Mitä on lattialämmitys?

Lattialämmityksestä on nopeasti tulossa suosittu vaihtoehto uusien asuntojen rakentamisessa Yhdysvalloissa sen kustannustehokkaan tehokkuuden vuoksi. Säteilylämmitysjärjestelmiä on kolmea eri tyyppiä: vesikiertoinen, sähköinen ja ilmalämmitteinen. Sähkö- ja vesikiertoiset säteilylämmitysjärjestelmät ovat tehokkaampia ja näin ollen suositumpia kuin ilmalämmitteiset järjestelmät. Säteilyjärjestelmän lämpö ei nouse kuten perinteisen lämmitysyksikön lämmitetty ilma, vaan se leviää kaikkiin suuntiin. Tämän ominaisuuden ansiosta voidaan lämmittää suuri alue alhaisemmalla lämpötilalla.

Mitä on lattialämmitys?

Säteilylämmitysjärjestelmät ovat erinomainen tapa luoda viihtyisämpi asuintila.

Sähköinen säteilylämmitys

Sähköiset säteilylämmitysjärjestelmät ovat monipuolisimpia asennuksen suhteen. Rullatut kaapelit kiinnitetään silmukkakuvioina kannattimien avulla mattoihin, verkkoon tai kalvoon, jotka on valmistettu joustavista, lämpöä johtavista materiaaleista. Matot voidaan upottaa betonilaattaan rakentamisen aikana, asentaa aluslattian alle tai jopa suoraan lattian alle tyypistä riippuen. Monipuolisten asennusvaihtoehtojen vuoksi sähköiset järjestelmät ovat usein paras valinta rakentamisen jälkeisiin lisäyksiin.

Sähköistä lattialämmitystä ohjataan itsenäisillä vyöhyketermostaateilla, jotka voidaan asettaa lämmittämään vain lattiaa paljain jaloin viileinä päivinä, nostamaan yksittäisen huoneen lämpötilaa tai lämmittämään koko taloa. Ei liikkuvia osia, joten ei huoltoa. Tämä kätevä lämmitysmenetelmä yleistyy myös ajoteiden ja jalkakäytävien jäänpoistomenetelmänä, joka on ympäristöystävällinen vaihtoehto kemikaaleille tai suolalle ja ihmisystävällinen vaihtoehto rasittavalle lapioinnille.

Vesikiertoinen säteilylämmitys

Vesikiertoisissa säteilylämmitysjärjestelmissä lämmitetty vesi kiertää betonilaattaan upotettujen putkien kautta. Asennuksen luonteen vuoksi se tehdään yleensä rakentamisen aikana. Hydronisen järjestelmän etuna on virtalähteen valinta. Vesi voidaan lämmittää sähköllä, aurinkoenergialla, maalämmöllä, maakaasulla, öljyllä, puukattilalla tai näiden yhdistelmällä. Vaikka hydronisia järjestelmiä käytetään useimmiten koko talon lämmitykseen, ne voidaan asentaa myös vyöhykeohjauksella, jossa käytetään pumppusarjaa.

Tämäntyyppisen lämmityksen ongelmat johtuivat aiemmin huonoista putkista, joiden korjaaminen vaati joskus lattian repimistä irti. Nykyiset materiaalit ovat vahvempia ja tiiviimpiä, eikä niiden pitäisi haurastua iän myötä, joten järjestelmä vaatii paljon harvemmin huomiota.

Ilmalämmitteinen

Kuumailmalämmitys ei yksinkertaisesti ole kovin tehokas verrattuna sähkö- ja vesikiertoiseen lämmitykseen. Tässä järjestelmässä ilma lämmitetään ja pumpataan lattiaan upotettujen putkien läpi. Koska ilma ei pysty sitomaan paljon lämpöä, tämä menetelmä lämmittää itse lattiaa, mutta sen ei voida luottaa lämmittävän koko taloa, vaan tarvitaan toinen lämmitysmenetelmä.

Säteilylämmityksen kanssa yhteensopivat lattianpäällystevaihtoehdot

Ennen kuin harkitset lattiatyyppejä säteilylämmitysjärjestelmääsi, kysy neuvoa ammattilaiselta. Jos asennat säteilylämmityksen uuteen kotiin, lattiapinnoitteen valintaa on harkittava huolellisesti, ja rakentajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin kuivan asennuksen varmistamiseksi. Kun vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on asennettu, useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lämmitys on kytkettävä päälle ja sitä on käytettävä vähintään 3-6 päivää ennen lattian asentamista, jotta betonista huuhtoutuu kosteutta. Jos betonilaatta on alle 60 päivää vanha, kuivumisaikaa on pidennettävä 30-60 päivään, erityisesti jos käytetään puu- tai laminaattilattioita. Tarkat kuivumisaikaohjeet löytyvät aina lattiapäällysteen valmistajan ohjeista.

