Miten kasvattaa zinnioita?

Miten kasvattaa zinnioita?

Kun on kyse väriläiskistä puutarhapenkissä, vain harvat kukat kilpailevat sitkeän zinnian kanssa. Zinniat kasvavat eri värejä ja korkeuksia, ja ne viihtyvät hyvin myös astioissa, minkä vuoksi ne ovat olleet vuosisatojen ajan suosituimpia kesäisiä yksivuotisia kasveja.

Onneksi zinnian hoito on helpompaa kuin luuletkaan, ja pienellä vaivalla saat palkinnoksi näyttäviä, pitkäikäisiä kukkia, jotka ovat myös erinomaisia leikkokukkia. Tässä oppaassa on vastauksia kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla zinnioiden kasvattamisesta.

Zinnioiden kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Zinnia
Tieteellinen nimi: Zinnia elegans, Zinnia spp.
Kestävyysvyöhyke: Monivuotinen USDA-vyöhykkeillä 2-8, monivuotinen vyöhykkeillä 9-11.
Maaperä: pH 5,5-7,5.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Säännöllinen kastelu
Food: Fertilize throughout the growing season
Lisäystapa: Kylvö:
Turvallisuus: Myrkytön

Zinnian ominaisuudet

Useimmat puutarhurit tuntevat houkuttelevan yksivuotisen zinnialajikkeen Zinnia elegansin. Se on helppo idättää siemenistä ja kasvaa runsaana niin ruukuissa kuin puutarhapenkeissäkin. Hybridien värit vaihtelevat lumivalkoisesta vaaleanvihreään ja hennon lohenväriseen; itse asiassa Z. elegans -hybridejä on lähes kaikissa sateenkaaren väreissä! Tämä laji on upea lisä mihin tahansa luonnonkukkapuutarhaan tai ikkunalaatikkoon, ja sitä on saatavana myös monissa eri kukkalajeissa, kuten yksinkertaisena, puoliksi kaksinkertaisena, kaksinkertaisena, dahliana, pallona, kaktuksena ja jopa scabiosana, joista jälkimmäinen muoto on saanut nimensä sen samankaltaisuuden vuoksi, joka sillä on neulatyynykukan kanssa.

Muita yksivuotisia zinnialajikkeita ovat kompakti Zinnia angustifolia ja Z. haageana eli meksikolainen zinnia. Viimeksi mainittuun kuuluu Royal Horticultural Societyn palkittu lajike ’Aztec Orange’, jolla on upeat kirkkaanoranssit kaksoiskukat. Toinen lajike on Z. marylandica, Z. angustifolian ja Z. elegansin risteytys, joka kestää erityisen hyvin hometta, kun taas Z. peruviana on kotoisin Yhdysvaltojen lounaisosista Argentiinaan asti, ja sitä kutsutaan joskus Z. paucifloraksi.

Monivuotisia zinnialajikkeita ovat muun muassa Zinnia grandiflora, jota kutsutaan myös preeria- tai Rocky Mountain -zinniaksi, ja Z. acerosa, jota kutsutaan myös aavikkozinniaksi. Tämä matalakasvuinen lajike on kotoisin Kalliovuorilta ja Meksikosta, ja se kestää kylmempiä talvia USDA-vyöhykkeillä 4-9. Z. acerosa puolestaan on kotoisin Arizonasta, Texasista ja Meksikosta. Se on maanpeitekasvi, jolla on kauniita valkoisia kukkia, joiden keskellä on keltaisia tai joskus violetteja kukintoja. Nämä kaksi kotoperäistä zinniaa houkuttelevat myös kolibreja, mehiläisiä ja muita pölyttäjiä runsaasti.

Suositellut zinnialajikkeet

 • White Wedding: Suuret 4-tuumaiset lumivalkoiset, kaksinkertaiset dahliakukat, jotka kestävät viikkoja sekä puutarhassa että leikkokukkina.
 • Envy: Perinnelajike, jolla on kauniit, kirkkaanvihreät, noin 3 tuuman kukat. Kaksinkertaiset ja puoliksi kaksinkertaiset kukat näyttävät upeilta delfiinien tai muiden sinisten ja violettien kukkien kanssa.
 • Profusion Zinnia, Cherry Bicolor: Hybridi, jossa on 2 tuuman levyiset valkoiset kukat, joissa on kauniita vaaleanpunaisia ja punaisia korostuksia.
 • Lilliput Salmon: Pienemmät perintösinniat, jotka voivat kasvaa jopa 24 tuuman korkuisiksi ja joissa on kymmeniä pieniä vaaleanpunaisia pom-pom-kukkia.
 • Thumbelina Mix: Kääpiözinniakukkia, joiden kukat ovat monivärisiä, kuten vaaleanpunaisia, punaisia, oransseja ja valkoisia. Nämä vain 4-6 tuuman korkuiset kukat ovat erinomainen täyteaine ikkunalaatikoihin ja pieniin astioihin.
 • Old Mexico: Pölyttäjiä houkutteleva Z. haageana -lajike, jossa on runsaasti yksittäisiä punaisia kukkia, joissa on oranssin ja keltaisen sävyjä.
 • Sombrero: Toinen Z. haageana -lajike, jolla on kaksiväriset punaiset ja kultaiset kukinnot ja joka menestyy hyvin astioissa ja houkuttelee pölyttäjiä.

