Mitä ovat mattolaatat?

Mattolaatat, jotka tunnetaan myös nimellä mattoruudut tai modulaarinen matto, ovat nykyaikainen ja tyylikäs vaihtoehto tavallisille mattorullille. Vaikka tee-se-itse-rakentajan on paljon helpompi asentaa ne itse, niillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Niitä käytetään usein kaupallisissa tiloissa, kuten kouluissa ja lentokentillä, mutta ne ovat yhä suositumpia myös asuintiloissa. Kun päätät, käytätkö mattorullaa vai valitsetko mattolaatat, ota huomioon nämä ominaisuudet:

Mitä ovat mattolaatat?

Mattolaattojen tyylit.

Mattolaattoja on saatavana monissa eri tyyleissä ja väreissä. Niitä on saatavana mm:

 • Eri kokoja
 • Useita kuitutyyppejä
 • Nukkatyylit
 • Valmistetut tyypit

Tämä tarkoittaa, että voit todennäköisesti löytää mattolaattaa vastaavan maton rullalle, jota harkitsit tai jota olisit muuten käyttänyt kotonasi. Muodon lisäksi suurin ero vakiomattorullien välillä on laatan taustamateriaali. Mattolaattojen taustamateriaalivaihtoehtoja ovat: vinyyli, lasikuitu, vinyyli/lasikuitu, uretaani, kudottu polypropeeni ja kierrätetty vinyyli. Laadukkaat taustamateriaalit ovat tärkeitä, koska ne takaavat mittapysyvyyden ja auttavat mattolaattoja kestämään kosteutta.

Mattolaattoja on saatavana sekä liimaamattomina että liimautuvina, ja niiden taustavaihtoehtoja on useita. Voit löytää mattolaattoja, joissa on joko irrotettava ja liimattava tausta tai jotka vaativat liimaa. Molemmat laattatyypit sopivat erinomaisesti tee-se-itse-projekteihin, ja ne voidaan tarvittaessa poistaa suhteellisen helposti.

Mattolaattojen valitseminen

Kun valitset mattolaattoja huoneeseesi, on tärkeää miettiä paitsi väriä ja tyyliä, myös kokonaisuutta. Yhden laatan katsominen saattaa saada sinut vakuuttuneeksi siitä, mutta lattian hahmottaminen kokonaisuutena auttaa pitämään valmiin lattian linjassa yleisen suunnittelusuunnitelmasi kanssa. Jos aiot käyttää laattoja kuvion luomiseen, koko lattian hahmottaminen varmistaa, että kuviosta tulee haluamasi. On myös tärkeää ottaa huomioon laattojen koot, sillä niitä on saatavana useita eri vaihtoehtoja. Laattojen koko vaikuttaa valmiin lattian yleisilmeeseen.

Toinen tärkeä asia, joka kannattaa ottaa huomioon mattolaattoja koskevaa päätöstä tehtäessä, on valmistajan takuu, joka suojaa investointisi kutistumiselta, taipumiselta ja käpristymiseltä. Kun näin tapahtuu laatoille, se ei ainoastaan aiheuta silmiinpistävää jälkeä, vaan voi myös aiheuttaa turvallisuusriskin, koska on helpompi kompastua ja kaatua.

Mattolaattojen edut

Mattolaatoilla on monia etuja, joihin kuuluvat:

