Mitä on Merbau-kovalattia?

Merbau on eksoottinen kovapuu, jota tavataan tyypillisesti Tyynenmeren saarilla ja Kaakkois-Aasiassa. Puut voivat saavuttaa jopa 160 jalan korkeuden. Puu viihtyy kosteissa ympäristöissä, kuten soilla, tulva-alueilla, jokirannoilla ja sademetsissä. Osa puista löytyy Indonesian viimeisistä jäljellä olevista sademetsistä. Merbau on Kaakkois-Aasiassa suosittu puu, koska se on luonnostaan vastustuskykyinen lahoamista vastaan ja sen lujuus on ylivoimainen verrattuna teakiin. Sen kasvitieteellinen nimi on Intsia Bijuga.

Pikatietoja

Väri: Merbaun sydänpuu on tyypillisesti ruskean oranssin väristä, kun se leikataan ensimmäisen kerran, ja se muuttuu tummemmaksi punaruskeaksi, kun se altistuu ilmalle.

Jyvä: Merbau voi olla suoraa tai aaltoilevaa, ja se on rakenteeltaan kurssimaista.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Merbau-sahatavaran värissä on kohtalaista tai suurta vaihtelua.

Kovuus/Janka: Merbaun Janka-luokitus on 1,925.

Mittapysyvyys: Merbaun mittapysyvyys on erinomainen, 4,6.

Sahaus/työstö: Merbau-sahatavaran sahaus voi olla melko vaikeaa.

Hionta: Merbau voidaan hioa tyydyttävästi, jos noudatetaan oikeita menetelmiä ja järjestystä.

Naulaaminen: Merbau-lattian naulaamiseen ei tunnetusti liity ongelmia.

Viimeistely: Merbau-sahatavaraa voi olla vaikea värjätä; neutraali viimeistely on kuitenkin helppoa.

Saatavuus: Merbau on kohtalaisesti saatavilla.

Luotto: NWFA

Historia

Perinteisesti merbaun suurimmat markkinat olivat Saksa ja Alankomaat, joissa puuta käytettiin oviin ja ikkunoihin. Viime aikoina Kiinasta on tullut suuri merbaun maahantuoja. Vuoden 2008 kesäolympialaisiin valmistauduttaessa tuotiin suuria määriä puutavaraa. Sitä käytetään myös laajalti sekä Yhdysvaltojen että Euroopan lattiamarkkinoilla. Sahatavara on suosittu vaihtoehto huonekalujen, kaappien ja soittimien valmistajille. Puilla on myös monia muita käyttötarkoituksia. Puusta voidaan uuttaa houkuttelevaa väriainetta, ja sen lehtiä ja kuorta on käytetty homeopaattisiin lääkkeisiin.

Kestävyys

Lattianpäällystealalla yksi luotettavimmista tietyn puutavaralajin kestävyyden indikaattoreista on sen luokitus Janka-asteikolla. Janka-asteikolla annetaan nollasta 4 000:een vaihteleva luku, joka kuvaa sahatavaran kovuutta. Janka-luokitus nolla tarkoittaa, että puutavara on aivan liian pehmeää käytettäväksi lattianpäällystykseen, kun taas luokitus lähellä 4 000:ta tarkoittaa, että puutavara on liian kovaa käytettäväksi lattianpäällystykseen. Merbaun Janka-asteikon luokitus on 1 925; tämä sijoitus osoittaa, että puutavara soveltuu hyvin lattianpäällystykseen. Se on melko paljon kovempaa ja vakaampaa kuin punatammi. Lisäksi merbaun mittapysyvyys on erinomainen, mikä lisää sen soveltuvuutta lattianpäällystevaihtoehdoksi. Lisäksi puu kestää hyvin termiittitartuntoja.

