Miten kasvattaa herneitä

Miten kasvattaa herneitä

Sanonta "syö herneet" kuulostaa todennäköisesti tutulta. Mutta jos mieleen tulevat vain mössöiset, purkitetut herneet, valmistaudu kääntymään. Tuoreet herneet eivät maistu lainkaan samalta kuin niiden massatuotetut serkut. Ne ovat täynnä makua, rapeita ja joissakin tapauksissa makeat kuin karkki.

Hyvä uutinen on, että herneet ovat myös uskomattoman helppoja kasvattaa ja viihtyvät hyvin viileässä säässä, joten niitä istutetaan usein välikausina, kun muut vihannekset ovat jo hiipumassa tai eivät pääse alkuun. Tämä herneiden viljelyopas saa sinut taas syleilemään herneitä lautasellasi.

Herneiden viljely yhdellä silmäyksellä

Yleinen nimi: Herne, Puutarha-herne, Sokerihernes, Sokerihernes, Lumihernes.
Tieteellinen nimi: Pisum sativum (Pisum sativum) (Pisum sativum)
Kovuusvyöhyke: 2-11
Maaperä: Runsas, nopeasti valuva maa, pH 6-7,5.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Säännöllinen, tasainen
Ruoka: Vähän tai ei lainkaan
Leviäminen: Kylvetään suoraan maahan
Turvallisuus: Syötävä, myrkytön

Herneen ominaisuudet

Herneet ovat ihastuttavia köynnöskasveja, joita on helppo kasvattaa lähes missä tahansa ilmastossa. Niiden köynnökset vaihtelevat 2 jalan pituisista usean metrin korkuisiin. Muista vihanneksista poiketen kasvit sietävät melko hyvin kylmää ja sumua, joten herneet ovat erinomainen viileän vuodenajan kasvi ja houkutteleva lisä syksyn vihannespuutarhaan.

Herneistä on olemassa kaksi eri luokkaa: kuoriherneitä ja syötäviä hernepalkoja. Kuorellisia herneitä kutsutaan tavallisesti puutarhaherneiksi, ja ne vaativat viljelijöitä avaamaan siemenkodan (kuoren) herneiden keräämiseksi ja hävittämään kuoren. Syötäviin herneisiin kuuluvat herneet ja lumiherneitä (tai sokeriherneitä). Lumiherneitä on litteämpi kuin herneitä. Koko herne, myös kuori, on syötävä.

Jos mietit, onko herne vihannes, vastaus on kyllä ja ei. Herneet ovat palkokasveja, vaikka tuoreita ja pakastettuja herneitä pidetään tärkkelyspitoisena vihanneksena. Kutsuitpa sitä miksi tahansa, lähes kaikki herneen kasvinosat ovat syötäviä, mukaan lukien versot, lehdet, kukat ja palkokasvit.

Suositellut herneen lajikkeet

 • Sugar Snap: makeanmakuiset syötävät palot; syödään suoraan viiniköynnöksestä.
 • Little SnapPea Crunch: pieni, rapea hernelajike, joka sopii hyvin astioihin.
 • Snowbird: Erittäin aikainen, kylmää sietävä, kääpiömäinen lumiherne.
 • Mammoth Melting Sugar: Suuri syötävä, makea lumiherne
 • Lillian’s Caseload: Erinomaisen makuinen, runsassatoinen kuoriherne
 • Sugar Magnolia: Kuoriherne, jolla on purppuranpunaiset palot ja kirkkaan vihreät herneet.
 • Lincoln: Korkeatuottoinen kuoriherne, lämmönkestävä.
 • Little Marvel Garden Pea: Kestävä, kompakti, runsassatoinen kuoriherne.

