Miten irrotetaan irti repeytynyt ruuvi?

Miten irrotetaan irti repeytynyt ruuvi?

Parhaimmatkin DIY-projektisuunnitelmat voivat kariutua, jos esiin tulee irronneen ruuvi. Vaikka irronneet ruuvit voivat toki hidastaa projektin etenemistä, niitä ei ole mahdoton käsitellä. Jos sinulla ei ole irrotuslaitteita – erityistä kartioporanterää, jossa on nelikulmainen pää – selviät hyvin noudattamalla näitä tehokkaita niksejä ja vinkkejä irronneen ruuvin poistamiseen.

Irronneiden ruuvien poistaminen metallista, puusta ja muovista: Miksi materiaalilla on väliä?

Useimmat alla kuvatuista menetelmistä toimivat, jos irronneen ruuvin on upotettu metalliin, puuhun tai muoviin. Irronneen ruuvin poistaminen kustakin materiaalista asettaa kuitenkin omat haasteensa.

  • Metallissa olevat irrotetut ruuvit on irrotettava varovasti, muuten on vaarana naarmuuntuminen tai vaurioituminen. Ole erityisen huolellinen, kun käytät sähkötyökaluja ja leikkaavia materiaaleja.
  • Puussa oleva irrotettu ruuvi on todennäköisesti materiaalin kanssa samassa tasossa tai hieman pintaa alempana, joten irrotetun ruuvin irrotuslaitteen käyttäminen voi olla paras keino ruuvin irrottamiseksi.

  • Muovi on melko pehmeää materiaalia, ja kevyt kosketus on välttämätöntä, jos haluat käyttää muovissa olevan reiän uudelleen ruuvin poistamisen jälkeen. Vasarointi, hionta ja leikkaaminen ruuvin poistamiseksi voi tehdä reiän käyttökelvottomaksi.

Riippumatta siitä, minkä materiaalin kanssa työskentelet, tarvitset hieman lihasvoimaa irrottaaksesi irronneet ruuvit. Sinun on käytettävä voimakasta painetta ja kärsivällisyyttä ja liikutettava ruuvia murto-osa kierrosta kerrallaan, sillä muuten vaarana on ruuvin katkeaminen, mikä tekee irrottamisesta entistäkin haastavampaa.

1. Käytä kuminauhoja.

Ennen kuin kokeilet muita menetelmiä, kokeile tätä:

  • Laita kuminauha – mitä leveämpi, sitä parempi – irronneen ruuvin päälle.
  • Työnnä ruuvimeisselin kärki tiukasti paikalleen ja ruuvaa sitten kiinnitin hitaasti irti. Kuminauha lisää pitoa, jolloin ruuvimeisseli saa paremman otteen ruuvin kiertämiseen. Tätä menetelmää käytettäessä kuminauhoja kuluu todennäköisesti muutama, sillä ne katkeavat ruuvimeisselin painostuksesta.

Jos sinulla ei ole kuminauhaa käsilläsi, käytä tilalle hieman teräsvillaa tai sienen hankaavaa materiaalia.

2. Määritä ruuvimeisselin koon mukaan.

Jos yrität irrottaa irronneen ruuvin käyttämällä ruuvimeisseliä, joka on mitoitettu koskematonta ruuvia varten, tuhlaat todennäköisesti aikaasi. Kun ruuvin pään urat ovat kuluneet, tavallisesti käyttämäsi ruuvimeisseli ei sovi kunnolla. Kokeile hieman isompaa terää, jotta näet, sopiiko se paremmin.

3. Käytä kuorittua ruuvin ulosvetäjää.

Törmäätkö projekteissasi usein irronneisiin ruuveihin? Erillinen sarja irrotettuja ruuveja irrottavia vääntimiä voi olla ainoa tarvitsemasi ratkaisu. Näitä lisälaitteita porakoneeseesi on erityyppisiä ja -kokoisia, ja niihin kuuluu kaksivaiheinen prosessi. Ensin poranterällä tehdään reikä ruuvin päähän ja sitten irrotetaan ruuvi irrotuslaitteella.

4. Kokeile vasenkätistä poranterää.

Tyypilliset ruuvit löystyvät kääntämällä vasemmalle. Harvinaisemmassa vasenkätisessä poranterässä on urat, jotka kiertyvät vastapäivään. Vasemmanpuoleisen poranterän käyttämä vääntömomentti voi olla tehokkaampi kuin oikeanpuoleisen poranterän käyttämä vääntömomentti irrotettaessa irronneen ruuvin. Jotta se toimisi, pora on kuitenkin asetettava vastapäivään.

5. Poraa syvemmälle ruuvin päähän.

Joskus pienen reiän poraaminen irronneeseen ruuviin voi mahdollistaa sen, että ruuvimeisseli pääsee syvemmälle – ja saa paremman otteen juuttuneesta kiinnittimestä. Jos aiot kokeilla tätä lähestymistapaa, varmista, että käytät metallin, ei puun, poraamiseen tarkoitettua poranterää. Äläkä poraa liian syvälle, sillä ruuvin pää voi irrota!

