Miten istuttaa apilanurmikko ja miksi sinun pitäisi hypätä tähän trendiin mukaan?

Viime aikoina apilanurmikot ovat tehneet vaikutuksen sosiaalisessa mediassa. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, sillä apila on jo pitkään kuulunut nurmikon rikkaruohojen joukkoon, joita vastaan on taisteltava. Mutta ilmastonmuutoksen, pölyttäjäkantojen vähenemisen ja yhteiskuntamme pihojen ja puutarhojen ylläpitoa koskevan yleisen uudelleenajattelun myötä nurmikot, joita hallitsevat nurmikkonurmikot, ovat alkaneet vähentyä ympäristöystävällisempien nurmikkovaihtoehtojen sijasta. Apila.

Tämä paljon parjattu kasvi on itse asiassa yksi parhaista saatavilla olevista nurmikkovaihtoehdoista. Tällä sitkeällä monivuotisella kasvilla on monia hyviä puolia, kuten se, että se ei vaadi yhtä paljon hoitoa kuin ruoho näyttääkseen vihreältä ja upealta. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit istuttaa ja kasvattaa apilanurmikkoa.

Miten istuttaa apilanurmikko ja miksi sinun pitäisi hypätä tähän trendiin mukaan?

SearsieGetty Images

Miten apilasta tuli nurmikon rikkaruoho

Mietitään ensin, miten meistä kaikista tuli niin kauan pakkomielle täydellisesti hoidettuun nurmikkoon. 1500-luvulla nurmikot olivat Länsi-Euroopan varakkaiden maanomistajien karjaa varten. Matalakasvuiset ruohot ja muut kasvit kasvoivat helposti alueen ilmaston ja runsaiden sateiden ansiosta. Eläimet hoitivat leikkuun, sillä ne laidunsivat suurten kartanoiden ympärillä ja tuottivat lannoitteita.

Vuosisatojen kuluessa nurmikot alkoivat yleistyä vaurauden symbolina myös muualla, kuten vastaperustetuissa Yhdysvalloissa. Nurmikoiden suosio kasvoi, sillä ne tarjosivat tilaa seurustelulle, peleille ja kävelylle. Kuten aiemmat eurooppalaiset nurmikot, myös ensimmäiset amerikkalaiset nurmikot sisälsivät monenlaisia niittykasveja, jotka tarjosivat elinympäristöä ja esteettistä arvoa. Erilaiset yrttilajit, luonnonkukat, saraikot ja ruohot kukoistivat näillä sekoittuneilla nurmikoilla, joita aluksi hoiti vain karja.

Teollistumisen ja kaupungistumisen myötä nurmikoista tuli nykyisin tuntemiamme monokulttuureja, jotka koostuvat pääasiassa erilaisista ruoholajeista. Kuten mikä tahansa monokulttuuri, täydellisen vihreän nurmikon ylläpitäminen vaatii paljon resursseja. Nykyaikaiset nurmikot tarjoavat lisäksi vain vähän arvoa elintärkeille pölyttäjille ja muille villieläimille. Tämä kaikki on varsin kallista sekä lompakolle että ympäristölle.

Apilan edut nurmikoille

Apila – erityisesti valkoapila (Trifolium repens).- on monivuotinen kasvi, joka on kotoisin suurelta osin Länsi-Euroopasta ja Keski-Aasiasta. Tätä kasvia pidettiin aiemmin ensisijaisesti rikkaruohona, mutta nyt se on ollut vallalla nurmikon vaihtoehtoisessa liikkeessä. Miksi Koska se on helppo kasvattaa, näyttää hyvältä ja tarjoaa useita muita etuja.

Apilan pienet, syvänvihreät lehdet voivat peittää tilan nopeasti. Varret pysyvät matalalla maassa, kasvavat tyypillisesti korkeintaan 15 senttiä korkeiksi, ja ne sekoittuvat helposti ruohojen kanssa. Se on helppo niittää, mutta apilaa ei tarvitse niittää usein. Leikkuun jälkeen apilanurmikot toipuvat nopeasti ja "pörröttävät" takaisin muutamassa tunnissa tai päivässä. Jos apila jätetään niittämättä, se kukkii hullun lailla kukilla, jotka houkuttelevat pölyttäjiä – useat mehiläislajit ovat erityisen kiinnostuneita valkoapilan kukista. Mehiläisten ja ampiaisten pistoallergikkojen on tietenkin oltava varovaisia apilan kukinnan aikana.

Valkoapila on melko kestävä, se kasvaa USDA:n vyöhykkeillä 3-10, ja sitä vaivaa harvoin taudit tai tuholaiset. Tämä kasvi kasvaa tiheästi ja minimoi rikkaruohot ilman kemikaalien käyttöä. Apilan nurmikot sietävät jalankulkua yhtä hyvin kuin useimmat ruohot, eivätkä ne kuole takaisin koiran virtsasta. Se myös kylvää helposti uudelleen, mikä auttaa uusiutumaan ja täyttämään paljaita kohtia.

Palkokasvien heimoon kuuluva apila voi sitoa typpeä maaperään maaperän mikrobien avulla. Tämä tarkoittaa, että kasvi tarvitsee hyvin vähän, jos lainkaan, lannoitteita ja voi kasvaa monenlaisissa maaperissä. Apilanurmikot vaativat paljon vähemmän vettä kuin nurmikko ja sietävät enemmän varjoa kuin lähes mikään nurmikkovaihtoehto.

