Miten kasvattaa mehiläisbalsamia?

Miten kasvattaa mehiläisbalsamia?

Mehiläisbalsamikasvi on Pohjois-Amerikassa kotoperäinen endeeminen kasvi. Tämä kukkiva monivuotinen kasvi ei ainoastaan palaudu vuosi toisensa jälkeen, vaan se myös leviää, koska se kylvää itse itsensä. Minttukasvien heimoon kuuluva mehiläisbalsami tunnetaan monilla nimillä, kuten Oswego-tee, hevosminttu ja bergamotti.

Puutarhurit rakastavat sitä, koska se on yksi parhaista kolibrikasveista ja houkuttelee myös perhosia, ja mehiläisbalsamia suosivat myös sen tuoksuvat lehdet ja punaiset, vaaleanpunaiset, violetit tai valkoiset kukinnot. Se on helppohoitoinen kasvi, joka voi kasvaa jopa 4 jalkaa korkeaksi ja levitä 3 – 4 jalkaa.

Mehiläispalsamin kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Mehiläisbalsami
Tieteellinen nimi: Monarda didyma
Kovuusvyöhyke: Vyöhykkeet 3-9.
Maaperä: pH 6,0-6,7.
Valo: Täysi aurinko, mutta sietää myös puolivarjoa.
Vesi: Kuivuutta sietävä: Pitää tasaisen kosteasta, mutta ei liian kosteasta.
Ravinto: Tasapainoinen lannoite tai kompostilla, lannalla tai muulla orgaanisella aineksella täydennetty maa.
Lisäystapa: Siemenet, pistokkaat tai jako.
Turvallisuus: Ei myrkyllistä ihmisille ja eläimille

Mehiläispalsamin ominaisuudet

Mehiläispalsami eli Monarda, jolla on irtonaiset, moppimaiset kukkapäät, joiden terälehdet ovat putkimaiset ja väriltään punaiset, vaaleanpunaiset, purppuranpunaiset tai valkoiset. Minttukasvien heimoon kuuluvalla balsamilla on minttuinen tai sitruksinen tuoksu, joka karkottaa hyttysiä mutta houkuttelee pölyttäjiä, joita se ruokkii, kuten mehiläisiä, perhosia ja kolibreja. Vaikka tämä Pohjois-Amerikassa kotoperäinen monivuotinen kasvi houkuttelee enemmän perhosia ja kolibreja kuin mehiläisiä, se on saanut nimensä historiallisesta käytöstä mehiläisten pistojen vastalääkkeenä.

Täyttä aurinkoa suosiva, nopeasti kasvava mehiläisleimu sietää puolivarjoa erityisesti kuumilla alueilla, vaikka se ei olekaan yksi parhaista varjossa viihtyvistä kukkivista kasveista. Se pitää kosteasta maaperästä, mutta ei "märistä jaloista".

Koska Monarda leviää itsestään kylvämällä ja maanalaisten juurakoiden avulla, se on jaettava muutaman vuoden välein, jotta se pysyy parhaimmillaan. Päätä mehiläisbalsami, jotta kukinta jatkuu.

Suositellut mehiläisbalsamilajikkeet

Mehiläisbalsami erottuu edukseen kolibreja ja perhosia houkuttelevien kasvien joukossa. Lajien risteytymisen tuloksena on kehitetty ainakin 50 kaupallista mehiläisbalsamilajiketta. Tässä on muutamia suosittuja lajikkeita:

  • Sitruunamelissa (Monarda citriodora) on kotoisin Pohjois-Meksikon ja Yhdysvaltojen eteläosien kivikkoisilta preerioilta ja kuivilta laitumilta.
  • Itäinen mehiläisbalsami (Monarda bradburiana) on lajike, joka tuottaa vaaleanpunaisesta valkoiseen vaihtelevia, koko kesän kestäviä täpläkukkia ja aromaattisia, pitkänomaisia lehtiä.
  • Scarlet bee balm (Monarda didyma), joka tarkoittaa kaksosia, on saanut nimensä pareittain kasvavista heteistä, ja sen kirkkaanpunainen kukka houkuttelee pölyttäjiä. Se on yleisin luonnosta löytyvä lajike, ja sitä käytetään teessä ja eteerisissä öljyissä.
  • Luonnonvaraisen bergamottibalsamin (Monarda fistulosa) kukat ovat punertavan violetit ja avautuvat keskeltä. Tämä itäisessä Kanadassa ja Yhdysvalloissa endeeminen kasvi kasvaa 3 jalan korkuiseksi, ja sillä on karvattomat ylemmät varret ja lansetinmuotoiset lehdet, joissa on murskattuna selvä oreganon aromi.
  • Violet Queen -mehiläisbalsami (Monarda ’Violet Queen’) on hybridi, joka kukkii laventelinvaaleanpunaisin kukin keskikesällä ja sopii hyvin ruukku- ja reunuskasvatukseen.

