellyttävän ratkaisun löytäminen voi olla hankalaa, mutta on olemassa joitakin strategioita, jotka voivat auttaa. Kuten kaikissa muissakin pariskuntien välisissä riidoissa, hyvä viestintä on avainasemassa.

Sovi tapaaminen ja tule valmistautuneena.

Ensimmäinen askel suunnittelupäätösten käsittelyssä on oman asiasi esittäminen. Varaa aikaa tapaamiselle kumppanisi kanssa. Tämä antaa teille molemmille mahdollisuuden tuoda ideanne pöytään. Se on myös hyvä hetki keskustella budjetista, jotta voitte varmistaa, että olette samalla sivulla.

Laita suunnittelijahattusi päähän ja tule valmistautuneena. Älä vain kerro toivomuslistaa, vaan tuo mukanasi valokuvia ja konkreettisia ehdotuksia, jotka auttavat toista osapuolta hahmottamaan, miltä ideasi voisivat näyttää tilassasi.

Varaa aikaa kuuntelemiseen.

Yksi hyvän kumppanuuden avaimista on aktiivinen kuuntelu. Ole avoin sille, mitä kumppanillasi on sanottavaa, ja kuuntele todella hänen mieltymystensä perusteluja. Merkityksellisen kumppanisi toiveen takana saattaa itse asiassa olla emotionaalinen tarve, joka ei ole aluksi ilmeinen. Ehkä kumppanisi esimerkiksi suosii minimalistista sisustusta, koska hän on kasvanut niin, että tuntee tukehtuvansa taloon, jossa on liikaa sotkua. Tämä ymmärrys voi lisätä myötätuntoa ja antaa teille mahdollisuuden asettaa tärkeysjärjestykseen lopputuloksen, joka on tärkeintä yhteisen tulevaisuutenne kannalta.

Ota huomioon yksilölliset vahvuudet.

Älä jätä yksilöllisiä vahvuuksia huomiotta, kun neuvottelet erimielisyyksistä. Ehkä toisella teistä on silmää maaliväreille ja pienille yksityiskohdille, kuten laitteistoille ja valaistukselle, kun taas toisella on taito suunnitella pohjaratkaisu, joka toimii parhaiten perheellenne. Harkitse suunnitteluvalintojen jakamista näiden vahvuuksien perusteella, jotta lopputulos heijastaisi vahvuuksianne pariskuntana.

Vältä vastineita.

Suunnittelupäätösten ei tarvitse olla yksi yhteen -tasapeli. Tietyssä projektissa yksi henkilö saattaa päätyä siihen, että hänen alkuperäisiä ideoitaan heijastuu enemmän, kun taas seuraavassa projektissa tilanne voi olla päinvastainen. Älä innostu liikaa varmistamaan, että kaikki on täydellisen tasaista, tai huomaat taistelevasi asioista, jotka eivät oikeastaan ole sinulle niin tärkeitä. Avokätisyys kumppaniasi kohtaan hyödyttää suhdetta suunnattomasti. Ja vaikka tarkoituksena ei olekaan odottaa jotain vastineeksi, hän on usein valmiimpi antamaan seuraavalla kerralla.

Jaa huoneet.

Jos huomaat jääväsi kiinni liian moniin pieniin päätöksiin kodin jokaisessa tilassa, harkitse sisustuspäätösten jakamista huoneittain. Yksi saa suunnitella keittiön, kun taas toinen tekee suunnitelman asuintilaa varten. Päättäkää, mitkä huoneet ovat teille kummallekin tärkeimpiä, ja jakakaa ne sitten sen mukaan. On silti tärkeää kuunnella kumppanisi mieltymyksiä ja ottaa huomioon kodin yleinen sisustusestetiikka, mutta sinä saat päättää lopullisesti tilan suunnittelusta.

Ota käyttöön veto-oikeus.

Jos olet huolissasi siitä, että paheksut kumppaniasi joka kerta, kun kävelet olohuoneen keskellä olevan jättimäisen nahkalepotuolin ohi, kannattaa harkita veto-oikeuden käyttöönottoa. Kumpikin henkilö saa yhden tai kaksi veto-oikeutta huonetta kohden, joita hän voi käyttää vastustaessaan kiivaasti jotakin suunnittelupäätöstä. Muista, että et ole hävinnyt, jos vetosi jää pöydälle. Itse asiassa se on voitto teille molemmille.

Ota mukaan suunnittelija.

Jos olet yrittänyt kaikkia edellä mainittuja keinoja ja olet edelleen pattitilanteessa, voi olla aika ottaa ulkopuolista apua. Harkitse suunnittelijan palkkaamista, joka kuuntelee mieltymyksiänne ja luo tilan, joka heijastaa molempien makua.

Joskus, kun kaksi ihmistä yrittää yhdistää ajatuksiaan, lopputulos ei ilmaise selkeää suunnittelun estetiikkaa. Ammattilaiset on koulutettu harkitsemaan ristiriitaisia käsitteitä ja yhdistämään ne yhdeksi yhtenäiseksi ilmeeksi.