Miten kasvattaa vesimelonia täydellistä kesäherkkua varten?

Miten kasvattaa vesimelonia täydellistä kesäherkkua varten?

Vesimelonikasvin kasvattaminen voi olla haastavaa, koska se vaatii pitkän kasvukauden lisäksi runsaasti tilaa ja lämpöä, jossa se voi levittäytyä ja paistatella. Jos oma kasvukautesi ei kestä vaadittua 80-100 päivää, voit silti kasvattaa hedelmää, jos istutat vesimelonikasvit sisätiloissa ja lämmität maaperän nopeasti mustalla muovimulhalla.

Kun luet siitä, miten vesimelonia kasvatetaan, muista, että lajikkeet vaihtelevat piknik-tyypeistä, joiden hedelmät painavat 15-50 kiloa, jääkaappilajikkeisiin, joiden hedelmät painavat 3-15 kiloa. Ei ole yllättävää, että pienemmät vesimelonit ovat pohjoisen puutarhureille helpompia kasvattaa.

Vesimelonin viljely yhdellä silmäyksellä

Yleinen nimi: Vesimeloni
Tieteellinen nimi: Citrullus lanatus
Kovuusvyöhyke: 3-11
Maaperä: Runsas, hyvin vettä läpäisevä hiekkamaa
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Tasainen kosteus
Ruoka: Tasapainoinen lannoite tai kompostoitu lanta.
Lisäys: Siemenet
Turvallisuus: Myrkytön

Vesimelonin kasvin ominaisuudet

Koska vesimelonipuu ei kestä pakkasta, sitä pidetään hellävaraisena yksivuotisena kasvina, mutta se voi kasvaa suuremmissa lajikkeissa jopa 20 jalan pituiseksi, ja sen lehdet ovat liuskaisia, köynnökset kiharaisia ja kukat vaaleankeltaisia – jotkut ovat uroksia ja jotkut naaraita. Pölytyksen jälkeen naaraat tuottavat pitkulaisia vihreitä hedelmiä, joissa on tummempia tai vaaleampia merkintöjä ja joiden koko vaihtelee kypsyessään kolmesta kilosta 50 kiloon – tai enemmän. Vaikka vesimelonin hedelmäliha on yleensä punainen, se voi olla myös vaaleanpunainen, keltainen tai oranssi.

Mistä vesimelonit ovat peräisin? Vaikka tiedemiehet uskoivat aikoinaan, että ne ovat peräisin Kalaharin katkerasta melonista, viimeaikaiset geneettiset tutkimukset paljastavat, että ne ovat luultavasti sen sijaan makeamman, valkolihaisen sudanilaisen lajin, Kordofan-melonin, jälkeläisiä. Joka tapauksessa vesimelonit ovat peräisin Afrikasta tuhansia vuosia sitten, ja niistä tehtiin lopulta värikkäämpi hedelmä valikoivan jalostuksen avulla.

Suositellut vesimelonilajikkeet

 • Charleston Gray: Klassinen suuri vesimeloni, joka tuottaa hedelmiä, jotka sisältävät siemeniä ja joiden paino vaihtelee 20-40 kilon välillä.
 • Moon and Stars: Luultavasti suosituin perintömarjatyyppi, jonka siemenelliset hedelmät painavat jopa 40 kiloa. Moon and Stars on saanut nimensä keltaisista pilkuista, joista osa on pieniä ja osa suuria ja jotka ovat täplikäs sen tummanvihreässä kuoressa ja lehdissä.
 • Sugar Baby: Tunnetuin jääkaappikokoinen meloni, jonka siemenelliset hedelmät saapuvat useimpia aikaisemmin ja painavat 6-10 kiloa.
 • Millionaire: Millionaire on yksi suosituimmista siemenettömistä vesimelonilajikkeista, ja se tuottaa 18-22-kiloisia raidallisia hedelmiä, joiden hedelmäliha on tummanpunainen.
 • Bradford: Vaikka tämä perintökukka on liian ohutkuorinen kuljetettavaksi, sitä pidetään yhtenä makeimmista vesimelonista.

Vesimelonien istutus

Useimmat lähteet suosittelevat vesimelonin istuttamista mustan muovimullan lämmittämään maahan. Leikkaa taimille riittävän suuri reikä ja jätä multa kasvin ympärille lämmittämään maata, säilyttämään kosteutta ja tukahduttamaan rikkaruohot. Voit käyttää sen sijaan orgaanista multaa, jos levität sen vasta sen jälkeen, kun maan lämpötila on noussut 75 celsiusasteeseen.

Milloin on paras aika istuttaa vesimeloni?

