Miten maanparannusaineet voivat parantaa puutarhaasi?

Miten maanparannusaineet voivat parantaa puutarhaasi?

Ehkä olet kuullut maaperän parantamisesta ja miettinyt, mitä termi voisi tarkoittaa puutarhasi kannalta. Jos haluat reheviä kukkapenkkejä tai runsaasti tomaatteja ja basilikaa caprese-salaattia varten joka ilta, vastaus on kyllä, riippumatta siitä, millainen maaperäsi on. Seuraavassa kerrotaan, miksi maanparannusaineet ovat tärkeitä, mitä aineita kannattaa käyttää ja miten voit parantaa puutarhasi maaperää.

Mitä ovat maanparannusaineet?

Kaikki materiaalit, jotka sekoitetaan maaperään sen fysikaalisten tai kemiallisten ominaisuuksien parantamiseksi, ovat maanparannusaineita. Tähän kuuluvat sekä orgaaniset että epäorgaaniset – louhitut tai ihmisen tekemät – lisäaineet. Useimmissa tilanteissa orgaaniset lisäaineet ovat maaperän terveyden kannalta parhaita.

Jos asut uudemmalla asuinalueella, maaperäsi koostuu todennäköisesti kivistä, tiivistyvästä savesta tai muusta materiaalista, jonka rakentajat ovat kaivaneet tai pudottaneet sinne rakennustöiden päättyessä. Vanhemmilla asuinalueilla, joissa maaperä on savisempaa, maaperä saattaa olla yksinkertaisesti "käytetty" tai ravinteet ovat loppuneet. Vierasperäiset istutukset, eroosio, kulkeutuneet taudinaiheuttajat – kaikki nämä voivat vahingoittaa maaperän terveyttä, ja sen tervehdyttäminen edellyttää maanparannusta. Vihannespuutarhat tarvitsevat varmasti joka vuosi terveen annoksen kompostia maaperän terveyden palauttamiseksi.

Maanparannusaineiden hyödyt

Maanparannusten erityiset hyödyt vaihtelevat tietenkin sen mukaan, mitä lisätään, mutta erilaiset lisäykset voivat:

  • Lisätä ravinteita
  • Parantaa salaojitusta
  • Auttaa ilmavuutta
  • Pidättää vettä
  • Lisätä tarvittavia mikrobeja
  • Taistelee tauteja vastaan

Maaperän lisäyksillä voidaan myös säätää pH-tasoja ja muuttaa maaperän luonnollista koostumusta muiden kuin kotoperäisten kasvien tarpeisiin.

Miten valita oikeat maanparannusaineet?

Kun päätetään, mitä maanparannusaineita lisätään, orgaaninen komposti on lähes aina sopiva lisäaine, josta aloittaa. Sen lisäksi paras vaihtoehto on käyttää maaperätestiä mahdollisten ongelma-alueiden tunnistamiseksi. Maaperätestipakkaus kertoo, mitä ravinteita tarvitaan, ja auttaa ymmärtämään, kuinka paljon niitä on lisättävä.

On tärkeää, että maaperääsi ei heitetä tiskialtaalla. Lisää kompostia, tee testi, jotta näet, missä mennään, ja lisää sitten muita lisäaineita tarpeen mukaan.

Maanparannusaineiden tyypit

Puutarhurit, jotka haluavat parantaa maaperänsä laatua ja suorituskykyä, voivat valita monista eri lisäyksistä. Nämä ovat yleisimpiä ja tehokkaimpia:

1. Ruohonleikkuujätteet ja lehdet.

Käytä näitä kahta nurmikkojätettä itsenäisesti tai yhdessä. Passiiviseen maaperän parantamiseen käytä nurmikon leikkaamiseen leikkuria, jossa on mulching-kansi. Ohut kerros (noin ½ tuumaa) mulattuja lehtiä tai ruohoa palauttaa maaperään ravinteita ja auttaa säästämään vettä. Mullatut lehdet lisäävät maaperän hiilipitoisuutta ja parantavat maaperää kastematojen ja muiden hyödyllisten maaperän asukkaiden kannalta. Ruohonleikkuujätteet hajoavat nopeasti, joten voit lisätä uuden ohuen kerroksen myöhemmin kauden aikana.

