Miten kasvattaa vihreitä papuja, joita perheesi todella rakastaa?

Kun suunnittelet vihannespuutarhaasi, voit valita useista erilaisista vihreistä papukasveista, mutta kaikille yhteistä on runsas sato maukkaita ja terveellisiä vihreitä papuja, joita voi syödä suoraan viiniköynnöksestä tai keittää perheelle mieluisaksi lisäkekasviksi, lisätä keittoihin tai sekoittaa pataruokiin. Lisäksi vihreät pavut – joita kutsutaan yleisesti myös jousipavuiksi – ovat yksi helpoimmista kotona kasvatettavista vihanneksista. Voit jopa valita vihreän sijasta violetteja tai keltaisia papulajikkeita, jotka tuovat lisäväriä puutarhaan ja keittiöön.

Miten kasvattaa vihreitä papuja, joita perheesi todella rakastaa? Vihreiden papujen kasvattaminen

Vihreiden papujen kasvukausi on pitkä. Aloita vihreiden papujen istuttaminen milloin tahansa sen jälkeen, kun pakkasen uhka on ohi ja maa alkaa lämmetä. Lisää parin viikon välein muutama vihreäpapukasvi sadon porrastamiseksi, ja voit poimia tuoreita vihreitä papuja koko syksyn ajan. Leudon talven alueilla voit jopa istuttaa alkusyksystä muutaman vihreän pavun lisää, jolloin sato pitenee entisestään.

Istuta vihreät pavut hedelmälliseen, hyvin ojitettuun maahan paikkaan, jossa aurinko paistaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä. Istutusväli riippuu siitä, minkä tyyppisiä papuja istutat: jätä yleensä 4-6 tuumaa pensaiden väliin ja 6-8 tuumaa köynnös- tai pylväspapujen väliin. Hyviä papulajikkeita on kymmeniä, joten lue siemenpakkaukset huolellisesti selvittääksesi, mitkä lajikkeet kasvavat parhaiten alueellasi.

Kun vihreät pavut tuottavat kukkia, papujen muodostuminen on vain päivien kysymys, sillä vihreiden papujen kasvuvaiheet kiertävät nopeasti. Poimi vihreät pavut, kun siemenkapseleista tuntuu, että ne ovat kiinteitä, mutta niiden sisällä olevat siemenet eivät ole vielä pullistuneet siemenkapseleiden kyljistä. Jos odotat liian kauan, papujen ulkopinta on sitkeä ja jäntevä. Toinen syy pitää vihreät pavut korjattuna on se, että odottelu vähentää satoa. Mitä enemmän papuja poimit, sitä enemmän viiniköynnös tuottaa.

Vihreät pavut tarvitsevat säännöllisesti vettä kasvukauden aikana – noin 1 – 2 tuumaa viikossa sateen tai lisäkastelun muodossa. Vältä ylikastelua, joka voi johtaa juurten mätänemiseen.

Härkäpapujen istuttaminen

Härkäpavut ovat erittäin suosittu vihreiden papujen köynnöslaji. Ne ovat saaneet nimensä siitä, että ne kasvavat pitkissä köynnöksissä, jotka yltävät 6-7 metriin, mikä tarkoittaa, että ne tarvitsevat tukea vihreiden papujen häkistä, säleiköstä tai – kuten nimestä käy ilmi – pylväästä, jotta ne pysyvät irti maasta. Tämä pystysuoraan kasvatettu kasvutapa tarkoittaa, että voit säästää tilaa vihannespuutarhassasi.

Härkäpavut tuottavat vihreitä papuja yleensä hieman myöhemmin kuin pensaspavut, mutta ne tuottavat satoa jopa kuusi viikkoa. Voit pidentää sadonkorjuuaikaa istuttamalla muutaman pylväspaputaimen lisää kahden viikon välein noin ensimmäisen kasvukauden ajan.

Rakenna ensin tukijärjestelmä ja istuta sitten sen alle. Istuta vihreiden papujen siemenet ristikon alle 1 tuuman syvyyteen ja 4 tuuman välein. Kolmijalkaisten pylväiden alle istuta neljästä kuuteen siementä noin 4 tuuman päähän kustakin pylväästä. Kun siemenet nousevat, poista heikoimmat siemenet ja jätä kolme tai neljä parasta siementä kasvamaan. Haluat ensin pystyttää vihreiden papujen häkin tai säleikön ja istuttaa sitten siemenet niiden tuen alle. Jos käytät säleikköä, istuta vihreiden papujen siemenet 1 tuuman syvyyteen ja 4 tuuman välein.

Istuta häkin tai jalustan alle neljästä kuuteen siementä noin 4 tuuman päähän kustakin tolpasta. Kun siemenet puhkeavat, poista heikoimmat ja jätä kolme tai neljä parasta taimea paikoilleen. Voit olla luova härkäpapurakenteiden kanssa, ja voit jopa muodostaa niistä teltan, jossa lapset voivat leikkiä.

