Mitä on musta kirsikkalattia?

Kasvitieteellinen nimi: Prunus Serotina Amerikkalainen kirsikka, joka tunnetaan myös nimellä musta kirsikka, on yleinen kovapuulattiavalinta moniin koteihin. Vaikka se ei ole yhtä suosittu kuin muut puulajit, kuten tammi tai vaahtera, se on kaunis lehtipuu, joka tuo lämpimän lisän mihin tahansa sisustukseen. Sitä kutsutaan myös nimellä: North American Cherry, Black Cherry, Wild Cherry, Whiskey Cherry, Rum Cherry ja Black Chokecherry.

Pikatietoja

Mitä on musta kirsikkalattia?

Väri: Väri riippuu siitä, käytetäänkö sydän- vai pintapuuta. Sydänpuu on tumman punaruskeaa, kun taas pintapuu on paljon vaaleampaa ja siinä on vaaleanpunaisia sävyjä. Tasaisemman värin saamiseksi jotkut valmistajat valuttavat tumman värin mäntypuuhun. Väri tummuu iän myötä.

Järeys: Puun jyvä vaihtelee sen mukaan, miten puu on sahattu, mutta aidossa neljännesvuosittain sahatussa puutavarassa on ainutlaatuinen jyvä. Mustalla kirsikalla on yhtenäinen, hienojakoinen ja aaltoileva puun rakenne.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Mustakirsikka on laji, jonka laudoissa on mahdollisesti merkittäviä värivaihteluita.

Kovuus/Janka: : Mustakirsikka on noin 26 % pehmeämpää kuin pohjoinen punatammi, ja sen kovuusluokka on 950 Janka-kovuusasteikolla.

Mittapysyvyys: American Cherryn mittapysyvyys on 7,1, mikä on keskimäärin 17 % korkeampi kuin Red Oakin. Kun puu on kuivunut, on hyvin epätodennäköistä, että se vääntyilee tai liikkuu.

Sahaaminen/työstö: Ei tunnettuja ongelmia.

Hionta: Asentajien on käytettävä tiettyä hiontajärjestystä, jotta lattiasta tulee oikeanlainen. Tiedossa ei ole ongelmia, jos tätä järjestystä noudatetaan ohjeiden mukaisesti.

Naulaaminen: Ei tunnettuja ongelmia.

Viimeistely: Ei tunnettuja ongelmia. Kun sitä asennetaan kotiin, pöly voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Saatavuus: Helposti saatavilla. Luotto: NWFA

Mustan kirsikan lyhyt historiaa

Kirsikkapuu on yleinen kaikkialla Pohjois-Amerikassa. Amerikan varhaiset siirtolaiset käyttivät hedelmiä ja puun kuorta huonekalujen, lääkkeiden ja jopa cocktailien valmistukseen. Varhaiset kirjapainajat käyttivät kirsikkaa kaiverruspalojensa valmistukseen.

Kestävyys

Kirsikka ei ole yhtä kestävä kuin muut lattioissa yleisesti käytetyt puut, mutta se vääntyy ja liikkuu paljon vähemmän kuin nämä puut. Se on Janka-asteikolla 950, joten se on paljon pehmeämpi kuin monet muut lattioissa käytettävät lehtipuut. Koska Janka-asteikko on vain osoitus siitä, miten hyvin lattia kestää normaalia kulutusta, ja se riippuu siitä, miten hyvin lattiasta huolehditaan, kirsikka voi olla yhtä kestävä kuin monet muutkin puulajit, jos sitä huolletaan asianmukaisesti. Sitä suositellaan kuitenkin vain asuinkäyttöön, koska kaupallisilla aloilla on liian paljon liikennettä.

Työstettävyys

Amerikkalaista kirsikkaa on helppo työstää ja sitä käytetään monenlaisissa sovelluksissa. Ei ole tiedossa ongelmia, jotka liittyisivät lattian naulaamiseen yhteen tai viimeistelyyn sen jälkeen, kun se on asennettu kotiin. Se voidaan hioa ongelmitta, jos noudatetaan tiettyä järjestystä. Jos järjestystä ei noudateta oikein, lattian viimeistelyssä voi esiintyä ongelmia.

Missä käytetään

Pohjoisamerikkalaista kirsikkaa voidaan käyttää missä tahansa asuinympäristössä, jossa tumma väri täydentää sisustusta. Sitä ei suositella käytettäväksi kaupallisissa tiloissa puun pehmeyden vuoksi. Sitä käytetään yleisesti huonekaluihin. Sitä käytetään myös keittiökaappien, paneelien, ovien ja veneiden sisätilojen valmistukseen.

Hoito ja kunnossapito

Lattian hoito ja kunnossapito riippuvat pitkälti lattian suojaamiseen käytetystä pinnoitteesta eikä niinkään itse puusta. Koska pohjoisamerikkalainen kirsikkapuu tummuu nopeammin, kun se altistuu valolle, on suositeltavaa pitää suora auringonvalo poissa lattialta; tummuminen tapahtuu kuitenkin myös ilman auringonvaloa. Noudata pintakäsittelyn valmistajan ehdottamia hoito- ja huolto-ohjeita ja käytä pinnan suojaamiseksi ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten mattoja ja mattoja. Älä käytä vettä läpäisevän pintakäsittelyn puhdistamiseen, ja vältä veden käyttöä pintakäsittelyyn. Käyttämällä pölyliinamoppia tai lakaisukonetta pidät roskat naarmuttamasta pintaa. Koska kirsikka ei tunnetusti vääntyile ja liiku, se kestää vesivahinkoja paremmin kuin muut puulajit.

Ympäristökysymykset

Mustakirsikkaa ei esiinny Pohjois-Amerikassa runsaasti, sillä puita kasvatetaan ja korjataan vuosittain paljon. Vaikka kirsikkapuun korjuu lattianpäällystykseen ja jyrsintään soveltuvaan optimaaliseen ikään kestää jonkin aikaa, monissa paikoissa kirsikkapuu otetaan talteen, jolloin sitä voidaan käyttää uudelleen. Kun se on otettu talteen, se voidaan käsin raaputtaa ja viimeistellä uudelleen, jolloin saadaan aikaan ainutlaatuinen ulkonäkö ja kaunis lattia. Muihin puulajeihin verrattuna noin 3,9 prosenttia puusta on amerikkalaista kirsikkaa.