Jos haluat parantaa puutarhapenkkiä seuraavaa vuotta varten, sekoita syksyllä yksi osa tuoretta ruohonleikkuujätettä ja kaksi osaa kuivia, silputtuja lehtiä. Levitä seos 6 tuuman kerroksena tyhjään puutarhapenkkiin parantamaan maaperää talven yli.

Hyvä: Vihannes- ja yksivuotiset sängyt, joita puutarhurit viljelevät joka vuosi uusia siemeniä ja siirtoistutuksia varten.

2. Luujauho

Luujauho on perinteinen orgaaninen lannoite, joka parantaa maan fosforipitoisuutta. Sitä on saatavilla kaikkialla, missä myydään puutarhatarvikkeita. Ennen luujauhon ja muiden lannoitteiden lisäämistä on parasta tehdä maaperätutkimus, jolla varmistetaan, että maaperä tarvitsee tätä ravinnetta. Kasvit käyttävät fosforia juurten, kukkien ja hedelmien kasvattamiseen. Levitä luujauhoa, kuten Jobe’s Organics -luujauhoa, kasvukauden alussa, jotta kasvit saavat ravintoa koko kasvukauden ajan. Vaikka ohjeet voivat vaihdella tuotekohtaisesti, puutarhurit ripottelevat yleensä noin 1 paunan jauhettua luujauhoa 10 neliöjalkaa kohti ja sekoittavat sen sitten muutamaan tuumaan maaperän yläosaan.

Hyvä: Porkkanoiden, punajuurten tai muiden juurikasvien ja kukkivien kasvien, kuten ruusujen, tulppaanien ja daalioiden, kausilannoitukseen.

3. Biologisesti kiinteät jätteet

Biokiinteät jätteet ovat jätevedenpuhdistamoista peräisin olevaa orgaanista kiintoainetta, joka stabiloidaan anaerobisella mädätyksellä ja kompostoinnilla mahdollisesti vaarallisten taudinaiheuttajien poistamiseksi ja pakataan sitten kaupalliseksi lannoitteeksi. Näitä lannoitteita on käytetty amerikkalaisessa maataloudessa, golfkentillä ja kotipuutarhassa yli vuosisadan ajan. Lisättyjen ravinteiden lisäksi tämä materiaali lisää maaperän hyödyllisten mikrobien ja orgaanisen aineksen määrää. Biojätteet ovat lämpökuivattuja tuotteita, komposteja tai A-luokan (liittovaltion hyväksymiä) seoksia.

Kotipuutarhurit voivat löytää pussitettuja biolietteitä rautakaupoista tai koti- ja puutarhakeskuksista; myös jotkin paikalliset laitokset tarjoavat niitä. Tyypillisesti 50 kiloa bioliuosta parantaa typen määrää 400-600 neliöjalan kasvutilassa. Kotipuutarhaan myytävien lietteiden on täytettävä tiukat vaatimukset, jotta niiden käyttö on turvallista. Ole varovainen ostaessasi biolietteitä; tee tutkimuksia varmistaaksesi, että ne ovat turvallisia käyttää ja että niiden suolapitoisuus tai metallipitoisuus ei ole korkea.

Hyvä: Puutarhurit, jotka suhtautuvat vakavasti kierrätykseen ja haluavat parantaa maaperän orgaanista ainesta ja maan fysikaalisia ominaisuuksia.

4. Puutuhka

Jos poltat polttopuita puuhellassa tai takassa, puutarha on hyvä paikka hävittää tuhka. Puun tuhka voi korvata kalkkia maan pH:n nostamiseksi. Se lisää myös kaliumin ja monien kasvien tarvitsemien hivenaineiden määrää.

