Miten kasvattaa petunioita?

Miten kasvattaa petunioita?

Petuniat saattavat olla kasvimaailman opettajien lemmikkejä. Ne kukkivat ahkerasti ja näyttävät lähes aina hyvältä. Ne eivät myöskään vaadi jatkuvaa huomiota, joten petunian hoito on suhteellisen helppoa. Mitkä muut yksivuotiset kasvit voivat kilpailla sen kanssa?

Itse asiassa tämän eteläamerikkalaisen kukan nimessä oleva "lemmikki" on alun perin peräisin sanasta petun, joka tarkoittaa "arvotonta tupakkaa" yhdellä Brasilian alkuperäiskansojen Tupian-kielistä. Petunioiden (jotka tosiaan ovat sukua tupakalle) oli siis todistettava itsensä, ja niistä tuli kukkiva menestystarina! Yhdysvaltain maatalousministeriön vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan ne olivat tuolloin suosituin yksivuotinen sängynpeittokasvi Yhdysvalloissa.

Petunioiden viljely yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Petunia
Tieteellinen nimi: Petunia spp.
Kestävyysvyöhyke: USDA-vyöhykkeet 10 ja 11.
Maaperä: Hyvin vettä johtava, pH 6-7.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Medium
Ravinto: Tasapainoinen tai kukintaa edistävä lannoite.
Lisäystapa: Siemenet
Turvallisuus: Myrkytön

Petunian ominaisuudet

Petuniakasvi ei yleensä kasva yli 2 jalkaa korkeammaksi, mutta voimakkaimmin leviävät tyypit voivat kasvaa jopa 4 jalkaa leveiksi. Usein tuoksuva, suppilomainen petunian kukka on kooltaan 1 tuuman ja 6 tuuman välillä, ja petunioiden värit kattavat lähes koko väriskaalan, mukaan lukien oranssi, vihreä ja musta. Kukinnot voivat olla kaksinkertaisia, röyhelöityjä, voimakkaasti suonikkaita, picotee (yksivärisiä, joissa on eriväriset reunat) tai jopa "tähtien" peittämiä. Toisaalta petunian lehdet eivät ole näyttäviä, mutta ne ovat pehmeät ja hieman tahmeat.

Vaikka petuniat ovat teknisesti katsoen hentoja perennoja, ja ne kestävät USDA:n vyöhykkeillä 10 ja 11, useimmat ihmiset kasvattavat niitä kesäisin yksivuotisina kasveina. Vyöhykkeiden 12 ja 13 (Havaiji, Puerto Rico ja Guam) helteiset kesät saattavat kuitenkin tappaa ne, joten ne tulisi kasvattaa siellä talvella tai keväällä. Floridan ja muiden eteläisten osavaltioiden pakkasvapaissa osissa petuniat voivat puolestaan menestyä kyseisinä vuodenaikoina.

Suositellut petunialajikkeet

Alla on joitakin yleisiä petunialajikkeita, joita voit kasvattaa puutarhassasi. Huomaa kuitenkin, että jotkin uudemmat lajikkeet, kuten bubblegum-petunia, eivät sovi mihinkään näistä luokista, sillä tämä vaaleanpunainen lajike hiipii kuin levittäytyvä tyyppi, mutta voi myös kasvaa kaksi metriä korkeaksi, enemmän grandifloran tavoin.

  • Grandiflora: Tämä luokka, johon kuuluu suosittu Daddy-petunia-sarja, tuottaa suurimmat kukat – yleensä 3-4 tuuman levyiset, mutta joskus jopa 5 tai 6 tuuman kokoiset – kasveilla, joiden korkeus voi nousta noin 15 tuumaan.
  • Multiflora: Multiflora-kasvit, kuten Carpet petunia -sarja, on nimetty kukintojensa lukumäärän mukaan, ja ne tuottavat yleensä enemmän kukkia kuin grandiflora-tyypit, mutta pienempiä kukkia – halkaisijaltaan noin 2 tuuman kokoisia – metrin pituisilla kasveilla.
  • Floribunda: Nykyaikaisia multiflora-petunioiden lajikkeita, floribunda-lajikkeita ovat muun muassa Madness-sarja, ja niillä on hieman suuremmat kukat kuin multifloroilla – yleensä noin 3 tuuman läpimittaiset – mutta ne kukkivat samalla tavoin runsaasti.
  • Milliflora: Tähän "miniatyyri"-petunialuokkaan kuuluvat kasvit, jotka eivät ehkä kasva yli 10 tuuman pituisiksi ja joilla on 1- tai 1½ tuuman kukinnot, kuten Fantasy-sarjan kasvit.
  • Ryömivät tai köynnöstävät: Petuniat, kuten Wave-petunia-sarja, kasvavat vain noin 6 tuuman korkuisiksi, mutta yksi kasvi voi peittää 3 tai 4 jalkaa maata ja tuottaa lukuisia 2 tuuman kukintoja.

