Miten istuttaa ja kasvattaa Goji-marjaa?

Antioksidanttipitoinen ja suurimmassa osassa Pohjois-Amerikkaa helposti viljeltävä goji-marja on pieni hedelmä, joka on voimakas terveyspakkaus. Tällä keskikokoisella pensaalla on pieniä violetteja tai valkoisia kukkia alkukesällä, ja 1-2 tuuman pituisia tulipunaisia hedelmiä alkaa ilmestyä keskikesällä. Kasvit kukkivat läpi kesän, ja sato jatkuu pakkaseen asti. Yksi goji-marjakasvi voi tuottaa useita kiloja hedelmiä kauden aikana. Aasiasta kotoisin olevat goji-marjat sietävät monenlaista maaperää, ja ne kasvavat jopa laihoilla mailla, joilla muut marjakasvit kuihtuvat.

Goji-marjojen yleiskatsaus

Lajin nimi Lycium barbarum (Lycium barbarum) Yleinen nimi Goji-marja Kasvityyppi Pensas Valo Aurinko Korkeus 3-6 jalkaa Leveys 4-6 jalkaa Kukkien väri Violetti, valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä, harmaa/hopea Kausiominaisuudet Kevätkukka Vyöhykkeet 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Lisäystapa Siemenet, runkopistokkaat Minne istuttaa Goji-marjaa?

Goji-marjat ovat kuin kotonaan marjapensaassa tai hedelmätarhassa. Istuta vadelmien, mustikoiden ja muiden pienten hedelmäkasvien rinnalle. Goji-marjat sopivat myös sekapensasrajaan. Anna niille runsaasti tilaa levittäytyä ja jätä runsaasti avointa maata, jotta voit liikkua kasvin ympärillä sadonkorjuun aikana. Goji-marjojen hedelmien laatu on paras kuumissa, kuivissa kasvuolosuhteissa. Viileät ja kosteat ympäristöt tuottavat vain vähän goji-marjoja.

Miten ja milloin Goji-marja istutetaan?

Goji-marjakasveja on yhä helpommin saatavilla taimitarhoissa, puutarhamyymälöissä ja verkkolähteistä. Kun ostat goji-marjakasveja, etsi nuoria kasveja, joissa on merkintä "leikkauksesta". Goji-marjoja voidaan tuottaa siemenistä, mutta kasvin ja hedelmän muoto vaihtelee suuresti siemenistä tuotettujen kasvien välillä. Leikkaamalla tuotetuilla nuorilla kasveilla on samat tunnetut ominaisuudet kuin niiden vanhemmilla. Hyvämaineiset kasvien myyjät tietävät goji-marjakasviensa alkuperän.

Goji-marjoja voi vadelman ja mustikan tavoin istuttaa astioihin. Valitse syvä astia, jotta goji-marjan pitkä juuristo mahtuu sinne. Goji-marjat viihtyvät hyvin myös maahan istutettuna. Puutarhassa goji-marjojen etäisyys toisistaan on 3-5 jalkaa, jotta ne voivat haarautua.

Keväällä istutetut goji-marjakasvit tuottavat pienen hedelmäsadon kesällä. Odota, että kasvit tuottavat täyden hedelmäsadon noin 3 vuoden kuluttua istutuksesta. Kastele vasta istutettuja goji-marjoja hyvin – ne kuivuvat nopeasti – ensimmäisen kasvukauden aikana. Levitä maan kosteuden ylläpitämiseksi juuristovyöhykkeen päälle 2 tuuman paksuinen kerros orgaanista multaa.

Hoitovinkkejä Valo

Goji-marja kasvaa parhaiten täydessä auringossa tai vähintään 8 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä. Kasvit sietävät varjoa, mutta älä odota yhtä runsasta kukintaa ja hedelmöitymistä.

Maaperä

Goji-marja sietää monenlaista maaperää. Ne viihtyvät hyvin ojitetussa hiekka- tai savimaassa, mutta kasvavat myös savimaassa. Vähäravinteiset maaperät eivät estä goji-marjojen kukoistusta.

Vesi

Goji-marjakasvit tarvitsevat vähintään viikoittaista kastelua ensimmäisen kasvukauden aikana. Pyri antamaan vähintään yksi tuuma vettä viikossa. Tippukastelu on erityisen hyödyllistä hiekkaisessa, nopeasti valuvassa maaperässä. Kasvit tarvitsevat harvoin kastelua ensimmäisen kasvuvuoden jälkeen, kun niiden juuristo on vakiintunut.

Lämpötila ja kosteus

Goji-marja kasvaa hyvin viileästä vyöhykkeestä 3 lämpimään vyöhykkeeseen 9, ja se viihtyy hyvin erilaisissa ilmastoissa. Lämpimät, kuivat olosuhteet tuottavat eniten ja parhaita hedelmiä. Kosteus ja viileät olosuhteet hidastavat kasvua ja hedelmien kasvua. Goji-marjan hedelmien odotetaan jatkuvan syksyyn asti useimmilla alueilla. Syksyn ensimmäinen pakkanen pysäyttää hedelmien tuotannon.