Zinnioiden istutus

Zinniat ovat vähän huoltoa vaativia maanpeitekasveja, kun ne on kerran istutettu, ja ne pystyvät antamaan kuukausien ajan dynaamisia värejä puutarhapenkkeihin ja ruukkuihin. Jos istutat useita lajikkeita yhteen, saat zinniapuutarhaan suuria väriläiskiä pienellä vaivalla.

Milloin on paras aika istuttaa zinnioita?

Istuta zinnioita keväällä, kun pakkasvaara on ohi ja päivälämpötila on vähintään 50 celsiusastetta. Alueilla, joilla on lämpimämpi kevät, kylvä siemenet suoraan maahan. Viileämmässä ilmastossa kylvä siemenet sisätiloihin 4-6 viikkoa ennen odotettua viimeistä pakkaspäivää.

Missä zinniat voivat kasvaa?

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta useimmat zinniat ovat yksivuotisia kasveja. Monet niistä ovat kotoisin Meksikosta ja lounaasta, joten nämä kukat rakastavat lämpöä. Istuta ne aurinkoiseen paikkaan puutarhassa, jossa ne saavat vähintään 6-8 tuntia auringonvaloa päivässä. Alueilla, joilla on erittäin kuuma kesä, zinniat voivat sietää osittaista aurinkoa. Alueilla, joilla on viileät kesät tai sumua, valitse mahdollisimman aurinkoinen paikka ja vältä kasvavien zinnioiden kastelua ylhäältä päin, jotta estät homeen muodostumisen.

Miten zinnioita istutetaan?

Zinniat sietävät erilaisia maaperäolosuhteita ja lämpöä, kun ne on istutettu, mutta anna niille paras mahdollinen alku.

Jos aloitat siemenistä sisätiloissa:

 1. Kylvä siemenet sisätiloihin ruukkuseokseen 4-6 viikkoa ennen odotettua istutuspäivää (viimeisen pakkasen jälkeen).
 2. Säilytä siemenet alueella, jonka lämpötila on vähintään 70 celsiusastetta.
 3. Kostuta multa tasaisesti.
 4. Koveta taimia, kun ne ovat 2-3 tuuman korkuisia, asettamalla tarjotin tai ruukku ulos muutamaksi tunniksi päivittäin noin viikon ajan ennen istuttamista.
 5. Älä anna zinnian versojen juurtua, sillä se voi aiheuttaa stressiä ja hidastaa kasvua ja kukintoa.
 6. Lisää kompostia tai runsasta istutusseosta alueelle, johon haluat istuttaa zinnioita.
 7. Istuta siemenpakkauksen ohjeiden mukaisesti. Tämä voi olla lajikkeesta riippuen 3 tuuman ja 2 jalan välimatka. Yleensä tavoitteena on vähintään 8-9 tuuman istutusväli, jotta zinniat saavat riittävästi ilmaa kiertämään.

Jos istutetaan taimitarhalta ostettuja alkuja: Noudata edellä olevia vaiheita 5-7. Yritä olla häiritsemättä kotoperäisten zinnioiden juuria, kun istutat uusia kasveja.

Jos zinnian siemeniä kylvetään suoraan maahan:

 1. Odota, kunnes vuorokauden keskilämpötila on yli 50 celsiusastetta.
 2. Lisää rikastavaa kompostia tai istutusseosta alueelle, johon istutat zinnian siemeniä.
 3. Aseta siemenet ½ tuuman syvyyteen. Levitä ne siemenpakkauksen ohjeiden mukaisesti.
 4. Pidä multa kosteana.
 5. Kun taimet alkavat itää, harventa niitä, jotta ne saavat riittävästi kasvutilaa.
 6. Odota pari viikkoa ja istuta sitten toinen siemenkierros pidentääksesi kukinta-aikaa.

Voiko zinnioita kasvattaa astioissa?

