Miten bambulattia valmistetaan?

Bambulattia voi olla hyvä valinta ympäristötietoisille kuluttajille. Oikein käsiteltynä lattia on kestävä ja ympäristöystävällinen. Bambun käsittelyssä syntyy vain vähän jätettä ja samalla syntyy houkutteleva puulattia. Vaikka joidenkin kasvien käsittelyssä käytettävät kemikaalit herättävätkin huolta, laadukkaiden lattioiden valitseminen hyvämaineisilta valmistajilta on paras tapa varmistaa, että lattia on valmistettu tavalla, joka on yhtä hyvä sekä ympäristölle että kuluttajalle. Kun verrataan bambulattian hyviä ja huonoja puolia, edut ovat paljon suuremmat kuin haitat.

Mitä bambu on?

Vaikka bambu on teknisesti ruoho, siitä on nopeasti tulossa ympäristöystävällisen puulattian suosikki. Bambu on kestävä kasvi, joka kasvaa melko nopeasti, jopa neljä metriä päivässä, ja pystyy kasvamaan hyvin huonolaatuisessa maaperässä. Jotkin suurimmista bambulajikkeista voivat kasvaa kolmen vuoden kuluessa 13 tuuman halkaisijaksi ja 120 jalan korkeuteen. Aasiassa tavallisimmin esiintyvä bambumuoto on itsestään lisääntyvä, eikä sitä tarvitse käsitellä rikkakasvien torjunta-aineilla tai torjunta-aineilla menestyäkseen.

Vaikka bambua tavataan yleensä Aasiassa, se on yleistymässä kaikkialla maailmassa. Bambua on noin 1 000 eri lajia, jotka viihtyvät erilaisissa maaperissä ja ilmastoissa, joten bambu on läsnä monilla alueilla. Tämän monipuolisen viljelykasvin suosion ja kysynnän kasvaessa myös sen esiintymisalueet todennäköisesti kasvavat.

Bambun korjuu

Toisin kuin useimmat lehtipuut, joiden korjuukelpoisuus kestää vuosikymmeniä, bambu voidaan korjata jo kolmessa vuodessa, mutta mieluiten neljässä tai kuudessa vuodessa. Bambun korjuu ei vahingoita ruohoa, vaan se pysyy terveenä ja tuottaa edelleen runsaasti satoa tulevia satoja varten. Bambun korjuu aloitetaan mieluiten syksyllä tai talvella, koska silloin kosteus on alhaisempi. Kesäaikainen korjuu voi aiheuttaa bambun murtumisen kovettumisprosessin aikana.

Sadonkorjuun jälkeen

Kun bambu on korjattu, alkaa vaikea työ, jossa bambu muutetaan ruohosta lattiapinnaksi. Bambun vihreä ulkokuori poistetaan ja varsi leikataan pitkiksi suikaleiksi, joita kutsutaan fileiksi. Tässä vaiheessa bambuliuskat säilyttävät kasvin luonnollisen kaarevuuden. Kun bambu jyrsitään ulkosivuja pitkin, syntyy litteä kaistale, joka soveltuu paremmin tulevaan lattiapinnoitteeseen. Tämän jälkeen kaistaleet kuivataan ja keitetään kosteuden sekä luonnollisten sokerien ja tärkkelyksen poistamiseksi. Bambun keittämisellä on kaksi etua. Ensimmäinen on se, että se tekee valmiista tuotteesta vähemmän houkuttelevan hyönteisille, kuten termiiteille, jotka usein saastuttavat muita puutuotteita. Tämä termiittiresistenssi tekee bambulattioista entistäkin halutumpia alueilla, joilla termiittikanta on suuri. Toiseksi bambun keittäminen tekee siitä vähemmän alttiin laajenemiselle ja supistumiselle kuin kovapuulattiat kosteassa ilmastossa.

Kun keittäminen ja kuivaus on saatu päätökseen, bambu voidaan tummuttaa hiiltämällä, jos halutaan kovapuulattian kaltaista väriä. Karbonisointi perustuu höyryyn ja paineeseen bambun tummentamiseksi. Värit vaihtelevat syvästä kahvista vaalean meripihkanväriseen. Kuluttajat valitsevat kuitenkin yhä useammin bambulattian, jossa on luonnollinen väritys, joko värjättynä säilyttämään luonnollisen värinsä tai värjättynä haluamaansa väriin.