Petunioiden istuttaminen

Petunioiden istuttaminen on melko suoraviivaista, samoin kuin petunioiden hoito. Ne kasvavat hyvin puutarhapenkissä tai astioissa. Jos haluat kasvattaa petunioita siemenistä sisätiloissa, tee se vähintään kaksi kuukautta ennen kuin aiot istuttaa ne ulos.

Milloin on paras aika istuttaa petunioita?

Istuta petunioita keväällä viimeisen pakkaspäivän jälkeen, kun maan lämpötila on lämmennyt vähintään 60 celsiusasteeseen. Kasvit, jotka ovat kasvaneet valossa tai kasvihuoneessa, on altistettava vähitellen ulkoilmaolosuhteille ennen maahan istuttamista.

Missä petunioita voi kasvattaa?

Valitse paikka, joka on täysin aurinkoinen ja tuulelta suojassa. Tällä paikalla olisi myös oltava vähintään kohtalaisen hedelmällinen, hyvin valuva maa, jonka pH on 6-7. Vaikka petuniat voivat selviytyä puolivarjossa, ne eivät kuki yhtä hyvin niissä olosuhteissa. Jos maaperä on ravinnepuutteinen tai liian raskas, sekoita siihen ensin muutama sentti kompostia salaojituksen ja hedelmällisyyden parantamiseksi.

Miten petunioita istutetaan?

Petunioilla on tapana tuoksua eniten yöllä, joten ne kannattaa istuttaa paikkaan, jossa voit nauttia niiden tuoksusta kesäiltoina. Noudata näitä ohjeita, kun istutat petunioita ulos:

  1. Kastele petunioita ennen kuin otat ne pois astiasta.
  2. Kun olet irrottanut ne ruukuistaan tai pakkauksistaan, irrota liian tiiviisti yhteen kasvavat juuret.
  3. Kaiva kuopat ja istuta kasvit maahan samalle tasolle, jolla ne kasvoivat aiemmin, ja sijoita ne 18 tuuman välein, kun kyseessä ovat levittäytyvät tyypit, 12 tuuman välein, kun kyseessä ovat grandiflora- ja multiflora-tyypit, ja 6 tuuman välein, kun kyseessä ovat milliflora-tyypit.

Voiko petunioita kasvattaa astioissa?

Petuniat viihtyvät hyvin ripustettavina korikukkina, ikkunalaatikkokasveina tai täyden auringon astian tähtenä. Voit ryhmitellä niitä astioissa hieman tiiviimmin kuin maassa, käyttämällä yhtä kasvia jokaista ruukun 6 tuuman halkaisijaa kohti. Esimerkiksi kaksi petuniaa sopii 12 tuuman astiaan, kolme 18 tuuman ruukkuun jne. Pienemmän kokonsa vuoksi milliflorat voivat kuitenkin kasvaa jopa lähempänä toisiaan kuin tämä kaava antaa ymmärtää.

Petunioiden kastelu

Petuniat tarvitsevat noin tuuman vettä viikossa sateesta tai kastelusta. Vältä niiden kastelua ylhäältä päin, sillä niiden suuret kukat voivat vahingoittua sekä rankkasateista että ylhäältä päin kaadetuista vesivirroista. Käytä sen sijaan tippukastelua tai kastelukannua, jonka nokka on työnnetty lehtien alle.