Herneen istutus

Herneet kylvetään parhaiten suoraan maahan. Herneen istuttaminen sisätiloissa ei yleensä kannata, sillä herneet pitävät viileästä säästä ja ovat yleensä ensimmäinen sato, joka menee sisään, eivätkä niiden juuret kestä siirtämistä. Tärkeintä herneitä istutettaessa on antaa niille jonkinlainen tuki, esimerkiksi säleikkö, johon ne voivat kasvaa. Säleikkö voi olla niinkin yksinkertainen kuin kahden paalun väliin kiinnitetty puutarhanaru. Jopa pensaslajikkeet tarvitsevat jonkinlaista tukea.

Milloin on paras aika istuttaa herneitä?

Herneiden istutusajankohta riippuu ilmastostasi. Herneet eivät pidä yli 85 asteen lämpötiloista, joten niitä pidetään viileän vuodenajan viljelykasveina. Alueilla, joilla talvet ovat kylmiä, herneet voidaan kylvää ensimmäisenä kasvina aikaisin keväällä heti, kun maa on muokattavissa. Syysviljelyssä herneet voidaan kylvää enintään 12 viikkoa ennen ensimmäistä odotettua pakkaspäivää.

Ilmastossa, jossa talvet ovat leudompia, herneitä voi kylvää milloin tahansa syksystä alkukevääseen; jos asut kuitenkin ilmastossa, jossa kevät muuttuu nopeasti kuumaksi (yli 85 astetta), vältä liian myöhäistä kylvöä. Useimmat herneet kypsyvät 60-70 päivässä.

Missä herneet voivat kasvaa?

Valitse puutarhastasi paikka, jossa on täysi tai osittainen aurinko ja hyvä ilmavirtaus. Puutarhaherneet ovat köynnöstäviä vihanneksia, jotka tarvitsevat tukea kasvaessaan, mutta muista istuttaa ne aidan viereen, joka ei salli ilmankiertoa. Liian vähäinen ilmankierto johtaa härmäsienen kehittymiseen.

Puutarhaherne sietää erilaisia maaperiä, kunhan maaperä on riittävän kuivatettu. Rikasta maaperää kompostilla, jotta saat aikaan ravinteikkaan istutusseoksen. Voit maksimoida puutarhatilan istuttamalla korkean, köynnösmäisen herneen, joka kiipeää pylvääseen, ja istuttamalla sen varjoon mikrokasveja, kuten kurkkujen ja salaattivihannesten kumppanuusistutuksissa.

Miten herneitä istutetaan?

Herneen istuttaminen on palkitsevaa, sillä useimmat herneen taimet itävät 1-2 viikossa.

 1. Istuta siemenet säleikön juurelle. Kuinka korkealle riippuu valitsemastasi herneen lajikkeesta.
 2. Kaiva kapea, matala kaivanto, noin 1½ tuuman syvyinen.
 3. Istuta siemenet 6-7 tuuman välein kaivantoon, ellei siemenpakkauksessa ole muuta ohjeistusta.
 4. Paina siemenet kaivantoon ja peitä ne 1 tuuman verran mullalla.
 5. Naputtele multaa kevyesti, jotta se tiivistyy siementen päälle.
 6. Kastele varovasti, jotta vältät tulvimisen ja siementen irtoamisen.
 7. Pidä maa tasaisen kosteana.
 8. Kun herneen taimet ovat muutaman sentin korkuisia, voit multaa kasvin tyven ympärille kosteuden säilyttämiseksi.

Voiko herneitä kasvattaa astioissa?

Yleensä herneet eivät juurru syvälle. Kasvit, erityisesti kääpiö- tai pensaslajikkeet, eivät kasva kovin korkeiksi. Näistä syistä niitä on mahdollista kasvattaa menestyksekkäästi astiassa. Suurimpana haasteena on varmistaa, että maaperä on ravinteikasta ja hyvin valuvaa. Jonkinlainen säleikkö tai tuki on lisättävä, jotta herneet voivat kasvaa ylöspäin eivätkä vain köynnöstä sivujen yli. Säleikkö on suositeltavaa asentaa paikoilleen ennen kuin herneet alkavat kasvaa.

