Mitä on Padauk-lattiat?


Pikatietoja

Mitä on Padauk-lattiat?

Väri: Sydänpuu on tuoreeltaan elävästi punertavan oranssin väristä, joka tummuu ajan myötä punertavan- tai violetinruskeaksi tai mustaksi. Kuitupuu on kermanväristä. Erittäin tasainen väri ja keskivahva kiilto.

Järeys: Suora tai lomittunut, öljyinen, karkea rakenne.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Värivaihtelu on vähäistä.

Kovuus/Janka: 1,725, selvästi keskimääräistä korkeampi.

Mittapysyvyys: Erinomainen – 5,2.

Sahaus/työstö: Sahaa hyvin ja työstää helposti, mutta vaatii hitaan syötön.

Hionta: Hioo tyydyttävästi.

Naulaaminen: Ei naulausongelmia.

Viimeistely: Tämän puun öljypitoisuus on korkea; öljypohjaiset maalit vaativat pitkän kuivumisajan. Suositellaan vesipohjaisia pintakäsittelyaineita tai konversiolakkoja.

Saatavuus: Kohtalaisesti saatavilla.

Mikä on padauk?

Padauk-sahatavara on peräisin useista ominaisuuksiltaan samankaltaisista lajeista, jotka ovat kotoisin Keski- ja Länsi-Afrikan tiheistä trooppisista sademetsäalueista. Padaukan sydänpuu on erittäin arvostettua sen eloisan värivalikoiman vuoksi, joka vaihtelee oranssista syvän purppuranpunaiseen, joka voi syventyä lähes violetiksi. Jyvä on suorasta lomittain ja siinä on matalan kontrastin raidoitus. Sahatavara on karkeaa, öljyistä ja poikkeuksellisen raskasta.

Padauk Käyttö

Padaukia on arvostettu vuosisatojen ajan kauneutensa, kestävyytensä, naarmuuntumattomuutensa ja luontaisen tuholaiskestävyytensä vuoksi. Se tuoksuu viimeistelemättömänä mausteiselle. Sitä käytetään useimmiten koristeviiluissa ja -paneeleissa, korkealuokkaisissa puusepänteoksissa, huonekaluissa, puusepänteoksissa, sorvauksessa, veistämisessä ja veistämisessä. Sitä käytetään myös kahvoissa, veneenrakennuksessa, maataloustyökaluissa, biljardipöydissä, upotuksissa ja lattioissa.

Kestävyys

Janka-asteikossa käytetään 0,444 tuuman teräskuulaa, joka työnnetään 2” x 2” x 6” kokoiseen kappaleeseen puun kovuuden määrittämiseksi. Testissä määritetään, kuinka monta paunaa neliötuumaa kohti eli PSI:tä tarvitaan, jotta teräspallo saadaan työnnettyä puulankkuun puoleen väliin. Padaukin lujuusluokka on 1725, joten se on erittäin kestävä ja pitkäikäinen. Padauk on Italiassa erittäin arvostettu lattiapäällysteiden ja intarsiaparkettien valmistuksessa. Sitä valmistetaan massiivilattialankkuina tai viilupintana puulattioita varten. Massiivipadauk-lattia voidaan hioa ja viimeistellä jopa seitsemän kertaa lattian käyttöiän aikana. Huippuluokan puulattiat voidaan hioa jopa viisi kertaa. Korkealuokkaiset tehdasvalmisteiset lattiat voivat olla yhtä kalliita – tai kalliimpia – kuin massiivipuu, mutta niillä on etuja korkean kosteuden alueilla, ja ne voidaan asentaa maanpinnan tasoon tai sen alle, toisin kuin massiivipuu. Alemman hintaluokan lattiamateriaaleja ei voi hioa, mutta ne voidaan poistaa ja lakata uudelleen. Lue valmistajan ohjeet, jos haluat lisätietoja lattiatuotteestasi.

Työstettävyys

Padaukin työstäminen on keskivaikeaa, ja sitä on syötettävä hitaasti kovametallityökaluja käyttäen, jotta vältetään leikkuulaitteiden tylsyminen. Sahanpuru on öljyistä ja värjää kaiken, mihin se joutuu kosketuksiin, ja aiheuttaa usein allergista ihottumaa ja hengitystieallergiaa. Se on kauniin väristä ilman värjäystä. Öljypohjaisia tuotteita on vältettävä, sillä puun luonnolliset öljyt estävät kuivumisen. Esiporaus on suositeltavaa, mutta puu pitää naulat hyvin. Padauk-lattiat voidaan ujuttaa, naulata, niitata tai liimata.

Missä käytetään

Padaukin dramaattinen kauneus ja poikkeuksellinen kulutuskestävyys tekevät siitä hyvän valinnan melkein mihin tahansa huoneeseen, mutta on parasta välttää tiloja, joissa seisova vesi on yleistä, kuten kylpyhuoneet. Se kestää kovempaakin liikennettä ja kestää naarmuja ja kolhuja paremmin kuin useimmat puut. Pehmusteiden asettaminen huonekalujen jalkojen alle, matot tai juoksumatot vilkkaasti liikennöidyille alueille ja lemmikkieläinten kynsien leikkaaminen auttavat suojaamaan lattiaa ja pitämään sen hyvännäköisenä vuosikymmeniä.

Hoito ja kunnossapito

Kaikki puulattiat ovat helppohoitoisia, kun niitä kohdellaan kunnioittavasti, mutta ne voivat kolhiintua tai naarmuuntua raskaan liikenteen, iskujen, kenkien, huonekalujen tai lemmikkieläinten kynsien vuoksi. Ylimääräinen vesi tahraa ja vahingoittaa kaunista lattiaa, joten märät roiskeet on ehdottomasti siivottava välittömästi. Padauk on helppohoitoinen lattia. Lakaistaan tai imuroidaan säännöllisesti ja mopilla, joka on kostutettu vedellä, johon on sekoitettu pieni määrä valkoista etikkaa, on yleensä kaikki tarvittava hoito.

Ympäristökysymykset

Oletko huolissasi "vihreän" lattian valinnasta? Kaikkia puulattioita voidaan pitää vihreinä, kun ne on viljelty ja hakattu vastuullisesti. Pelkästään puulattian pitkäikäinen kestävyys tekee siitä kestävän luonnonvaran, ja se otetaan usein talteen ja kierrätetään uudelleenkäyttöön vuosikymmenten tai jopa vuosisatojen kuluttua. Padauk on kuitenkin sademetsätuote, jota tuodaan alueilta, joilla sademetsät usein vaarannetaan voiton tavoittelun vuoksi. Jos haluat olla vastuullinen, kysy kysymyksiä. Varmista, että valitsemasi puulattiat ovat Lacey Act -lain mukaisia laillisen alkuperän ja kestävän metsätalouden käytäntöjen osalta.