Miten hävittää styroksit heittämättä niitä roskiin?

Miten hävittää styroksit heittämättä niitä roskiin?

K: Minulla näyttää aina olevan paljon styrox-pähkinöillä täytettyjä toimituslaatikoita ja styrox-astioihin pakattuja noutotilauksia, joten minulla näyttää aina olevan paljon styroxia käsillä. Olen heittänyt sen tavalliseen roskikseen, mutta mietin, miten voin hävittää styroksin ympäristöystävällisemmin. Mitkä ovat vaihtoehtoisia menetelmiä styroksin uudelleenkäyttöön tai hävittämiseen?

Vastaus: Jos olet miettinyt, mitä tehdä styroksille, et ole yksin. Styroksi (polystyreenivaahtomuovin suojattu nimi) on alun perin kovaa muovia, jota kutsutaan styreeniksi. Se käy läpi monimutkaisen kemiallisen prosessin, jota kutsutaan polymerisaatioksi, ja siitä syntyy kevyt materiaali – styroksi on jopa 95-prosenttisesti ilmaa – jota käytetään yleisesti suojaavana pakkausmateriaalina. Styroksia käytetään rakentamisessa, ja sitä käytetään usein elintarvikkeiden pakkaamiseen ja kertakäyttöisten juomakuppien valmistukseen sen erinomaisen eristyskyvyn ansiosta.

Tällä kaikkialla läsnä olevalla materiaalilla on kuitenkin kääntöpuolensa: styroksin hävittäminen ei ole yksinkertaista, ja se aiheuttaa merkittäviä ympäristöuhkia. Joidenkin arvioiden mukaan styroksia on jopa 30 prosenttia keskimääräisen kaatopaikan sisällöstä, ja muovin täydellinen hajoaminen kestää satoja vuosia. Eikä se ole ongelma vain maalla. Styroksi on myös yksi yleisimmistä merten saastuttajista, sillä se voi pirstoutua pieniksi palasiksi ja joutua kalojen ja merinisäkkäiden syömäksi.

Voit kuitenkin auttaa vähentämään ongelmaa ryhtymällä toimiin styroksin kierrättämiseksi tai sen uudelleenkäyttämiseksi muihin tarkoituksiin.

Kaupunkisi ei ehkä kierrätä styroksia.

Styroksin kierrättäminen ei yleensä ole niin helppoa kuin sen heittäminen vihreään roskikseen lasin, paperin ja muovinkierrätysmateriaalin joukkoon. Itse asiassa monet kunnat hylkäävät styroksin kokonaan, ja toiset sallivat sen vain erityisiin kierrätysastioihin. Tämä johtuu siitä, että styroksia on vaikea hajottaa kierrätystä varten sen alhaisen tiheyden ja painon vuoksi. Kuvittele laatikollinen pieniä styrox-pakkaushelmiä ja niiden taipumusta tarttua pintoihin, lentää ympäriinsä tai hajota helposti, niin ongelma tulee selväksi. Styroksin käsittelyyn ja sen pakkaamiseen tiiviimmäksi eristysmateriaaliksi tarvitaan erikoislaitteita, eikä jokaisessa kaupungissa ole oikeanlaista laitteistoa.

Etsi erikoistunut styroksin kierrättäjä.

Vaikka useimmat kaupunkien roskakierrätysohjelmat eivät ota vastaan styroksia, on olemassa erikoistuneita kierrätyspalveluita, jotka ottavat sen vastaan. Ennen kuin etsit tällaista palvelua, tarkista kuitenkin ensin tavalliselta jätehuoltoyritykseltäsi, onko heillä omia erikoistuneita ohjelmia styroksin keräämistä ja kierrättämistä varten. Suurissa kaupungeissa asuville on mahdollista, että heillä on, tai he voivat ainakin antaa luettelon muista paikallisista vaihtoehdoista, joihin voi ottaa yhteyttä. Jos näin ei ole, pieni henkilökohtainen tutkimus voi olla tarpeen. Helpoin tapa löytää styroksin kierrättäjä on googlettaa "styroksin kierrätys lähellä minua". Tämän pitäisi antaa luettelo mahdollisuuksista kohtuullisen ajomatkan päässä kotoa. Toinen vaihtoehto on käyttää Earth911:n hakutoimintoa muovin kierrättäjien etsimiseen postinumeron perusteella.