Zinniat kasvavat hyvin astiassa, kunhan niitä kastellaan säännöllisesti eivätkä ne juurru liikaa. Muista käyttää ruukkusekoitusta – ei raskasta puutarhamultaa – riittävän salaojituksen varmistamiseksi. Etsi Thumbelina-sinnioille pienempiä astioita.

Zinnioiden kastelu

Vaikka zinniat eivät yleisesti ottaen ole nirsojakaan, ne ovat alttiita härmäsienen aiheuttamalle härmäsienen esiintymiselle, joten kastele niitä varovasti. Kastele multaa, älä kasvia. Kastele niitä säännöllisesti maan tasalle ja vältä päällekkäistä kastelua, joka kastelee lehdet, varret ja kukat, jotta vältyt härmäsienen tai auringonpolttaman aiheuttamalta kastumiselta. Vältä myös liiallista kastelua, sillä se voi johtaa kuihtumiseen ja mätänemiseen. Huomaa, että kotoperäiset monivuotiset lajikkeet ovat erittäin kuivuutta sietäviä, kun ne ovat vakiintuneet.

Zinnioiden lannoittaminen

Yksivuotisia zinnioita pidetään runsassyöjinä. Anna niille kasvinravintoa koko kasvukauden ajan; monikäyttöinen puutarhalannoite, kuten 10-10-10, toimii hyvin. Levitä sitä lannoitteen ohjeiden mukaisesti. Säiliökasvit saattavat vaatia tiheämpää lannoitusta. Harkitse zinnioiden lannoittamista vesiliukoisella kasvinravinteella, mutta älä koskaan levitä sitä kuivaan maahan.

Zinnioiden karsiminen

Zinnian kukilla on taipumus kestää viikkoja, joskus jopa kuukausia kerrallaan. Päätä zinnian kukat, kun ne alkavat näyttää haalistuneilta, ja poimi vahingoittuneet lehdet käsin. Kotoperäiset zinniat (Z. acerosa ja Z. grandiflora) kylvävät ja leviävät uudelleen, joten ne vaativat vain haalistuneiden lehtien leikkaamista, jotta ne ilmestyvät uudelleen myöhään keväällä.

Zinnioiden levittäminen

Siniat voidaan lisätä siemenistä ja kasvattaa suoraan maahan tai sisätiloissa 4-6 viikkoa ennen istutusta. Niitä on suhteellisen helppo kasvattaa siemenistä, ja voit halutessasi kerätä siemeniä haalistuneista kukista. Kannattaa vain varoa, että monet lajikkeet eivät kuki siementen mukaan, joten niiden tarkan värin ja ulkonäön varmistamiseksi kannattaa ostaa joka vuosi uusi siemenpakkaus kyseistä lajiketta.

Zinnian lisääminen varrenleikkauksesta on enemmän kuin kasvin kloonaaminen, mutta se vaatii hieman työtä. Valitse varsi, joka ei ole kukassa mutta jossa on useita lehtiryhmiä, ja tee vinoleikkaus juuri alimman lehtiryhmän alapuolelta. Poista sitten alimmaiset lehdet ja upota varsi lämpimään veteen suoran auringonvalon ulottumattomiin. Vaihda vettä säännöllisesti, ja juuret voivat kehittyä noin viikon kuluttua. Istuta juurtunut varsi steriilillä ruukkusekoituksella täytettyyn astiaan tai suoraan maahan.

Turvallisuusnäkökohdat

Zinniat ovat myrkyttömiä kissoille, koirille ja hevosille sekä ihmisille. Pölyttäjät, kuten perhoset, mehiläiset ja kolibrit, rakastavat niitä.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Zinniat ovat alttiita härmäsienen aiheuttamalle homeelle. Tämän estämiseksi kastele vain maan tasalle ja vältä lehtien ja varsien kastumista. Älä kastele zinnioita ylhäältä päin, ja harventa niitä tarpeen mukaan, jotta ne saisivat ilmaa kiertämään. Toisinaan zinniat voivat olla alttiita lehtilaikulle.

Yleisesti ottaen zinniat ovat vastustuskykyisiä monille tuholaisille ja taudeille, mutta kirvat, valkokärpäset ja hämähäkkipunkit saalistavat kasveja, jotka saattavat olla stressaantuneita ja joita kastellaan liian vähän kuumalla säällä. Kiinnitä huomiota kasteluun kuumina päivinä tämän stressin ehkäisemiseksi. Näiden tuholaisten karkottaminen suihkuttamalla riittää yleensä estämään ne. Zinniat kestävät myös peuroja ja kaneja.

Etsitkö lisää värikkäitä kukkia puutarhapenkkeihin ja -astioihin? Tutustu oppaaseemme daalian, hibiskuksen ja maitohorsman viljelystä.