Riippukoreihin tiiviisti istutetut petuniat saattavat kuumalla säällä tarvita vettä jopa kerran päivässä. Varmista kuitenkin, että niiden astioissa on salaojitusreiät, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Petunioiden lannoittaminen

Ennen kuin istutat petunioita maahan, työstä maahan tasapaino- tai kukinnan tehostuslannoitetta. Esimerkiksi 10-10-10-tyyppistä lannoitetta tarvitaan noin 1 kilo 100 neliöjalkaa kohti ja orgaanista 5-5-5-lannoitetta vähintään kaksinkertainen määrä.

Lannoita petunioita astioissa vesiliukoisella kukintaa tehostavalla kasvinravinteella, jossa keskimmäinen (fosfori) numero on muita suurempi, levittämällä sitä kerran viikossa levittävälle lajikkeelle ja kerran kahdessa viikossa muille lajikkeille.

Petunioiden karsiminen

Kun grandiflora- ja multiflora-kasvit saavuttavat 6 tuuman korkeuden, nipistä niiden kärjet pois kannustaaksesi niitä haaroittumaan. Milliflorat ja leviävät tyypit eivät yleensä vaadi nipistämistä.

Kuorinta pitää nämä pitkäikäiset kukat kukkivina koko kesän, eikä ne muutu mätäpaiseisiksi useammalla kuin yhdellä tavalla! Petunioiden perkaaminen ei ole monimutkaista. Poista yksinkertaisesti kaikki kuihtuneet kukat nipistämällä ne pois juuri niiden kukkakukan alapuolelta. Jos kukinta hiipuu keskikesällä, leikkaa kasvit puoleen. Tämän pitäisi kannustaa niitä kasvamaan ja kukkimaan uudelleen.

Petunioiden levittäminen

Koska petunian siemenet ovat hyvin hienojakoisia, niiden kylväminen on helpompaa, jos ostat pelletöityjä siemeniä. Painele siemenet – pelletöidyt tai ei – kostean ja steriilin siemenseoksen pintaan, mutta älä peitä niitä. Aseta säiliö loisteputkivalaisimen (joko kasvuvalon tai myymälävalon) alle paikkaan, jossa lämpötila pysyy 70-75 celsiusasteen välillä.

Jos pidät lamppuja valaistuna 16 tuntia päivässä, siementen pitäisi itää viikon tai 10 päivän kuluessa. Koska taimet ovat niin pieniä, niitä voi olla aluksi vaikea nähdä.

Turvallisuusnäkökohdat

Petunioita ei pidetä myrkyllisinä lemmikkieläimille ja ihmisille. Ne sisältävät kuitenkin riittävästi myrkkyjä tappaakseen joitakin hyönteisiä, ja kukat itse asiassa hävittävät nämä tuholaiset nopeammin kuin lehdet, joten kumpaakaan ei kannata syödä!

Petunian kukat voivat myös olla erittäin tuoksuvia, erityisesti öisin, ja vanhanaikaiset lajikkeet sekä valkoiset tai laventelinväriset lajikkeet tuoksuvat kuulemma eniten. Vaikka useimmat ihmiset pitävät tuoksua miellyttävänä, se voi ärsyttää hajusteille herkkiä henkilöitä.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Joidenkin grandiflora-petuniatyyppien suuret kukinnot mätänevät usein liian märässä tai liian kuumassa ja kosteassa ilmastossa botrytis-sienen takia, joka voi tartuttaa kukkiin harmaahomeen. Tällaisilla alueilla asuvien puutarhureiden kannattaa ehkä etsiä säänkestäviä petuniasarjoja, kuten Storm ja Daddy, tai kasvattaa niiden sijaan pienikukkaisia lajikkeita.

Hyönteiset eivät yleensä juurikaan haittaa petunioita – ehkäpä kukintojen ja lehtien sisäänrakennetun "torjunta-aineen" ansiosta – mutta ne kärsivät etanoiden aiheuttamista vahingoista. Torju etanoita ripottelemalla rautafosfaattipellettejä kasvien ympärille noin teelusikallinen neliömetriä kohti.

Etsitkö lisää aloittelijoille sopivia kukkivia yksivuotisia kasveja? Tutustu dahlioiden, geraniumien ja zinnioiden viljelyoppaaseemme.