Miten maadoitusjohdot voivat auttaa suojaamaan kotisi sähköjärjestelmää.

Maadoitus on kriittinen osa kotitalouksien johdotusjärjestelmiä. Tämä turvaominaisuus auttaa suojaamaan sinua ja kotiasi sähköonnettomuuksilta johtamalla osan sähkökuormasta maahan. Jos johdotusjärjestelmään tulee esimerkiksi vika, oikosulku tai jokin muu ongelma, maadoitus tarjoaa vaihtoehtoisen reitin, joka ohjaa sähkövirran pois kodistasi ja takaisin itse maahan, mikä vähentää tulipalon tai sähköiskun riskiä. Kyseessä on lähinnä varajärjestelmä, jota käytetään yleensä vain hätätilanteessa.

Miten maadoitusjohdot voivat auttaa suojaamaan kotisi sähköjärjestelmää.Stacey Brandford

Jos haluat selvittää, onko kotisi maadoitettu, tarkista ensin huoneiden pistorasiat. Onko niissä kaksi vai kolme reikää Jos pistorasiassa on kolme aukkoa, pistorasia on todennäköisesti maadoitettu. Joissakin vanhemmissa kodeissa on kuitenkin vain kahden aukon pistorasioita, jotka voivat olla maadoitettuja tai olla maadoittamatta. Kummassakin tapauksessa voit käyttää jännitetestityökalua (10 dollaria, The Home Depot) sen määrittämiseksi, onko pistorasia maadoitettu. Jos huomaat, että sähköjärjestelmäsi ei ole maadoitettu, harkitse ehdottomasti tämän turvaominaisuuden lisäämistä kotiisi. Alla olevassa kätevässä oppaassamme esitellään erilaisia maadoitustyyppejä ja annetaan vinkkejä oman kodin maadoittamiseen.

Miten maadoitusjohdot voivat auttaa suojaamaan kotisi sähköjärjestelmää.Dave Toht Talon maadoituksen ymmärtäminen

Yksittäisten haarapiirien maadoitusjohdot (tai maadoituksena toimiva metallivaippa) johtavat takaisin huoltokeskuksen nolla- tai maadoituskiskoon. Itse huoltokeskus on kytkettävä maadoitukseen, jotta koko sähköjärjestelmä on turvallisesti maadoitettu.

Yleensä sähkökeskus maadoitetaan paksulla johdolla (joko paljaalla kuparilla tai vihreällä eristetyllä), joka johtaa maadoitustankoon tai kylmävesiputkeen. Seuraa maadoitusjohtoa huoltokeskuksesta ja selvitä, miten se on kiinnitetty maahan.

Maadoitustyypit

Sähköjärjestelmäsi voidaan maadoittaa sauvojen tai levyjen avulla, ja sinulle paras valinta saattaa riippua kotisi ympärillä olevan maaston tyypistä ja paikallisista rakennusmääräyksistä.

Miten maadoitusjohdot voivat auttaa suojaamaan kotisi sähköjärjestelmää.Dave Toht Maadoitustanko

Kuparinen maadoitussauva työnnetään vähintään kahdeksan jalan syvyyteen maahan. Sen yläosa voi olla näkyvissä, tai se voi olla upotettu muutaman sentin syvyyteen. Huoltokeskuksen maadoitusjohto on kiinnitettävä tukevasti maadoitussauvaan joko erityisellä hammastetulla puristimella tai hitsaamalla. Viimeaikaisissa rakennusmääräyksissä vaaditaan usein kahta tai useampaa maadoitussauvaa turvallisuuden lisäämiseksi.

Maadoituslevy

Kallioalueilla, joilla on vaikea viedä maadoitussauvaa kahdeksan jalan syvyyteen, voidaan käyttää maadoituslevyä. Tämä paksu metallipala upotetaan jalustan tai perustuksen alle. Vaihtoehtoisesti maadoitusjohto voidaan liittää talon betoniperustukseen upotettuun metalliseen raudoitustankoon.

Jos sinulla on epäilyksiä kotisi maadoituksesta (ja erityisesti jos pistorasia-analysaattori osoittaa, että pistorasiat eivät ole maadoitettuja), pyydä ammattitaitoista sähköasentajaa tarkastamaan kotisi.

Miten maadoitusjohdot voivat auttaa suojaamaan kotisi sähköjärjestelmää.Dave Toht Maadoitus kylmävesiputkella

Huoltokeskuksen maadoitusjohto saattaa johtaa kylmävesiputkeen, joka on liitetty syvälle maan alle johtaviin syöttöputkiin. Liitäntä on puristettava tiukasti kiinni. Kuumavesiputkia ei voida käyttää maadoitukseen, koska ne kulkevat vain vedenlämmittimeen, eivät maahan.

Koska kunnalliset vesijohdot ovat maan alla, kiinteä liitos kylmävesiputkeen muodostaa tehokkaan maadoituksen.

Miten maadoittamaton talo maadoitetaan?

Jos kotisi pistorasioissa on vain kaksi reikää tai jos pistorasia-analysaattori osoittaa, että ne ovat maadoittamattomia, älä hätäänny; ihmiset ovat eläneet maadoittamattomien talojen kanssa vuosikymmeniä. Maadoitus parantaa kuitenkin huomattavasti kodin turvallisuutta, ja se kannattaa lisätä.

Jos haluat maadoittaa koko järjestelmän, sinun on kutsuttava ammattilainen kytkemään koko koti uudelleen, mikä on yleensä kallis työ. Jos haluat maadoittaa vain yhden pistorasian, voit pyytää sähköasentajaa vetämään yksittäisen maadoitusjohdon pistorasiasta kylmävesiputkeen.

Yksinkertaisempi ratkaisu on asentaa maadoituspistorasiat (GFCI) (17 dollaria, The Home Depot). Nämä tarjoavat samanlaisen suojan kuin maadoitus. Oikein asennettuna yksi GFCI voi suojata kaikki virtapiirin pistorasiat.