Miten (ja miksi) eristää betonilattia?

Kellarit ovat tunnetusti kosteita ja kylmiä, erityisesti vanhemmissa taloissa. Käytitpä kellariasi varastointiin, pesutilana tai asuintilana – tai kaikkiin edellä mainittuihin tarkoituksiin – betonilattian eristäminen hyödyttää sinua monin tavoin.

Tässä tarkastelemme, miksi betonilattioiden eristäminen on niin tärkeää, ja annamme vinkkejä betonilattian eristyksen valintaan ja asentamiseen.

Miten (ja miksi) eristää betonilattia?

Miksi kellarin betonilattian eristäminen on tärkeää?

Kellarin betonilattioiden eristämisen kolme keskeistä hyötyä ovat lämpöhäviöiden estäminen, kosteuden estäminen ja korkeampi mukavuustaso.

Lämpöhäviöiden estäminen

Eristämätön tai puutteellisesti eristetty kellarin lattia on merkittävä lämmönhukan lähde kodissa. Vanhojen talojen kellarin seinät ja lattiat ovat yleensä eristämättömiä. Näissä kodeissa kellarin osuus kodin lämpöhäviöstä on kolmannes. Riittävällä kellarin lattian eristyksellä voidaan vähentää tätä lämpöhäviötä, parantaa asumismukavuutta, säästää energiaa ja pienentää sähkölaskujasi.

Nykyaikaiset, määräysten mukaisesti rakennetut kellarit on yleensä eristetty, mutta useimmiten riittämättömästi. Vaikka rakennusmääräykset vaihtelevat alueittain, rakentajat käyttävät yleensä R5- ja R10-eristeitä betonilaatan alla, mutta R20-eristeellä eristetyt lattiat pidättävät lämpöä kellarissasi paljon paremmin kuin pienemmillä R-arvoilla eristetyt lattiat.

Jopa uudempi R-20-eristetty laatta ei kuitenkaan välttämättä ole riittävä, riippuen muutamista tekijöistä, kuten siitä, millaiselle maaperälle kotisi on rakennettu. Jos kotisi on esimerkiksi rakennettu kalliolle, lämpö poistuu kodistasi nopeammin ja helpommin kuin jos se on rakennettu savelle. Lämpö poistuu kodistasi saven läpi nopeammin kuin maaperän läpi. Ota huomioon, mille kotisi on rakennettu, kun valitset eristettä kellarin lattiaan.

Kosteuden ehkäisy

Vaikka betoni vaikuttaa melko kiinteältä, se on itse asiassa melko huokoinen, ja maaperästä tuleva kosteus tunkeutuu helposti sen läpi. Suoraan betonin päälle asennettuun lattiapinnoitteeseen, olipa kyseessä sitten matto, laminaatti tai vinyyli, vaikuttaa sen läpi tihkunut kosteus. Tämä voi näkyä homeena, homeena tai vesivahinkona. Kellarin lattian eristäminen alkaa höyrysulun asentamisella, joka on 6 millimetrin vahvuinen polyeteenilevy, joka on suunniteltu pitämään kosteus loitolla. Joissakin betonieristyslevyissä höyrysulku on jo valmiiksi kiinnitetty, mikä helpottaa tee-se-itse-työtä.

Suurempi mukavuus

Kellarin lattian eristäminen ennen valmiin lattian asentamista parantaa huomattavasti kellarin asumismukavuutta. Suoraan betonin päälle asennettu kova lattia on usein hyvin kylmä ja imee yleensä lämpöä ympäriltään, jolloin kellari tuntuu kylmältä silloinkin, kun lämmitin on päällä tai takka päällä. Jos haluat parhaan mahdollisen mukavuuden, harkitse säteilylämmitysmattojen asentamista ennen valmiiden lattioiden asentamista.

Miten valita oikea kellarin lattian eristys?

Kellarissa käytettävän eristyksen tyyppi riippuu monista tekijöistä. Tärkein niistä on kattoväli. Useimmat rakennusmääräykset edellyttävät kellarin kattokorkeudeksi kuudesta seitsemään jalkaa, ja jotkin betonilattian eristetyypit lisäävät korkeutta enemmän kuin toiset.

Kun kattokorkeus ei ole ongelma.

