Mitä on punatammi-kovalattia?


Pikaisia faktoja punaisesta tammesta

Mitä on punatammi-kovalattia?

Väri: Sydänpuu on vaalean- tai keskiruskeaa, jossa on punertava sävy; pintapuu on vaalean kermanvalkoista tai vaalean punertavan ruskehtavaa.

Järeys: Avoimenomainen, karkeahko, huokoinen rakenne ja laaja kuviovalikoima. Neljännesahatuissa lankuissa on suomu- tai perhoskuviointia.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Pohjois-Amerikassa on yli 200 punatammen alalajia, jotka tarjoavat paljon vaihtelua väreissä ja jyvissä.

Kovuus/Janka: Pohjoinen punatammi on asteikon mediaani, jonka arvo on 1,290. Eteläinen punatammi on hieman pehmeämpi ja sen arvo on 1,060.

Mittapysyvyys: 8,6 pohjoiselle punatammelle (vertailuarvo) ja 11,3 eteläiselle punatammelle.

Sahaaminen/työstö: Helppo sahata ja työstää.

Hionta: Hioutuu hyvin, kun hiotaan oikeassa järjestyksessä.

Naulaaminen: Ei naulausongelmia.

Viimeistely: Värjäytyy hyvin ja osoittaa vahvaa värjäyskontrastia. Se valkaisee paremmin kuin valkotammi, koska siinä ei ole tanniineja, jotka voivat vaikuttaa valkotammen väriin.

Saatavuus: Laajasti saatavilla.

Mikä on punainen tammi?

Mitä on punatammi-kovalattia?

Tungston Tungston Hardwood – viimeistelemätön punainen tammi / SKU: 10083341

Punatammi on lehtipuuta, jota on 40 lajia ja yli 200 alalajia, jotka ovat alkuperäisiä Pohjois-Amerikassa, Kanadan kaakkoisosassa, Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Se tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla, ja se kukoistaa siellä edelleen. Väri vaihtelee vaaleanruskeasta keskiruskeaan, jossa on punertava sävy.

Puu on avointa ja rakenteeltaan karkeaa ja huokoista, ja sen kiilto on himmeä. Jyväkuvio määräytyy työstön mukaan; sileäksi sahatun puutavaran jyväkuvio on höyhenmainen tai levenevä, riftsahattujen lankkujen jyväkuvio on tiheärakenteinen ja neljännesvuosisahattujen lankkujen jyväkuvio on hiutaleinen, joka tunnetaan myös nimellä tiikerisäteet tai perhoset.

Pohjoinen vs. etelä

Pohjoinen punatammi on laji, jonka sopeutumiskyky on suurin. Se on sitkeä laji, joka menestyy monenlaisissa maaperissä ja ympäristöissä, mikä tekee siitä yhden markkinoiden helpoimmin saatavilla olevista lehtipuista. Pohjoinen punatammi kasvaa melko nopeasti ja on keskimäärin 115-140 jalan korkuinen ja halkaisijaltaan jopa 4 jalkaa.

Pohjoisen punatammen kuviokuvio on omaleimainen, ja siinä on kiiltäviä, hopeanhohtoisia aaltoja, kiharoita ja raitoja. Eteläinen punatammi on pehmeämpää ja vähemmän kestävää, ja se on yleensä väriltään vaaleampaa ja siinä on vähemmän erottuva rakeisuus. Se on sopeutumiskykyinen puulaji, joka kasvaa nopeammin. Sitä on helppo työstää ja se on oikein kuivattuna melko kestävä, mutta sitä käytetään yleisemmin huonekaluihin, kun taas pohjoista punaista tammea käytetään yleisemmin lattiapinnoitteisiin.

Punaisen tammen käyttö

Mitä on punatammi-kovalattia?

Sonora Floors Engineered Red Oak in Gunstock / SKU: 15211888

Punatammesta tuli jo varhain amerikkalaisten siirtolaisten ja englantilaisten käsityöläisten suosikkipuu, jota arvostettiin sen värin, jyvän ja työstettävyyden vuoksi. Sitä on historiallisesti käytetty sisätilojen puutöissä ja paneloinnissa, huonekaluissa, laatikoissa ja laatikoissa, arkuissa, puutavarassa, kuormalavoissa, kahvoissa, maataloustyökaluissa ja lattioissa. Koska se on erittäin huokoinen, sitä ei käytetä veneissä eikä viinitynnyreissä.

