Miten ja milloin karsia puksipuu – 7 tärkeää vinkkiä

Puksipuun karsiminen hermostuttaa monia ihmisiä. Ehkä olet huolissasi siitä, että jos teet väärän leikkauksen, joudut kärsimään sen seurauksista ympäri vuoden, koska puksipuu pensaat ovat ikivihreitä. Puksipuu on myös hidaskasvuinen, joten ehkä pelkäät, että jos leikkaat liikaa, kestää vuosia ennen kuin kasvi toipuu. Tai ehkä mietit, pitäisikö puksipuu karsia keväällä vai syksyllä. Nyt voit tehdä leikkaukset luottavaisin mielin noudattamalla näitä 7 vinkkiä, joiden avulla tiedät tarkalleen, miten ja milloin puksipuu kannattaa karsia.

Miten ja milloin karsia puksipuu - 7 tärkeää vinkkiäMarty Baldwin 1. Käytä oikeita työkaluja puksipuun karsintaan

Oikeat työkalut helpottavat ja nopeuttavat puutarhanhoitotöitä. Paras työkalu puksipuun karsimiseen on terävät käsikäyttöiset oksasakset. Puksipuu pensaat koostuvat monista pienistä oksista, joten käsikäyttöiset oksasakset ovat oikea työkalu. Laadukkaat ohitusleikkuusakset kestävät vuosikymmeniä, ja ne ovat välttämättömät kaikkialla maisemassa. Jos karsittava puksipuu on suuri ja huomattavasti umpeenkasvanut, taitettava käsisaha on hyödyllinen. Käsisahan ohut, kaareva terä yhdistettynä sen lyhyeen pituuteen auttaa sinua tekemään leikkauksia tiheän pensaan sisällä.

2. Leikkaa puksipuu keväällä.

Paras aika karsia puksipuuta on keväällä. Karsiminen edistää uutta kasvua, ja kevät on kasvin vuotuisessa elinkaaressa luonnollinen aika, jolloin uutta kasvua syntyy runsaasti. Odota, että karsituista puksipuun varsista nousee uusia varsia ja lehtiä noin 4 viikkoa karsinnan jälkeen.

Kohtalaiset kevätlämpötilat, joita seuraavat lämpimät kesälämpötilat antavat uuden kasvun kypsyä ennen kuin kylmät säät palaavat syksyllä. Myöhäiskesällä tai syksyllä karsitut puksipuu pensaat vaurioituvat talven aikana todennäköisemmin, joskus jopa kuolemaan asti. Herkkä uusi kasvu on altis pakkasille.

Puksipuun kevätleikkaussääntöön on yksi poikkeus – kuollut, vaurioitunut tai sairas puu. Leikkaa nämä hankalat oksat pois heti, kun huomaat ne. Muuten lisää puksipuun karsinta kevään puutarhakohteidesi tehtäväluetteloon.

3. Hankkiudu eroon kuolleesta puusta.

Jokainen karsintatyö, karsitpa sitten omenapuita tai puksipuupensaita, alkaa kuolleiden, vaurioituneiden tai sairaiden oksien poistamisella. Leikkaa lehdettömät puksipuun oksat pois leikkaamalla kuolleet varret takaisin kasvin tyvelle. Etsi ja poista katkenneet oksat ja oksat, joissa on merkkejä sairaudesta. Alueilla, joilla talvet ovat hyvin kylmiä, ei ole harvinaista, että puksipuu on talvella ruskeat tai mustat lehdet. Nämä lehdet ja niihin liittyvä puukudos ovat kuolleet. Leikkaa talvivaurioituneet oksat takaisin elävään puuhun, ja kasvi todennäköisesti toipuu.

Miten ja milloin karsia puksipuu - 7 tärkeää vinkkiäGabriela Herman 4. Rajoita leikkaamista

On houkuttelevaa tarttua pensassaksiin tai jopa sähkökäyttöiseen trimmeriin, jotta pensaspuupensaan leikkaaminen onnistuisi nopeasti. Vastusta! Leikkaaminen saa aikaan sen, että kasvi muodostaa vihreän kasvuston ulkokuoren ja sisäpuolelle kuollutta, paljaiden oksien muodostamaa vyöhykettä. Puksipuu pensaat, joissa on sisäpuolinen kuollut vyöhyke, ovat rakenteeltaan heikkoja ja alttiimpia tuholaisille ja taudeille. Jos koet, että sinun on leikattava kasvi halutun muodon saavuttamiseksi, harventa ensin kasvin tiettyjä oksia ja leikkaa sitten kevyesti.

