Miten lattialistat poistetaan turvallisesti ilman rikkoutumista?

Jos haluat viettää viikonlopun kodin osan remontoinnissa, sinun on usein ensin poistettava puiset listat. Riippumatta siitä, oletko purkamassa seinää vai hiomassa puulattioita, sinun on poistettava kaikki listat ennen kuin aloitat. Tämä prosessi ei ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa; kotelot, listat tai jalkalistat voivat helposti lohkeilla ja rikkoutua, jos et ole varovainen. Verhoilu on yleensä ohutta ja havupuuta, jota ei ole tehty poistettavaksi ja asennettavaksi uudelleen. Voit kuitenkin tehdä tämän työn ilman sotkua tai rahan tuhlausta, jos tiedät, miten toimia.

Tarvittavat työkalut

Aloittaaksesi tarvitset oikeat työkalut, kuten seuraavat:

  • Puukitti
  • Sorkkaraudat
  • Linjapihdit
  • Neulapihtejä
  • Kevyt vasara
  • Puukiila

Varmista, että sinulla on nämä työkalut ennen kuin aloitat, jotta sinun ei tarvitse keskeyttää työtäsi puoliväliin etsiessäsi tarvitsemiasi työkaluja. Monissa rautakaupoissa on näitä tarvikkeita, ja voit kysyä työntekijältä, jos tarvitset apua tietyn työkalun löytämisessä.

Rajaa pohjalevyn pala.

Leikkaa aluksi pohjalevyn pala koko sen pituudelta, jossa se kohtaa seinän. Voit leikata siihen tarttuneen maalin tai tiivistemassan yleiskäyttöön tarkoitetulla veitsellä. Kun viillät tämän pituisen palan siihen kohtaan, jossa kaksi sokkelilautaa kohtaavat, voit estää paperin ja maalin repeytymisen kipsilevystä, jolloin pinta ei vaurioidu. Käytä 6 tuuman pituista metallista kittipuukkoa työstäessäsi kevyesti jalkalistan takana olevaa aluetta, jotta voit alkaa irrottaa jalkalistan seinään kiinnittävää materiaalia.

Samalla sinun pitäisi vetää eteenpäin irrottaaksesi viimeistelynauloja ja tappeja, jotka pitävät listan kiinni seinässä. Valitse jalkalistan toinen pää, josta aloitat, ja irrota sitä varovasti pitkin pituutta, kunnes pala on tarpeeksi löysä irrotettavaksi seinästä.

Tätä vaihetta tehdessäsi sinun on oltava kärsivällinen, jotta vältät listojen rikkoutumisen, sillä jalkalistan irrottaminen vie jonkin aikaa. Jos sinulla on vaikeuksia asettaa kittipuukon terä listan alle, kokeile napauttaa vasaran kahvaa kevyesti, jotta terä uppoaa paremmin.

Vedä listoitus irti

Tässä vaiheessa voit yrittää vetää listan pään irti seinästä, kun koko pituus on irrotettu. Ole jälleen varovainen, ettet vahingossa vahingoita jotain muuta seinän osaa, kuten viereistä seinää tai ovilistaa. Nosta polviasennossa hieman ylöspäin ja liikuta listaa varovasti ja varovasti keinuttaen, jotta listan se osa, joka on tiukasti vieressä olevan kulmasokkeleen ja seinän välissä, löystyy, kunnes listat irtoavat kokonaan.

Merkitse listat

Aseta seuraavaksi tarra tai numero seinän alaosaan ja listan takaosaan, jotta voit helposti pitää kaikki palat oikeassa järjestyksessä, lähinnä jos aiot laittaa listat takaisin alkuperäisille paikoilleen. Jatka jokaisen palan irrottamista samalla tavalla menemällä alaspäin kipsilevyä ja irrottamalla vierekkäiset palat, kunnes kaikki tarvitsemasi osat on poistettu. Irrota poistamastasi listasta viimeistelynaulat käyttämällä sivuleikkuripihtiä.

Vaihtoehtoinen vaihtoehto: Vedä suoraan ulospäin

Toinen vaihtoehto listan irrottamiseen on vetää sitä suoraan ulospäin, kun irrotat listan irrottamatta ensin nauloja. Koska nauloilla on päät, ne vedetään yleensä ulos, kun puutavaraa vedetään ulos. Listat toimivat kuitenkin eri tavalla, koska ne on kiinnitetty ruuveilla tai viimeistelynauloilla. Näissä nauloissa on pienet päät ja ne ovat ohuita, joten ne eivät vedä ulos yhtä helposti kuin puutavaraan kiinnitetyt naulat. Kun käytät mitä tahansa materiaalia, lukuun ottamatta keskitiheää kuitulevyä, voit saada vetoa listaan käyttämällä ohutta piikkiä ja vetämällä piikkiä suoraan taaksepäin listan irrottamiseksi.

Tämä ponnistus saa listan vetäytymään bradien tai naulojen läpi ja jättää kiinnikkeet edelleen seinään kiinni. Ainoa mahdollinen ongelma on, että jotkut asentajat käyttävät rakennus- tai puuliimaa saadakseen listan kiinni, joten jos huomaat, että tämä järjestely on kyseessä, kipsilevypaperi repeää pois tällä menetelmällä. Testaa ensin pieni osa varmistaaksesi asian.

Tiivistettä laitetaan myös jalkalistojen yläreunoihin, ovi- ja ikkunalistojen ulko-osiin tai joskus kruunun listan takareunaan. Kaulausmassaa käytetään niin, että aukot peittyvät ja antavat tasaisemman ulkonäön.

Vinkkejä turvallisuuteen

Jos joudut käyttämään suurempaa työkalua, kuten kestävää talttaa tai pientä sorkkarautaa, irrottaaksesi jämäkän verhoilun, aseta seinän ja verhoilun väliin leveä kittiveitsi tai leveä veitsi, joka auttaa sinua irrottamaan verhoilun suojaten samalla kipsilevyn pintaa. Sinun tulisi aina käyttää suojalaseja, kun teet tämän kaltaista kodin kunnostushanketta, jotta silmäsi pysyvät suojassa mahdolliselta verhoilulta, jos se sattuu katkeamaan palasiksi.

Voit helposti irrottaa lattialistat rikkomatta niitä, kun noudatat tätä ohjetta. Varmista, että sinulla on oikeat työkalut, joita tarvitset tähän projektiin, ennen kuin aloitat, jotta työsi olisi helpompaa. Käy paikallisessa rautakaupassa hankkimassa kaikki tarvitsemasi tarvikkeet ja järjestä ne huoneeseen, jossa aiot työskennellä, ennen kuin aloitat.

Vaikka lattialistojen poistaminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi, tärkein muistettava tekijä on se, että sinun on oltava kärsivällinen ja tiedettävä, että työ voi olla hidasta. Varmista, että listat eivät rikkoudu, jotta voit asentaa ne takaisin, kun olet valmis kotiprojektisi kanssa. Merkitsemällä listat voit helpommin tietää, mitkä listat menevät takaisin missä järjestyksessä, kun vaihdat niitä. Saat projektisi nopeammin valmiiksi käyttämällä tätä tekniikkaa.