Kylvä vesimelonin siemenet avomaalle – tai istuta ostetut taimet – 2 viikkoa viimeisen pakkasen jälkeen, kun maan lämpötila on vähintään 68 Fahrenheit-astetta. Vaihtoehtoisesti voit kylvää siemenet sisätiloissa 2-4 viikkoa ennen kuin aiot istuttaa taimet ulos. Muista, että vesimelonin siemenet itävät yleensä 3-5 päivässä, jos ne kylvetään hyvin lämpimissä (90 asteen) olosuhteissa, mutta niiden itäminen voi kestää jopa 10 päivää 70 asteen lämpötilassa.

Missä vesimeloni voi kasvaa?

Valitse kasvupaikka, joka on täysin aurinkoinen ja jonka maaperä on hyvin vettä läpäisevää ja jonka pH-arvo on 6-7,5. Tarvittaessa voit parantaa salaojitusta istuttamalla kukkulat (siemenryhmät) kirjaimellisille kukkuloille, jotka ovat 3 jalan levyisiä ja vähintään 8 tuumaa korkeammalla kuin niitä ympäröivä maa. Aseta nämä kukkulat 4-8 jalan päähän toisistaan ja lähelle muita yhteensopivia kasveja. Peitä ne rivipeitteellä pariksi viikoksi nuorten kasvien suojaamiseksi.

Miten vesimeloni istutetaan?

Kun maaperä on ehtinyt lämmetä muovin alla, leikkaa siihen istutusreikiä ja noudata seuraavia ohjeita:

 1. Kylvä neljä tai viisi siementä rykelmään 1 tuuman syvyyteen siten, että siemenet ovat vähintään 1 tuuman päässä toisistaan.
 2. Kun kasvit kasvavat hyvin, valitse kaksi vahvinta kumpaankin kukkulaan ja hävitä muut.
 3. Jos olet sen sijaan aloittanut kasvit sisätiloissa siementen aloitussekoituksella, altista ne vähitellen ulko-olosuhteille ennen kuin istutat kaksi niistä kuhunkin kukkulaan.
 4. Varmista, että musta muovi on hyvin kiinni kukkuloiden ympärillä, jotta lämpöaukot eivät kärvennä taimia.

Voiko vesimelonia kasvattaa astioissa?

Kokonsa vuoksi vesimeloneita on haastavaa kasvattaa astioissa. Saat parhaat tulokset valitsemalla erittäin suuren "ruukun", esimerkiksi puolikkaan viini- tai viskitynnyrin, johon on kiinnitetty tukeva säleikkö. Kun olet täyttänyt puolitetun tynnyrin ruukkusekoituksella, istuta sisälle pari pensasvesimelonikasvia, kuten Cal Sweet Bush. Niiden köynnökset on nostettava säleikköä pitkin, ja hedelmien tueksi on luotava jonkinlaisia "riippumattoja".

Kuten monien muidenkin astiavihannesten kanssa, sinun kannattaa sekoittaa hitaasti vapautuvaa lannoitetta maaperään ennen kasvien istuttamista ja käyttää nestemäistä lannoitetta keskikesästä loppukesään tarpeen mukaan. Varo, ettet koskaan anna mullan kuivua kokonaan.

Vesimelonien kastelu

Vesimelonikasvustosi tarvitsevat yhden tuuman sadetta vastaavan määrän viikossa, joko varsinaisen sateen tai kastelun avulla. Jälkimmäisessä tapauksessa tippukastelu letkusta tai vastaavasta järjestelmästä on parasta, koska siinä vältetään märkä lehdistö, joka voi edistää sienitauteja.

Jos kasvatat kasveja muovimullan sisällä ja kastelet niitä käsin, sinun on suunnattava kastelukannun suulake kunkin kasvin alla olevaan muovissa olevaan reikään. Näin varmistat, että vesi menee maaperään ja alas kohti juuria eikä roisku muovista.

Vesimelonikasvien lannoittaminen

Jos sinulla on käytettävissäsi kompostoitua lantaa, voit laittaa lapion sitä jokaisen kukkulan pohjalle, jonka rakennat ennen vesimelonien kylvöä, ja lisätä myöhemmin useita lapioita kompostia sivuille. Vaihtoehtoisesti voit kaivaa lannoitetta maan ylimpään kuuteen tuumaan ennen vesimelonien istuttamista, käyttämällä 3 kiloa synteettistä 10-10-10-tyyppistä lannoitetta jokaista 100 neliöjalkaa kohti tai 4 kiloa orgaanista 4-3-4-tyyppistä lannoitetta samalle pinta-alalle.

