Mitä on pyökki-kovalattia?

Pyökkipuun eri lajikkeita esiintyy kaikkialla Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Amerikanpyökki on ainoa Pohjois-Amerikassa esiintyvä kotoperäinen lajike. Pyökki kasvaa tyypillisesti Yhdysvaltojen itäosissa ja Kanadan itäisissä maakunnissa. Eniten pyökkiä tuotetaan sahatavaraksi Keski- ja Keski-Atlantin osavaltioissa. Puut kasvavat keskimäärin 120 jalan korkuisiksi ja voivat peittää 50-70 jalan alueen. Suurimmat puut ovat yleensä Ohiossa ja Mississippi-joen laaksoissa, joissa ne voivat elää 300-400-vuotiaiksi. Pyökin pintapuu on yleensä vaaleanvalkoista, kun taas sydänpuu on yleensä punertavan ruskeaa. Puu on yleensä hienorakeista ja suoraa, ja sen rakenne on tasainen.

Historia

Pyökillä on merkittävä kirjallisuushistoria. Aasian muinaiset kansat olivat ensimmäisiä, jotka käyttivät kirjakieltä. He kaiversivat sanansa pyökin rungon sileään ja taipuisaan kuoreen. Kirjoitukset leikattiin sitten kuoresta, ja niitä kutsuttiin nimellä "bok", josta tuli lopulta sana kirja. Vaikka pyökkiä käytetään nykyään usein lattianpäällysteenä, sillä on myös monia muita historiallisia käyttötarkoituksia. Aikaisemmin siitä on valmistettu laastareita, nuuskarasiaa, nuuskarasiaa, leluja, koreja, rautatiesiteitä, vaneria ja harjanvarret. Sitä haluttiin käyttää myös elintarvikkeiden säilytykseen, koska pyökkipuu ei siirtänyt makua tai hajua sisältämäänsä sisältöön.

Kestävyys

Yksi tärkeimmistä tavoista määrittää kovapuulattian kestävyys on sen Janka-asteikon luokitus. Janka-asteikko antaa numeerisen arvon tietyn puun pehmeydelle tai kovuudelle. Alhainen nolla pistettä osoittaa, että puu on liian pehmeää lattianpäällystykseen, kun taas korkea 4000 pistettä osoittaa, että puu on aivan liian kovaa soveltuakseen lattianpäällystykseen. Pyökin Janka-asteikon luokitus on 1300, mikä tekee siitä hieman kovemman kuin punatammi. Tämä luokitus osoittaa, että pyökkisahatavarasta valmistetut lattiat soveltuvat kovapuulattioihin, joilla on kohtalainen tai runsas jalankulku.

Työstettävyys

Pyökkisahatavaraa on erittäin vaikea työstää käsityökaluilla, minkä vuoksi sitä ei ole aiemmin käytetty lattianpäällystevaihtoehtona. Koneiden avulla pyökkisahatavara on kuitenkin paljon helpompi työstää. Koska pyökkisahatavara voi kutistua huomattavasti, on erittäin tärkeää, että se kuivataan huolellisesti ja huolellisesti. Kuivuttuaan se on vahvaa, painavaa ja kovaa. Se kestää iskuja ja soveltuu hyvin höyrysorvaukseen. Kun se on käsitelty, se kuluu hyvin ja on helppo käsitellä säilöntäaineilla, mutta sitä voi olla hieman vaikea värjätä. Sekä liimaus- että naulausominaisuudet ovat hyvät. Sen kulutuskestävyys on poikkeuksellisen hyvä, joten se on ihanteellinen valinta kovapuulattiaksi.

Missä käytetään

Pyökkilattian kestävyys tekee siitä hyvän valinnan lähes kaikkialle. Kuten useimpien kovapuulattioiden kohdalla, pyökkilattiaa ei suositella asennettavaksi paikkaan, joka altistuu usein kosteudelle tai seisovalle vedelle, kuten kylpyhuoneeseen. Pyökkilattiaa kannattaa käyttää vain, jos halutaan luonnollista väriä, koska tämän puun värjääminen on vaikeaa. Tämän lattian tasaisen värin ja rakenteen ansiosta se on hyvä valinta niille, jotka haluavat, että pinta- ja sydänpuun välinen ero ei ole niin näkyvä tai että lopputuotteessa on vähemmän selviä kuvioita.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka pyökkilattia on suhteellisen kova ja kestävä, se on kuitenkin puutuote, ja se voi vahingoittua. Ennaltaehkäisevä kunnossapito ja rutiinihoito ovat välttämättömiä, jotta tämän lattian luonnollinen kauneus säilyy. Ennaltaehkäisevä huolto aloitetaan asettamalla juoksumatot tai matot vilkkaasti liikennöidyille alueille, kuten sisäänkäynneille ja käytäville. Korkokenkien käyttäminen lattialla voi vahingoittaa sitä ajan mittaan, ja sen käyttöä olisi rajoitettava. Huonekalujen ja tuolien jalkojen alle on asetettava tyynyjä, jotta voidaan estää syvien kolhujen syntyminen ja minimoida vahingot, jos kappaleita joudutaan tulevaisuudessa siirtämään toiseen paikkaan. Kotien, joissa on eläimiä, olisi pyrittävä pitämään eläinten kynnet leikattuina, jotta vältytään vahingossa syntyviltä painaumilta ja naarmuilta eläinten liikkuessa huoneesta toiseen. Säännöllinen hoito on myös tärkeää pyökkilattioiden kauneuden säilyttämiseksi. Säännöllinen lakaisu tai imurointi kovapuuasennossa voi poistaa hiekan ja lian, jotka voivat ajan mittaan rapauttaa kiillotuksen pois. Roiskeet on puhdistettava mahdollisimman pian, jotta tahrat eivät pääse asettumaan puuhun. Tarkemmat puhdistusohjeet riippuvat yleensä lattiapinnoitteen tyypistä.

Ympäristökysymykset

Pyökkejä on jo pitkään kutsuttu metsän äideiksi, koska ne tuottavat ravinteikasta humusta. Pyökit tuottavat pähkinöitä, jotka tarjoavat ravintoa monille eläimille, kuten linnuille, hiirille, liito-oraville, mustakarhuille, peuroille ja ketuille. Amerikanpyökkiä uhkaa eniten hyönteisten ja sienien tappava yhdistelmä. Hyönteinen on pyökkipunkki. Se hyökkää puun kuoreen ja haavoittaa sitä. Tämä haava tekee puun alttiiksi sienille. Sekä N. coccinea var. faginata että N. galligena voivat saastuttaa pyökkiä itiöillä, jotka lopulta tappavat puun. Tällä hetkellä ainoa kustannustehokas menetelmä sienen leviämisen estämiseksi on ollut tartunnan saaneiden ja ympäröivien alueiden kaataminen. Arvokkaat koristepuut voidaan pelastaa käyttämällä hyönteismyrkkyjä hyönteisten aiheuttamien alkutuhojen estämiseksi.