 • Helpompi asentaa kuin tavallinen rullamatto. Saatavilla on tee-se-itse-sarjoja. Nämä sarjat tekevät asennuksesta yksinkertaista ohjeiden ja suorien mittojen avulla.
 • Voit asentaa mattolaatat suoraan monien lattiatyyppien, kuten puun ja laattojen päälle. Näin voit lisätä nopeasti uuden ilmeen ilman useimpien lattiapäällysteiden vaatimia kunnostustöitä.
 • Helpompi puhdistus ja hoito. Laattojen asentaminen ei vaadi pehmusteita tai liimaa. Yksittäiset mattolaatat voidaan irrottaa puhdistusta varten, ja ne voidaan korvata uudelleen, kun ne ovat kuivuneet. Jos jokin lattian osa vaurioituu, laatta voidaan vaihtaa ilman koko lattian vaihtamista.
 • Mattolaatat mahdollistavat vapauden suunnittelussa, jolloin voit antaa huoneelle enemmän syvyyttä ja tekstuuria.
 • Monissa mattolaattavaihtoehdoissa on parannettu tahrankestävyys, mikä on erityisen tärkeää, jos olet huolissasi lemmikkieläinten tahroista tai pienten lasten kaatamista juomista.

Mattolaattojen haitat

Mattolaatoilla on myös joitakin haittoja, jotka on hyvä tiedostaa. Näitä ovat mm:

 • Mattolaattojen saumat ovat helpommin nähtävissä verrattuna seinästä seinään oleviin mattorulliin. Ilman huolellista asennusta saumat voivat näyttää epätasaisilta.
 • Kuten mattorullat, ne eivät ole ihanteellisia kosteille alueille, joissa voi esiintyä hometta. Aluslattian on oltava puhdas ja tasainen, jotta asennustulos olisi paras mahdollinen.
 • Mattolaatat voivat olla kalliimpia kuin mattorullat.

Mihin mattolaatat kannattaa asentaa?

Lähes jokainen huone kodissasi voi hyötyä mattolaattojen käytöstä, mutta nollataanpa ansiot, jotka liittyvät lattiapäällysteen käyttöön näissä tiloissa:

Kellarit

Monet kodinomistajat, joilla on kellari, ovat kokeneet jossain vaiheessa tulvia. Se on valitettava tapaus, mutta yleinen. Ja jos olet joskus ollut tekemisissä tulvan jälkeisten siivoustöiden kanssa, olet luultavasti joutunut repimään mattosi. Jos haluat silti pehmeän pinnan kellariin, mattolaatat ovat ihanteellisia. Voit helposti irrottaa ne lattiasta kuivumaan, jos tilasi joskus tulvii. Lisäksi voit vaihtaa vain sen, mitä tarvitset, etkä koko kellaria – näin säästät rahaa.

3 vuodenajan huoneet

Näytölliset kuistit ja kolmen vuodenajan huoneet siirtyvät sisätiloista ulkotiloihin, ja niissä on usein molempien ylellisyyksiä. Aivan kuten talosi sisätiloissa, kuistillasi voi olla matto, joka tarjoaa mukavuutta, lämpöä ja parempaa äänenlaatua. Mattoruudut voit asentaa suoraan olemassa olevan terassin päälle. Lisäksi vaihtoehdot, joissa on lisätty UV-kestävyys, estävät auringonvalon aiheuttaman haalistumisen.

Olemassa olevan lattian päälle

Kuten jo totesimme, voit asentaa matoneliöt suoraan muiden lattiapintojen päälle. Jos sinulla on siis kodissasi tila, joka tarvitsee maton pehmeyttä, harkitse näitä laattoja. Esimerkiksi makuuhuoneet ja olohuoneet, joissa on puuta tai laattaa, eivät ehkä tunnu yhtä viihtyisiltä kuin ne, joissa on matto. Voit sijoittaa laatat suoraan puun päälle, jolloin kotisi arvo säilyy ja samalla saat haluamasi viihtyisän maton tunnelman.

Koska maton laatoilla on niin monia hyödyllisiä ominaisuuksia ja niiden sijoittelu on monipuolinen, ne ovat edullinen ja tyylikäs lattianpäällystysvaihtoehto mihin tahansa kotiin. Lisäksi ne on helppo asentaa, joten voit päivittää kotisi nopealla viikonloppuprojektilla.

Minkä huoneen haluat päivittää mattolaatoilla?

Tutustu DIY-ystävällisten mattolaattojen valikoimaamme täällä. Löydä tyyli ja joustavuus.