Miten asentaa puulattiat?

Vaikka kiintopuulattioiden asentaminen on yleensä kalliimpaa kuin maton tai vinyylin asentaminen, sen pitäisi kestää vuosikymmeniä. Löydät useita vaihtoehtoja kovapuulattioiden asennukseen, joista voit valita.

Massiivipuulattiat on valmistettu yhdestä yhtenäisestä massiivipuun palasta, jonka paksuus on yleensä 3/4 tuumaa. Puurimat ovat 1-1/2 tuuman ja 2-1/4 tuuman väliltä. Lankut ovat leveämpiä kuin 2-1/4 tuumaa. Useimmissa kaistale- ja lautalattioissa on jyrsitty kieli- ja urareunat, jotta laudat sopivat toisiinsa, mutta jotkut lankut ovat tasareunaisia maalaismaiseman ulkonäön aikaansaamiseksi. Puukaistaleet tai -lankut naulataan yleensä aluslattian päälle.

Ennen puulattioiden asentamista

Pinoa ja totuttele puulankut tai -listat huoneen siihen osaan, jonka aiot lattian viimeiseksi, jotta pino ei ole tiellä työskennellessäsi. Erkkeri-ikkuna toimi syrjäisenä paikkana tämän puulankkuvaraston säilyttämiseen.

Koska puu laajenee ja supistuu, on tärkeää antaa lattialankkujen tai -listojen sopeutua talosi lämpötila- ja kosteusolosuhteisiin. Toimita se vähintään 72 tuntia ennen asennusta ja säilytä sitä huoneessa, johon se asennetaan.

Jos varastointi tapahtuu tasaisella betonilattialla, puupinojen tai -laatikoiden alle on jätettävä 4 tuuman ilmatila.

Ihanteellinen huonelämpötila kahden viikon ajan ennen asennusta ja koko asennuksen ajan on 60-75 astetta F ja kosteus 35-55 prosenttia.

Vaihe 1: Paikanna palkit. Miten asentaa puulattiat?

Työskentele lähellä pisimmän seinän yhtä päätä, joka on kohtisuorassa lattiapalkkeihin nähden, ja lyö naula osittain lattiaan palkkien paikannuslaitteeksi. (Alapohjan kiinnityskynnet antavat vihjeitä palkkien sijainnista.) Käytä mittanauhaa seuraavien palkkien löytämiseksi, jotka ovat yleensä 16-24 tuuman välein; merkitse kunkin palkin tämä pää ulkonevalla naulalla.

Vaihe 2: Leikkaa kotelo. Miten asentaa puulattiat?

Leikkaa kotelon alaosa alemmas, jotta lankut tai listat mahtuvat siististi alle. Aseta puulankku tai -kaista kotelon viereen ja aseta sahauslaite sen päälle. Lankku tai kaistale pitää sahan oikealla korkeudella, kun leikkaat.

Vaihe 3: Kiinnitä aluskate. Miten asentaa puulattiat?

Nitoa yksi kerros kovapuulattian aluskatetta aluslattialle siten, että pituudet ovat kohtisuorassa palkkeihin nähden ja että reunat limittyvät toisiinsa noin 4 tuumaa. (Anna alustaan iskettyjen naulamerkkien työntyä huovan läpi). Tämä pehmustettu kerros auttaa estämään vinkumista.

Vaihe 4: Merkitse palkit. Miten asentaa puulattiat?

Vedä liituviiva palkkeja merkitsevien naulojen väliin. Käytät tätä viivaa myöhemmin, kun naulat laudat kiinni.

Vaihe 5: Luo liidulla opas. Miten asentaa puulattiat?