Työstettävyys

Merbau voi olla hyvin vaikea työstää. Puulla on taipumus jumiuttaa sahan hampaita ja myös tylsyttää leikkuureunat. Tämän vuoksi kovametallityökaluja suositellaan voimakkaasti. Hionta onnistuu helposti, kunhan noudatetaan tavanomaista järjestystä. Naulaaminen ja liimaaminen eivät aiheuta ongelmia asennuksessa. Lattian viimeistely voi olla hankalaa, jos halutaan värjäystä, mutta neutraalit pinnoitteet eivät aiheuta vaikeuksia.

Missä käytetään

Lattian tumma väri ja kestävyys tekevät merbausta erinomaisen valinnan useimpiin sisätiloihin, joissa on vähän tai kohtalainen jalankulku. Vaikka sitä voidaankin käyttää yritysympäristöissä, on olemassa muita kovapuita, jotka soveltuvat paremmin raskaampaan käyttöön. Tätä puuta voidaan käyttää lähes minkä tahansa sisustuksen kanssa, vaikka se sopiikin luontevammin perinteiseen tai hienostuneeseen sisustukseen. Kuten useimpia kovapuulattioita, merbauta ei pidä asentaa paikkoihin, jotka altistuvat toistuvasti seisovalle vedelle tai liialliselle kosteudelle.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka merbau kestää paremmin tietyntyyppisiä vaurioita kuin muut kovapuulattiavaihtoehdot, se tarvitsee silti ennaltaehkäisevää huoltoa ja rutiinihoitoa, jotta sen kauneus säilyy. Ensimmäinen askel uuden lattian hoidossa on ennaltaehkäisevä huolto. Alueet, joilla on paljon jalankulkua, on suojattava matoilla tai juoksupohjilla. Tämä minimoi kantapäillä varustettujen kenkien aiheuttamat vauriot. Kaikkien huonekalujen jalkojen alle on asetettava tyynyjä, jotta huonekalut eivät ajan mittaan aiheuta painaumia lattiaan. Lopuksi eläinten, jotka kävelevät säännöllisesti lattialla, kynnet on leikattava säännöllisesti. Tämä auttaa vähentämään leikkaamattomien kynsien aiheuttamien naarmujen määrää ja vakavuutta.

Kun on ryhdytty toimiin vahinkojen ehkäisemiseksi, olisi laadittava säännöllinen siivousaikataulu. Kun ihmiset astuvat kotiin, he tuovat luonnollisesti kengissään mukanaan hiekka- ja muita roskia. Ajan myötä hiekka ja muut hiukkaset voivat yhdistyä ja hankaavat lattian pinnan. Säännöllinen lakaisu tai imurointi, jos pölynimurissa on puulattia-asetus, voi vähentää tätä vahinkoa huomattavasti. Lisäksi kaikki lattialle läikkynyt on pyyhittävä välittömästi pois, jotta pintakäsittely ei vahingoituisi. Lopuksi on annettu erityisiä hoito-ohjeita erilaisille kovapuulattioiden pinnoitteille. Näitä ohjeita on noudatettava huolellisesti, jotta lattian kauneus säilyy.

Ympäristökysymykset

Merbaun suosio on johtanut puun laajamittaisiin hakkuisiin monilla Kaakkois-Aasian alueilla. Tämä on johtanut siihen, että puu on monin paikoin lähes sukupuuttoon kuollut tai se on merkitty uhanalaisluetteloon. Jotkut ympäristöryhmät ovat vaatineet kuluttajia kieltämään tämäntyyppisen puutavaran, koska laiton korjuu on vähentänyt puiden määrää huomattavasti. Merbaulle on kuitenkin edelleen monia laillisia lähteitä, ja alustavat tutkimukset osoittavat, että merbau voidaan istuttaa uusille alueille joko siemenistä tai luonnonvaraisista versoista, jotka istutetaan ja ruukutetaan taimitarhoihin. Omistautumisen ja vastuullisen sadonkorjuun avulla merbau-puu säilyy tuleville sukupolville.