Vesimelonien karsiminen

Vesimeloniviiniköynnökset eivät vaadi karsintaa lukuun ottamatta sellaisten hedelmien poistamista, joita vaivaa kukanpäämätä tai muut sairaudet – kuten riittämätön pölytys – jotka voivat aiheuttaa hedelmien epämuodostumista. Jos haluat tuottaa mahdollisimman suuria vesimeloneita, karsi pois niin paljon kehittyviä hedelmiä, että kuhunkin köynnökseen jää vain kaksi tai kolme parasta hedelmää.

Kauden loppupuolella voit ehkä leikata köynnökset takaisin, jotta uusi kasvu loppuu. Näin kaikki kasvien energia menee olemassa olevien hedelmien kypsyttämiseen eikä uusien hedelmien tuottamiseen, jotka eivät ehdi kasvaa suuriksi.

Vesimelonikasvien lisääminen

Vesimelonit lisääntyvät siemenistä, jotka kylvetään noin 1 tuuman syvyyteen joko puutarhamultaan tai siemenseokseen, jos kasvit aloitetaan sisätiloissa. Nämä siemenet itävät yleensä 3-10 päivän kuluessa riippuen lämpötilasta, jonka on oltava 60-95 celsiusastetta. Nuoret kasvit tarvitsevat kirkasta valoa, jotta niistä ei tule karvaisia, joten – jos ne aloitetaan sisätiloissa – ne on sijoitettava kasvihuoneeseen tai kasvivalon keskelle.

Turvallisuusnäkökohdat

Vaikka vesimelonikasvien lehdet eivät ole myrkyllisiä, hedelmät voivat saastua bakteereilla, kuten seuraavilla bakteereilla E. coli Tai salmonella. Pese siksi kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, kun olet tuonut melonin puutarhasta.

Seuraavaksi huuhtele vesimeloni perusteellisesti juoksevan veden alla ja hankaa se puhtaalla tuoteharjalla ennen kuin leikkaat sen auki. Vältä myös sellaisten melonien syömistä, joiden kuori on haljennut, kun ne olivat vielä puutarhassa, sillä niiden hedelmäliha saattaa sisältää bakteereja.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Estääksesi kukkapään mädäntymisen, joka johtuu kalsiumin puutteesta ja josta ovat merkkinä tummat, painuneet läiskät melonien päissä varsien vastakkaisilla puolilla, multaa kasvit pitämällä niiden multa tasaisen kosteana. Kuivuus tai märkyys voi rajoittaa kalsiumin saantia.

Voit suojella taimia tauteja levittäviltä kurkkukuoriaisilta asettamalla taimien päälle kelluvan rivisuojan, kunnes ne ovat riittävän kypsiä kukkimaan. Siinä vaiheessa sinun on poistettava kansi, jotta kukintoja voivat pölyttää hyödyllisemmät hyönteiset.

Vesimelonien sadonkorjuu

Kun mietit, milloin vesimeloni kannattaa korjata, testaa vesimelonit varmistaaksesi, että ne ovat kypsiä.

Milloin on paras aika korjata vesimeloni?

Kun vesimeloni lähestyy kypsyyttä, sen varren vastapäätä olevan kiharaisen jänteen pitäisi muuttua ruskeaksi ja sen kuori näyttää pikemminkin mattaiselta kuin kiiltävältä. Tarkista hedelmä tuolloin kuten meloni supermarketissa, kopauttamalla sitä kylkeen ja katsomalla, kuulostaako se ontolta. Puutarhassa kasvatetun melonin alapuolella on yleensä myös valkoinen täplä, joka kellastuu kypsänä.

Miten vesimeloni korjataan?

Kun korjaat melonia, vältä repimästä sitä köynnöksestä. Noudata sen sijaan seuraavia ohjeita:

 1. Käytä oksasaksia tai puutarhasaksia katkaistaksesi varren noin 15 sentin päähän hedelmästä.
 2. Varo pudottamasta tai heittelemästä melonia, sillä se voi aiheuttaa mustelmia.
 3. Säilytä se makuuasennossa (ei koskaan ylösalaisin, ellet aio tehdä vesimelonitynnyriä), keltainen täplä edelleen alla.

Miten säilytät vesimeloneita?

Jos vesimelonia ei ole leikattu, voit säilyttää sitä huoneenlämmössä noin viikon ajan tai 50-60 asteen lämpötilassa enintään 3 viikkoa. Kun se on osittain viipaloitu, peitä jäljelle jääneen melonin osan leikkauspinta muovikelmulla ja säilytä sitä jääkaapissa enintään 4 päivää.

Etsitkö lisää hedelmä- ja vihannesartikkeleita? Tutustu kasvattamista koskeviin oppaisiin Marjat, Tomaatit, ja Kurkut