Miten korjata piipitys tai vääntyminen puulattiat

Miten korjata piipitys tai vääntyminen puulattiat

Lisää kotiisi tyylikäs maalaishenkinen ilme. Mukana Jasper Engineered Hardwood – Handscraped Maple Old West Collection -mallisto suklaanvärisenä SKU: 10074817

Niin kauniita kuin kovapuulattiat ovatkin, ne vaativat huomattavan paljon hoitoa sekä asennuksen aikana että sen jälkeen. Puu reagoi ympäristön muutoksiin, vaikka se olisi kotisi, ja sen herkkyys voi johtaa rumentaviin uriin, kukkuloihin ja laaksoihin, jotka aaltoilevat olohuoneesi lattialla. Puulattian omistajat joutuvat usein kohtaamaan lattialaudan vääntymisen tai irtoamisen. Vaikka vauriot näyttävät hirvittäviltä – ja kalliilta korjata – voit helposti korjata ongelmat itse, kun olet tutustunut niiden taustalla oleviin yleisiin syihin.

Kovapuulattioiden vääntymisen ja piikityksen perimmäiset syyt

Vaikka lattiapinnoitteessasi olisi korkealaatuinen eksoottinen kiintolankku, se vääntyy tai piikittää, jos se on huonosti asennettu eikä sitä ole huollettu hyvin. Jos haluat korjata vääntyneet tai vääntyneet puulattiat, on tärkeää ymmärtää, mikä aiheuttaa puun vääntymisen. Molemmat ongelmat johtuvat yleensä vesivahingosta. Vaikka se onkin yleisin syy, se ei ole ainoa. Silti syyllinen etsitään usein ensimmäiseksi siitä, sillä sekä puu että laminaatti ovat herkkiä kodin suhteelliselle kosteudelle. Ideaalinen RH-taso on nolla, joten kun kosteus nousee sen yläpuolelle, puu irtoaa aluslattiasta. Vuodot, yleinen kosteus ja pitkäaikainen altistuminen vedelle vääntävät myös kovapuuta.

Vääntyminen

Jotkut asentajat pitävät näitä termejä keskenään vaihdettavissa olevina, kun taas toiset sekoittavat määritelmät keskenään. Tässä oppaassa vääntyminen tapahtuu, kun lattialaudat urautuvat ylöspäin kuperaan muotoon, joka on suoranainen vastakohta kuppaantumiselle, joka on ongelma, joka taivuttaa puuta koveraan muotoon. Muita syitä vääntymiselle ovat esimerkiksi lattian akklimatisoinnin laiminlyönti ennen asennusta. Kun laudoille annetaan aikaa sopeutua, ne tottuvat huoneen RH-tasoon. Kosteussulun asentamatta jättäminen on toinen syy.

Huippuuntuminen

Huiputus kuvaa dramaattisempia uria lehtipuussa. Urat nousevat korkeammalle, ja huiputetuilla alueilla on useampi kuin yksi lattialauta. Vesivahinko on yleensä syynä poimuuntuneisiin lattioihin, mutta asennusvirheet ovat usein syynä piikkien taustalla. Puulattioiden on saatava hengittää. Kodin kosteustaso muuttuu luonnollisesti vuodenajan, lämpötilan ja sään mukaan. Oikea tapa asentaa kovapuu on jättää pienet raot lattialautojen väliin ja huoneen ympärille, jossa puu kohtaa seinän. Raot antavat laudoille tilaa laajentua kosteassa ilmanalassa ja supistua kuivassa ilmanalassa.

Ilman tilaa laajentua turpoavat lattialaudat kohoavat ylöspäin, mikä aiheuttaa kävelyn vaaroja ja rumia mäkiä. Laudat saattavat myös lohkeilla, erityisesti seinien ympärillä. Kaikki rajoitukset, jotka estävät kelluvia lattioita todella kellumasta, aiheuttavat saman ongelman. On mahdotonta korostaa liikaa, kuinka tärkeää on jättää puulattioille tilaa, jota ne tarvitsevat supistumiseen ja laajenemiseen.

Selvitä lattian piikkien ja vääntymisen syy.

Miten korjata piipitys tai vääntyminen puulattiat

Luonnollista ja kestävää eleganssia. Mukana Jasper Engineered Hardwood – Maple Collection Champagne SKU: 15257590

Ennen kuin yrität korjata paljon ihailemasi vaahterakuitulattian, on selvitettävä, mistä ongelma johtuu. Tunnet tärkeimmät syylliset, joten syyn haistaminen ei vie kauan. Kosteus- tai vesivahinko on todennäköisin ongelma, erityisesti nopeiden muutosten osalta. Suojaamattomien lautojen vääntymiseen ei tarvita paljon vettä. Tässä vaiheessa suurin ongelmasi on selvittää, mikä on kosteusongelman taustalla.