5. Puksipuun harventaminen on oikea tapa

Terveessä puksipuu-pensaassa on ikivihreitä lehtiä koko sen oksiston pituudelta. Leikatut pensaat (jotka on leikattu pallon tai muun epäluonnollisen muotoisiksi) kehittyvät yleensä heikoiksi kasveiksi. Sen sijaan, että leikkaat näitä ikivihreitä pensaita koon pienentämiseksi, harventa niitä. Harvennus tuottaa luotettavasti tiheitä, lehtimäisiä oksia, koska auringonvalo pääsee kasvin keskelle. Auringonvalo on avainasemassa lehtien tuottamisessa.

Kun haluat harventaa puksipuuta, käytä käsikäyttöisiä oksasaksia leikataksesi valikoivasti liian korkeita oksia takaisin suurempaan oksaan tai kasvin tyvelle. Jatka työskentelyä yhdellä oksalla tai oksaryhmällä kerrallaan, jotta saat aikaan visuaalisesti miellyttävän pensaan. Harvennus on aikaa vievää, mutta se on paras tapa luoda pitkäikäinen, terve ja halutun kokoinen puksipuu.

6. Noudata yhden kolmasosan sääntöä

Merkittävästi umpeenkasvaneet pensaat hyötyvät vaiheittaisesta karsimisesta. Kun leikkaat, älä koskaan poista yli kolmasosaa puksipuun massasta. Riippuen kasvin lopullisesta halutusta koosta, karsiminen voi olla tarpeen kahden tai kolmen vuoden aikana.

Poista noin kolmannes kasvin massasta ensimmäisenä vuonna. Seuraavana vuonna poista toinen kolmannes kasvustosta. Jatka vuosittain kolmanneksen poistamista kasvista, kunnes haluttu koko on saavutettu. Leikkaa puksipuu sitten joka kevät säilyttääkseen halutun koon.

7. Pidä karsintatyökalut puhtaina

Jos alueellasi esiintyy puksipuun sienitautia, joka on puksipuun tappava sienitauti, puhdista karsinnassa käytetyt työkalut perusteellisesti sekä ennen karsintaa että sen jälkeen. Kasta työkaluja 70-prosenttiseen alkoholiliuokseen vähintään 30 sekunnin ajaksi ja anna niiden kuivua ilmakuivana. Myös 70-prosenttista alkoholia sisältäviä desinfiointisuihkeita voidaan käyttää.

Nyt kun tiedät, miten ja milloin puksipuu karsitaan oikein, ota mukaan oksasakset – on aika muokata pensaita.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin puksipuuta ei saa leikata?

Älä leikkaa puksipuuta syksyllä tai talvella. Leikkaaminen edistää uutta hentoa kasvua, joka ei siedä hyvin kylmiä lämpötiloja. Syksyllä tai talvella karsimalla tuotettu uusi kasvu vaurioituu helposti.

  • Voiko puksipuuta karsia kovaa?

    Puksipuu ei reagoi hyvin kovaan karsintaan. Kun pienennät ylikasvaneen puksipuun kokoa, kannattaa käyttää kaksivaiheista lähestymistapaa. Leikkaa ensimmäisenä vuonna ylikasvaneet oksat puoleen niiden pituudesta. Toista prosessi toisena vuonna leikkaamalla oksat haluttuun pituuteen.

  • Pitääkö puksipuu pensaita karsia joka vuosi?

    Se riippuu siitä, millaisen ilmeen haluat saavuttaa. Jos haluat muodollisen, hyvin veistoksellisen ilmeen, karsia kevyesti joka kevät. Jos haluat väljän, avoimen pensaan, karsia kasveja parin vuoden välein halutun koon säilyttämiseksi.