Jos haluat nurmikon, jota ei tarvitse leikata lainkaan, etsi Miniclover-nimistä mikroapilalajiketta. Se kasvaa vain 4-6 tuumaa korkeaksi ja tarjoaa samalla kaikki tavallisen apilan edut. Saatavilla on myös violetteja ja mintunvihreitä apilalajikkeita, jotka lisäävät värivaihtoehtoja. Jos puutarhassasi on jo apilaa, voit antaa sen levitä hitaasti nykyisen ruohon mukana. Tarkista paikalliselta neuvontatoimistolta, mitkä ovat parhaat vaihtoehdot paikallisiin olosuhteisiisi.

Miten istutetaan apilanurmikko?

Asunto-omistajien yhdistykset (HOA) sekä paikallis- ja osavaltiohallinnot luokittelevat valkoapilan usein "rikkaruohoksi" monilla maan alueilla. Ennen kuin istutat apilanurmikon, tarkista, onko asuinpaikkakunnallasi määräyksiä tai rajoituksia. Joskus nämä säännöt rajoittavat istutusta vain etupihalle ja jättävät enemmän liikkumavaraa takapihalle.

Kun olet päättänyt istuttaa pihallesi apilanurmikon, käytä vain valkoapilaa, joka sopii parhaiten nurmikoille. Kylmillä talvialueilla istuta aikaisin keväällä. Leudon talven alueilla istuttaminen syksyllä on yleensä suositeltavaa. Helpoin tapa istuttaa apilanurmikko on aloittaa siemenillä, joita on yleensä saatavilla rautakaupoista tai verkosta.

Ihannetapauksessa apila olisi sekoitettava olemassa olevaan nurmikkoon. Puhtaalla apilalla on taipumus vaipua lepotilaan kylmillä talvialueilla, jolloin se jättää paljaita laikkuja ennen kuin se kasvaa uudelleen keväällä. Ruohon sekoittaminen auttaa pitämään asiat hyvännäköisinä siihen asti.

Ennen kylvöä nurmikko kannattaa ensin raivata. Kaavi haravalla lehdet, ruohonleikkuujätteet tai muut roskat pois vakiintuneesta nurmikosta. Näin maaperä paljastuu ja on valmis siementen levittämistä varten. Ota seuraavaksi kourallinen apilan siemeniä ja ripottele ne kevyesti valmistellulle nurmikolle. Myös käsikäyttöinen siemenlevitin toimii. Apilan siemeniä ei tarvitse levittää runsaasti, sillä ne kasvavat nopeasti ja täyttävät aukot nopeasti. Ripottele lopuksi siementen päälle hieman pintamaata. Muista lisätä niin paljon, että apilansiemenet peittyvät, mutta ei niin paljon, että ruoho peittyy kokonaan. Kastele sitten hyvin ja pidä kosteana, kunnes näet taimien puhkeavan parin viikon kuluttua.

Hoitovinkkejä apilanurmikolle

Apilanurmikon hoito on helppoa ja vaatii vain vähän vaivaa, kun se on kerran vakiintunut. Alueilla, joilla sataa säännöllisesti ympäri vuoden, kastelua tarvitaan harvoin. Kuivilla kesäalueilla kastelu kerran tai kaksi kertaa viikossa on yleensä enemmän kuin tarpeeksi. Toisin kuin ruohonurmikot, apilanurmikot eivät koskaan tarvitse lannoitusta. Koska apila pystyy sitomaan typpeä maaperään, se ruokkii itse itseään ja parantaa maaperää ilman apuasi.

Apilanurmikon pitäminen rikkaruohoista vapaana on tärkeää parin ensimmäisen kasvuvuoden aikana. Iowan osavaltion yliopiston neuvontapalvelun puutarha-asiantuntija Aaron Steilin mukaan on syytä olla varuillaan muutamien mahdollisesti haitallisten lajien varalta. "Rapuherne, ketunhäntä, täpläkärsämö, juolukka ja kurtturuusu ovat muutamia yleisiä rikkaruohoja, jotka eivät tuota pölyttäjille hyödyllisiä kukkia, ja ne tulisi poistaa." Hän toteaa myös, että käsin kitkeminen on paras vaihtoehto. "Monet nurmikoilla käytettävät rikkakasvien torjunta-aineet ovat leveälehtisiä rikkakasvien torjunta-aineita, jotka eivät tapa ruohoa, mutta tappavat muita kasveja. Jos näitä tuotteita käytetään mehiläisnurmikolla, ne todennäköisesti tappavat apilan."

Muita nurmikon vaihtoehtoja

Jos et ole täysin vakuuttunut valkoapilan lisäämisestä nurmikollesi, tarjolla on useita vaihtoehtoja. Olemassa olevat nurmikentät voidaan helposti kylvää muilla matalakasvuisilla kasveilla, jotka säilyvät rinnakkain ja antavat samalla perinteisemmän ilmeen. Jotkin seokset, kuten Twin City Seed Companyn Bee Lawn, ovat tieteellisesti perusteltuja vaihtoehtoja pölyttäjien elinympäristöjen luomiseen. Bee Lawn sisältää valkoapilaa, itsekorjautuvaa ja ryömivää timjamia. Minnesotan yliopiston jatko-opiskelijan James Wolfinin mukaan yli 60 mehiläislajia havaittiin ruokailemassa Minneapolisin ympäristöön istutetussa Bee Lawn Mixissä. Wolfin huomauttaa, että tämä määrä on hieman suurempi kuin pelkästään apilalla varustetuilla nurmikoilla havaitut lajit.