Jännityksestä johtuva huiputus on selvästi erilainen asia. Vaikka kosteus ja kosteuspitoisuus johtavat piikitykseen, aiheutuneet vauriot ovat sotkuisempia ja laajemmin levinneitä, koska ne vaikuttavat yleensä laudan ryhmiin. Koska Laudat eivät pääse laajenemaan, ne usein lohkeilevat huoneen reunoilla. Nämä merkit kertovat, että lattialaudoituksella ei ole niin sanotusti henkilökohtaista tilaa.

Miten korjata piikitys ja vääntyminen?

1. Poista listat ensin

Uritetut lattialaudat korjataan useilla menetelmillä, mutta on fiksua kokeilla helpointa ensin. Ellei vesivahinko sijaitse näkyvästi muualla, laskeudu lattialle ja irrota listat varovasti seinästä. Varo, ettet halkaise puuta tai naarmuta maalia. Sinun ei pitäisi tarvita muuta kuin vasara ja ruuvimeisseli, vaikka voisitkin käyttää mieluummin ohutta talttaa, jonka voit kiilata listan ja seinän väliin.

2. Vaihda välikappaleet.

Puulattian asennusprosessin aikana välikappaleet erottavat seiniä lähinnä olevat lattialaudat itse seinistä. Jos välikappaleet ovat liian suuria, ne voivat estää puun kykyä turvallisesti turvota kostealla tai kostealla säällä. Kun hankit korvaavia välikappaleita, hanki niitä lukuisissa eri kokoluokissa, kaikki pienempiä kuin mitä nyt on. Kokeile seuraavaksi pienimpiä välilevyjä; työnnä sitten huippuja. Jos paine ei saa niitä litistymään, siirry seuraavaksi pienimpään välikappaleeseen ja kokeile uudelleen.

3. Vaihda vaurioituneet levyt

Jotkin soljet, urat ja huiput ovat liian vääntyneitä tai vesivahingoittuneita, jotta ne voitaisiin litistää. Niiden vaihtaminen ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyy repiä koko lattia irti. Voit vain poistaa huiputetut laudat ja asentaa niiden tilalle uuden lattiaosan. Sovita värisävy ostamalla valmiiksi värjättyä kovapuuta tai värjää ja tiivistä se jälkikäteen.

Älä tee samaa virhettä kahdesti. Kun asetat virheettömät laudat paikalleen, jätä niiden väliin pieniä rakoja. Oikea väli ei ole suuri; alapuolella olevasta aluslattiasta ei saa näkyä välähdyksiä. Jokaisen lattialaudan on vain saatava tilaa laajentua ilman, että sama ongelma toistuu.

4. Palauta muotti paikalleen

Valitsitpa minkä tahansa tavan korjata vääntyneet lattialaudat, kun urat ovat poissa ja lattia on taas sileä, asenna listapalat varovasti takaisin paikalleen. Sinun on todennäköisesti vasaroitava se takaisin paikoilleen. Poista kaikki puuhun jääneet naulat ja asenna se uudelleen käyttämällä uusia viimeistelynauloja. Varo, ettet lohkeile listaa, kun palautat sen takaisin oikealle paikalleen.

Miten korjata piipitys tai vääntyminen puulattiat

Jasper Jasper Hardwood – eurooppalainen harjattu tammi -mallisto, hopea-titaani / SKU: 10103796

Kovapuu lisää kodin arvoa ja luo tyylikkään, lämpimän tunnelman mihin tahansa huoneeseen, johon sen asennat. On tärkeää, että pidät sitä kunnolla yllä, olipa kyse sitten kosteuden ja lämpötilan säätelystä, lattialankkujen suojaamisesta tai niiden korjaamisesta heti, kun huomaat merkkejä kuoriutumisesta tai vääntymisestä. Jos hankit ammattilaisen apua uuden lattian asentamiseen, tarkista, että lautojen välissä on välyksiä eikä niiden alla ole esteitä, jotka haittaavat puun kykyä laajentua ja supistua.

Olipa kyse sitten keittiön tai olohuoneen lattioista, vääntyneet ja piikitetyt lattialaudat eivät vain ole paras tapa nauttia kalliista kovapuulattiastasi. Ilmeisen ulkonäkövaikutuksen lisäksi tällainen lattia on turvallinen riski. Nyt kun tiedät, mistä nämä ongelmat johtuvat, sinun pitäisi pystyä välttämään ne. On myös hyödyllistä, että tiedät nyt, miten vaihdat vaurioituneet lattialankut.