Miten kompostimurskainta käytetään jätteiden muuttamiseen puutarhan ravinteiksi?

Kun osaat käyttää kompostipyörää oikein, voit tehdä kompostia nopeammin kuin kiinteillä kompostialtailla. Kompostiastiat ja kompostimurskaimet toimivat samalla tavalla. Niiden avulla mikro-organismit voivat muuttaa keittiöjätteet ja puutarhajätteet ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi. Ne vaativat sekä "ruskeaa ainesta" (runsaasti hiiltä), kuten olkea, silputtua paperia, sahanpurua ja männynneulasia, että "vihreää ainesta" (runsaasti typpeä), johon kuuluvat keittiön vihannes- ja hedelmäjätteet, tuoreet siemenettömät rikkaruohot ja tuoreet ruohonleikkuujätteet. Ihanteellinen suhde on noin kolme-neljä osaa ruskeaa ainesta yhtä osaa vihreää ainesta kohti. Jos lisäät liikaa vihreää ainesta, kompostoituminen hidastuu, ja tuloksena on märkä sotku. Saatat huomata, että paperisilppuri on juuri sopiva, kun lisäät paljon ruskeaa ainesta. Jos ennen silppusit paperia turvallisuussyistä, silppua se nyt kompostisi ravinnoksi.

Kompostimurskain vs. kompostisäiliö

Kompostimurskaimen ja liikkumattomien kompostisäiliöiden välillä on muutamia merkittäviä eroja. Kompostimurskaimen suurin etu on se, miten helppoa kompostin kääntäminen on. Kääntäminen nopeuttaa kompostoitumista lisäämällä sekaan happea, joka on toinen ahkerien mikro-organismien edellytys. Kompostin kääntäminen säiliössä on raskasta työtä, ja se tehdään yleensä puutarhahaarukalla tai lapiolla. Se voi viedä paljon aikaa ja johtaa väsyneeseen tai kipeään selkään, jos innostut liikaa.

Kompostimurskain sen sijaan on rakennettu käännettäväksi. Rumpu istuu akselilla – joko pystysuorassa tai vaakasuorassa – ja siinä on kahvat, joiden avulla voit kääntää rumpua paljon vähemmällä vaivalla. Kääntäminen pari kertaa viikossa pitää prosessin käynnissä. Mitä täydempi rumpu on, sitä vaikeampi sitä on kääntää. Kompostin kääntäminen on silti helppoa verrattuna siihen, että kompostia käännettäisiin puutarhamylkyllä, ja siihen kuluu kirjaimellisesti vain minuutti.

Verrattuna avoimiin kompostisäiliöjärjestelmiin kompostirummut ovat suljettuja järjestelmiä, jotka tarjoavat useita etuja. Vaikka tumblereissa on tuuletusreikiä, jotka päästävät ilmaa sisään ja ylimääräistä kosteutta ulos, ne ovat riittävän pieniä pitämään ei-toivotut elukat poissa. Yleisesti ottaen kompostitumput ovat helpompia pitää siistinä, ja niiden tilantarve on pieni, minkä vuoksi ne sopivat pienemmille esikaupunki- tai kaupunkipihoille.

Kompostimurskainten tyypit

Useimmat kompostointirummut istuvat akselilla tai kehyksen sisällä, mutta jotkut istuvat maassa, jossa niitä voidaan rullata. Akselilla olevan kompostointirummun rumpu voi olla suunnattu pysty- tai vaakasuoraan. Kompostirumpuja on erikokoisia, joten valintaa tehdessäsi kannattaa ottaa huomioon, kuinka paljon keittiöjätettä syntyy ja kuinka paljon tilaa on käytettävissä.

Tärkein huomioon otettava ominaisuus kompostimurskaimessa on kaksoiskammiosta saatava hyöty. Jos käytössäsi on yksikammioinen kompostimurskain, sinun on odotettava, kun kammio on täynnä, että siinä oleva komposti kypsyy, ennen kuin lisäät lisää tähteitä. Tämä kestää noin kaksi kuukautta, ja jos sinulla ei ole toista kompostointikammiota, suuri osa keittiöjätteistä joutuu kaatopaikalle.

Jos sinulla on kaksikammioinen kompostori, voit aloittaa prosessin uudelleen toisessa kammiossa heti, kun olet täyttänyt ensimmäisen. Usein toisen kammion täyttämiseen kuluu suunnilleen sama aika kuin ensimmäisen kammion käyttökuntoon saattamiseen.

Kompostipuristimen käyttäminen

Aseta lasipannu aurinkoiseen paikkaan pihallesi. Tämä auttaa lisäämään lämpöä rumpuun ja nopeuttaa hajoamista. Lisää kompostoitavaa ruskeaa ja vihreää jätemateriaalia. Voit lisätä tämän materiaalin rumpukompostoriisi kerralla tai ajan myötä. Lisää keittiöjätettä sitä mukaa kuin sitä syntyy, ja lisää riittävästi silputtua paperia, jotta se pysyy tasapainossa. Paloittele keittiöjäte pieniksi paloiksi, jos haluat nopeuttaa prosessia.

Käännä tumbleri kolmen-viiden päivän välein. Jos se vaikuttaa kuivalta, kaada siihen hieman vettä. Kun tumbleri on noin kolme neljäsosaa täynnä, lopeta uuden materiaalin lisääminen, mutta käännä sitä säännöllisesti. Lämpötilasta riippuen kompostisi pitäisi olla valmis kuudesta kahdeksaan viikossa (talvella ehkä hieman pidempään).

Se, miten poistat valmiin kompostin, riippuu kompostorisi rakenteesta. Joissakin malleissa voit vierittää kottikärryn suoraan aukon alle ja kääntää sitä niin, että komposti valuu ulos. Tai voit käyttää kapeaa lapiota valmiin kompostin kauhomiseen. Jos löydät joitakin palasia, jotka eivät ole täysin kompostoituneet, jätä ne vain sinne; ne hajoavat loppuun seuraavassa kierrossa. Kompostisiivilän käyttö auttaa poistamaan suuremmat palat, jotka tarvitsevat enemmän aikaa. On myös hyvä idea jättää osa valmiista kompostista kammioon seuraavaa erää varten, jotta varmistat, että sinulla on alkuannos hyviä mikrobeja.