Miten estää meluisa äänisaaste kotona?

Upworkin tietojen mukaan 22 prosentin amerikkalaisesta työvoimasta odotetaan työskentelevän kotoa käsin vuoteen 2025 mennessä. Tämä voi olla loistava järjestely, jos katuliikenne ja meluisat naapurit eivät häiritse jokaista Zoom-kokousta tai Teams-puhelua. Mutta tämän siirtymän myötä moniin kaupunkien koteihin tulee myös melusaastetta.

National Geographicin mukaan "melusaaste vaikuttaa miljooniin ihmisiin päivittäin. Yleisin sen aiheuttama terveysongelma on melun aiheuttama kuulon heikkeneminen (Noise Induced Hearing Loss, NIHL). Kovalle melulle altistuminen voi myös aiheuttaa korkeaa verenpainetta, sydänsairauksia, unihäiriöitä ja stressiä. Nämä terveysongelmat voivat vaikuttaa kaikkiin ikäryhmiin, erityisesti lapsiin."

Vilkkaissa kaupungeissa asuville ihanteellinen vaihtoehto voi olla muutto hiljaisemmalle paikkakunnalle. Mutta monille toiseksi paras vaihtoehto on tehdä kotona vaatimattomia äänieristysparannuksia käyttämällä jotakin näistä yksinkertaisista ja edullisista toimista.

Miten estää meluisa äänisaaste kotona?

Better Homes & GardensDavid Tsay

Luo luonnollisia esteitä

Jos olet koskaan muuttanut uuteen asuntoon ja jokainen vinkuna kuulosti huudolta, se johtuu siitä, että kodissa ei ollut mitään, mikä olisi estänyt melua luonnollisesti. Pehmustetut huonekalut, erityisesti muhkeat kankaat, vaimentavat ääntä. Sohvan, tuolien ja sänkyjen sisustamisen pitäisi vaimentaa kovimmat äänet. Jos tämä ei riitä, sijoita kirjahyllyt strategisesti naapuritalojen viereisiä seiniä vasten tai kadulle päin. Aseta matto tai mattoja, jotta alhaalta ylöspäin kantautuva melu olisi mahdollisimman vähäistä.

Myös ympäristöystävälliset asennukset, kuten puut ja pensaat kotisi ulkopuolella, voivat luoda luonnollisia esteitä, jotka vaimentavat melua. Vihreä aita, jossa on köynnöstäviä kasveja, on erinomainen ulkoratkaisu. Suurten lehtikasvien sijoittaminen ikkunalaudalle tai ulko-ovien lähelle voi myös auttaa vähentämään melua.

Äänieristetyt ovet ja ikkunat

Ulkoista ympäristöä ei voi hallita, mutta kodin sisällä olevat elementit voivat estää tulevan melun. Kokeile ovien ja ikkunoiden kehyksissä olevia sääsuojanauhoja, jotka estävät ilman ja äänen pääsyn sisään. Pienet raot ja reiät voivat olla suuria syyllisiä. Silikoniliuskat ovat tunnettuja tehokkaasta äänieristyksestä. Jos ovet ja ikkunat kaipaavat vaihtoa, harkitse huippuluokan äänieristettyjen ovien ja äänieristettyjen ikkunoiden ostamista. Äänieristetty lasi on erityisesti suunniteltu estämään melun sisään- tai ulosvirtaus kiinnittämällä kaksi kerrosta laminoitua lasia yhden kehyksen sisään. Tämä rakenne vangitsee melun. Jos asut lähellä elävää musiikkia soittavaa paikkaa tai vilkasta viihdetilaa, saatat haluta investoida kotiisi tai autotalliin äänieristettyjä ovia.

Miten estää meluisa äänisaaste kotona?

Better Homes & GardensDavid Tsay

Cover Floors

Matto on käytännöllinen tapa estää melusaasteet. Matot tai aluematot, joissa on korkea nukka, estävät alhaalta tulevan melun ja estävät äänivärähtelyjen leviämisen. Älä kuitenkaan unohda pehmustaa lattioita eristeellä, pehmusteella tai massapehmustetulla vinyylillä ennen maton asentamista. Jos remontoit kotiasi ja harkitset kovapuuta tai laminaattia, valitse suunnitellut vaihtoehdot, jotka mahdollistavat ääntä vaimentavan aluskatteen.

Ole varovainen, kun asennat laattaa. Riippuen kotisi jalankulusta, tämä lattiapinnoite voi lisätä kotisi sisältä tulevia ääniä. Jos et voi vaihtaa laattaa vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, harkitse tossujen käyttämistä sisätiloissa.

Asenna paksut ikkunankäsittelyt.

Paksut verhot ja verhot eivät ole vain näön vuoksi. Nämä ikkunankäsittelyt ovat myös hyödyllisiä äänenvaimentimia, ja villa ja sametti ovat erittäin suositeltavia. Melua vaimentavat verhot ovat yleensä kaksikerroksisia. Niitä mainostetaan usein myös pimennysverhoina tai lämpöeristettyinä. Äläkä oleta, että melua vaimentavia verhoja löytyy vain tummissa väreissä. Saatavilla on monia värivaihtoehtoja, joiden avulla huoneesi pysyy vaaleana ja ilmavana mutta silti hiljaisena.

Hanki melua vaimentavat kuulokkeet.

Jotkut kehuvat valkoisen kohinan koneita yöksi, mutta melun peittäminen melulla ei ole ihanteellista päivällä. Sen sijaan investoi melua vaimentaviin kuulokkeisiin. Pelkkä melunvaimennusominaisuuden kytkeminen päälle voi parantaa dramaattisesti jäännösmelua, joka pääsee osaksi päivittäistä rutiinia. Korvalappujen tapaan parhaiten arvioidut melua vaimentavat kuulokkeet menevät pään päälle ja peittävät korvat kokonaan. Voit myös kokeilla korvakuulokkeita, jotka toimivat melkein kuin korvatulpat, mutta ne voivat helposti lipsahtaa pois korvista intensiivisen harjoittelun tai nopeatempoisten päivien aikana.

Meluisassa kaupungissa asumisen todellisuus

Melusaasteen minimointi alkaa siitä, että rajoitetaan altistumista koville äänille. Jos asut lähellä rakennustyömaita, suuria valtateitä, juna-asemia tai stadioneita ja viihdytyspaikkoja, nämä vinkit auttavat, mutta ne eivät ratkaise ongelmaa. Yritä pysyä poissa kotoa ruuhka-aikoina – pysy ystävän luona tai tee töitä muualta käsin, kun mäkihirvi on käynnissä. Monissa paikoissa, kuten Connecticutissa, New Yorkissa ja Washingtonin Bellevuessa, on melumääräyksiä, jotka rajoittavat äänen hyväksyttävään desibelitasoon ja vain tiettyinä vuorokaudenaikoina. Ota yhteyttä yhteisön, kaupungin tai piirikunnan edustajiin saadaksesi lisätietoja siitä, miten epäkohdista voi ilmoittaa.