Tarkista paikallisista kuljetusliikkeistä.

Vaikka sinulla ei olisikaan paikallista styroksin kierrätyskeskusta, sinulla on lähes varmasti jonkinlainen UPS- tai FedEx-lähetysliike tai paikallinen yritys, joka hoitaa pakettien postitusta. Koska nämä liikkeet lähettävät paljon hauraita tavaroita, ne ottavat usein puhtaita styrox-pakkauspähkinöitä uudelleen käytettäväksi omiin pakkaustarpeisiinsa. Näin voittavat kaikki: sinä pääset eroon styroksista lisäämättä niitä kaatopaikalle, ja kuljetusliike saa hyötyä ilmaisista pakkausmateriaaleista. Jotkut näistä yrityksistä saattavat jopa tarjota alennusta palveluista tai tuotteista vastineeksi styroksista, joten muista kysyä.

Käytä styrox-pakkauspähkinöitä uudelleen.

Styroksipakkauspähkinöiden käyttötarkoitukset menevät paljon pidemmälle kuin rikkoutuvien tavaroiden pehmustaminen postin kautta, ja niille voidaan antaa uusi elämä monin eri tavoin. Vanhat heittotyynyt, papupussituolit tai pehmolelut, jotka ovat menettäneet osan täytteestään, voidaan täyttää uudelleen styrox-pähkinöillä. Kun suuri kasvi istutetaan painavaan keraamiseen astiaan, sen painoa ja tilavuutta voidaan vähentää täyttämällä ruukun alin neljännes tai kolmasosa maapähkinöillä. Sen jälkeen päälle voidaan kaataa multaa ja istuttaa viherkasveja tavalliseen tapaan. Styrox-pähkinät voidaan jopa korvata jäällä ämpärissä tai muoviastiassa, jotta pullotetut tai purkitetut juomat pysyvät viileinä ulkogrillissä tai juhlissa. Styroksi on erinomainen eriste, ja se pitää avaamattomat juomat kylminä pitkään sulamatta tai tippumatta.

Anna uusi elämä styroksisille ruoka-astioille.

Noutoruokaa tilaavat tuntevat epäilemättä ruoan säilyttämiseen käytetyt styrox-rasioita, ja niitä voidaan käyttää uudelleen monin tavoin. Ennen kuin käytät näitä astioita uudelleen, pese ne huolellisesti, jotta mahdolliset ruokajäämät saadaan poistettua, ja anna niiden kuivua ilmassa. Jos pienet lapset tykkäävät maalata, värittää tusseilla tai käsitellä glitteriä, leikkaa styrox-astian yläosa irti ja käytä alaosaa askartelulaitoksena, joka pitää sotkut kurissa. Valittaako lapsesi, että hänen uusiin kenkiinsä sattuu? Piirrä kynällä hänen jalkansa ääriviivat styrox-astian kanteen, leikkaa muoto pois ja käytä vaahtomuovia kengän sisäkappaleena, joka antaa lisäpehmusteen. Yhtä lailla suosittuja styrox-juomamukeja voidaan käyttää siementen itämiseen sisätiloissa ennen niiden siirtämistä puutarhaan keväällä.

Tarkista asia paikallisista peruskouluista ja päiväkodeista.

Styroksissa on paljon taiteellista potentiaalia (kuten edellä mainittiin), ja taide- ja askarteluaika on säännöllinen osa useimpia päiväkoteja, peruskouluja ja päivähoito-ohjelmia. Ota yhteyttä paikallisiin kouluihin ja päiväkoteihin ja kysy, ovatko ne halukkaita ottamaan vastaan styroksilautasia, -mukeja, -astioita tai maapähkinöitä, jos sinulla on huomattava kokoelma näitä materiaaleja. Jos näin on, varmista, että kaikki styroksit ovat puhtaita ja kuivia ennen niiden toimittamista. Lapset voivat sitten muuttaa entisen roskan joulukoristeiksi, kynätelineiksi, maljakoiksi, kuviksi tai leikatuiksi käsitöiksi.