Voit käyttää ensimmäisen kerroksen asentamista ohjaavana ohjeena, kun asennat ensimmäisen kerroksen suoraksi, ja napsauta liituviiva kohtisuoraan palkkien linjoihin nähden ja lähelle aloitusseinääsi. Kuvassa näkyvässä asennuksessa ensimmäinen kerros rajoittuu olemassa olevaan puulattiaan. Aloita ensimmäinen kerros siten, että urapuoli on seinään tai olemassa olevaan lattiaan päin. Näiden viivojen avulla voit varmistaa, että levyt asennetaan suorassa linjassa koko lattian läpi.

Vaihe 6: Lankkujen asettaminen telineeseen Miten asentaa puulattiat?

Koska kaistaleet tai lankut näyttävät yleensä samalta nipun sisällä, avaa useita lattianippuja ja aseta palat paikoilleen (prosessia kutsutaan telineeksi). Sekoita niitä keskenään tasapainoisen ulkonäön aikaansaamiseksi ja porrastele saumat koko lattian alueella.

Vaihe 7: Poraa koeporausreiät.

Ensimmäiset ja viimeiset kerrokset on naulattava lankkujen tai kaistaleiden pinnan läpi 1 tuuman päähän seinästä. Esiporaamalla 1/16 tuuman esireiät laudan pinnan läpi estetään naulojen halkaiseminen.

Vaihe 8: Aseta ensimmäiset laudat. Miten asentaa puulattiat?

Aseta ensimmäinen lauta niin, että se on samansuuntainen kuin neliön kohdalla. Käytä valmistajan toimittamia (tai ehdottamia) välikappaleita, jotta levy saadaan asetettua määrätylle etäisyydelle seinästä. (Tämä väli – yleensä 3/4 tuumaa – mahdollistaa puun laajenemisen.) Kiinnitä ensimmäinen lauta vasaralla tai pneumaattisella naulaimella. Noudata ohjeitasi, kun asetat seuraavat laudat, laitat lankut tai kaistaleet vastakkain, poraat esireiät ja kiinnität lattian nauloilla. Viimeisen laudan pää on leikattava niin, että sen ja seinän väliin jää 3/4 tuuman rako.

Vaihe 9: Seuraavan rivin asentaminen Miten asentaa puulattiat?

Seuraavan rivin asentamiseksi leikkaa lauta niin, että nämä päätysaumat ovat vähintään 15 senttimetrin päässä edellisestä rivistä. Kiinnitä laudat tiukasti, pää päätä vasten ja rivi riviä vasten. Nämä rivit ovat vielä niin lähellä seinää, että sinun on käytettävä naulainta tai vasaraa. Poraa esireiät ja naulaa kielekkeiden läpi parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Vaihe 10: Hyödynnä naulainta Miten asentaa puulattiat?

Noin kolmannen rivin jälkeen sinun pitäisi pystyä käyttämään sivunaulainta. (Naulain vaatii toimiakseen noin 6 tuuman tilan.) Aseta naulain niin, että huuli sopii lankun reunan yli. Lyö nuppia kumivasaralla naulan vapauttamiseksi ja ilmanpaineen vapauttamiseksi, jolloin naula ajetaan kielekkeen läpi oikeassa kulmassa ja aluslattian sisään. Lyökää naulat 4 tuuman päähän kummastakin päästä ja asettakaa seuraavat naulat noin 8 tuuman välein.

Lataa lattianaulaimeen lattiatyypille suositellut naulat. Kokeile syvyysasetuksia; naulanpäiden pitäisi juuri ja juuri upota puun pinnan alle. Asenna naulain kielekkeeseen, varmista, että se on tasainen, ja lyö sitä vasaralla.

Jotta laudat pysyvät samansuuntaisina, napauta laudat yhteen ennen naulaamista. Käytä puujätettä lyöntipalikkana lattiapinnan suojaamiseksi. Tai käytä voimanaulainvasaran neopreenipää.

Vaihe 11: Työskentele huoneen poikki. Miten asentaa puulattiat?

