Miten kasvattaa lantanaa?

Miten kasvattaa lantanaa?

Lantana on suosittu sen vuoksi, että se pystyy tuottamaan ympärivuotisia, pitkäkestoisia kukkaryhmiä pakkasvapailla alueilla, mutta sen elinvoimaisuuden vuoksi siitä voi tulla näillä alueilla myös vieraslaji. Onneksi steriilit lajikkeet pitävät lantanan rajoitettuna ja kukkivana, sillä ne eivät koskaan siementä.

USDA-vyöhykkeen 8 pohjoispuolella nämä lajikkeet toimivat yksivuotisina, vaikka kestävin lajike, Lantana ’Miss Huff’, saattaa kestää vyöhykkeelle 7 asti. Lantanan hoito on helppoa, sillä kasvi menestyy parhaiten hieman kuivissa ja vähemmän hedelmällisissä olosuhteissa, joten lievän laiminlyönnin ei pitäisi haitata sitä. Se on myös monipuolinen, sillä sitä voi kasvattaa astioissa, pensaana, maanpeitteenä tai lantana-puuna latvuston kautta.

Lantanan kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Lantana: Vuoristosalvia
Tieteellinen nimi: Lantana spp.
Kestävyysvyöhyke: USDA-vyöhykkeet 8-12.
Maaperä: Hyvin vettä läpäisevä, hieman hapan, kohtalaisen hedelmällinen.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Kohtalainen
Ravinto: Tasapainoinen kasviravinto.
Lisäystapa: Siemenet tai havupuupistokkaat
Turvallisuus: Myrkyllinen

Lantanan ominaisuudet

Koska lantana on lähtöisin Amerikan ja Etelä-Afrikan trooppisilta alueilta, se on monivuotinen kasvi USDA-vyöhykkeillä 8-12. Se on myös monivuotinen. Kasvi kuolee usein maahan talven aikana vyöhykkeillä 8 ja 9, ja se pysyy luotettavasti ikivihreänä vain vyöhykkeillä 10-12. Kylmemmillä alueilla se on yksinomaan yksivuotinen.

Pensasmaiset lajikkeet voivat kasvaa 6 jalan korkuisiksi, kun taas lantanan maanpeitelajikkeet ylittävät harvoin 2 jalkaa. Lantanan kukka on verbenan kaltainen pienten putkimaisten kukkien rypäs, jonka vanhemmat kukat ovat usein eri värisiä kuin keskellä olevat.

Kasvin naarmuuntuvalla, kolibreja houkuttelevalla lehdistöllä on omituinen tuoksu, jota joskus kuvaillaan sitrushedelmien ja bensiinin väliltä. Onneksi tämä haju vapautuu vain, kun lehdet murskataan. Lantanan on todettu karkottavan hyttysiä noin 30-40-prosenttisesti, ja se karkottaa usein myös peuroja ja kaneja.

Suositellut Lantana-lajikkeet

Kasvien myyjiltä on saatavana runsaasti lantana-lajikkeita ja -lajikkeita. Sen kolibreja houkuttelevat moniväriset kukat ovat suosittuja ja helposti löydettävissä.

  • Tavallinen lantana (Lantana camara): Tämä marjoja tuottava pystytyyppi, joka on yksi invasiivisimmista lantanalajikkeista, voi kasvaa 6 jalan korkuiseksi ja siinä on 2 tuuman kokoisia keltaisten, oranssien ja punaisten kukkien ryppäitä.
  • Miss Huff Hardy Lantana (Lantana camara ’Miss Huff’): Tätä steriiliä L. camara -lajiketta pidetään kaikkein kestävimpänä lantanana, ja se on korkeimmillaan 2,5 metriä korkea, ja sen kukat ovat kirkkaan keltaisia, oransseja ja vaaleanpunaisia.
  • Mozelle-lantana (Lantana camara ’Mozelle’): Tämä pastellivärinen versio Miss Huffista on myös steriili, mutta se tarjoaa hillitympiä keltaisen, oranssin ja vaaleanpunaisen sävyjä.
  • Kiertävä lantana (Lantana montevidensis): Tämä Uruguayn pääkaupungin mukaan nimetty (ja myös nimellä L. sellowiana tunnettu) köynnöslantana kasvaa 2 jalan korkuiseksi, ja siinä on 1-1 ½ tuuman kokoisia laventelikukkia, joita seuraavat marjat.
  • Texas Lantana (Lantana urticoides): Tässä kumpuilevassa ja marjaisessa tyypissä on kukkia keltaisen, oranssin ja punaisen kirkkaissa sävyissä.