Puun tuhkan kanssa vähän riittää pitkälle. Voit vahingoittaa maaperää, jos lisäät kerralla liikaa. Levitä puutuhkalannoitetta puutarhaan noin 20 paunaa (5 gallonaa) 1 000 neliöjalkaa kohti. Tai ripottele hieman kompostikasaan aina, kun lisäät uutta jätettä.

Sopii hyvin: Happaman maaperän pH:n nostamiseen sellaisten kasvien kasvattamiseksi, jotka tarvitsevat neutraalia tai hieman emäksistä pH-arvoa.

5. Komposti

Teitpä sitten itse tai ostit sitä kaupasta, komposti on yksi tutuimmista ja hyödyllisimmistä maanparannusaineista. Yritykset ja kotipuutarhurit valmistavat kompostia käytännössä mistä tahansa orgaanisesta materiaalista, rikkaruohoista ja vihannesjätteistä pahviin ja jätevesilietteeseen. Näin ollen laatu, rakenne ja ravinnekuormitus vaihtelevat huomattavasti. Sienikomposti on kaupallisen sienituotannon sivutuote; se hajoaa nopeasti maaperässä ja auttaa maaperän pidättymisessä.

Sekoita kompostia maaperään ennen istutusta ja lisää kompostia uusiin puutarhapenkkeihin 3-4 tuumaa ja olemassa oleviin penkkeihin enintään tuuman verran joka vuosi. Lisää kompostia mullan pinnalle istutuksen jälkeen tai hauduta se kompostiteetiksi lehtiruokintaa varten.

Hyvä: Parantaa maaperän terveyttä ja rakennetta, ehkäisee maaperän eroosiota, säästää vettä ja vähentää jätettä.

6. Paperi ja pahvi

Verkko-ostoksista on tullut niin suosittuja, että on hienoa tietää, että on olemassa tapa käyttää osa pakkausmateriaalista puutarhassa. Paperi ja pahvi voivat toimia biologisesti hajoavina rikkaruohosulkuna tyhjissä sängyissä yksinkertaisesti kerrostamalla materiaalia puutarhapenkkiin ja peittämällä sen 4-6 tuuman puuhakkeella tai muulla orgaanisella materiaalilla. Käytä suuria paloja ja liitä niitä muutaman sentin verran päällekkäin. Vältä näiden kerrosten sijoittamista aktiivisille puutarhasängyille, koska kerrokset voivat rajoittaa ilman ja veden virtausta maaperään. Voit myös silputa paperia tai pahvia ja lisätä niitä kompostikasaan hiilenlähteeksi.

Sopii hyvin: Lehtimultaukseen sesongin ulkopuolella, joka tukahduttaa rikkaruohot ja hajoaa lopulta maaperässä kompostiksi paikallaan.

7. Perliitti

Pienet valkoiset, hieman styroksin näköiset möykyt, perliitti on valmistettu vulkaanisesta lasista, joka laajenee ja muuttuu huokoiseksi, kun sitä kuumennetaan noin 1 600 celsiusasteeseen. Nämä läpäisevät kappaleet lisäävät maaperässä pidettävän hapen määrää ja parantavat huomattavasti ilmavuutta. Perliitti parantaa myös salaojitusta ja pidättää samalla vettä ja ravinteita, jotka vapautuvat vähitellen takaisin maaperään kasvien kastelua varten. Jos puutarhanhoito tapahtuu astioissa, sekoittamalla kaksi kolmasosaa ruukkumultaa ja yksi kolmasosa perliittiä saat aikaan tukevan ruukkuseoksen.

Sopii mm: Säiliöpuutarhassa käytettävään multaan lisätty perliitti voi estää tiivistymistä ja parantaa maaperän vedenpidätyskykyä.

8. Kompostoitu lanta

Kompostoitu lanta on eläinjätettä, jonka on annettu hajota. Kun se sekoitetaan puutarhapenkkiin, se tuottaa typpeä, fosforia, kaliumia sekä kasveille tarpeellisia hivenaineita. Se myös lisää orgaanista ainesta maaperään. Kaupallisesti saatavilla oleva kompostoitu lanta voidaan valmistaa pelkästään lannasta, mutta se sisältää usein myös muita kompostoituja materiaaleja, kuten olkea tai sahanpurua.