Herneiden kastelu

Vältä päällekastelua – kastele herneet kasvin tyvestä pitäen multa tasaisen kosteana. Kastelu aikaisin aamulla auttaa ehkäisemään päivän aikana tapahtuvaa kuihtumista ja antaa kasvien kuivua ennen viileämpiä iltoja, mikä auttaa ehkäisemään härmäsienen syntymistä. Varo tulvittamasta herkkiä herneen taimia.

Herneiden lannoittaminen

Jos herneet istutetaan kompostipitoiselle istutusseokselle, lannoitusta ei tarvita kasvukauden aikana. Jos maaperästä puuttuu ravinteita, lannoita hernekasvit 6 viikkoa itämisen jälkeen vesiliukoisella lannoitteella (10-10-10) ja levitä se suoraan maahan aamukastelun jälkeen.

Jotkut viljelijät haluavat rokottaa herneet seuraavilla aineilla Rhizobiumilla, Bakteerilla, joka auttaa sitomaan typpeä ilmasta varastoitumaan juuriin, jolloin kasvi on terveempi ja elinvoimaisempi. Etsi herneen inokulantti mistä tahansa puutarhamyymälästä tai taimitarhalta. Ennen siementen kylvöä ripottele pieni määrä inokulanttia suoraan siemenpakkaukseen ja ravista sitä. Monet siemenlajikkeet ovat jo valmiiksi rokotettuja, ja siitä on maininta pakkauksessa. Herneet kasvavat ja tuottavat ilman rokottamista.

Turvallisuusnäkökohdat

Lähes kaikki hernekasvin osat, Pisum sativum, ovat syötäviä eivätkä aiheuta vaaraa eläimille tai ihmisille. On kuitenkin huomattava, että makeat hernekasvit, Lathyrus odoratus, joita viljellään niiden kukkien vuoksi, ovat myrkyllisiä ihmisille, koirille, kissoille ja hevosille. Herneen siemenet ovat myrkyllisiä. Vielä sekavammaksi asian tekee se, että on olemassa syötävä makea herne -lajike nimeltä Lathyrus sativus, , jota voidaan syödä, mutta jota on vältettävä suurina määrinä.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Herneen taimet ovat alttiita etanoille ja etanoille. Koska herneitä voidaan kasvattaa viileämpinä kuukausina, tämä on usein suurempi ongelma alkukevään tai syksyn säässä. Kirvat voivat aiheuttaa vahinkoa kasveille, vaikkakaan ei useinkaan palkoille, ja levittää tauteja.

Hepötauti on yleinen ongelma vihannespuutarhassa, eivätkä herneen kasvit ole poikkeus. Jos tauti havaitaan ajoissa, sen saastuttamat lehdet voidaan poistaa leviämisen estämiseksi. Jos tauti on jo alkanut levitä, joko odota, kunnes herneet kypsyvät, kerää herneet ja poista kasvit sitten, tai poista sairaat kasvit heti pois leviämisen estämiseksi. Hernehomeen torjuntaan on olemassa sienitautien torjunta-aineita, mutta kasveja on vaikea ruiskuttaa ilman, että syötävät palkokasvit peittyvät, eikä se ole yleensä suositeltavaa.

Herneiden sadonkorjuu

Hernekasvatuksen tunteminen on hyvä alku, mutta myös sen ymmärtäminen, miten herneet korjataan ja varastoidaan, on hyödyllistä. Minkä tahansa lajikkeen herneen sadonkorjuu vaatii samanlaisia vaiheita; istuttamasi herneen tyyppi määrää kuitenkin herneen satovalmiuden sekä sen, miten herne varastoidaan.

Milloin on paras aika korjata herneitä?

Herneet kypsyvät tavallisesti 60-70 päivän kuluttua istutuksesta, mutta tarkka kypsymisaika riippuu lajikkeesta – se on ilmoitettu siemenpakkauksen kääntöpuolella. Useimmat hernekasvit alkavat tuottaa palkoja 8-10 viikon kuluessa. Herneen palot ilmestyvät ensin kasvin alaosaan. Kerää ne heti, jotta kasvu ja palkojen tuotanto lisääntyvät. Etsi pulleita, mutta ei kovia palkoja. Jos herneet kypsyvät liikaa, niistä tulee tärkkelyspitoisia ja kuorista kovia.