Pensaspapujen istutus

Pensaspavut ovat lyhyempiä ja pensasmaisempia kuin pylväspavut, ja ne ovat 1 – 2 jalkaa korkeita. Istuta pensaspavun siemenet noin 1-1½ tuuman syvyyteen ja 1-2 tuuman välein. Kun taimet nousevat, harventa parhaita kasveja 3-4 tuuman välein. Samaan aikaan istutetut pensaspavut kasvavat ja tuottavat sadon kahden tai kolmen viikon aikana. Jos haluat pidemmän pensaspapusadon, istuta muutama pavun siemen joka viikko loppukesään asti.

Miten kasvattaa vihreitä papuja, joita perheesi todella rakastaa?Scott Little Onko papuilla säikeet Onko papuilla säikeet?

Varhaiset vihreiden papujen lajikkeet kasvattivat yleensä kovia kalvoja tai "jousia", jotka kulkivat pitkin palkojen saumojen keskiosaa. Monet nykyisistä vihreistä pavuista on jalostettu niin, että ne eivät sisällä naruja. Tämä mainitaan siemenpakkauksessa tai taimitarhan taimien viljelytiedoissa.

Mitä tulee siihen, napsahtavatko ne, kyllä, vihreiden papujen pitäisi olla rapeita ja riittävän kosteat, jotta kun siemeniä rikkoo käsin, kuuluu pieni napsahtava ääni.

Miten kasvattaa vihreitä papuja, joita perheesi todella rakastaa?Ed Gohlich Kuinka kasvattaa ranskalaisia vihreitä papuja?

Ranskalaiset vihreät pavut, joita kutsutaan myös nimellä Haricots verts tai haricots verts. Fileepavut, tunnetaan lyijykynänmuotoisista palkoista. Kenties osittain niiden hoikan profiilin vuoksi nämä vihreät pavut ovat erityisen mureita.

Jos sinulla on tilaa vain yhdelle istutusastialle tai ruukulle, kasvata ’Mascotte’, vuoden 2014 All-America Selections -voittaja. Nämä vihreät pavut kasvavat vain noin 16-18 tuumaa korkeiksi ja 8-10 tuumaa leveiksi. Istuta nämä pavut ikkunalaatikkoon kylvämällä kolme-neljä siementä kuhunkin reikään noin metrin välein tai pyöreään astiaan, jossa kolme-neljä siementä on jokaisessa reiässä neljän tuuman välein. Puutarhassa istuta siemenet yksitellen 2-3 tuuman välein riveihin, joiden etäisyys toisistaan on metrin. Porrastetaan satoa istuttamalla siemeniä kahden viikon välein juhannukseen asti.

Kiinalaisten vihreiden papujen kasvattaminen

Kiinalaiset vihreät pavut – joita kutsutaan myös pitkiksi pavuiksi, parsapavuiksi, pihapavuiksi ja nuudelipavuiksi – eivät nimestään huolimatta ole varsinaisesti vihreitä papuja. Ne ovat vihreiden papujen palkokasviserkkuja. Kutsuitpa niitä miksi tahansa, niitä on helppo istuttaa ja nauttia. Kylvä siemenet keväällä, kun kaikki pakkasen uhka on ohi, noin 1 – 2 tuuman syvyyteen riviin 4 – 6 jalan välein. Asenna istutushetkellä 6-jalkainen säleikkö, johon pitkät köynnökset, jotka voivat nousta 9-12 jalkaan, kiipeävät.

Kerää pavut ennen kuin pavun siemenkotelot ovat kokonaan täynnä, ellet viljele papuja kerätäksesi siemeniä seuraavaa vuotta varten. Pitkät pavut ovat rakenteeltaan erilaisia kuin vihreät pavut. Kokeile niitä paistettuina mutta ei keitettyinä.

Vihreiden papujen tuholaiset

Sinun on pidettävä silmällä vihreiden papujen tuholaisia puutarhassasi. Yleisiä merkkejä ongelmista ovat reiät vihreiden papujen lehdissä, vihreiden papujen varsien tai köynnösten vahingoittuminen sekä nakerretut tai kokonaan syötyjen palkojen syöminen.

Sekä peurat että jänikset nauttivat vihreiden papujen mässäilystä, joten jos tämä on ongelma alueellasi, sinun on aidattava vihannespuutarhasi riittävän korkealla, jotta nämä sitkeät otukset pysyvät poissa. Vihreiden papukasvien yleisiä hyönteistuholaisia ovat kirvat, japaninkuoriaiset, meksikolaiset papukuoriaiset, ripsiäiset ja hämähäkkipunkit. Voit torjua näitä tuholaisia orgaanisilla hyönteismyrkyillä tai poimia suuremmat kuoriaiset käsin kasveista.

Miten kasvattaa vihreitä papuja, joita perheesi todella rakastaa? Vihreiden papujen kypsentäminen

Vihreät pavut ovat kasvisten voimanpesiä! Yksi annos -¾ kupillista – sisältää vain 20 kaloria, mutta 10 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinimäärästäsi sekä A-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. Vihreät pavut säilyttävät parhaan laatunsa ja ravintoarvonsa, kun ne käytetään pian sadonkorjuun jälkeen, mutta niitä voi säilyttää jääkaapissa useita päiviä.