Kestävyys

Punatammi on keskivertostandardi, joka on Janka-kovuusasteikolla 1 290, joten se on erinomainen valinta lattianpäällysteeksi. Se ei ole niin kova, että se naarmuuntuu helposti, mutta ei myöskään niin pehmeä, että se kolhiintuu helposti. Janka-kovuusasteikossa käytetään 0,444 tuuman teräskuulaa, joka työnnetään 2” x 2” x 6” kokoiseen kappaleeseen puun kovuuden määrittämiseksi. Tässä testissä määritetään, kuinka monta paunaa neliötuumaa kohti eli PSI:tä tarvitaan, jotta teräspallo saadaan työnnettyä puulankkuun puoleen väliin.

Punatammilattioita valmistetaan massiivilankkuina tai viilupintoina koneistettuja lattioita varten. Kovapuuna sitä voi hioa ja käsitellä uudelleen jopa seitsemän kertaa lattian käyttöiän aikana. Korkealuokkaista konepajulattiaa voi hioa enintään viisi kertaa. Huippuluokan tehdasvalmisteiset lattiat voivat olla yhtä kalliita – tai kalliimpia – kuin massiivipuu, mutta niillä on etuja korkean ilmankosteuden alueilla, ja ne voidaan asentaa maanpinnan tasoon tai sen alle, toisin kuin massiivipuu. Huonompia konepajalattioita ei kannata hioa, mutta ne voi poistaa ja lakata uudelleen. Lue valmistajan ohjeet, jos haluat lisätietoja lattiatuotteestasi.

Työstettävyys

Mitä on punatammi-kovalattia?

Sonora Floors Engineered Red Oak in Sable / SKU: 15211890

Punainen tammi on yksi helpoimmin työstettävistä puulajeista. Se hioutuu hyvin ja ottaa värjäystä paremmin kuin valkotammi, koska siitä puuttuu valkotammessa esiintyvä kalvokasvusto nimeltä tyloosi, joka tekee siitä lähes vedenpitävän. Suosittelemme puun esiporausta, mutta se pitää naulat hyvin ilman poraustakin. Punainen tammilattia voidaan liimata, naulata tai niitata, ja se sopii erityisen hyvin liimattavaksi.

Käyttöpaikka

Punainen tammi tuo luonnollista lämpöä ja lisää viehätystä mihin tahansa sisustukseen, mutta on parasta välttää tiloja, joissa seisova vesi on yleistä, kuten kylpyhuoneet. Punainen tammi on hyvin huokoinen ja imee itseensä paljon vettä, jolloin lattia vääntyy ja vääntyy. Voit käyttää sitä melkein missä tahansa huoneessa, mutta parhaiten se sopii alueille, joissa on keskinkertainen tai vähäinen liikenne. Pehmusteiden asettaminen huonekalujen jalkojen alle, matot tai juoksumatot vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ja lemmikkieläinten kynsien leikkaaminen auttavat suojaamaan punatammilattiaa ja pitämään sen hyvännäköisenä vuosikymmeniä.

Punatammilattian hoito ja kunnossapito

Kaikki puulattiat ovat helppohoitoisia, kun niitä kohdellaan kunnioittavasti, mutta ne ovat alttiita kolhuille ja naarmuille raskaan liikenteen, iskujen, kenkien, huonekalujen tai lemmikkieläinten kynsien vuoksi. Ylimääräinen vesi tahraa ja vahingoittaa kaunista lattiaa, joten märät roiskeet on ehdottomasti siivottava välittömästi. Säännöllinen lakaisu tai imurointi ja ajoittainen kostealla mopilla pyyhkiminen on kaikki tarvittava hoito. Jos lattiasi on vahattu, ajoittainen kiillotus palauttaa lattian kiillon ja poistaa mahdolliset naarmut.

Ympäristöasiat

Punatammi on suhteellisen nopeasti kypsyvä ja erittäin sopeutumiskykyinen, joten se on erittäin kestävä luonnonvara. Se on myös ympäristöystävällinen luonnonvara, kun se korjataan hyväksytyistä lähteistä. Koska suurin osa punatammilattioista kasvatetaan ja valmistetaan Pohjois-Amerikassa, se hakataan laillisesti ja metsät hoidetaan vastuullisesti.