Mehiläispalsamin istuttaminen

Mehiläisbalsami voi olla loistava lisä pölyttäjien puutarhaan, kukkapenkkiin tai astiapuutarhaan. Koska se tarvitsee ajoittaista jakamista, istutettavaa riittää. Seuraavassa on joitakin ehdotuksia siitä, miten ja milloin mehiläisbalsamia voi istuttaa.

Milloin on paras aika istuttaa mehiläisbalsamia?

Paras aika istuttaa mehiläisbalsamia on keväällä, kun kaikki pakkasten mahdollisuus on ohi, tai syksyllä ennen ensimmäistä pakkaspäivää. Jos istutat tämän nopeasti kasvavan monivuotisen kasvin syksyllä, leikkaa lehdet, jotta kasvi voi suunnata energiansa juurtumiseen uuteen paikkaan.

Missä mehiläisbalsami kasvaa?

Mehiläisbalsami voi kasvaa aurinkoisilla paikoilla, joissa on kosteaa, runsasta ja hyvin valuvaa maata. Se voi sietää osittaista varjoa, erityisesti kuumassa ilmastossa. Se sopii hyvin reunojen takaosaan matalakasvuisten yksivuotisten kasvien tai perennojen taakse, jotka voivat piilottaa sen harvapeitteiset "jalat", mutta sitä ei saa ahtaa liikaa.

Hyviä vaihtoehtoja mehiläisbalsamin seuralaiskasveiksi ovat muun muassa kirjava phlox, päivänliljat, pionit, ruusut, echinacea, mustasilmäinen Susan ja vihannespuutarhassa kurpitsa ja tomaatit.

Miten mehiläisimarre istutetaan?

Mehiläisbalsamin istuttaminen on melko suoraviivaista. Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Valitse aurinkoinen paikka, jossa on runsas, kostea (mutta ei märkä) maaperä.
  2. Kaiva reiät 18-24 tuuman välein.
  3. Peitä multa ja multaa ennen kastelua.

Voiko mehiläisbalsamia kasvattaa astioissa?

Mehiläisbalsamia voi kasvattaa menestyksekkäästi astioissa, kunhan olosuhteet ovat oikeat. Istuta yksittäin oikein mitoitettuun astiaan tai istuta keskipisteeksi isompaan astiaan tai ammeeseen, joka on täytetty seuralaiskasveilla runsaassa, orgaanisessa maaperässä. Koska mehiläisbalsami leviää ja voi nousta 2 – 4 jalkaa korkeaksi, se tulisi istuttaa 5 – 10 gallonan ruukkuun, joka on halkeamansuojattu ja säänkestävä.

Huolehdi asianmukaisesta salaojituksesta ja sijoita mehiläisbalsami aurinkoiseen paikkaan, jossa se saa hyvän ilmankierron. Varmista, että kastelet, kun maan ylin senttimetri tuntuu kuivalta, sillä mehiläisbalsami ei pidä liian pitkästä kuivuudesta. Kastele harvemmin syksyllä, kun kasvi valmistautuu horrokseen.

Mehiläislehden kastelu

Mehiläisbalsamikasvit pitävät tasaisen kosteasta ja hyvin valuvasta maasta. Ne eivät pidä märistä jaloista. Vaikka mehiläisbalsami sietää kuivuutta, varsinkin kun se on vakiinnuttanut paikkansa, kuivuus voi aiheuttaa esimerkiksi härmäsienen, vähemmän kukkia, pienempiä lehtiä ja yleisesti ottaen heikomman kasvin. Riittämätön vesi aiheuttaa lehtien käpristymistä, lehtien roikkumista tai ruskeita tai palaneita lehtiä. Kuivuus aiheuttaa stressiä, mikä johtaa juurten hitaampaan kasvuun, pienempiin lehtiin ja kukintojen vähenemiseen.

Säännöllinen kastelu auttaa uusia kasveja kehittämään vahvan juuriston. Yleensä mehiläisbalsami tarvitsee noin tuuman vettä viikossa. Liiallinen kastelu voi aiheuttaa juurimätää ja tauteja, kuten hometta.

Mehiläisbalmin lannoittaminen

Jos maaperässäsi on runsaasti orgaanisia ravinteita, sinun ei todennäköisesti tarvitse lannoittaa mehiläisbalsamia; kasvit eivät vaadi usein toistuvaa tai voimakasta lannoitusta. Pieni määrä tasapainoista 10-10-10 rakeista lannoitetta, joka annetaan keväällä, ei kuitenkaan ole pahitteeksi. Ole kuitenkin varovainen, ettet lannoita liikaa, koska se vähentää kukintaa ja voi edistää härmäsienen syntymistä.

Kompostin tai lannan lisääminen keväällä voi hyödyttää sekä maaperää että mehiläisbalsamikasvia.

