Miten matto tehdään?

Miten matto tehdään?

Matto tuntuu kankaalta, mutta suurin osa nykyisin markkinoilla olevista matoista on valmistettu synteettisistä polymeereistä. Itse asiassa yli puolet koostuu nailonista, joka on valmistettu muovista. Osa kierrättämistäsi maitotölkeistä ja virvoitusjuomapakkauksista päätyy uudestisyntyneiksi matoiksi. Muita käytettyjä muovimateriaaleja ovat akryyli, polyesteri ja polypropeeni, jota kutsutaan myös olefiiniksi. Vain pieni osa – alle 3 prosenttia – erittäin kalliista matoista on kudottua villaa. Kudotun villan etuna on, että se vanhenee kauniisti ja puhdistuu hyvin, mutta se ei kestä liikennettä ja kosteutta kuten synteettinen matto.

Mattojen valmistamiseksi tekstiilimateriaalit muotoillaan nukka-langoiksi, jotka värjätään ja ommellaan ensisijaiseen tukikerrokseen ja liimataan sitten toissijaiseen tukikerrokseen, joka lisää maton lujuutta ja vakautta, sekä erilliseen pehmustekerrokseen. Kudottua tai kuitukangasta polypropeenia käytetään useimmiten molempien tukikerrosten valmistukseen, vaikka pieni osa mattojen tukikerroksista valmistetaankin juutista, joka on karkeaksi kankaaksi kudottu luonnonkuitu. Synteettinen kumilateksi on liima, joka sitoo kerrokset yhteen.

Suurin osa maton pehmusteista on valmistettu rebondista, kierrätetystä uretaanijätteestä, joka pilkotaan ja puristetaan kerroksiksi. Pintaan liimataan ohut muovikerros, joka pitää kappaleet yhdessä ja antaa pehmusteelle tasaisen, yhtenäisen pinnan.

Kuinka matto valmistetaan

Mattojen valmistusprosessissa on useita vaiheita. Ensin langat tuftataan, eli kuidut kudotaan ensisijaiseen taustalevyyn. Tuftauskoneessa on 12 jalkaa pitkät rullat ja jopa 12 000 neulaa, jotka vetävät langan taustalangan kudoksen läpi samaan tapaan kuin ompelukoneessa. Pieni koukku tarttuu jokaiseen langan silmukkaan ja muodostaa silmukan. Mattokielessä tätä kutsutaan silmukkanukkarakenteeksi, mikä on ilmeinen syy. Silmukan kokoa säätelevät valosähköiset anturit, jotka on ohjelmoitu tuottamaan tietty kasan korkeus. Korkeampi nukka tekee matosta räsyisemmän. 70-luvulla räsynukka oli muotia, mutta suurin osa nykyisin markkinoilla olevista matoista on matalaa, leikkaamattomilla silmukoilla varustettua matonukkaa, joka kestää liikennettä paljon paremmin, koska leikattuja päitä ei ole näkyvissä. Matto on helpompi puhdistaa, ja sen on epätodennäköisempää haalistua tai irrota alustasta.

Valmistettavasta mattotyylistä riippuen silmukat voidaan leikata seuraavassa vaiheessa. Silmukoiden leikkaaminen tekee matosta pörröisemmän, johon varpaat uppoavat. Leikkaus- ja silmukkarakennetta käytetään vaihtelevasti leikkausprosessissa, jolloin muodostetaan mittakuvioita leikkaamalla joitakin silmukoita ja jättämällä toiset leikkaamatta.

Maton värjäys

Lanka voidaan värjätä ennen tai jälkeen tufttauksen. Värjääminen tufttauksen jälkeen mahdollistaa paremman johdonmukaisuuden, paremman hallinnan ja enemmän vaihtoehtoja. Tuftatun maton värjäämiseen on useita perusmenetelmiä:

  • Keittäminen – Tehokkain menetelmä, jota käytetään yksiväristen mattojen värjäämiseen, on keittäminen. Tuftattu matto ommellaan jatkuvaksi rullaksi ja asetetaan vedellä täytettyyn sammioon. Väriaine ja kemikaalit sekoitetaan joukkoon ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi. Mattoa keitetään neljän tunnin ajan väriseoksessa.
  • Silkkipainanta – Jotta mattoon voidaan painaa kuvioita tai kuvioita, valkoiset tuftatut matot painetaan silkkipainantaan prosessilla, joka muistuttaa tapaa, jolla kuvioita painetaan t-paitoihin, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa. Matto asetetaan kuvaruudun alle, johon on leikattu reikiä, ja väri työnnetään reikien läpi käyttämällä jotain isoa siivilää. Sitten matto vedetään metrin verran eteenpäin, ja seuraava ruutu lasketaan paikalleen kuvion seuraavaa osaa varten. Samalla ensimmäinen kuvio levitetään seuraavalle maton metrille. Tämä prosessi jatkuu, kunnes kaikki värit on levitetty ja kuvio on valmis. Tällä menetelmällä voidaan levittää jopa kahdeksan eri väriä.
  • Toisessa kuvapainomenetelmässä matto rullataan kohokuvioidun rullan alle. Samanlaista konseptia käytetään seinämaalien teksturointiin, jotta saadaan aikaan keinotekoinen viimeistelytyyli.

Kun matto on värjätty tai kuvio on seulottu tai siirretty, matto höyrystetään värien kiinnittymiseksi, huuhdellaan ylimääräisestä väriaineesta ja kuivataan.

Loppuprosessi

Kun matto on tuftattu ja värjätty, se liimataan taustamateriaaliin. Maton päät ommellaan yhteen pultin pituiseksi rullaksi, kuten lattianpäällystekaupoissa myytävissä rullissa. Matto lastataan koneeseen, joka päällystää maton alapuolen ja toissijaisen tukimateriaalin lateksiliimalla. Kun molemmat kappaleet on päällystetty, ne vedetään avioliittorullaan. Tiiviisti käärityn materiaalin paine liimakerroksiin sitoo selkämateriaalin pysyvästi mattoon. Työn viimeistelemiseksi ja sidoksen varmistamiseksi matto kuumennetaan uunissa.

Ennen lähettämistä matto höyrystetään, harjataan, imuroidaan ja ajetaan sitten koneen läpi, joka ajelee mahdolliset epätasaiset tupsut, jolloin pinnasta tulee sileä ja yhtenäinen. Valmis matto on lopulta valmis toimitettavaksi valmistajan varastoon tai vähittäismyymälään. Näin matto valmistetaan.