Levitä kompostoitua lantaa 2-3 tuuman kerros puutarha-alustan päälle ja sekoita se sitten maaperään useita senttejä syvälle. Yleensä kompostoitu lanta on käsitelty niin pitkälle, että se on lähes hajutonta, mutta tähän lisäaineeseen voi liittyä hieman epämiellyttävä haju. Älä koskaan lisää tuoretta lantaa puutarhaan.

Hyvä: Kompostoitu lanta voi maaperään sekoitettuna tuottaa paljon typpeä ja muita kasvien tarvitsemia ravinteita.

9. Puuhake

Puuhake on peräisin puunrungoista, -oksista ja -haaroista, joiden halkaisija on noin 12 tuumaa tai pienempi. Niiden tulisi antaa vanheta ennen niiden käyttöä puutarhassa. Kun materiaali seisoo vähintään 6 kuukautta, hyödylliset organismit asuttavat sen ja aloittavat hitaan prosessin, jossa se muuttuu maaperäksi. Maamadot voivat viihtyä puutarhassa, jossa on puuhaketta. Paikallisesti hankittujen hakkeiden käyttö on kestävä lähestymistapa.

Teknisesti ottaen hakkeet toimivat mullana, sillä ne istuvat maan pinnalla ja auttavat estämään kasvien maaperän kuivumista liian nopeasti ja jopa viilentämään juuria. Puu kompostoituu lopulta paikoillaan ja voi ajan myötä (noin 10 vuoden kuluessa) valua maaperän parantamiseen. Levitä haketta 2-4 tuuman kerroksena vakiintuneiden kasvien ympärille. Useimmilta puiden karsinta- ja poistoyrityksiltä saat usein ilmaisen kuorma-autolastillisen haketta.

Hyvä: Multaa, joka peittää ja suojaa maaperää ja juuria, hajoaa ja parantaa maaperää pitkällä aikavälillä sekä tarjoaa erinomaisen ympäristön kastematoille.

10. Kalkki

Jauhetusta kalkkikivestä valmistettua kalkkia käytetään tekemään maaperän pH:sta vähemmän hapanta ja enemmän emäksistä, mikä on suotavaa kasveille, kuten akileijalle, salvialle ja laventelille. Jos maaperäsi on luonnostaan hapanta, mutta haluat kasvattaa näitä kasveja, harkitse kalkin sekoittamista siihen. Puutarhakalkki sisältää myös runsaasti kalsiumia, joka on kasvien kasvulle välttämätön ravinne. Ennen kuin aloitat, sinun on kuitenkin mitattava maaperäsi emäksisyys pH-mittauslaitteella ja annosteltava kalkki asianmukaisesti.

Sopii mm: Kalkki on hyvä maanparannusaine maan happamuuden vähentämiseen.

11. Vermikuliitti

Vermikuliitti on mineraali, joka myös laajenee kuumennettaessa. Maanparannusaineena se pidättää hyvin tehokkaasti vettä, jopa liikaa joillekin kasveille, mikä voi johtaa juurten mätänemiseen. Vermikuliitti on kuitenkin hyvä lisäys kasveille, jotka pitävät kosteista jaloista. Vermikuliittiä käytetään usein pieninä rakeina siementen itämiseen.

Jos haluat luoda janoisille kasveille sopivan kasvualustan, sekoita kolmasosa tai puolet vermikuliitista hyvälaatuiseen ruukkumultaan.

Hyvä mm: Vermikuliitti soveltuu parhaiten astioihin, joissa kasvatetaan vettä rakastavia kasveja, kuten saniaisia, hämähäkkikasveja ja onnekasta bambua. Se on hyvä myös pistokkaiden juurruttamiseen.