Mehiläisbalsamin karsiminen

Voit nipistää ylimmät lehdet takaisin, kun kasvi on noin 12 tuuman korkuinen, jos haluat edistää sivukasvua. Jos haluat leveän mehiläisbalsamin, voit leikata saksilla noin puolet kasvien korkeudesta. Tämä estää kasvien köyhtymistä, mikä on yleinen ongelma mehiläisbalsamin kanssa. Jos et karsia mehiläisbalsamia, saatat haluta paaluttaa kasvit pystyyn pitämään ne pystyssä.

Milloin mehiläisbalsami kukkii? Kukinta alkaa tyypillisesti heinäkuussa ja jatkuu loppukesästä. Varhainen karsiminen voi siis edistää sivukasvua, jonka pitäisi tuottaa enemmän kukkia.

Kun pakkanen on tappanut lehdet myöhään syksyllä tai talvella, kuollut lehdistö kannattaa karsia juuri ja juuri maanpinnan yläpuolelle.

Mehiläispalsamin levittäminen

Voit lisätä mehiläisbalsamia siemenillä, mutta koska hybridit eivät ole siementen suhteen aitoja, paras menetelmä ennakoitaviin tuloksiin on jakaminen.

Kaiva varhain keväällä juurakot rykelmän reunalta, kun uudet versot ovat alkaneet puhjeta. Poista multa ja joko vedä tai leikkaa rykelmät erilleen, jolloin jokaiseen jaettuun rykelmään jää kaksi tai kolme versoa. Jakamisella voidaan vähentää ylikasvamista ja elvyttää vanhoja kasveja, ja se olisi tehtävä 2-3 vuoden välein.

Ota versopistokkaita uudesta kasvustosta myöhään keväällä. Kasta 6-tuumainen pistokas juurrutushormoniin ja aseta ruukkuun, jossa on perliittiä, vermikuliittia ja turvesammalta. Kastele ja peitä muovilla.

Turvallisuusnäkökohdat

Mikään mehiläisbalsamin kukan tai lehtien osa ei ole myrkyllistä ihmisille tai eläimille. Itse asiassa mehiläisbalsamia käytetään teenä ja myös sen antiseptisten ominaisuuksien vuoksi. Kaikki maanpäälliset osat ovat syötäviä. Lehdet ja kukat, jotka voidaan syödä raakana tai keitettyinä, maistuvat mintulta.

Vaikka sen tuoksu saattaa houkutella niitä, koirat, hevoset ja useimmat kotieläimet eivät yleensä pidä tämän yrtin kitkerästä mausta. Kissoja vetää joskus puoleensa voimakas sitruksinen tuoksu ja oreganoa muistuttava maku.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Härmä on yleisin mehiläisbalsamia tuhoava sienitauti, joka jättää lehtiin paljastavan jauhemaisen valkoisen tai harmaan jäännöksen; syy on yleensä kosteus. Kasvi voidaan leikata takaisin, jotta siitä päästään eroon. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sienitautien torjunta-ainetta tai Neem-öljyä, mutta paras hoito on ennaltaehkäisy huolehtimalla riittävästä ilmankierrosta ja välttämällä päällekkäistä kastelua.

Ruostesientä esiintyy joskus, ja se on hoidettavissa sienitautien torjunta-aineella. Juurimätää voi esiintyä, jos maaperä ei tyhjene hyvin.

Monet tuholaiset eivät häiritse mehiläisbalsamia, koska sen tuoksu karkottaa niitä. Varsiporat, hämähäkkipunkit ja tripsejä voi kuitenkin esiintyä. Tuholaiset tunkeutuvat varteen; vaurioituneen varren tuhoaminen tai poistaminen voi pysäyttää ongelman, mutta jos se jää tekemättä, kasvi kuihtuu ja kuolee.

Hämähäkkipunkit imevät kasvin mehut, jolloin lehdet muuttuvat keltaisiksi. Ne voidaan havaita myös niiden valmistamasta hienosta seitistä. Hyönteismyrkylliset saippuat ja puutarhaöljyt, kuten Neem, voivat tappaa ne. Pistiäisvauriot näyttävät samankaltaisilta, mutta ilman verkkoa.

Mehiläispalsamin valmistelu talveksi

Kun pakkanen on tappanut lehdet myöhään syksyllä tai talvella, leikkaa varret takaisin 15 senttimetrin korkeudelle maanpinnasta. Poista roskat sieni-itiöiden estämiseksi. Jos et halua mehiläisbalsamin leviävän itsestään, leikkaa kasvi takaisin ennen kuin se pudottaa siemeniä. Jos haluat edistää leviämistä – ja jos haluat tarjota talviruokaa linnuille – jätä siemenpäät kasveihin.

Suojausta ei tarvita, ellei kasvi sijaitse erittäin kylmän talven kestävyysvyöhykkeellä. Kylmissä ilmastoissa latvusto on mullattava juurten suojaamiseksi jäätymiseltä ja sulamiselta. Poista multa keväällä.

Etsitkö lisää pölyttäjiä houkuttelevia kasveja? Tutustu maitohorsman, lantanan ja zinnian viljelyoppaaseemme.