Mitä on kuskus? Täydellinen opas ostamiseen, säilytykseen ja ruoanlaittoon

Couscous voi olla pieni, mutta sillä on suuri vaikutus. Couscous on pieni pastamuoto, joka on valmistettu joko durumvehnästä (mannasuurimoista) tai ohrasta. Couscous voi toimia nopeana ja ravitsevana pohja- tai lisäkkeenä monenlaisissa aterioissa. Kypsennettäessä siitä tulee kuohkeaa, mutta se pysyy silti täyteläisenä, ja sen rakenne on pureskeleva ja kiinteä. Neutraalin makunsa ansiosta se sopii sekä makeisiin että suolaisiin resepteihin. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat kaikki innostumaan kuskusistasi.

Couscous-tyypit

Kaikki kuskus on eräänlaista pastaa, mutta on olemassa useita eri tyyppejä. On tärkeää tietää, minkälaisen kanssa työskentelet, jotta voit valmistaa sen oikein.

Marokkolainen couscous on pienin lajike, ja se kypsyy vain muutamassa minuutissa. Maku on mieto, ja siinä on hienovaraisia pähkinäisiä ja makeita sävyjä. Se maistuu parhaimmalta lämmitettynä pannulla keskilämmöllä pienellä määrällä oliiviöljyä ennen höyrystämistä. Tarjoa marokkolaista couscousia paahdettujen vihannesten, paistetun kalan tai grillatun kanan kanssa. Se sopii myös erinomaisesti kana- tai lammaspatojen lisukkeeksi.

Israelilainen couscous muistuttaa lähinnä pastaa, ja se keitetään perinteisesti suolavedessä höyrytyksen sijaan. Se sopii mainiosti salaatteihin, koska se antaa tekstuuria ja pureskeltavuutta, keittoihin, koska se antaa täyteläisyyttä, viljakulhojen pohjaksi tai jopa klassisen cacio e pepe -kastikkeen hauskaksi muunnelmaksi.

Libanonilainen couscous on laajin couscous-lajike, ja sen keittäminen kestää pisimpään. Se sopii mainiosti pataruokien tai muiden runsaslukuisten lohturuokareseptien lisukkeeksi. Se on myös karkeampaa kuin marokkolainen tai israelilainen couscous, joten se sopii erinomaisesti lohduttavan ruokalajin valmistukseen, joka sopii täydellisesti kylmiin talvi-iltoihin.

Mitä on kuskus? Täydellinen opas ostamiseen, säilytykseen ja ruoanlaittoonKarla Conrad Kuinka kuskus valmistetaan?

Aloita aina huuhtelemalla couscous kylmällä vedellä. Tällä pienellä toimenpiteellä poistat ylimääräisen tärkkelyksen ja autat sitä kypsymään tasaisesti, jotta siitä tulee pehmeän täydellistä.

Jos haluat olla huolettomampi, voit keittää couscousin vedessä, liemessä tai kananliemessä. Käytä yhtä paljon couscousia ja nestettä. Lisää suolattua voita, yrttejä, pippureita, valkosipulinkynsiä, laakerinlehteä tai valkoviiniä antamaan aterialle lisää makua.

Jos haluat lisätä sen täyteläistä, pähkinäistä makua, paahda kuskussi ensin. Ennen kuin lisäät sen kattilaan, pyöräytä sitä tarttumattomassa pannussa, jossa on tilkka ekstra-neitsytoliiviöljyä, muutaman minuutin ajan. Kun se on kullanruskeaa, se on valmis lisättäväksi. Tämä tapahtuu hyvin nopeasti, joten pidä pannua silmällä.

Testikeittiön vinkki: Kun kypsennät couscousia, tärkein vaihe on jättää se rauhaan. Kun olet sekoittanut kuskusin kattilaan, ota se heti pois liedeltä ja peitä se. Anna couscousin olla peitettynä ja rauhassa noin 10 minuuttia.

Kun kuskus on täysin kypsää ja valmista syötäväksi, kuohkeuta se haarukalla. Kääntele couscousia alhaalta ylöspäin, jotta siitä tulee kevyttä ja ilmavaa tarjoilua varten.

Miten säilytät kuskusin?

Ylijäänyt kuskus kannattaa säilyttää jääkaapissa tiiviisti suljetussa säilytysastiassa. Se säilyy jääkaapissa enintään kolme päivää tai pakastimessa enintään neljä kuukautta.

Jos haluat lämmittää couscousin uudelleen liedellä, siirrä se kattilaan ja lisää teelusikallinen oliiviöljyä. Sekoita sitä välillä miedolla tai keskilämmöllä, kunnes saavutat haluamasi koostumuksen.

Jos haluat lämmittää couscousin uudelleen mikroaaltouunissa, lisää kolme ruokalusikallista vettä yhtä kuppia jäljelle jäänyttä couscousia kohti ja keitä korkealla 2-3 minuuttia. Jos se ei ole tarpeeksi lämmintä, sekoita sitä ja palauta se takaisin mikroaaltouuniin 30 sekunnin välein.

Couscous-reseptit

Nyt kun tiedät, mitä couscous on ja miten sitä valmistetaan, kokeile käyttää sitä suosikkiresepteissäsi. Se on loistava korvike riisille, kvinoalle tai pastalle viljakulhossa tai salaatissa. Voit myös käyttää suurempaa couscousia lämpimämpien jyvien, kuten faron ja bulgurin, sijasta. Kokeile yhtä suosikkikuskusresepteistämme illalliseksi tänä iltana.

    Espanjalaista couscousia ja kasvispataa Sianlihavartaat couscous-salaatin kera Tandoorimaustettu ulkofilee kesäcouscousin kera Makkara, punasipuli ja sateenkaarimangoldi couscousin kera Marokkolainen kana couscousin kera Grillattu hedelmäcouscous-salaatti.