6. Vedä ruuvi pihdeillä.

Tarkasta ruuvin pää tarkasti. Jos ruuvin pään ja pinnan, johon se on kiinnitetty, välissä on päivänvaloa, katso, saatko ruuvin kiinni lukituspihdeillä (näitä kutsutaan myös ruuvipihdeiksi). Jos saat työkalulla tiukan otteen ruuvista, sinun pitäisi pystyä kääntämään pihdeillä, kunnes ruuvi löystyy ja irtoaa.

Tämä ei ole vähiten työläs vaihtoehto, mutta oikeissa olosuhteissa se toimii kuin rasvattu.

7. Vaihda litteäkärkiseen ruuvimeisseliin.

Onko irronneessa ruuvissa Phillips-kärki? Jos on, tartu litteäkärkiseen ruuvimeisseliin, joka on tarpeeksi kapea mahtuakseen (kokonaisuudessaan) Phillips-kärkiseen reikään. Muista, että tämän irrottaminen vaatii todellista voimaa. Asioiden helpottamiseksi on viisasta yhdistää tämä nokkela strategia vaihtoehdossa 1 kuvattuun kuminauhamenetelmään.

8. Käytä vasaraa paremman otteen saamiseksi.

Jos ruuvi on valmistettu pehmeästä metallista, joka todennäköisimmin irtoaa alun perin, tartu vasaraan.

Napauta vasaralla ruuvimeisseliä ruuvin päähän. Työnnä ruuvimeisseli mahdollisimman tiukasti ruuvin päähän.

Näin voit saada tarvittavan lisäpidon kiinnittimen kiertämiseen.

9. Levitä nestemäistä hioma-ainetta.

Anna ruuvimeisselillesi tai poranterällesi jotain tarttumapintaa käyttämällä nestemäistä hioma-ainetta, joka voi olla loistava irrottaja irronneelle ruuville. Nämä nesteet sisältävät pieniä kiteitä, jotka ankkuroituvat ruuvimeisselin ja ruuvin väliin luoden kitkaa sinne, missä sitä ei ollut. Nämä nesteet eivät yleensä tahraa, etkä tarvitse paljon enempää kuin pisaran ruuvia kohti.

10. Ota kuumaliimapistooli esiin.

Sen sijaan, että juoksisit ostamaan uuden työkalun irrottaaksesi irronneet ruuvit, turvaudu johonkin, mitä sinulla todennäköisesti jo on kotona: liimapistooliin. Täytä ruuvin pää liimalla ja työnnä ruuvimeisseli sisään, kunnes se jäähtyy ja kuivuu. Sen jälkeen riittää, että väännät irronneen ruuvin hitaasti ruuvimeisselillä, kunnes se irtoaa.

11. Leikkaa sisään värähtelevällä työkalulla.

Jos työpajassasi on värähtelevä työkalu, kuten Dremel (ja jos olet vannoutunut DIY-tekijä, sinun pitäisi luultavasti omistaa tällainen työkalu), kiinnitä metallinleikkauskiekko ja luo ruuvin päähän uusi, syvempi ura. Käytä sen jälkeen litteäkärkistä ruuvimeisseliä, paina se tiukasti syvennykseen ja kierrä sitä hitaasti.

12. Hitsaa mutteri ruuvin päähän.

Jos sinulla on kokemusta hitsaamisesta ja tarvittavat välineet käsilläsi – ja jos todella haluat poistaa tuon ärsyttävän irronneen ruuvin – voit tehdä viimeisen yrityksen: Hitsaa mutteri ruuvin pään yläosaan, odota riittävästi aikaa ja irrota sitten ruuvi ja mutteri hylsyavaimella.

Viimeiset ajatukset

Irronneen ruuvin poistaminen on aloittelijan tasolla oleva taito, jonka voit helposti tehdä itse, kun teet monia kotiprojekteja. Tästä huolimatta on varauduttava siihen, että irronneen ruuvin poistaminen vie aikaa. Älä yritä kiirehtiä prosessia, sillä muuten saatat vahingoittaa projektiasi.

Kun seuraavan kerran irrotat ruuvin, voit olla varma, että se ei ole maailmanloppu, vaan vain yksi ratkaistavissa oleva, vaikkakin ärsyttävä ongelma. Mikään yksittäinen temppu ei toimi aina. Saatat joutua käyttämään ruuvin irrottamiseen eri tekniikoiden yhdistelmää, mutta älä liioittele yhtä menetelmää, sillä muuten vaarana on, että ruuvi irtoaa entisestään. Kun osaat poistaa irronneen ruuvin ja tunnet kaikki käytettävissäsi olevat vaihtoehdot, opit vähitellen tunnistamaan, mitkä tilanteet vaativat minkäkin ratkaisun.