Miten estää ruostuminen ulkokalusteissa ja kaiteissa?

Miten estää ruostuminen ulkokalusteissa ja kaiteissa?

Astu monen amerikkalaisen kodin pihalle, ja jossain puiden, pensaiden ja ruohon seassa on väistämättä metallia. Terassikalusteet, grilliritilät, kaiteet, aidat ja portit – nämä ovat vain joitakin metalliesineitä, jotka ovat yleisiä ulko-oviemme ulkopuolella. Metallin ansaitun kestävyysmaineen ansiosta emme useinkaan ajattele materiaalin huoltovaatimuksia. Mutta kun on kyse ruosteen – metallin kuolemanvihollisen – ehkäisemisestä, kodinomistajien on aika ajoin puututtava asiaan varmistaakseen, että ulkotilojen metallit näyttävät ja toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Noudata näitä yksinkertaisia ohjeita, jotta rauta, teräs ja muut metallit saavat nauttia mahdollisimman pitkästä käyttöiästä.

Syövyttävät ja syövyttävät metallit

Koska rauta on ruosteen keskeinen ainesosa, vain rautaa sisältävät metallit, kuten valurauta ja teräs, ovat syövyttäviä. Teknisesti ottaen kupari voi syöpyä, mutta tämä prosessi ei vahingoita metallia.

Ruostetta syntyy, kun rauta reagoi ilman ja veden hapen kanssa muodostaen rautaoksidiksi kutsutun yhdisteen. Kuten rauta, myös kupari reagoi veden ja ilman kanssa aiheuttaen kemiallisen reaktion, joka muodostaa metallin ulkopintaan vihreän patinan. Itse asiassa juuri hopean kuparipitoisuus aiheuttaa sen himmenemisen ja messingin vihertymisen.

Vaikka reaktiot ovat samankaltaisia, vaikutukset metalliin ovat aivan erilaisia. Ruoste on tuhoisaa, heikentää ja lopulta tuhoaa metallia, mutta kupariin muodostuva vihreä patina toimii suojakilpenä, joka suojaa alla olevaa metallia säältä.

Syövyttävät metallit

Syövyttävät metallit ovat metalleja, jotka menettävät helposti elektroneja yhdistettynä alkuaineeseen, joka absorboi niitä. Esimerkiksi rauta menettää helposti elektroneja hapelle, kun molemmat joutuvat kosketuksiin veden kanssa, jolloin syntyy ruostetta.

  • Rauta
  • Teräs

Syövyttävät metallit

Yksi tapa estää grillien, sivuraiteiden, aitojen ja porttien ruostuminen on valita tuotteita, joissa käytetään korroosionkestäviä metalleja.

  • Ruostumaton teräs: Ruostumaton teräs on seos alkuaineista, joihin kuuluu pääasiassa rautaa ja vähintään 18 prosenttia kromia. Vaikka seoksen sisältämä rauta on altis ruostumiselle, kromi luo metallipinnan ympärille suojakerroksen, joka kestää korroosiota ja estää samalla happea ja vettä pääsemästä sen alla olevaan rautaan.
  • Alumiini: Alumiini on suosittu automateriaalivalinta paitsi siksi, että se on kevyt, myös siksi, että se kestää korroosiota. Alumiini, joka on metalliseos, sisältää hyvin vähän rautaa, joka on keskeinen ruosteen syntymisen osatekijä. Kun alumiini altistuu vedelle, se muodostaa metallin päälle alumiinioksidikalvon, joka suojaa alla olevaa metallia korroosiolta.
  • Sinkitty teräs: Sinkitty teräs koostuu hiiliteräksestä, jonka päällä on ohut sinkkikerros. Sinkkipinnoite suojaa terästä estämällä veden ja hapen pääsyn siihen. Suoja on kuitenkin yleensä vain väliaikainen. Sinkkikerros kuluu lopulta pois, jolloin alla oleva teräs ruostuu.
  • Kupari tai messinki: Kaikki korroosio ei ole pahasta. Vaikka ruoste tuhoaa raudan, se itse asiassa auttaa säilyttämään kuparin. Kupari muuttuu kirkkaan vihreäksi, kun se joutuu kosketuksiin veden, hapen ja hiilidioksidin kanssa, ja tämä prosessi kestää vuosia. Vihreä patina suojaa alapuolella olevaa kuparia korroosiolta, minkä vuoksi kupari on hyvä (joskin kallis) vaihtoehto vesijohtoverkostoon ja kouruihin, ja siksi sitä käytetään joskus vanhojen rakennusten kattopinnoissa.

Miten metallia suojellaan ruostumiselta?