Lannoitus

Gojimarjojen viljelyyn ei tarvita lannoitteita. Tutkijat ovat havainneet, että hedelmättömässä hiekkamaassa kasvavat marjat hyötyvät orgaanisten lannoitteiden ja kompostin lisäämisestä maaperään istutushetkellä ja vuosittain keväällä ravinteiden saatavuuden ja maan rakenteen parantamiseksi.

Karsiminen

Ensimmäisenä vuonna istutuksen jälkeen ei tarvita karsintaa. Kakkosvuodesta alkaen goji-marjoja on tarkoitus karsia vuosittain talvella. Leikkauksen päätarkoituksena on edistää uutta, voimakasta kasvua. Goji-marjat hedelmöityvät uuteen kasvuun. Aloita poistamalla kaikki heikot, vahingoittuneet tai ristikkäiset oksat. Lyhennä sivuhaaroja leikkaamalla niitä 6-18 tuumaa. Vähennä kasvin kokonaiskorkeutta, jotta sadonkorjuu pysyy hallittavana.

Noin 3 vuoden kuluttua kasvit alkavat usein kasvattaa juuristosta versoja. Jos kasvi jätetään yksin, se voi levitä nopeasti. Kaiva versot pois ja hävitä ne tai siirrä ne, jos haluat laajentaa hedelmätuotantoa.

Tuholaiset ja ongelmat

Oravat ja linnut syövät kypsiä marjoja. Aseta verkko pensaan päälle hedelmien säilyttämiseksi. Hirvet ja kanit syövät nuoria varsia ja lehtiä. Käytä tarvittaessa aitaa kasvien suojaamiseen. Hehkuma on sienitauti, joka kosteissa olosuhteissa tuottaa lehdille ja varsiin valkoisia jauhemaisia laikkuja. Ehkäise sitä karsimalla kasvit vuosittain ylimääräisen kasvun poistamiseksi ja ilmankierron parantamiseksi.

Goji-marjojen kerääminen

Goji-marjoja syödään tyypillisesti jalostettuina, ja ne kuivataan usein rusinankaltaisiksi kuivatuiksi hedelmiksi tai mehustetaan. Goji-marjojen kerääminen on työlästä. Jokainen pieni marja on nyppiä varovasti kaarevista, piikkisistä varsista ja asetettava varovasti astiaan. Murtuneet marjat muuttuvat mustiksi, joten huolellinen sadonkorjuu on välttämätöntä.

Miten Goji-marjoja lisätään?

Goji-marjat lisääntyvät luotettavimmin pistokkaista tai kaivamalla ja istuttamalla imuja. Kasvit voidaan aloittaa myös hedelmistä kerätyistä siemenistä, mutta tuloksena syntyvät kasvit ovat todennäköisesti ominaisuuksiltaan erilaisia. Siemenillä lisätyillä kasveilla voi esimerkiksi olla poikkeuksellisen voimakas kasvutapa tai niiden hedelmäisyys voi olla rajallinen tai ne voivat tuottaa huonompia hedelmiä.

Goji-marjatyypit

’Crimson Star’ on suosittu lajike elinvoimaisuutensa ansiosta. Se alkaa tuottaa hedelmiä istutusta seuraavana vuonna, ja se kypsyy nopeasti 6-jalkaiseksi ja leveäksi pensaaksi, joka tuottaa hyviä satoja kirkkaanpunaisia hedelmiä.

’Phoenix Tears’ tuottaa syvän oransseja hedelmiä kaarevissa varsissa. Tue hedelmäpakkauksen varret yksinkertaisella rautalankaristikolla, joka helpottaa sadonkorjuuta ja pitää hedelmät irti maasta. Kasvit kasvavat 5-6 jalkaa korkeiksi ja leveiksi.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin goji-marjat ovat valmiita sadonkorjuuseen?

Goji-marjat ovat kypsiä ja valmiita korjattaviksi, kun ne ovat täysin värillisiä. Kypsän marjan väri vaihtelee lajikekohtaisesti. Useimmat marjat ovat täysin kypsinä syvänpunaisia tai oransseja. Goji-marjoja voi korjata 10-15 päivän välein keskikesästä syksyyn.

  • Mikä on paras tapa säilyttää kerätyt goji-marjat?

    Goji-marjat säilyvät hyvin jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoa sadonkorjuun jälkeen. Ne myös pakastuvat hyvin. Sulatetut marjat säilyttävät värinsä ja makunsa.

  • Pitääkö hedelmien saamiseksi istuttaa useampi kuin yksi goji-marja?

    Ei. Goji-marjat ovat itsepölytteisiä, mikä tarkoittaa, että ne eivät tarvitse läheistä kasvia hedelmöityäkseen. Marjojen tuottamiseen riittää yksi kasvi.