Jos kellarissa on riittävästi tilaa lisätä lattian korkeutta muutaman sentin verran, yksi tehokkaimmista tavoista eristää lattia on asentaa ensin polyeteenilevy höyrysuluksi betonin päälle ja ulottaa se noin kolme senttiä ylöspäin seiniä pitkin. Aseta sitten kerros jäykkää vaahtomuovieristettä ja tiivistä saumat Tyvek-teipillä tai vastaavalla. Asenna 3/4 tuuman painekyllästetyt ratapölkyt, jotka ovat pitkiä, tasaisin välein olevia puulankkuja, joihin aluslattia naulataan. Liimaa ratapölkyt vaahtolevyliimalla ja kiinnitä ne muurausnauloilla eristyksen alla olevaan betoniin. Asenna lopuksi aluslattia, joka koostuu 3/4- tai 5/8-tuumaisesta ulkokäyttöön soveltuvasta vanerista tai OSB-levystä, ja naulaa ne ratapölkkyihin. Asenna päälle haluamasi valmis lattia.

Kun katon korkeus on ongelma.

Jos kellarissasi on matalat katot, eikä sinulla ole varaa kolmeen tai neljään tuumaan, tai jos haluat yksinkertaistaa eristystyötä, valitse eristetty aluslattiapaneelijärjestelmä. Erikoisalalattiajärjestelmät koostuvat jäykästä vaahtomuovieristeestä, joka on sijoitettu alhaalla olevan höyrynsulun ja päällä olevan aluslattiamateriaalin, kuten vanerin tai OSB-levyn, väliin. Tämä "kaikki yhdessä" -tuote toimitetaan kieli- ja urapaneeleina, jotka napsahtavat yhteen betonin päälle. Erilaisilla erikoisalustajärjestelmillä on erilaiset korkeusprofiilit, mutta ne ovat yleensä paljon matalampia kuin ratapölkkyjen päälle asennetun eristetyn aluslattian korkeus.

Säteilylämmityksen asentaminen kellariin

Alapohjan päälle asennettu säteilylämmitysjärjestelmä lähettää lämpöä lattian läpi ja pitää sinut lämpimänä vuoden kylminä kuukausina. Sähkölämmitysmattoja voidaan käyttää laminaatti- ja vinyylilankkulattioiden, mattojen ja laattojen kanssa, jotka asennetaan suoraan mattojen päälle kelluvaksi lattiaksi tai liimataan liimalla. Matoista lähtevät johdot liitetään seinätermostaattiin, joka ohjaa lämpöä.

Kellarin lattianpäällystysvaihtoehdot

Vaikka betonilattian eristykset auttavat vähentämään vesi- ja kosteusvaurioita, ne eivät poista riskiä kokonaan. Tämä tekee matosta vähemmän ihanteellisen lattiapinnan kellariin. Mutta jos haluat viihtyisän perhehuoneen tunnelman, kova lattia, jonka päällä on paksuja, mukavia mattoja, tarjoaa monipuolisuutta ja mukavuutta.

Lattiavaihtoehtoja kellariin ovat muun muassa ylelliset vinyylilankut ja laminaattilattiat, jotka molemmat ovat erittäin kestäviä ja vedenkestäviä. Vinyylilankkulattia jäljittelee tarkasti puun tai kiven ulkonäköä, mutta se on edullisempi ja helpompi asentaa. Laminaattilattia tarjoaa aidomman kovapuun ulkonäön kuin vinyylilankut, ja se on erittäin helppo asentaa ja ylläpitää. Molemmat näistä lattiavaihtoehdoista asennetaan kelluvina lattioina, mikä tarkoittaa, että niitä ei liimata, vaan ne napsahtavat yhteen suoraan alustan päälle.

Kellarin lattian eristäminen on melko yksinkertainen DIY-projekti. Kun eristät betonilattian riittävästi ja oikein, viihtyvyytesi nousee ja lämmityslaskusi laskevat. Kuten aina, käyttämällä laadukkaita materiaaleja saat parhaat tulokset. Noudata valmistajan ohjeita, ja sinulla on kaikki tarvitsemasi käsillä ennen aloittamista.

Miten (ja miksi) eristää betonilattia?