Miten kouluprojektista tuli naisten historiakuukausi

Vuonna 1978 eräs Sonoman koulupiiri Kaliforniassa järjesti naisten historian viikon, jonka tarkoituksena oli opettaa lapsille eräistä tärkeistä naisista, jotka vaikuttivat maailmaan. Oppilailla ja opettajilla ei ollut aavistustakaan, että heidän esseiden, julistetaulujen ja koululaisten paraatin esityksistään tulisi koko maan kattava kuukauden mittainen juhla, mutta niin kävi. Vuosittain koulut, järjestöt ja yhteisöt ympäri maata käyttävät maaliskuun kunnioittaakseen vaikutusvaltaisia naisia, jotka ovat auttaneet muokkaamaan nykymaailmaa.

Kun valmistaudut juhlimaan 34. vuotuista naisten historian kuukautta, ota inspiraatiota juhlapäivän alkuperästä ja etsi keinoja, joilla voit tukea tai juhlia naisten saavutuksia omassa yhteisössänne. Olipa kyse sitten muiden naisten kannustamisesta työpaikallasi tai vapaaehtoistyöstä tytöille suunnatussa koulutusohjelmassa, naiset tukevat naisia – siitä tässä on kyse.

FPG/Getty Images Naisten historiakuukauden taustalla oleva tarina

Kaksi vuotta Kalifornian naisten historian viikon jälkeen presidentti Jimmy Carter julisti kansallisen naisten historian viikon viikoksi 8. maaliskuuta 1980. Julistaessaan julistuksen hän sanoi: "Liian usein naiset jäivät laulamatta ja joskus heidän panoksensa jäi huomaamatta. Mutta Amerikkaa rakentaneiden naisten saavutukset, johtajuus, rohkeus, voima ja rakkaus olivat yhtä tärkeitä kuin niiden miesten, joiden nimet tunnemme niin hyvin."

12. maaliskuuta 1987 kongressi hyväksyi lainsäädännön, jolla maaliskuu 1987 nimettiin naisten historiakuukaudeksi.

Kun eri puolilla maata järjestettiin naisten historian viikon juhlallisuuksia, monilla alueilla todettiin, että yksi viikko ei riitä. Vuoteen 1986 mennessä neljätoista osavaltiota oli julistanut omat kuukauden mittaiset naisten historian juhlallisuudet, ja vuonna 1987 National Women’s History Project (nykyisin National Women’s History Alliance) pyysi kongressia julistamaan virallisen naisten historiakuukauden. Kongressi hyväksyi 12. maaliskuuta 1987 lain, jonka mukaan maaliskuu 1987 nimettiin naisten historiakuukaudeksi. Vuosina 1988-1994 kongressi antoi myös päätöslauselmia, joissa se valtuutti tulevat presidentit julistamaan maaliskuun naisten historiakuukaudeksi. Lainsäädännön hyväksymisen jälkeen jokainen presidentti on antanut vuosittain julistuksen maaliskuusta.

Tämän vuoden teema

Koska juhlimisen arvoisia naisia on miljoonia, National Women’s History Alliance (NWHA) valitsee joka vuosi teeman ja valitsee kyseiseen kategoriaan kuuluvia henkilöitä, jotka ovat edistäneet naisten asemaa maailmassa. Vuoden 2022 teema on "Providing Healing, Promoting Hope". Teema on kunnianosoitus etulinjan työntekijöille, terveydenhuollon tarjoajille ja muille hoitajille, jotka ovat antaneet palveluksiaan pandemian viimeisten vuosien aikana.

">