Mitä on brasilialainen teak (Cumaru) -lattiat?

Kasvitieteellinen nimi: Cumaru, Tonka, S.Chestnut. Brasilialainen teak-puu on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja se voi kasvaa jopa 120 jalkaa korkeaksi ja 5 jalkaa leveäksi. Sitä käytetään moniin eri tarkoituksiin, erityisesti kovapuulattioina. Lattian asentaminen voi aiheuttaa kosketusihottumaa. Käytä asennuksessa asianmukaisia suojavarusteita ja vältä raa’an puun suoraa kosketusta ihoon, jos sinulla on herkkä iho.

Pikatietoja

Väri: Ennen UV-valolle altistumista brasilialainen teak on väriltään punertavan ruskeaa tai violetinruskeaa, ja siinä on kellertävän ruskeita tai violetteja raitoja. Altistumisen jälkeen se on kauttaaltaan vaaleanruskean tai kellanruskean värinen.

Järeys: Brasilialaisen teakin väri on hieno, lomittunut ja öljymäisen tai vahamaisen tuntuinen.

Lajin ja laadun vaihtelut: Lattian kypsyessä voimakkaat sävyt alkavat haalistua.

Kovuus/Janka: 3540. Tällä luokituksella brasilialainen teak on lähes kaksi kertaa kovempi kuin perinteinen pohjoinen punatammi.

Mittapysyvyys: Luokitusarvo 7,6, mikä merkitsee keskimääräistä mittatarkkuutta, joka on noin 12 % vakaampi kuin pohjoisella punatammella.

Sahaaminen/työstö: Koska puu on erittäin kovaa, on käytettävä kovametallia. Puun hionta- ja työstöominaisuudet ovat hyvät.

Hionta: Puun hionta voi osoittautua vaikeaksi, koska naarmut näkyvät helposti. Jos jokaisella hionnalla ei poisteta kaikkia edellisen hionnan jälkiä, nämä jäljet näkyvät viimeistelyssä.

Naulaaminen: Brasilialainen teak on parasta porata ja naulata käsin, koska puu on niin kovaa.

Viimeistely: Kun viimeistelet brasilialaista tiikkiä, testaa kaikkia viimeistelyaineita ennen kuin käytät niitä koko lattialla. Jotkin öljypohjaiset maalit eivät välttämättä kuivu kokonaan, ellei erityisohjeita noudateta. Kosteuskovettuneet uretaanit ja vesipohjaiset viimeistelyt ovat paras vaihtoehto.

Saatavuus: Kohtalaisesti saatavilla.

Brasilialaisen teakin lyhyt historia.

Sen lisäksi, että brasilialaista teakkia käytetään kovapuulattioissa, sitä käytetään myös ainesosana shampoissa, saippuassa ja hajusteissa. Se soveltuu hyvin ulkotilojen terasseille ja merenkulkuun. Sitä kasvaa useilla Etelä-Amerikan alueilla Brasilian ulkopuolella, kuten Costa Ricassa ja Perussa. Se on yksi maailman kovimmista puulajeista.

Kestävyys

Brasilialainen teak on yksi maailman kovimmista puulajeista, ja se on erittäin kestävä lattia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sitä voisi hoitaa vähemmän, sillä lattiat, joita ei hoideta kunnolla, näyttävät ikänsä aikaisemmin kuin ne, joita hoidetaan, puulajista ja kestävyydestä riippumatta. Sitä käytetään monissa kohteissa, joissa sen on kestettävä kulutusta, kuten meriteollisuudessa.

Työstettävyys

Brasilian teakilla on erinomaiset sahaus- ja työstöominaisuudet, mutta työkalujen vaurioitumisen estämiseksi on käytettävä kovametalliteriä ja poranteriä, koska puu on kovaa. Hionta osoittautuu vaikeaksi, koska naarmut näkyvät helposti. Jos lattiaan on jäänyt jälki edellisestä hionnasta, se näkyy viimeistelyssä. Myös naulaaminen on vaikeaa puun kovuuden vuoksi, joten on suositeltavaa porata reiät valmiiksi ja naulata käsin. Viimeistely on hankalaa, koska öljypohjaiset maalit eivät välttämättä kuivu puuhun. On tärkeää testata viimeistelyä pienellä alueella ennen kuin sitä käytetään koko lattialle, jotta voidaan varmistaa, että se kuivuu kokonaan. Vesipohjaiset maalit toimivat parhaiten. Suora työskentely brasilialaisen teakin kanssa voi aiheuttaa kosketusihottumaa, joten allergisiin reaktioihin taipuvaisten on oltava varovaisia ja käytettävä käsineitä. Käyttämällä valmiiksi viimeisteltyä brasilialaista teak-kiintopuulattiaa voidaan minimoida kosketus raakapuun kanssa.

Missä käytetään

Brasilialaista tiikkiä voidaan käyttää missä tahansa asuin- tai kaupallisessa kohteessa, jossa halutaan puulajin kovuutta ja väriä. Sitä voidaan käyttää myös ulkona terasseina.

Hoito ja kunnossapito

Kuten kaikki muutkin lehtipuut, brasilialaisen teakin hoito ja ylläpito riippuu pikemminkin käytetystä viimeistelystä kuin itse puulajista. Koska öljypohjaisia maalipintoja on vaikea saada kuivumaan täysin brasilialaiseen tiikkiin, on suositeltavaa käyttää vesipohjaisia maalipintoja. Käytä mattoja ovien vieressä ja mattoja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla lattian pintakäsittelyn suojaamiseksi. Poista pöly, lika ja muut roskat lattialta kangasmopilla ja/tai imuroimalla, jotta vältät naarmuja. Käytä huonekalujen jalkojen alla vaahtomuovi- tai kangassuojia, jotta niiden liikkeet eivät naarmuta lattiaa. Siivoa vuodot välittömästi, jotta neste ei pääse valumaan lattiaan.

Ympäristöasiat

Brasilialainen tiikkipuu on yksi sademetsien runsaimmista puista. Koska sademetsä on vaarassa ja sitä hakataan ja korjataan usein, puu on harvinaistumassa. Koska näitä puita korjataan ennen kuin ne ovat täysikasvuisia, laji voi tulla uhanalaiseksi.