Lantanan istuttaminen

Kun lisäät lantana-maisemia tontillesi, pidä mielessä, että tämä lämpöä rakastava kasvi suosii lämpimiä lämpötiloja.

Milloin on paras aika istuttaa lantana?

Istuta ostettu lantana (tai sisällä talvehtinut), kun pakkasvaara on ohi ja maan lämpötila on noussut yli 60 celsiusasteen, eli noin kaksi viikkoa oman vyöhykkeesi viimeisen pakkaspäivän jälkeen. Altista kasvi näiden kahden viikon aikana vähitellen ulkoilmaolosuhteille, ennen kuin istutat sen maahan.

Missä lantana voi kasvaa?

Valitse lantanalle paikka, jossa on täysi aurinko ja hyvin vettä läpäisevä, hieman hapan ja vain kohtalaisen hedelmällinen maaperä, sillä runsas maaperä saattaa edistää rehevää lehtikasvua, jossa on vain vähän kukkia. Vältä märkää maata, joka voi aiheuttaa tälle kasville juurimätää, tai varjoisia olosuhteita, jotka voivat saada lantanasi homehtumaan. Kasvi sietää kuitenkin suolaista maaperää.

Miten lantana istutetaan?

Kun istutat lantanaa, pidä mielessä, että sen kasvu lähtee yleensä käyntiin vasta, kun sää lämpenee, ja noudata seuraavia ohjeita.

  1. Sekoita tasapainoista lannoitetta, kuten 10-10-10, muutamaan tuumaan maaperän yläosaan 4 unssia 25 neliöjalkaa kohti. Käytä kaksinkertainen määrä orgaanista 5-5-5-lannoitetta.
  2. Kastele lantana ennen kuin otat sen ruukusta.
  3. Kaiva kuoppa ja aseta kasvi samalle tasolle, jolla se kasvoi astiassa, irrottamalla tarvittaessa juuret tai viiltämällä mattomainen juuripallo molemmin puolin terävällä veitsellä.
  4. Jos sinulla on useampi kuin yksi lantana, aseta kasvit yhden metrin välein.
  5. Pidä multa kevyesti kosteana, kunnes lantanat vakiintuvat.

Voiko lantanaa kasvattaa astioissa?

Lantana voi itse asiassa kasvaa paremmin täyspäiväisenä astiakasvina kuin maassa, sillä ruukku kuivattaa paremmin – kunhan sen pohjassa on reikiä, joista ylimääräinen kosteus pääsee valumaan ulos. Istuta lantana halkaisijaltaan 8-12 tuuman ruukkuihin, jos kyseessä on suuri lantana, ja täytä ruukku huokoisella ruukkusekoituksella, kuten kaktusmausteella.

Lantanan kastelu

Vaikka lantana kestää jonkin verran kuivuutta, kun se on kerran istutettu, äskettäin istutetun kasvin ympärillä oleva multa kannattaa pitää kevyesti kosteana, kunnes se alkaa kasvaa uudelleen. Yritä sen jälkeen varmistaa, että se saa vähintään yhden tuuman vettä viikossa joko sateesta tai kastelusta, mutta vältä lehtien roiskimista.

Kastele ruukkulantana, kun sen multa on kuivunut 1 – 2 tuumaa pinnan alapuolelta. Kesähelteellä tämä saattaa edellyttää, että kastelet sitä päivittäin, mutta tarkista, että ruukussa on valutusaukkoja, jotta vesi ei keräänny kasvin juurien ympärille.

Lantanan lannoittaminen

Maassa kasvavan lantana-kasvin pitäisi yleensä saada suurin osa tarvitsemistaan vähäisistä ravinteista maaperästä. Jos lisäät maahan hieman lannoitetta, kun istutat kasvin, kuten edellä on esitetty, sinun ei pitäisi joutua antamaan sille lisää kasvukauden aikana.

Ruukkulantanat sen sijaan menettävät monia ravinteita huuhtoutumalla. Siksi lannoita niitä noin kerran kuukaudessa kasvukauden aikana tasapainoisella nestemäisellä kasvinravinteella pakkauksessa ilmoitetulla määrällä.