Posliini-, keraamiset ja kivilaatat

Laatat ja kivet ovat ihanteellisia lattiatyyppejä käytettäväksi lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Kaikki ovat erinomaisia lämmönjohtimia, ne eivät laajene tai supistu lämmön vaikutuksesta ja kestävät hyvin vääntymistä tai halkeilua, joten posliini-, keramiikka- tai kivilaatat ovat paras valinta lattianpäällysteeksi säteilylämmityksen päälle.

Matto

Matto ei ole huono valinta lattianpäällysteeksi säteilylämmitysjärjestelmään, mutta se ei johda hyvin lämpöä. Tämän seurauksena varpaasi voivat olla paahteiset, mutta koko huoneen lämmittäminen on vaikeampaa. Paras mattovaihtoehto säteilylämmitykseen on ohut matto, jossa on matala nukka, esimerkiksi Berber-matto, ja paksu tyyny.

Laminaatit

Laminaatteja voidaan käyttää varoen. Asennuksessa on harkittava huolellisesti, että alla oleva lattiarakenne ja betoni ovat kuivia, jotta minimoidaan lämmön ja kosteuden aiheuttamat muutokset ja vältetään vääntymät ja halkeamat. Myös liimat on otettava huomioon. Noudata valmistajan suosituksia parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Vinyyli

Vinyylilattiat ovat kulkeneet pitkän matkan 60-luvun vanhoista linoleumilattioista. Vaikka se ei ole ihanteellinen valinta lämmön johtamisen kannalta, jotkut vinyylilattiat voidaan asentaa säteilylämmön päälle valmistajan asettaman lämpötilarajan puitteissa. Huonolaatuiset vinyylilattiat saattavat värjäytyä tai erittää pahan hajun lämmitettäessä.

Puu

Puulla on luontainen taipumus reagoida sekä lämpötilaan että kosteuteen, joten asennus säteilylämmityksen päälle on suunniteltava erittäin huolellisesti, ja se onnistuu paljon paremmin kuivassa ilmastossa.

Puu ei ole staattinen materiaali. Se turpoaa ja supistuu lämpötilan ja ilmankosteuden muutosten myötä, mikä voi olla ongelmallista lattioiden osalta, erityisesti alueilla, joilla on korkea ilmankosteus. Parhaan tuloksen saat, kun etsit uunikuivattua puuta, joka on sahattu neljäsosiksi eikä sileäksi sahattua. Varttisahatulla puulla on taipumus kasvaa paksuudeltaan eikä leveydeltään, joten se vääntyy tai halkeilee harvemmin. Monet asiantuntijat suosittelevat, että käytät säteilylämmitystä vähintään 72 tuntia ennen puulattian toimitusta ja säilytät sitten puuta huoneessa, johon se asennetaan, säteilylämmitys päällä, jotta puu sopeutuu ilman kosteuteen. Mitä kuivempi betoni on, sitä paremmin asennus onnistuu.

Kovapuu

Kovapuun asentaminen säteilylämmitysjärjestelmän päälle on hankalaa, mutta sillä voi saada lämpimän ja kauniin lopputuloksen. Nosta lämpöä aina vähitellen, jotta puu ehtii sopeutua. Äkilliset lämpötilan muutokset voivat vahingoittaa lattian rakennetta.

Kovapuu

Yksi puulattiavaihtoehto, joka yleensä soveltuu paremmin käytettäväksi säteilylämmön kanssa, on suunniteltu puulattia. Suunniteltu puulattia koostuu useista kerroksista massiivipuuta tai kuitulevyä, kuten vaneri- tai lastulevy. Monikerroksinen rakenne tekee lattiasta paljon mittapysyvämmän ja vähemmän todennäköisesti laajenevan tai supistuvan lämpötilan muutosten myötä. Lisäksi suurin osa lattioista voidaan "ujuttaa", mikä tekee niistä ihanteellisia asennettavaksi betonin päälle. Kiintokalusteisen parketin soveltuvuus riippuu sen rakenteesta, puulajista ja valmistuksessa käytetyistä liimoista.

Kysy aina valmistajalta tai jälleenmyyjältä, soveltuuko tietty lattiatyyppi asennettavaksi säteilylämmön päälle ja vaikuttaako käyttö säteilylämmön kanssa tuotteen takuuseen.