Mitä on sydänmänty-lattiat?

Kasvitieteellinen nimi: Pinus spp.

Etsitkö mahdollisuutta lisätä ikää uuteen kotiin? Antiikki Sydänmänty-lattian käyttö tekee juuri niin, sillä se on ennen 1900-lukua rakennuksista ja veneistä peräisin olevaa kierrätyspuuta.

Nopeat tiedot

Väri: Sydänpuu on keltaista, mutta muuttuu hartsipitoisuuden vuoksi tummanpinkiksi tai punaiseksi parin viikon kuluessa leikkaamisesta. Kuitupuu pysyy keltaisena, mutta siinä voi olla muutamia mustansinisiä mahlatahroja. Siinä voi olla myös oranssia sävyä.

Järeys: Järeä, mutta vaihtelee sen mukaan, miten puu on alun perin sahattu. Neljännes- ja halkiosahattu on enemmänkin nastaraitainen, kun taas sileä sahattu näyttää enemmän pyörteiseltä.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Laatujen välillä on kohtalaista vaihtelua, koska kaikki tämä puu on kierrätyspuuta eikä tuoreista puista hakattua.

Kovuus/Janka: Janka-asteikolla 1225 Antique Heart Pine on noin 5 % pehmeämpi kuin perinteinen punatammi.

Mittapysyvyys: Antique Heart Pine -männyn mittapysyvyyttä on vaikea määrittää, koska se voi olla peräisin erilaisista lähteistä, jotka ovat altistuneet erilaisille olosuhteille ja ilmastolle.

Sahaaminen/työstö: Antique Heart Pine ei ole ongelmaton sahauksen ja työstön suhteen.

Hionta: Hionta voi olla vaikeaa puun suuren hartsimäärän vuoksi. Paperia on vaihdettava usein, jotta se ei tukkeudu.

Naulaaminen: Antique Heart Pine -männyn naulaamisessa ei ole tunnettuja ongelmia.

Viimeistely: Puuta voi olla vaikea saada kestämään värjäystä. Viimeistelyn helpottamiseksi voidaan käyttää 100-prosenttisesti puhdasta liuotinta, jolla kaikki pintahartsi poistetaan. Liuottimen on oltava yhteensopiva käytettävän maalin kanssa, eikä vettä saa käyttää.

Saatavuus: Saatavuus on rajoitettu, koska tätä on otettu talteen ennen 1900-lukua rakennuksista ja veden alta.

Mustan kirsikan lyhyt historiaa

Antiikkisydänmänty on mielenkiintoinen siksi, että uutta sydänmäntyä ei ole olemassa. Kyseessä on kaikki ensimmäisen sukupolven puista peräisin oleva kierrätyspuu, joka on peräisin ajalta, jolloin puiden annettiin olla rauhassa tarpeeksi kauan, jotta ne kasvoivat isoiksi ja pitkiksi. Sydänpuu tulee puun keskeltä, ja koska nykyiset puut korjataan aikaisemmassa iässä, sydänpuuta on vähän saatavilla, koska ne eivät kasva yhtä suuriksi. Kaikki vuoden 1900 jälkeen rakennetut puut ovat toisen sukupolven mäntyjä, eikä niissä yleensä näy niin tiukkoja renkaita kuin antiikkisessa sydänmännyssä. Uusi sydänmänty on peräisin uusien puiden sydänpuusta, ei vanhojen puiden.

Kestävyys

Puu on huomattavan kestävää, koska se on peräisin vanhoista rakennuksista. Puu on hyvin vanhaa, joten se ei todennäköisesti ole yhtä kestävää kuin uudemmat, kovemmat puulajit, mutta se ei ole paljon pehmeämpää kuin monet nykyisin yleisesti lattioissa käytetyt puut. Kuten kaikkia muitakin puulajeja, sitä on hoidettava ja huollettava asianmukaisesti, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty.

Työstettävyys

Vaikka sitä on helppo sahata ja työstää, sitä on vaikea hioa ja viimeistellä. On tärkeää hioa vaihtelevalla jyvällä, yleensä aluksi karkealla jyvällä, jotta kaikki pintahartsi ja aiempi viimeistely saadaan poistettua. Hiekkapaperia on vaihdettava usein, jotta hartsi ei aiheuta ongelmia. Puhdasta liuotinta – ilman vettä – olisi käytettävä kaiken lattian pinnalla olevan hartsin poistamiseksi kokonaan, jotta viimeistely onnistuisi parhaiten. Jos lattiassa on vielä pinnalla hartsia, se ei välttämättä ota hyvin vastaan tahraa tai pintakäsittelyä, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Tee huolellinen ja perusteellinen työ varmistaaksesi, että lattia kestää pintakäsittelyn.

Missä käytetään

Antique Heart Pine -mäntyä voidaan käyttää missä tahansa kodissa, missä se voi sopia sisustukseen. Siinä on todennäköisesti paljon luonnetta läsnä, koska se on talteenotettu vanhemmista puista. Pidä se poissa alueilta, joilla on paljon liikennettä tai vettä, jotta sen ylläpito ja hoito olisi helpompaa.

Hoito ja kunnossapito

Kuten minkä tahansa muun puulattian kohdalla, on tärkeää tietää pintakäsittelystä ja sen hoito- ja ylläpitovaatimuksista, sillä se määrittää lattian hoidon, ei niinkään itse puulaji. Valitse puulajin kanssa yhteensopiva pintakäsittelyaine ja noudata sen hoito-ohjeita huolellisesti, jotta lattian käyttöikä on pitkä. Aseta kalustetyynyt kaikkien huonekalujen jalkojen alle. Käytä mattoja ovien vieressä ja värjäämättömiä mattoja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla pintakäsittelyn suojaamiseksi. Vältä korkeakorkoisten tai piikkikenkien käyttöä lattialla. Käytä kangasmoppia tai imuria vähintään kerran viikossa pölyn, lian ja muiden roskien poistamiseksi, jotka voivat aiheuttaa naarmuja pintakäsittelyyn. Vältä veden käyttöä aina kun mahdollista, sillä se voi päästä puun sisään ja aiheuttaa turpoamista ja supistumista. Puhdista vuodot välittömästi, jotta ne eivät tahraa puuta.

Ympäristökysymykset

Antiikki-sydänmäntyä on yhä harvemmin saatavilla, sillä puuta otetaan talteen vanhoista rakennuksista, ladoista ja veden alta. Puu on useita satoja vuosia vanhaa, joten varastot ovat hupenemassa. Se on kuitenkin hyvä tapa auttaa suojelemaan ympäristöä, sillä kierrätyspuun käyttö on parempi vaihtoehto kuin uusien puiden kaataminen. Vaikka tämän puulajin käyttö lattianpäällysteenä on kallista iän ja rajallisten varastojen vuoksi, se auttaa lisäämään paljon luonnetta kotiin ja pitää samalla lisää puita maassa.