Jatka parkettilattioiden asentamista rivi riviltä huoneen poikki. Naulaimen pitäisi lyödä naulat noin 1/16 tuuman syvyyteen lattiakielen pinnan alapuolelle. Jos naula ei uppoa haluttuun syvyyteen, säädä ilmanpainetta vastaavasti.

Vaihe 12: Korjaa kaarevat lankut. Miten asentaa puulattiat?

Vältä kaarevien lankkujen käyttöä, jos voit. Jos kuitenkin materiaali on vähissä ja joudut käyttämään sellaista, ruuvaa sahatavaran pala aluslattiaan noin 1 tuuman päähän lankusta. Käytä sahatavaraa tukena, kun työnnät sahatavarakiilan sahatavaran ja kaarevan laudan väliseen tilaan. Kun lankku on suorassa ja paikallaan, naulaa se paikalleen.

Vaihe 13: Hallitse esteet. Miten asentaa puulattiat?

Kun lattia on levitettävä esteen, kuten sisäänrakennetun kaapin tai takan sydämen ympärille, kehystä pohjan ympärille. Saatat joutua leikkaamaan lautojen päät, jotta saat ne istumaan tiukasti. Jos kieli tulee kaapin tai muun esteen kohdalle, leikkaa se pois. Koska työskentelet lähellä estettä, naulaa nämä lankut.

Vaihe 14: Leikkaa kulmia varten. Miten asentaa puulattiat?

Kun lankku kohtaa kulman, aseta laudan pää seinää vasten ja merkitse kulman ja laudan kohta. Leikkaa tarvittava lovi pistosahalla, jolloin tilaa on 1/2 tuuman verran laajentumista varten.

Vaihe 15: Viimeisen rivin asentaminen

Aseta kaikki viimeisen rivin lankut ennen niiden naulaamista paikoilleen. Koska nämä ovat liian lähellä sivunaulaimen käyttöä varten, sinun on porattava esiporausreiät ja naulattava ne naulaamalla.

Vaihe 16: Viimeisen rivin viimeistely. Miten asentaa puulattiat?

Sinun on ehkä leikattava viimeinen rivi. Suojaa seinä puujätkällä ja työnnä viimeiset kerrokset tiukasti kiinni piikkaustangolla. Poraa esiporausreiät ja lyö lattianaulat lautojen pinnan läpi. Aseta naulat paikoilleen ja täytä puulaastilla.

Vaihe 17: Muista rako. Miten asentaa puulattiat?

Peitä viimeisen rivin ja seinän välinen rako jalkalistalla ja kenkälistalla. Kohdista jalkalistan alareuna siten, että se on puulattian yläreunan tasalla; kiinnitä jalkalista seinään. Kiinnitä jalkalista (tai neljänneskierroslista) jalkalistaan hieman puulankkujen yläpuolelle.

Kovapuulattioiden uudelleenkorjaus

Miten asentaa puulattiat?

Nykyiset polyuretaanipinnoitteet mahdollistavat kiintolattian asentamisen keittiöihin ja puolikylpyihin, kunhan noudatetaan varotoimia vesivuodon minimoimiseksi. Koneistettuja puulattioita pidetään kestävämpinä keittiö- ja kylpyhuonekäyttöön.

Viimeistelemättömän puulattian värivärivaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Haittapuoli: Viimeistelemätön lattia on hiottava ja viimeisteltävä asennuksen jälkeen, mikä vaatii yleensä ammattilaisen asiantuntemusta ja tekee huoneesta käyttökelvottoman useiksi päiviksi.

Valmiissa lattiassa on tehtaalla levitetty viimeistely, jota kodinomistajat joskus suosivat, koska se poistaa sahanpurun ja viimeistelyhöyryt, ja huone voidaan ottaa käyttöön 24 tunnin kuluessa asennuksesta. Esivalmistettujen lattioiden värivaihtoehdot eivät ole yhtä monipuolisia kuin viimeistelemättömien lattioiden. Useimmat puulattiat ovat valmiiksi viimeisteltyjä.