Kun ensimmäiset hienosäädöt on tehty, bambu tarkastetaan. Tarkastajat luokittelevat bambun joko A- tai B-luokkaan.

Kudotut bambulattiat

Bambun jalostuksen jyrsintävaiheessa pitkistä bambufileistä leikataan jäljelle jäävät säikeet. Jalostuksen sivutuotteen tai muun puulajin jätetuotteena pidettävän tuotteen käyttö on osa sitä, mikä tekee bambulattioista niin ympäristöystävällisiä. Ohuita säikeitä kutomalla ja hartsilla puristamalla luodaan monimutkaisia kuvioita, joista syntyy kaunis lattiapinnoite. Säikeistä kudottu lattia on vahva, kestävä, naarmuuntumaton, UV-säteilyn ja kosteuden kestävä, ja se on noin kaksi kertaa kovempi kuin muut bambulattiat.

Pystysuora ja vaakasuora bambulattiat

Bambufileet muodostavat suurimman osan bambulattioista. Kiehauttamisen jälkeen suikaleet kuivataan jälleen uunissa ja liimataan sitten yhteen joko pysty- tai vaakajakoiseksi.

Useiden bambusuikaleiden kapeat reunat liimataan yhteen, jolloin syntyy pystysuora bambulattia. Nämä kaistaleet yhdistetään ja niiden välissä on ohut laminointikerros. Lopputuotteessa on sileä ja yhtenäinen ulkonäkö, joka muistuttaa perinteistä kovapuulattiaa.

Liimaamalla leveämmät pinnat yhteen, ylöspäin, saadaan aikaan vaakasuora bambulattia. Tässä lattiatyylissä käytetään myös laminointia. Laminointiprosessi tekee lattian paksuudesta kauttaaltaan tasaisen. Valmiissa vaakasuorassa lattiassa näkyvät satunnaisesti varren rystyset eli kasvurenkaat.

Loppuvaiheet

Kaikissa kolmessa bambulattiatyypissä, pystysuorassa, vaakasuorassa ja säikeisrakenteisessa bambulattiassa, loppuvaiheessa laudat jyrsitään lattian viimeistelemiseksi. Suosittua puulattioissa perinteisesti käytettyä kieli- ja urajärjestelmää käytetään myös bambussa. Tämä takaa sileän pinnan ja istuvuuden ja luo tuotteen, joka on tyyliltään verrattavissa kovapuulattioihin. Lattiapäällysteeseen levitetään useita alumiinioksidia sisältäviä pintakäsittelykerroksia, jotta kestävä materiaali kestää entistä paremmin päivittäisen käytön aiheuttamia vaurioita.

Laatuvaiheet

Vaikka parasta laatua olevat bambulattiat valmistetaan ympäristöystävällisin menetelmin, jotkin yritykset käyttävät menetelmiä, jotka eivät ole aivan ihanteellisia. Nämä yritykset saattavat käyttää alle neljä vuotta vanhaa, ennenaikaista bambua ja käyttää liimausprosessissa suuria määriä lisäaineita, kuten formaldehydiä. Vaikka nämä käytännöt johtavat alhaisempiin hintoihin, ne voivat myös heikentää laatua ja vaikuttaa kielteisesti ympäristöön.

Kun päätät, minkä tyyppistä bambulattiaa haluat ostaa, kiinnitä huomiota materiaalien rakenteeseen, laudan päihin, jotta varmistat, ettei bambukerroksissa ole aukkoja ja ettei aukkojen paikkaamiseksi ole lisätty täyteaineita. Lattian pintakäsittelyn tulisi olla tasaisesti päällystetty, sileä ja tasainen.

Kun oppii tuntemaan prosessin, jota käytetään bambulattian eri muotojen valmistamiseen, on helpompi ymmärtää, miten ruohosta tehdään kestävä ja houkutteleva vaihtoehto lattianpäällysteeksi. Bambulattia on loistava vaihtoehto perinteisemmille kovapuulattiavaihtoehdoille.