Miten käyttää viistosahaa?

Viistosahat, jotka tunnetaan myös nimellä katkaisusahat, ovat tunnettuja tehokkuudestaan ja tarkkuudestaan useiden tärkeiden puuntyöstöleikkausten tekemisessä. Tämä erikoistyökalu on harvoin välttämätön projektin kannalta, mutta se nopeuttaa sitä ehdottomasti. Käytä jiirisahaa, kun sinun on tehtävä useita samanlaisia leikkauksia, sahattava vinossa tai muodostettava täydellisiä jiiriliitoksia.

Kun opettelet käyttämään jiirisahaa, saatat aluksi olla hieman peloissasi. Onhan saha tilaa vievä, ja siinä on suuri, voimakas terä. Mutta itseluottamuksen ja vaiheittaisen oppaamme avulla sahaat kuin ammattilainen hetkessä. Näytämme, miten sahaa käytetään turvallisesti, miten tehdään jiirileikkauksia ja kulmaleikkauksia.

Miten käyttää viistosahaa? Vaihe 1: Materiaalin merkitseminen

Mittaa leikkaus terän leveys huomioon ottaen. Käytä kynää merkitäksesi varovasti linjat. Aseta sitten merkitty puukappale sahan pohjan takaosassa olevaa aitaa vasten.

Toimittajan vinkki: Vanha sanonta "mittaa kahdesti, leikkaa kerran" pätee myös leikkaamiseen jiirisahalla. Koska terä on noin ⅛ tuuman paksuinen, on tärkeää, että otat sen leveyden huomioon, kun mittaat erittäin tarkkoja leikkauksia.

Vaihe 2: Kiinnittimen asettaminen paikalleen

Suojaa itsesi jiirisahan puristimella. Tämä kätevä työkalu pitää kätesi poissa terän ulottuvilta. Aseta puristin vähintään 15 cm:n päähän terästä ja kiristä, kunnes se on varmasti kiinni. Useimmissa kiinnittimissä on pieni nuppi, jota voidaan kiristää ja löysätä tarpeen mukaan.

Vaihe 3: Valmistele saha.

Suorita tarvittaessa mitraus- ja viistosäädöt valmistajan ohjeiden mukaisesti. Viisteellä tarkoitetaan sahan pystykulmaa, kun taas mitra on sahan vaakakulma. Jos aiot sahata ilman viistettyjä tai viistettyjä reunoja, aseta sekä viiste- että karkeusasetus 0 asteeseen. Hankkeesta riippuen voit säätää jompaakumpaa tai molempia asetuksia, jotta saat tarvittavan kulman leikkausta varten. Kun saha on asetettu, kytke se päälle painamalla liipaisinta ja nosta terä täyteen nopeuteen, ennen kuin vedät sen alas kohti puuta.

Vaihe 4: Aloita sahaaminen

Tee leikkaus edestä taaksepäin. Tämä liike vastaa terän pyörimistä ja estää takaiskun. Kun lauta on leikattu läpi, vapauta liipaisin ja anna terän pysähtyä kokonaan ennen kuin nostat sen ylös.

Asenna oma kruunulista jiirisahan avulla.

Vaihe 5: Tee viistosahaus

Jos sinun on tehtävä särmäysleikkauksia, säädä kääntöpöytää puristamalla särmäyslukituskahvaa, kunnes se on halutussa kulmassa. Pidä mielessä, että kohtisuorassa oleva leikkaus olisi asetettu 0 asteeseen, ja säädä sitten vastaavasti. Kun saha on säädetty, laske terä alas ja leikkaa puun läpi edestä taaksepäin.

Vaihe 6: Tee kulmaleikkaus

Jos sinun on tehtävä kulmikkaita leikkauksia, kallista terävartta kulmassa pöydän alustaan nähden. Näin leikkaat sekä viisteen että kulman kerralla. Useimmat sahat pystyvät kallistamaan molempiin suuntiin, mutta jotkin sahat voivat kallistaa vain toista puolta kohti. Muista myös, että neliöleikkaus tehdään 0 asteen viisteellä, ja useimmissa sahoissa on enintään 45 asteen viiste. Kun olet säätänyt terän halutuksi, laske terä alas ja leikkaa puun läpi edestä taaksepäin.