Kovapuulattioiden tehdasmaiset viimeistelytuotteet

Tehdasmainen viimeistely – yleensä neljä tai useampi kerros ultraviolettikovetteisia uretaanihartseja – on viimeistely, jonka valmistaja levittää tehtaalla. Koska pintakäsittely tapahtuu tiukan ympäristönvalvonnan alaisena, se on valmistajien mukaan tasalaatuisempi ja kestävämpi. Tehdasmaalatut lattiat voidaan asentaa suoraan laatikosta, mikä tekee niistä stressittömiä, kun asut talossa, kun lattiat vaihdetaan. Valittavana on monia erilaisia värisävyjä ja pintakäsittelyjä.

Kovapuulattian viimeistely paikan päällä

Työmaalla tapahtuvan viimeistelyn ansiosta rakentaja voi sovittaa ja viimeistellä lattiasi tilaan sopivaksi. Monet lattia-alan ammattilaiset väittävät, että tasaisin viimeistely saadaan aikaan hiomalla ja viimeistelemällä lattia paikan päällä. Räätälöity viimeistely antaa myös enemmän värivalikoimaa. Toistuvaan hiontaan ja viimeistelyyn liittyvät sotkuiset ja aikaa vievät työt ovat kuitenkin vaivalloista.

Parkettilattiat Miten asentaa puulattiat?

Puulattiat on valmistettu puukerroksista, jotka on pinottu ja liimattu yhteen lämmön ja paineen vaikutuksesta. Kerroksia on yleensä kolme tai viisi, ja ne on pinottu siten, että puun jyvät kulkevat kohtisuoraan toisiaan vastaan. Kaikki puu laajenee ja supistuu lämmön ja kosteuden vaikutuksesta, mutta konepuu on mittasuhteiltaan vakaampaa, koska kerrokset pitävät liikkeet tasapainossa. Koska se on vähemmän taipuvainen turpoamaan ja kutistumaan, puukerrostalot voidaan asentaa alueille, joilla massiivipuuta ei voida asentaa, kuten betonin päälle tai kosteille alueille. Konepuulattioita on saatavana tyyppeinä, jotka naulataan tai liimataan aluslattian päälle tai liimataan reunasta reunaan (kieli ja ura). Saatavilla on myös puulattioita, jotka yksinkertaisesti napsahtavat yhteen.

Parkettilattia Miten asentaa puulattiat?

Parkettilattiat valmistetaan mittatilaustyönä valmistetuista puulaatoista, joita käytetään kuvioidun lattian luomiseen. Parkettilaatat liimataan yleensä kiinni asennusta varten.

Useimmat parkettilaatat on leikattu kielekkeillä ja urilla, mikä tekee asennuksesta helppoa. Pitkällä aikavälillä kannattaa hankkia korkealaatuisin laatta, johon sinulla on varaa. Laadukkaampi pintakäsittely tarjoaa suuremman pitkäikäisyyden ja nopeamman asennuksen. Halvempien laattojen kielekkeet ja urat eivät välttämättä sovi tasaisesti yhteen.

Voit istuttaa laatat toisiinsa naputtelemalla niitä vasaralla ja puupalikalla. Vältä laattojen liukumista ja polvistu vanerilevyn päälle, kun etenet syvemmälle projektissa. Varmista, ettei polvilautan ja laattojen väliin jää liimaa. Muuten vedät laattaa ylös, kun siirrät lautaa.

Ole erityisen huolellinen asentaessasi ensimmäiset 10-12 laattaa – ne määräävät, miten hyvin muun lattian saumat ovat linjassa. Jos laattojen päälle pääsee liimaa, puhdista se välittömästi liuottimeen kastetulla rievulla. Älä koskaan levitä liuotinta suoraan laattoihin, sillä se voi pilata pinnan. Jätä 1/2 tuuman rako reunalaattojen ja seinien väliin.