Lantanan karsiminen

Leikkaa keväällä ikivihreät lantanakasvit tai ne, jotka on tarkoitus siirtää kesän aikana sisätiloista ulos, 6-12 tuuman pituisiksi, jotta ne eivät ikääntyessään puuta ja jalkaa. Vyöhykkeillä, joilla lantana on monivuotinen kasvi, mutta pakkanen tappaa lehdet syksyllä maahan asti, leikkaa kuolleet lehdet pois ja multaa kasvit kruunun suojaamiseksi.

Lantanan karsimiseen olisi kuuluttava kuivuneiden kukkien poistaminen kasvin lajityypeistä, jotta ne eivät siementäisi, mikä voi lopettaa niiden kukinnan.

Lantanan kasvattaminen

Ainoastaan lantanalajit kasvavat siemenistä, lajikkeet eivät. Kun olet poistanut hedelmälihan lantanan siemenistä, liota niitä haaleassa vedessä 24 tuntia ennen kuin kylvät ne noin ⅛ tuuman syvyyteen kosteaan ja steriiliin siemenalustaseokseen. Pidä astia 70-75 celsiusasteen lämpötilassa, kunnes siemenet itävät 2-8 viikossa.

Vaihtoehtoisesti voit ottaa kesällä 6 tuuman havupuupistokkaita, poistaa alimmat lehdet ja asettaa kunkin pistokkaan tyven steriiliin multaan niin, että alemmat lehtisolmut peittyvät. Pidä multa kevyesti kosteana ja pistokkaat varjossa, kunnes ne juurtuvat.

Turvallisuusnäkökohdat

Sen lisäksi, että lantana-kasvit ja niiden kypsymättömät marjat ärsyttävät joskus herkkää ihoa, ne ovat myrkyllisiä ihmisille, lemmikkieläimille ja karjalle, ja jälkimmäiset saavat joskus maksasairauksia laidunnettuaan lehtiä. Onneksi ne tekevät niin harvoin – ehkäpä lantanan hajun vuoksi – mutta kasvi kannattaa pitää poissa laidunalueilta.

Kasvata myös vain steriilejä lantanamuotoja, jotteivät pienten lasten silmät houkuttelisi pippurinkokoisia mustia marjoja. Vaikka joidenkin lähteiden mukaan täysin kypsät hedelmät ovat syötäviä, niiden erottaminen myrkyllisistä kypsymättömistä marjoista voi olla vaikeaa – ja vaarallista.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Etelässä kasvatetut lantanakasvit voivat kärsiä lantanapitsikirvoista, jotka aiheuttavat vaaleiden täplien muodostamia kuvioita lehtien yläosaan. Jos lantanasi näyttävät sen sijaan olevan mustan jauheen peitossa, etsi valkokärpäsiä, jotka usein aiheuttavat nokihometta. Vähän kastellut kasvit voivat sairastua hämähäkkipunkkeihin, jotka aiheuttavat lehtiin pistemäisiä täpliä.

Jos voimakkaat vesivirrat eivät saa hyönteisiä karkotettua, kokeile sen sijaan ruiskuttaa kasveja hyönteismyrkyllisellä saippualla, jota käytetään varhain aamulla ennen sään lämpenemistä. Toista nämä käsittelyt kerran viikossa, kunnes ongelma on saatu pestyä pois.

Lantanan valmistelu talvea varten

Vyöhykkeillä, joilla lantana on talvenkestävä, mutta kuolee takaisin maahan talven aikana, poista kuolleet lehdet sen jälkeen, kun se on kuollut, ja multaa kasvin latvus parin sentin paksuisella kuorimurskalla.

Pohjoisemmilla alueilla kaiva kasvi esiin ennen ensimmäistä pakkasta ja aseta se ruukkuun, joka on täytetty nopeasti valuvalla ruukkumullalla, kuten kaktusseoksella. Aseta ruukku hämärään paikkaan, jonka lämpötila on 50-60 celsiusastetta, ja kastele multaa vain sen verran, että se pysyy juuri ja juuri kosteana lepotilan aikaansaamiseksi. Älä säikähdä, jos lantanat pudottavat lehtiä talvehtimisen aikana.

Etsitkö lisää aurinkoa rakastavia kukkia? Tutustu dahlian, hibiskuksen ja maitohorsman viljelyoppaaseemme.