Miten hyytelöpavuista tuli pääsiäisen suosikkikarkkeja?

Värikkäillä, pureskeltavilla ja liian makeilla hyytelöpavuilla on vetovoimaa, jota on vaikea kieltää. Nämä sokeriset soikeat herkut eivät ole aivan hedelmäisiä välipaloja eivätkä aivan purukumimuroja, mutta niillä on aivan oma viehätyksensä. Vuosien mittaan niistä on tullut pääsiäisen peruskarkki. Mutta milloin ja miksi hyytelöpapuja kehitettiin ja miten ne yhdistettiin pääsiäiseen, kuten kuumaristipullat ja puput. Kysyimme vastauksia elintarvikehistorioitsijoilta ja alan asiantuntijoilta.

Miten hyytelöpavuista tuli pääsiäisen suosikkikarkkeja?Brie Passano Hyytelöpapujen historiaa

Kukaan ei tunne hyytelöpapuja niin hyvin kuin Jelly Bellyn asiantuntijat, joten esitimme kysymyksemme Rob Swaigenille, joka on yrityksen globaalista markkinoinnista vastaava varatoimitusjohtaja. "Hyytelöpavun tarkka alkuperä on kadonnut ajassa, ja vain osa sen historiasta tunnetaan", hän sanoo. "Useimmat asiantuntijat uskovat, että pehmeä ydin on jälkeläinen Lähi-idän makeisesta, joka tunnetaan nimellä ’Turkish Delight’ ja joka on peräisin jo ennen Raamatun aikaa.

Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America (Oxfordin amerikkalainen ruoka- ja juomateos) Mainitsee hyytelöpavut ensimmäisen kerran vuonna 1886, ja tuohon aikaan hyytelöpavut olivat itse asiassa jouluherkku, huomauttaa Elizabeth Hopwood, Ph.D., englannin kielen lehtori ja Chicagon Loyolan yliopiston tekstintutkimuksen ja digitaalisten humanististen tieteiden keskuksen vt. johtaja.

Samoihin aikoihin muut ehdottivat, että kotona vietettävien pääsiäisjuhlien aikana hyytelöpapuja sekoitettaisiin värillisiin pääsiäismuniin, jotta aitojen munien määrä vähenisi. (Todennäköisesti siksi, että munia oli vaikea saada ensimmäisen maailmansodan aikana.) Lisäksi niiden papujen muoto muistuttaa munia, joten assosiaatio on melko luonnollinen.

"Hyytelöpapujen ja pääsiäisen suosittu yhdistelmä johtuu kolmesta tekijästä: muodosta, väristä ja mielihyvästä", sanoo Beth Forrest, tohtori, elintarvikehistorioitsija ja Culinary Institute of American vapaiden taiteiden ja elintarviketutkimusten professori. "Munan muoto mahdollistaa ruoan yhdistämisen, väri jäljittelee kirkkaasti koristeltuja munia, jotka olivat paljon perinteisempiä, ja niiden makeus merkitsee paastonajan loppua, " jolloin uskonnolliset harrastajat saattavat tavallisesti luopua jostakin uhrilahjasta.

Tähän aikaan "lukuisat yritykset valmistivat karkkeja, joita myytiin usein lasipurkeissa makeisliikkeissä ja apteekeissa", Hopwood sanoo. (Suosittelemme muuten luopumaan pääsiäiskorista ja kokeilemaan sen sijaan pääsiäisjälkiruokaa tänä vuonna.)

Yksi suurimmista ja tunnetuimmista hyytelöpapujen valmistajista (kyllä, arvasit sen: Jelly Belly) sai alkunsa 1860-luvun lopulla. Gustav Goelitz avasi karkkiliiketoiminnan Bellevillessä, Illinoisin osavaltiossa. Siellä hänen poikansa Herman oppi käsityön ja avasi oman yrityksensä vuonna 1960, Herman Goelitz Candy Companyn.

"Herman alkoi valmistaa hyytelöpapuja ja muita makeisia, kuten Mini Jelly Bean -hyytelöpapuja, joissa on luonnonmakuinen ydin ja kuori. Tämä oli innovaatio, sillä aiemmissa hyytelökarkkeissa oli vain maustettu ulkokuori. Vuonna 1976 syntyi kahdeksan ensimmäistä Jelly Belly -makua", Swaigen kertoo.

Yritys aloitti kahdeksalla alkuperäisellä Jelly Belly -maulla:

    Very CherryLemonCream SodaTangerineGreen AppleRoot BeerGrapeLicorice.

Nyt kun tunnet hyytelöpapujen historian, saat varmasti aivan uudenlaista kunnioitusta jokaista papua kohtaan, jonka popsit tällä kaudella.