Miten herneet korjataan?

Kaikkien lajikkeiden puutarhaherneiden sadonkorjuu vaatii samankaltaisia vaiheita; istuttamasi herneen tyyppi määrää kuitenkin herneen satovalmiuden.

Lumiherneitä on parasta syödä, kun ne ovat vielä litteitä ja niiden sisällä on vasta alkanut muodostua herneitä. Sokeriherneitä on makeimmillaan, kun siemenet näyttävät pulleilta ja kiiltäviltä, tyypillisesti kun siemenet ovat 2-3 tuuman pituisia, mutta pituus vaihtelee lajikkeen mukaan. Puutarhaherneet ovat parhaita, kun herneet ovat suuria mutta eivät täysin kehittyneitä. Etsi täydellisiä, mutta ei halkaistuja tai puhkeamisvalmiita siemeniä. Ne ovat hieman lieriömäisiä ja vielä kirkkaan vihreitä.

 1. Etsi herneet, jotka ovat parhaimmillaan. Herneet tuottavat paljon siemeniä, ja sadonkorjuun ihanteellinen vaihe selviää nopeasti, kun olet poiminut muutaman siemenen.
 2. Herneet voi korjata mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta aamulla on parasta, kun ne ovat pulleimpia.
 3. Kaikki herneen lajit ovat herkkiä, joten ole varovainen niitä korjatessasi. Kokeile kiertää siementä varovasti yhdellä kädellä samalla, kun pidät köynnöksestä kiinni toisella kädellä, tai käytä saksia tai puutarhasaksia siementen irrottamiseen, jotta köynnös ei katkea.
 4. Herneet ovat parhaita heti syötynä.
 5. Kuori puutarhaherneet halkaisemalla ne auki ja kaapimalla sisällä olevat herneet varovasti kulhoon.
 6. Joissakin lumiherneissä ja herneissä on kuitumaisia säikeitä palkojen reunoilla, jotka on poistettava ennen syömistä. Jos aiot säilyttää herneet, odota niiden poistamista.

Miten säilytät herneitä?

Jos säilytät puutarhaherneet, kuori herneet ja upota ne sitten kylmään veteen jäähdyttämään. Jotkut puutarhurit kuorivat herneet suoraan kulhoon jäähdytettyä vettä. Kun herneet ovat jäähtyneet, poista ne vedestä, anna niiden kuivua ja säilytä niitä jääkaapissa pussissa tai astiassa. Niiden pitäisi säilyttää laatunsa jopa viikon ajan jääkaapissa.

Herneet voi myös pakastaa samalla menetelmällä, mutta niiden on annettava kuivua kokonaan ennen pakastamista. Älä pakasta kokonaisia herneitä, vaan kuori ne aina ensin.

Lumi- ja tähtiherneet on jäähdytettävä heti poimimisen jälkeen. Upota ne kylmään veteen, anna niiden kuivua ja säilytä niitä jääkaapissa enintään viikon ajan. Molemmissa herneissä on kuitumaisia säikeitä, jotka on poistettava ennen syömistä, mutta jätä ne ehjiksi, kunnes olet valmis syömään ne. Voit pakastaa lumi- ja tähtiherneet samalla tavalla kuin puutarhaherneet, kun olet jäähdyttänyt siemenet ja antanut niiden kuivua.

Jos säilytät kuivattuja herneitä, erityisesti sadonkorjuukauden loppupuolella, anna herneen siementen kuivua kokonaan köynnökseen. Ne alkavat ruskistua ja kuulostavat kolinalta. Kun herneen siemenet näyttävät kuivilta, vedä koko kasvi ylös ja ripusta se kuivumaan. Kun loput kasvista on kuivunut, poista herneen siemenet, kuori sisällä olevat herneet ja säilytä ne ensi vuoden istutusta varten.