Miten korjata aukkoja kovapuulattiassa?

Miten korjata aukkoja kovapuulattiassa?

Kovapuulattiat ovat yksi perinteisimmistä lattiatyypeistä puun luonnollisen kauneuden ja materiaalin kestävyyden vuoksi. Ajan myötä jopa kaikkein asiantuntevimmin asennetut puulattiat alkavat tehdä rakoja. Aukot eivät ainoastaan heikennä puulattioiden ulkonäköä, vaan ne voivat myös sitoa likaa ja tehdä kodista vetoisen. Pienet raot ovat normaaleja, mutta jos rako on niin leveä, että siihen mahtuu nikkelin pää, korjaukset ovat tarpeen. Tässä on oppaamme siitä, miten korjaa raot kovapuulattioissa.

Miten lattialautojen raot syntyvät

Ajan myötä puulattioilla on taipumus kutistua. Kutistuminen aiheuttaa aukkoja lattiaan, erityisesti vanhemmissa kodeissa. Tämä on yleistä myös erittäin kuumissa tai kuivissa paikoissa. Kun kosteus poistuu lattialankuista, ne pienenevät ja alkavat tehdä rakoja. Asianmukainen asennus voi auttaa minimoimaan tämän ilmiön, mutta sitä ei voida välttää kokonaan.

Alkuhionta

Aina kun puulattiat uusitaan, tarvitaan alkuhionta. Jos lattiat ovat pahasti naarmuuntuneet, valitse rumpuhiomakone. Nämä koneet on helppo vuokrata, ja ne leikkaavat pintakerroksen läpi, tasoittavat lattian ja poistavat naarmut. Jos lattioissa ei ole paljon vaurioita, pyöröhionta on hyvä vaihtoehto. Tämä laite hioo lattiaa kevyesti ja tasoittaa pinnan poistamatta liikaa puuta tai aiheuttamatta ohentumista.

Riippumatta siitä, minkä hiontamenetelmän valitset, varmista, että käytät myymäläimuria kaiken hiomapölyn poistamiseksi raoista, jotta lattia on puhdas ja pölytön korjausvaiheita varten.

3 tapaa korjata aukkoja kiintopuussa

Miten korjata aukkoja kovapuulattiassa?

Kun rakoja esiintyy, ensimmäinen päätös on, korjataanko kiintopuun raot vai ei. Kaikki luonnollinen puu laajenee lämpimällä säällä ja supistuu kylmällä säällä. Talvella esiintyviä pieniä rakoja ei pitäisi korjata, elleivät ne ole vakavia. Odota lämpimämpiin kuukausiin ja katso, onko rakoja edelleen. Jos on, ja ne ovat isompia kuin nikkelinpää, on aika korjata ne. Onneksi on olemassa joitakin luotettavia menetelmiä, joilla pääset eroon näistä rumista ja vetoisista raoista ilman koko lattian vaihtamista.

Paikkaaminen puukitillä

Tarvikkeet

 • Puukitti
 • Kittipuukko
 • Hiomakone
 • Värisävy

Pienempiin halkeamiin puukitti on hyvä vaihtoehto. Kitti on helppo työstää rakoihin perinteisellä kittipuukolla. Anna kitin kuivua kokonaan, ennen kuin siirryt hiontaan ja viimeistelyyn. Toisin kuin itse puu, kitti ei sisällä puun jyviä, joten voit odottaa pientä vaihtelua pinnan viimeistelyssä puun ja kitin välillä tämän eron vuoksi.

Köysitäytteen käyttö

Tarvikkeet

 • Puuliima
 • Juuttiköysi
 • Kittiveitsi
 • Värisävy

Aloita maalaamalla halkeaman sisäpuoli puuliimalla. Työnnä juuttiköyden pituus rakoon kittipuukon avulla. Jatka, kunnes koko rako on täytetty juuttiköydellä mahdollisimman tiiviisti. Juuttiköyden käyttäminen puukitin sijasta voi saada aikaan luonnollisemman ulkonäön, mutta köydellä on taipumus irrota se ajan myötä. Kun näin tapahtuu, käytä kittipuukkoa ja hieman lisää puuliimaa köyden painamiseksi takaisin paikalleen.

Kiinnittäminen puuliuskatäytteellä

Tarvikkeet

 • Pöytäsaha
 • Varalattia
 • Hiomakone
 • Kumivasara
 • Tahra

Revi pöytäsahalla puukaistaleet ylimääräisestä lattianpäällysteen palasta ja mittaa huolellisesti täytettävän raon pituus ja leveys, jotta varmistetaan tiivis istuvuus. Työnnä puukaistale kumivasaralla rakoon ja kiinnitä kaistale paikalleen puuliimalla. Tämän menetelmän saa suorittaa vain pöytäsahan kanssa kokenut henkilö, sillä pienten kaistaleiden leikkaaminen voi olla vaikeaa ja vaarallista, jos sitä ei tehdä oikein.

Vihje: Kun asennat kovapuulattioita huoneeseen, pidä muutama varapuulankku käsillä myöhempiä korjauksia varten. Puulattioita voi olla vaikea sovittaa yhteen, varsinkin monta vuotta myöhemmin. Ylimääräisten säilyttäminen alkuperäisen asennuksen yhteydessä säästää päänvaivaa myöhemmin.

Hionta ja uudelleenpuhdistus

Miten korjata aukkoja kovapuulattiassa?

Riippumatta siitä, minkä korjausmenetelmän valitset, tarvitaan muutama viimeistelyvaihe, jotta kovapuulattia saadaan palautettua alkuperäiseen kauneuteensa. Hio ensin paikkausalue tai -alueet, jotta ne ovat sileät ympäröivien lattialautojen kanssa. Imuroi ja pyyhi pölyt ja roskat pois ja anna puulattian kuivua kokonaan ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Kun ne ovat kuivuneet, värjää alue tai koko lattia, riippuen siitä, kuinka vakavia korjaukset olivat. Alueet, jotka on täytetty liuskoilla, narulla tai puukitillä. Joskus puulattiat ja täytemateriaali hyväksyvät tahran eri nopeudella. Kun näin käy, levitä tahraa uudelleen tarpeen mukaan, kunnes koko lattia on väriltään yhtenäinen.

Kovapuulattioiden aukkojen korjaaminen on helppo prosessi, joka voidaan tehdä parilla tavallisella työkalulla ja paikallisesta rautakaupasta saatavilla tarvikkeilla. Ota vapaa viikonloppu ja korjaa kiintopuulattioiden raot, anna alueelle raikas viimeistely ja ihastu uudelleen tähän perinteiseen lattiavaihtoehtoon. Onko kovapuulattiassasi muita vaurioita? Tutustu oppaisiin, joissa kerrotaan, miten korjataan solisevat lattiat ja miten vaihdetaan myös kovapuulattioiden vaurioituneet alueet. Pienellä huollolla kovapuulattiat voivat olla hienostunut ja pitkäikäinen valinta mihin tahansa kotiin.