Miten ja milloin pionit siirretään kukinnan maksimoimiseksi?

Pionien valtaviin, värikkäisiin kukkiin voi yleensä luottaa, sillä ne tarjoavat kauniin kevätnäytöksen. Mutta 10 tai 15 vuoden kuluttua kukinta hidastuu, ja silloin on aika kaivaa, jakaa ja siirtää pionit puutarhaan. Voit istuttaa osan alkuperäisestä pionistasi ja sen jaoista uudelleen samaan kohtaan puutarhaa tai etsiä niille uusia alueita. Tai voit jopa jakaa rikkauksia; ruohovartiset pionit sopivat erinomaisesti siirrettäviksi kasveiksi, joita voit antaa perheelle ja ystäville.

Miten ja milloin pionit siirretään kukinnan maksimoimiseksi?David Speer

Ruohopioni vs. puupioni

Puutarhapionit ovat suhteellisen helppoja jakaa ja istuttaa. Puupionit eivät sen sijaan kestä häiriöitä, joten ne kannattaa jättää rauhaan.

Milloin pionit kannattaa istuttaa muualle?

Paras aika ruohomaisten pionien siirtämiseen on syyskuussa, kun ne ovat ohittaneet kesäkasvunsa ja siirtyvät talvilepoon. Voit kuitenkin myös kaivaa ja istuttaa koko juuripaakun keväällä, ennen kuin kasvit alkavat versoa uutta kasvukautta varten. Pionien häiritseminen mihin tahansa muuhun aikaan vuodesta todennäköisesti stressaa niitä niin paljon, etteivät ne selviä hengissä.

Pionien jakaminen toisistaan

Kaiva ensin kasvi varovasti ylös ja pidä mahdollisimman paljon juuria. Nosta esiin muhkea kruunu, josta työntyy esiin pieniä punertavia silmuja (silmuja) ja jonka alapuolella kulkee jänteviä juuria. Ravista tai pese suurin osa mullasta varovasti pois juurista. Jos kruunussa on vähintään kuusi silmua, voit jakaa sen, jotta pioni saa energiaa ja tulevaisuudessa enemmän kukkia. Käytä terävällä terällä varustettua lapiota ja leikkaa kruunu osiin, joissa kussakin on vähintään kolme silmää.

Mihin pionit voi istuttaa uudelleen?

Pionisi antavat eniten kukkia, jos ne saavat vähintään 6 tuntia aurinkoa joka päivä. Voit tarvittaessa istuttaa pionit puolivarjoon, mutta silloin ne kukkivat vähemmän. Maaperäksi käy mikä tahansa, kunhan se kuivattaa hyvin. Älä istuta niitä sinne, missä sade lammikoituu puutarhassasi.

Pionit tarvitsevat hyvän ilmavirtauksen ympärilleen estääkseen härmäsienen, joten kaiva uudet kuopat vähintään kolmen jalan päähän toisistaan. Reikien on myös oltava riittävän leveitä, jotta uusille juurille jää runsaasti tilaa kasvaa. Syvyyden suhteen pionit ovat tarkkoja siitä, että ne istutetaan lähelle pintaa; silmien pitäisi olla vain pari senttiä maan alla, tai pioni ei kuki. Pidä pionin kruunu lähes pinnan tasolla ja taputtele vastakaivettu multa takaisin pionin juurien ympärille ja kruunun päälle.

Uusien pioniistutusten hoitaminen

Istutuksen jälkeen kastele osastot perusteellisesti. Pionit on kasteltava viikoittain, kunnes maa jäätyy syksyllä. Jos luonto ei tarjoa viikoittaisia sateita, sinun on käytettävä luotettavaa puutarhaletkua. Levitä marraskuussa 4-6 tuumaa multaa pionien päälle, jotta maaperän lämpötila pysyy vakaana talven yli. Poista multa keväällä ja levitä se joko puutarhaistutusten ympärille tai lisää se kompostikasaan.

Pionit ovat tunnetusti hitaita aloittajia, joten kukinta ei todennäköisesti ole suurimmillaan 2-3 vuoteen. Mutta kun ne ovat taas vauhdissa, siirretyt pionit ovat puutarhasi tähtiä vielä monta vuotta.