Vaikka ruostumattomien metallien valitseminen on yksi tapa välttää ruostumista, tämä strategia ei aina ole vaihtoehto. On syy, miksi meillä on Teräsmies ja Rautamies eikä supersankareita nimeltä Alumiinimies tai Kuparimies: rauta ja teräs ovat paljon vahvempia metalleja. Kun olet käyttänyt kotitekoista ruosteenpoistoaineita, kokeile jotakin alla olevista menetelmistä.

1. Valitse pinnoitetut metallit.

Kun sateet ja ankarat sääolosuhteet ovat yhdessä vaarantaneet ja lohkaisseet metallin pinnoitteen, on vain ajan kysymys, milloin ruoste ilmestyy. Metallien viisas valinta on paras ennaltaehkäisy. Tuotteet, joiden pinnat on päällystetty emalilla tai pulveripinnoitteella, ovat pitkäikäisimpiä. Verrattuna halvempaan maalattuun tai lakattuun metalliin nämä pinnoitetut tuotteet ovat paljon vähemmän alttiita kuoriutumiselle ja hilseilylle. Vaikka ne ovat aluksi kalliimpia, paremmilla pinnoitteilla varustetut metallituotteet ovat pitkällä aikavälillä hintansa arvoisia, koska ne todella kestävät vuosia. Toinen vaihtoehto on maalata metallituotteet metallille suunnitellulla ulkovärillä.

2. Sinkitä metalli.

Yksi tapa suojata terästä ja rautaa ruosteelta on päällystää se ruostetta kestävällä metallilla: sinkillä. Rautakaupasta löytyvät sinkityt naulat ja peltilevyt on päällystetty sulalla sinkillä, jolloin ne soveltuvat ulkokäyttöön. Nämä tuotteet valmistetaan kastamalla teräs sulaan sinkkiin. Vaikka useimmilla tee-se-itse-rakentajilla ei ole keinoja lämmittää sinkkiä 800 asteeseen, joka vaaditaan sen sulattamiseen, on olemassa helpompi menetelmä.

Kylmäsinkitysyhdisteitä on aerosolipurkeissa, ja niitä on saatavilla useimmissa rautakaupoissa. Vaikka ne eivät ehkä ole yhtä kestäviä kuin kuumasinkitty metalli, se on hyvä vaihtoehto suojaamaan teräs- tai rautametallirakenteita, joita ei käsitellä paljon, kuten aitaa.

3. Käytä sinistystekniikkaa.

Yksi vaihtoehto teräksen suojaamiseksi ruosteelta on käyttää sinistämistekniikkaa, jota käytetään yleisesti aseiden omistajien keskuudessa korroosionestoaineena. Tämä prosessi hapettaa teräksen pinnan, jolloin syntyy suojaava kerros, joka estää ruosteen muodostumisen siihen.

Yleisimmät menetelmät ovat kylmäsinistäminen ja kuumasinistäminen. Kuumabluunaaminen on monimutkainen menetelmä, jossa metallia on kuumennettava kemikaalisekoituksessa. Kylmäsinistäminen on paljon helpompaa, ja siinä käytetään valmiiksi sekoitettua sinistämisliuosta, jota hierotaan metalliin pinnoitteen luomiseksi. Tämä menetelmä on ihanteellinen pienempien esineiden, kuten työkalujen ja ruokailuvälineiden, suojaamiseen, ja se toimii minkä tahansa rautametallin tai metalliseoksen kanssa ruostumatonta terästä lukuun ottamatta. Muista kuitenkin, että nimensä mukaisesti sinistäminen muuttaa metallin väriä jättämällä siihen erottuvan sinisen patinan.

4. Suojaa metallikalusteesi pitämällä ne puhtaina ja hyvin huollettuina.

Metallisilla ulkokalusteilla on omat haasteensa. Jotta huonekalusi kestävät, ota tavaksi noudattaa näitä helppoja rutiineja:

  • Mitä eroa puhtaudella onkaan! Käy metalliset pöydät ja tuolit läpi perusteellisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Lämpimän veden ja nestemäisen pesuaineen ruosteenpoistoseoksen pitäisi riittää. Levitä liuos sienellä; ota vanha hammasharja, jolla voit hangata vaikeasti saavutettavat alueet. Huuhtele letkulla kaikki pesuaineen jäämät pois ja kuivaa metalli rätillä; lämpimänä päivänä voit antaa sen kuivua ilmakuivaksi auringossa.
  • Varo vahingoittamasta metallin pinnoitetta. Yksinkertainenkin toimenpide, kuten kahden metallipinnan kolahtelu yhteen, voi lohkaista toisen tai molemmat kappaleet, ja tuolin tai pöydän jalan raahaaminen voi aiheuttaa naarmuja, jotka altistavat huonekalut ruostumiselle. Noudata varotoimenpiteitä. Nosta huonekalut ylös maasta, kun siirrät niitä, ja kauden päätteeksi, kun säilytät huonekaluja, käytä vanhoja pyyhkeitä estämään, etteivät osat osu toisiinsa.

