Mitä on valkotammi-kovalattia?


Pikatietoja

Mitä on valkotammi-kovalattia?

Väri: Sydänpuu on hyvin vaaleanruskeaa ja joskus harmaata tai vaaleanpunaista, pintapuu on valkoisesta vaalean kermanväriseen.

Järeys: Avoimen jyvän pitkät säteet, joissa on satunnaisia kouruja, pyörteitä ja nupukoita. Plainsawn-levyissä on höyhenpuikkomainen tai levenevä kuvio; riftsawn-levyissä on tiivis kuvio, jossa on vähän kuviota; quartersawn-levyissä on hilseilevä kuvio, jota kutsutaan myös tiikerisäteiksi tai perhosiksi.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Väri- ja jyvävaihteluita on jonkin verran, mutta erot eivät ole yhtä selviä kuin punatammella.

Kovuus/Janka: 1,360, hieman keskimääräistä kovempi.

Mittapysyvyys: 1-,5.

Sahaaminen/työstö: Erinomainen, yksi helpoimmin työstettävistä puulajeista.

Hionta: Hioo hyvin, kun hiotaan oikeassa järjestyksessä.

Naulaaminen: Ei naulausongelmia.

Viimeistely: Värjäytyy hyvin, mutta puun tanniinit voivat reagoida tiettyjen nesteiden, kuten valkaisuaineen ja vesipohjaisen maalin kanssa ja aiheuttaa värjäytymistä.

Saatavuus: Laajasti saatavilla.

Mitä valkoinen tammi on?

Valkotammi on lehtipuuta, jonka kymmeniä alalajeja on kotoisin Pohjois-Amerikasta, Kanadan kaakkoisosasta, Meksikosta ja Keski-Amerikasta. Tammi tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla, ja se kukoistaa siellä. Väri on hyvin vaaleanruskea, ja siinä voi olla vaaleanpunaisia tai harmahtavia vivahteita. Jyvä on avoin, ja siinä on pitkiä säteitä, joissa on satunnaisia poimuja, pyörteitä ja nupukoita. Jyväkuvio määräytyy työstön mukaan; sileäksi sahatuissa laudoissa on höyhenmainen tai levenevä jyväkuvio; riftsahatuissa laudoissa on tiivis jyväkuvio, jossa on vähän kuviota; neljäsosasahatuissa laudoissa on hilseilevä kuvio, jota kutsutaan myös tiikerisäteiksi tai perhosiksi. Valkoinen tammi on tunnettu sopeutumiskyvystään. Se viihtyy hyvin monenlaisissa maaperissä ja ilmastoissa. Sahatavara on Yhdysvalloissa vähemmän suosittua kuin punatammi, luultavasti siksi, että se maksaa yleensä hieman enemmän, mutta rakenteellisesti se on kestävämpää kuin punatammi.

Valkoisen tammen käyttö

Valkotammea on arvostettu vuosisatojen ajan sen kauneuden ja kestävyyden vuoksi. Historiallisesti sitä on käytetty sisätilojen puutöissä, lattioissa ja paneloinnissa, huonekaluissa, laatikoissa ja laatikoissa, arkuissa, puutavarassa, kuormalavoissa, kahvoissa, maataloustyökaluissa ja lattioissa. Koska sen huokoset ovat täynnä kuitumaista ainetta, jota kutsutaan tylokseksi, sitä käytetään myös ulkorakentamisessa, veneiden rungoissa ja viinitynnyreissä. Viinin kypsyttäminen tammitynnyreissä antaa viinille ainutlaatuisen maun.

Kestävyys

Janka-asteikossa käytetään 0,444 tuuman teräskuulaa, joka työnnetään 2” x 2” x 6” kappaleeseen, jotta voidaan määrittää puun kovuus. Testissä määritetään, kuinka monta paunaa neliötuumaa kohti (PSI) voimaa tarvitaan teräspallon työntämiseen puulankkuun puoleenväliin. Valkoisen tammen lujuusluokka on 1 360, joten se on erittäin kestävä ja pitkäikäinen. Valkotammea valmistetaan massiivilattialankkuina tai viilupintana koneistettuja lattioita varten. Massiivinen valkotammilattia voidaan hioa ja viimeistellä jopa seitsemän kertaa lattian käyttöiän aikana. Huippuluokan puulattiat voidaan hioa jopa viisi kertaa. Korkealuokkaiset tehdasvalmisteiset lattiat voivat olla yhtä kalliita – tai kalliimpia – kuin massiivipuu, mutta niillä on etuja korkean kosteuden alueilla, ja ne voidaan asentaa maanpinnan tasoon tai sen alapuolelle, toisin kuin massiivipuu. Alemman hintaluokan lattiamateriaaleja ei voi hioa, mutta ne voidaan poistaa ja lakata uudelleen. Lue valmistajan ohjeet, jos haluat lisätietoja lattiatuotteestasi. Valkotammi on poikkeuksellisen kestävä, ja se on yksi niistä puulajeista, joita kierrätetään useimmiten vanhoista rakennuksista ja veneistä ja käytetään uudelleen. Antiikkitammella on ainutlaatuinen väri ja luonne, joka on peräisin aikoinaan yleisten vanhojen puiden sydänpuusta, jota näemme nykyään harvoin.

Työstettävyys

Valkotammi on yksi helpoimmin työstettävistä puulajeista. Se on helppo hioa ja kestää hyvin viimeistelyä, mutta värjäytyy helposti, kun tanniinit vetäytyvät puusta vesipohjaiseen viimeistelyyn tai puunvalkaisuaineita sisältäviin tuotteisiin. Esiporausta suositellaan, mutta puu pitää naulat hyvin. Valkoisen tammen lattia voidaan ujuttaa, naulata, niitata tai liimata.

Missä käytetään

Valkotammessa on luonnollista, maalaismaista lämpöä, mutta on parasta välttää tiloja, joissa seisova vesi on yleistä, kuten kylpyhuoneet. Valkoinen tammi sopii hyvin lähes mihin tahansa muuhun huoneeseen kodissasi. Se kestää raskasta liikennettä ja kuluu erittäin hyvin. Pehmusteiden asettaminen huonekalujen jalkojen alle, matot tai juoksumatot vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ja lemmikkieläinten kynsien leikkaaminen auttavat suojaamaan lattiaa ja pitämään sen hyvännäköisenä vuosikymmeniä.

Hoito ja kunnossapito

Kaikki puulattiat ovat helppohoitoisia, kun niitä kohdellaan kunnioittavasti, mutta ne ovat alttiita kolhuille ja naarmuille raskaan liikenteen, iskujen, kenkien, huonekalujen tai lemmikkieläinten kynsien vuoksi. Ylimääräinen vesi tahraa ja vahingoittaa kaunista lattiaa, joten on ehdottoman tärkeää puhdistaa märät roiskeet välittömästi. Valkoinen tammi on yksi helppohoitoisimmista lattiapinnoista. Lakaise tai imuroi lattia säännöllisesti ja pyyhi se silloin tällöin kostealla mopilla. Jos lattia on vahattu, satunnainen kiillotus palauttaa lattian kiillon ja poistaa mahdolliset hankausjäljet.

Ympäristökysymykset

Suhteellisen nopea kypsyminen ja ylivoimainen sopeutumiskyky tekevät valkotammesta erittäin kestävän luonnonvaran ja hyväksytyistä lähteistä saatavan ympäristöystävällisen, ja koska suurin osa valkotammilattioista kasvatetaan ja valmistetaan Yhdysvalloissa, voit luottaa siihen, että ne on hakattu laillisesti ja että metsät hoidetaan vastuullisesti.