12. Kipsi

Olet ehkä kuullut kipsistä maanparannusaineena, mutta tätä mineraalia käytetään yleensä vain kaupallisessa viljelyssä. Kipsin käyttö maanparannusaineena kotipuutarhureille rajoittuu kahteen maaperätyyppiin. Rannikkoalueiden suolainen maaperä saattaa hyötyä kipsin kyvystä poistaa maaperästä natriumia ja korvata se kalsiumilla. Kipsin käyttö alueilla, joilla maaperän savipitoisuus on korkea, hyötyy kipsin kyvystä muuttaa raskaan savimaan rakennetta ja hedelmällisyyttä, joten se on hyvä tapa parantaa savimaata.

Hyvä: Kipsi on hyvä maanparannusaine alueille, joilla maaperä on suolaista, kuten kuiville ja rannikkoalueille, sekä paikkoihin, joissa raskas savimaa on yleistä, kuten Yhdysvaltojen kaakkoisosissa.

13. Diatomipitoinen maa

Tyypillisesti diatomaattimaata pidetään tuholaistorjunnan välineenä. Tämän fossiilisoituneista vesieliöistä koostuvan aineen terävät palaset aiheuttavat tappavaa vahinkoa tiettyjen ötököiden sisuskaluille, kun jauhetta hengitetään sisään. Diatomimultaa voidaan kuitenkin käyttää myös maaperän lisäaineena, jolloin se voi parantaa ravinteiden pidättymistä ja kosteuden säilymistä maaperässä. Se sisältää piidioksidia, joka auttaa tekemään kasveista kuivuutta ja kuumuutta sietävämpiä.

Pölytä ohut kerros sänkyihisi ja sekoita se sitten maaperään huolellisesti, jotta se ei vaikuta puutarhassasi vieraileviin hyödyllisiin hyönteisiin. Se ei vahingoita kastematoja.

Hyvä mm: Diatomimulta parantaa maan vedenpidätyskykyä ja kuivuuden sietokykyä.

14. Sphagnum-sammal

Jos haluat lisätä maaperäsi happamuutta esimerkiksi kasvattaaksesi atsaleoita, rododendroneita tai mustikoita, harkitse sphagnum-sammalen sekoittamista, jota myydään kuivattuna ja jota käytetään joskus käsityöläistyössä. Puutarhakaupoissa myytävä jäntevä, kuitumainen tuote saattaa auttaa alentamaan maaperän pH-arvoa; se voi myös parantaa salaojitusta. Levitä sienisammalta 4-tuumainen kerros sänkyyn ja sekoita se huolellisesti 6-8 tuuman maaperän yläosaan. Tämä muutos on toistettava parin vuoden välein.

Hyvä: Alentaa maaperän pH-arvoa happamia kasveja suosiville kasveille ja parantaa salaojitusta.

Usein kysytyt kysymykset

Jos sinulla on vielä kysyttävää siitä, mitä hyötyä maanparannusaineiden lisäämisestä puutarhaan on, vastaukset seuraaviin kysymyksiin voivat auttaa.

Kysymys: Mitä eroa on lannoitteilla ja maanparannusaineilla?

Lannoitteet toimittavat ravinteita suoraan kasvien juurille, yleensä lyhyeksi ajaksi, kun taas maanparannusaineet parantavat maaperän fyysistä kuntoa ja tasapainoa.

Kysymys: Mitä tekijöitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun valitset maanparannusainetta?

Sinun on ymmärrettävä maaperässäsi esiintyvät puutteet, jotta tiedät, mikä maanparannusaine kannattaa valita. Ymmärrä maaperäsi tarpeet tekemällä maaperätesti.

Viimeiset ajatukset

Maaperän rakentaminen maksimipotentiaaliinsa on jatkuva prosessi, joka olisi aloitettava maaperätestauksella, jossa mitataan ravinteet ja pH, mikä antaa sinulle käsityksen tarvittavista lisäyksistä. Kun rakennat terveellistä maaperääsi, tulet ihastelemaan kauniita kasveja ja runsasta satoa, joita juuri parantunut maaperäsi voi tuottaa.