Jos asut jossakin, jossa on monsuunikesät, ankarat talvet tai muunlaiset ankarat sääolot, harkitse myös ulkotilojen metallihuonekalujen tuomista sisätiloihin, olipa kyse sitten lyhytaikaisesta suojasta aina, kun raju myrsky uhkaa, tai koko kauden kestävästä horrostilasta lämpötilojen laskiessa. Eikö kellarissa, ryömintätilassa tai vajassa ole säilytystilaa? Kohtuullinen vaihtoehto on peittää huonekalut hengittävällä kankaalla huonon sään ajaksi.

5. Tee korjaukset heti, kun havaitset ruostetta.

Parhaista yrityksistäsi huolimatta kiinteistösi metalli saattaa alkaa osoittaa kulumisen merkkejä. Älä odota, että pieni ongelma muuttuu vakavammaksi. Kun törmäät pieneen ruostepaikkaan, puhdista alue perusteellisesti (kuten edellä on kuvattu), paitsi työstä menettelyyn hienojakoista hiekkapaperia. Hio ruoste kevyesti pois ja pyyhi sitten kaikki jäänteet pois ennen pinnan korjaamista. Käytä ensin metallin pohjamaalia; kun se on kuivunut kokonaan, käytä sen jälkeen erityisesti metallille suunniteltua maalia.

6. Tarvittaessa irrota metalli ja maalaa se kokonaan uudelleen.

Laajemmat metallivauriot vaativat enemmän aikaa ja vaivaa, ja ne saattavat vaatia metallin uudelleenkäsittelyä. Tällöin valmistelu on avainasemassa. Ennen kuin voit aloittaa uudelleenkäsittelyprojektin, sinun on päästävä paljaaseen metalliin. Tämä on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Käytä lankaharjaa – tai jos haluat tehdä työtä nopeammin ja helpommin, käytä porakoneen lankapyöräkiinnitystä – ja raaputa vanha pinnoite pois. Kiinnitä erityistä huomiota muotoiluun mahdollisesti kuuluviin rakoihin tai kääröihin. Kun olet raaputtanut, pyyhi metalli kostealla liinalla (tai suihkuta se pois) ja odota sitten, että kaikki on kuivunut, ennen kuin levität metallipohjustusaineen ja metallimaalin.

Usein kysytyt kysymykset ruostumisen ehkäisemisestä

Jos sinulla on vielä kysyttävää ruosteenestosta, lue seuraavasta vastauksia muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä aiheesta.

Kysymys: Mitä voin ruiskuttaa autoni alle ruosteen estämiseksi?

Paras tapa estää ruosteen muodostuminen auton alustaan on käyttää pohjamaalisuihketta. Nämä tuotteet ovat helposti levitettävissä suihkepurkkeissa, ja ne suojaavat auton pohjamaalia kiviltä, suolalta, kosteudelta ja muilta aineilta, jotka voivat syövyttää metallia.

Kysymys: Pysäyttääkö öljy ruostumisen?

Kuten Peltimies todistaa, öljy pysäyttää ruosteen, mutta vain väliaikaisesti. Öljy luo kalvon, joka estää happea ja kosteutta joutumasta kosketuksiin metallin kanssa ja muodostamasta ruostetta. Muista, että öljypinnoitteet kuluvat melko nopeasti, joten öljyä on levitettävä säännöllisesti uudelleen, jotta ruoste ei pääse muodostumaan.

Q. Kuinka kauan ruostesuojaus kestää?

Hyvän ruostesuojauksen pitäisi kestää useita vuosia riippuen siitä, kuinka kovalle säälle metalliesine on altistunut. Hyvä nyrkkisääntö on tarkistaa ruostesuojaus kerran vuodessa ja käsitellä pistokokein kaikki alueet, joissa on merkkejä korroosiosta.

Kysymys: Onko ruostunut metalli heikompaa?

Ruostunut metalli on huomattavasti heikompaa kuin ruosteeton metalli. Kun ruostetta muodostuu, se aiheuttaa metallin hilseilyä ja haurastumista, mikä heikentää sitä niin paljon, että se voidaan hajottaa sormilla.

Viimeiset ajatukset

Ruosteen löytyminen terassikalusteista, grillistä tai auton alapuolelta voi olla hälyttävää. Jos ruoste ei pysy kurissa, se voi nopeasti syödä nämä esineet läpi ja tuhota ne. Onneksi on olemassa keinoja pitää ruoste ja korroosio loitolla. Jos ostat ulkokalusteita tai aitoja, harkitse korroosiovapaista materiaaleista valmistettujen tuotteiden hankkimista. Jos se ei ole mahdollista (tai jos yrität suojata esinettä, jossa on ruostumisen merkkejä), harkitse jonkin edellä mainitun strategian käyttämistä sen suojaamiseksi ennen kuin on liian myöhäistä.